maandag 27 mei 2019

Lezing Marcel de Jong in Groningen

Schrijver, columnist en journalist Marcel de Jong geeft donderdag 6 juni een lezing in de remonstrantse kerk in de stad Groningen, het kantoor van Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK). Deze lezing gaat over 'De Afscheiding'.'De Afscheiding' uit 1834 begon in de Catharinakerk in Ulrum en is onlosmakelijk verbonden met dominee Hendrick de Cock. De Jong vertelt in zijn roman het verhaal over de kerkstrijd in 1834 die totaal uit de hand liep. Een bizarre geschiedenis over de strijd tussen een strenggelovig volk en een liberale elite. Een strijd tussen arm en rijk, tussen kerk en staat. Maar het verhaal gaat ook over nu. Het laat je nadenken over de vrijheid van meningsuiting, godsdienst en onderwijs.

De Jong in de remonstrantse kerk over het proces van het schrijven van een historische roman, over de sociale context van De Afscheiding, over de inhoud van de kerkstrijd, over de strijd tussen een rijke en liberale elite en een arm en gelovig volk, over een emancipatiebeweging van de allerarmsten, en over het belang voor de totstandkoming van de grondwet van 1848. Hiermee wordt 'De Afscheiding' in een breder perspectief geplaatst.

De lezing begint om 19.30 uur. Entree: 2,50 euro (SOGK-donateurs gratis). Aanmelden: info@groningerkerken.nl of 050-3123569.

Er is hiernaast nog tweemaal de mogelijkheid om met Marcel de Jong in Ulrum deel te nemen aan een literaire wandeling rond De Afscheiding, namelijk op 13 juli en 17 augustus. Ook hiervoor informatie en aanmelding bij SOGK.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten