De gaskolonie genomineerd voor Groninger Persprijs

(ontvangen bericht:)

DIT ZIJN DE GENOMINEERDEN VAN DE GRONINGER PERSPRIJS 2016:

Het Genootschap voor de Groninger Persprijs reikt maandag 15 mei in Café de Sleutel, tijdens een speciale editie van de Noorder Pers Sociëteit, de Groninger Persprijs 2016 uit.

Na lang juryberaad kwamen vijf genomineerden tevoorschijn:
1.Centrum Veilig Wonen houdt schadebedrag zo laag mogelijk (Goos de Boer / RTV Noord)
De gaswinningsverslaggever van RTV Noord spreekt - anoniem - met een flink aantal betrokkenen over hoe de NAM en het Centrum Veilig Wonen de schadevergoedingen in het aardbevingsgebied zo laag mogelijk proberen te houden. Het resultaat is een ontluisterend verhaal over kritische medewerkers die onder druk worden gezet of worden ontslagen, over censuur en over moederbedrijf Shell, dat op de achtergrond de touwtjes stevig in de handen heeft.

2. De Gaskolonie (Margreet Brandsma, Heleen Ekker, Reinalda Start / Uitgeverij Passage)
Een boek waar in verschillende Tweede Kamerdebatten naar werd verwezen hoeft zich nauwelijks meer te bewijzen. En dan gaat het ook nog over een van de belangrijkste naoorlogse Groningse thema’s: de gasbevingen.

3. Gronings gegoochel met datacenter Google (Jurre van den Berg / de Volkskrant)
Een spannende reconstructie van hoe Google, na veel gedoe, besloot een datacenter te bouwen in de Eemshaven. De noordelijke correspondent van de Volkskrant schrijft over een smeergeldaffaire, over codenamen, mysterieuze heren die weigeren hun achternaam te vertellen en een Google-directeur op gympen en in een shirt van AC/DC.

4. Home Swiet Home (Willem de Haan, Martine Drijftholt e.a. / Home Swiet Home )
Wie zijn ze eigenlijk, al die vluchtelingen in de noodopvang aan de Van Swietenlaan in Groningen? Een twintigtal Stadjers - schrijvers, journalisten, fotografen - maakte vol liefde en nieuwsgierigheid een serie portretten over de levens van hun nieuwe stadsgenoten.

5. Roven van de RUG (Carlien Bootsma Peter Keizer / Dagblad van het Noorden, Universiteitskrant Groningen)
In een reconstructie, vol beeldende details, schetsen Peter Keizer en Carlien Bootsma hoe de Groningse universiteit jarenlang opgelicht wordt door haar eigen mensen. Met in de hoofdrollen een rode loper en hoofd technisch beheer Hans G.

Een van deze vijf zal uitgeroepen tot winnaar en hij of zij krijgt een geldbedrag van 1500 euro en het kunstwerk De Gouden Kolom. Er is ook een extra prijs die, naast eeuwige roem, bestaat uit een geldsom van 500 euro.

Wie, wat en waarom?
De persprijs wordt uitgereikt aan de beste productie voor, door en met Groningers. Een Groninger journalist die iets heeft gemaakt over een onderwerp dat niets van doen heeft met Groningen kan meedingen, net als een journalist van buiten ons gebied die een Groningse kwestie bij de kop heeft gepakt.
De Groninger Persprijs wordt gesponsord door RTV Noord en het Dagblad van het Noorden.
Het Genootschap Groninger Persprijs bestaat uit: Louis Stiller (freelance), Rob Siebelink (Universiteitskrant), Pieter de Hart (RTV Noord), Remy van Mannekes (RTV Noord), Maaike Wind (DvhN) en Esther van der Meer (Freelance journalist en docent journalistiek). Bram Douwes is voorzitter.
Eerdere winnaars:
Eerdere winnaars van de Groninger Persprijs zijn Herman Sandman (2007), Reyer Boxem (2008), Rob Zijlstra (2009), Diane Romashuk, Ana van Es, Jan Blaauw en Peter Keizer (2010), Jantina Russchen (2011), Henk Blanken (2012), Igor Wijnker (2013), Willem de Haan en Kees Vlaanderen (2014) en Louis Stiller (2015).



Geen opmerkingen:

Een reactie posten