Nieuwe boekhandelsinitiatieven

Het boekenvak lijkt soms wel een vak van sombermannen. Oké, er werden in 2012 6% minder boeken verkocht dan het jaar daarvoor, maar dat is dan nog net zoveel als in 2009 (en toen klaagde ook niemand). De achteruitgang in boekverkoop mag het vak dan graag in gote krantenartikelen uitdragen, even lekker gekoppeld aan cultuurpessimistisch gesomber. Je weet wel: ontlezing, de schuld van het onderwijs, noem maar op. Mijn fietsenmaker vertelde dat in zijn branch de omzet daarentegen in een jaar tijd met 15% is afgenomen. Dat haalt hoogstens een klein stukje in de krant, laat staan dan men dan gaat zeuren over ontfietsing van Nederland en dat dat de schuld is van het onderwijs.

Gelukkig zijn er in Groningen twee nieuwe initiatieven van boekhandels ontstaan. Gister onthulde Maarten Praamstra op Slag al een mooi fris idee van boekhandel Godert Walter samen met koffiezaak Black and Bloom. Na vergelijkbare initiatieven in de VS, Engeland en Duitsland nu ook hier een straatbibliotheek.


Ronduit spectaculair doet Scholtens de Slegte het vanaf vandaag. Via de site www.boekkoerier.nl kun je nu boeken bestellen en binnen twee uur heb je je bestelling via een brommerkoerier thuis. Behalve in Groningen draait deze proef ook in Nijmegen en Utrecht. Ik zeg: gauw eens uitproberen. Naar ik begrepen heb levert men ook ingepakt in cadeaupapier, en dat zeven dagen per week.
De uitgeverij kijkt uit op een druk kruispunt, dus ik verwacht snel zo'n kek brommertje (of heet het een scooter?) langs te zien komen... Is tenslotte weer eens wat anders dan een pizzakoerier.

Toch een voordeel van een beetje crisis: het maakt initiatiefrijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten