Foto's wandeling Ulrum

Oktober vorig jaar verscheen de roman De Afscheiding van Marcel de Jong, een verrassend actuele weergave van de kerkstrijd in 1834, die resulteerde in de oprichting van de Gereformeerde Kerk door Hendrik de Cock en aanhangers. De woelige gebeurtenissen vonden vooral in het Noord-Groningse dorp Ulrum plaats..

Dit jaar gaat Marcel de Jong enkele malen (samen met de Stichting Oude Groningen Kerken en Uitgeverij Passage) een literaire wandeling in Ulrum organiseren. Afgelopen zaterdag was de eerste keer, de weersomstandigheden waren zeer geschikt, en de groep helemaal vol.

Startend bij de kerk van Ulrum vertelt Marcel de Jong uitgebreid over de achtergronden bij zijn roman. Verrassend veel is er in het dorp ook nog van te zien. In zijn roman kiest Marcel ervoor om de ontwikkelingen in die tijd met name vanuit sociologisch perspectief te vertellen: hij ziet deze kerkstrijd als een emancipatiestrijd van de arme bevolking.

De tocht voert langs en door de kerk waar Hendrik de Cock predikte, langs enkele opvallende panden in het dorp, langs de inmiddels afgebroken Asingaborg (daar is nu een park), langs de trekvaart (destijds de belangrijkste verbinding met de rest van de wereld) en langs de pastorie waar De Cock woonde (het witte huis).

De deelnemers prezen het verteltalent van Marcel de Jong en hebben zich bij de ruim twee uur durende wandeling geen minuut verveeld. Er waren ook, je ziet het op de foto's, persmensen bij. Binnenkort dus meer over dit evenement en de roman in Friesch Dagblad en Trouw.

De volgende wandelingen zijn op 16 maart, 20 april, 25 mei, 13 juli en 17 augustus. Alle informatie op de website van Marcel de Jong.
Marcel de Jong: De Afscheiding - te koop in de boekhandel of via de website

Geen opmerkingen:

Een reactie posten