Leestips (4): wielerkoorts

Voor liefhebbers van de edele wielersport valt er momenteel niks te genieten, en we moeten vrezen de rest van dit wielerseizoen ook al niet. Voor alles geldt: dan is er altijd nog de troost van een boek. We tippen in dit bericht dan ook vier boeken die bij menig wielerliefhebber in de smaak zijn gevallen.

Michiel Postma: Wijn, worst en wielrennen


21 wielergerechten kent dit kookboek, naar analogie van de 21 etappes waaruit alle grote wielerrondes bestaan. Bij elk gerecht vertelt culinair schrijver Michiel Postma een mythisch wielerverhaal. Voor de lezer de vraag wat hij moet geloven van die verhalen, de culinaire lekkerbek krijgt in elk geval veel lekkers voorgeschoteld.

Michiel Postma: Col Culinair


Dit boek geeft een overzicht van de dertig belangrijkste bergen in de wielersport, geeft van elke berg een profiel en een overzicht van de wielrenners die er het eerst boven waren. Maar vooral heeft ook dit boek dertig geweldige gerechten die helemaal geïnspireerd zijn op de bergetappes. Klim smakelijk, is het motto van wielerliefhebber en culinair schrijver Michiel Postma.

diverse dichters: De dood en het peloton


De wielersport in een heroïsche sport en leidt helaas af en toe zelfs tot de dood. Vier dichters schrijven in deze bundel 44 sonnetten over overlijden door een tragisch ongeval, door drank, dope, door oorlog of liefdesverdriet van diverse wielerhelden. Elke gedicht wordt vergezeld van een beknopte biografie van de betreffende coureur.


Bill Mensema: Fietsen met Bob Dylan


Jawel: een roman waarin Bob Dylan op de fiets klimt en een kopje koffie gaat drinken in het fameuze Zielhoes in Noordpolderzijl (een gehucht eenzaam aan de Waddendijk gelegen). Maar bovenal is dit een zedenschets van het leven in Nederland, zeer humoristisch gescheven zoals alleen Bill Mensema dat kan. Voor de liefhebbers van fietsen, Bob Dylan, de lezers van Herman Brusselmans en de J. Kessels-trilogie van P.F. Thomése en liefhebber van de betere Britse comedy.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten