Online lezingen De Afscheiding

Vorig jaar hield Marcel de Jong diverse literaire wandelingen in Ulrum rond zijn roman De Afscheiding. Die wandelingen bleken een groot succes en zouden dan ook dit jaar in reprise gaan. Nu dat niet lukt komt Marcel de Jong met online lezingen over de roman. Komende donderdag is de eerste.


Op donderdag 21 mei, 25 juni en 23 juli (aanvang 20 uur) organiseert Marcel de Jong in samenwerking met Uitgeverij Passage en Stichting Oude Groninger Kerken een online lezing over de Afscheiding in Ulrum, en dus over het jaar 1834 toen dominee Hendrik de Cock een heftige strijd veroorzaakte tussen een gelovig en arm volk en een liberale en rijke elite. 

De lezing gaat over de kerkstrijd uit 1834 in Ulrum. De jong portretteert deze omwenteling een sociale strijd tussen een rijke, liberale en verlichte elite en een arm, gelovig en traditioneel denkend volk. Tijdens de lezing wordt duidelijk waarom de kerkstrijd in 1834 ook een emancipatiebeweging van de allerarmsten was. En hoe belangrijk het gebeuren is voor de Nederlandse geschiedenis. Geïnspireerd door de strijd van De Cock en zijn aanhangers nam Thorbecke de vrijheid van onderwijs, godsdienst en meningsuiting op in de grondwet van 1848. Zo stonden de afgescheidenen aan de wieg van het moderne Nederland.

Oprichting museum Ulrum 1834
De lezingen vinden plaats in het kader van de oprichting van het museum 1834 in Ulrum, dat waarschijnlijk in 2022 geopend zal worden. Dit museum komt in de kerk waar De Cock destijds preekte. Die kerk speelt ook een rol in de lezingen.

Aanmelden
Aanmelden voor de lezing kan door een mail te sturen naar rondleiding@djccommunicatie.nl

Meer informatie in dit filmpje:





Koop De Afscheiding snel in de boekhandel of online op onze website

Geen opmerkingen:

Een reactie posten