Verwacht (3/6): over de laatste dagen van Werkman

Op 10 april 1945, enkele dagen voor de bevrijding van zijn woonstad Groningen, werd H.N. Werkman samen met negen andere mannen door de Duitsers gefusilleerd in de bossen van Bakkeveen. De laatste dagen van zijn leven had hij met de fietsenmaker Eelke Glaudé in een cel doorgebracht. Jaren na de oorlog zette de man de herinneringen aan die laatste dagen met Werkman op papier. In maart opent in het Groninger Museum een tentoonstelling over 75 jaar bevrijding. Dan presenteren we ook het boek:

Eelke Glaudé: Twee vogels in één beklemmende kooi


In de vroege ochtend van 10 april 1945, slechts enkele dagen voor de bevrijding van Groningen, wordt drukker/kunstenaar Hendrik Nicolaas Werkman samen met negen andere mannen gefusilleerd in de bossen bij Bakkeveen. Op 13 maart is hij opgepakt door de SD en na verhoor in het Scholtenshuis overgebracht naar het Huis van Bewaring. Daar deelt hij de cel met onder anderen Eelke Glaudé.

Twaalf jaar later zet Glaudé zijn herinneringen aan de laatste oorlogsdagen. Hij beschrijft de vriendschap die in korte tijd tussen Werkman en hem ontstaat en het ijzingwekkende moment waarop Werkman ruw uit de cel wordt gehaald en hij alleen achterblijft. Na de oorlog verwerft Werkman (inter)nationaal bekendheid en in verschillende publicaties over de kunstenaar zijn passages uit Glaudé's herinneringen aan hem geciteerd.

In Glaudés uitvoerige verslag komt echter veel meer ter sprake. Hij beschrijft de gebeurtenissen die aanleiding vormen tot zijn arrestatie, zijn angst voor de Duitse bezetter, van de bruutheid van zijn beulen, de onzekerheid en doodsangst van zijn celgenoten en uiteindelijk de vreugde over zijn bevrijding. De gevoelens uit de laatste oorlogsdagen die Glaudé onder woorden brengt, raken de lezer nog steeds en daarom worden zijn aangrijpende herinneringen nu, 75 jaar na de bevrijding, in zijn geheel gepubliceerd.

ISBN 9789054523826 / verschijnt maart
Lees hier over de volledige voorjaarsaanbieding 2020.
1 opmerking:

  1. Deze uitgave doet er toe. Ik bezoek, om reden, jaarlijks Werkmans graf in Bakkeveen.Ik zie nu uit naar dit boek. Geschiedenis (be-)schrijven ook hier weer van groot belang.
    (Math.M.)

    BeantwoordenVerwijderen