Een peloton aan uitnodigingen

Wat voor knutselclubje is hier op de uitgeverij aan het werk?


Dit zijn vier dichters en twee hulpjes die bezig zijn de uitnodigingen voor de boekpresentatie van De dood en het peloton te vouwen, in enveloppen te pakken, adresstickers en stempels daar weer op te doen. Zo gaan vandaag die eerste tweehonderd uitnodigingen voor het feest op zondag 25 maart om 15.30 uur in Het Paleis de deur uit. We hebben een werkzame middag gehad, terwijl tussen de handenarbeid door mooie plannen voor nog meer optredens opborrelden.

De flyer van de Culturele Zondag van 18 maart

Literaire sieraden, dat is een van de verrassingen in het programma van de Culturele Zondag van 18 maart in Het Paleis. Deze CZ staat dan ook in het teken van de boekenweek. Het programma is best omvangrijk te noemen, blijkt uit de flyer die vanaf heden verspreid wordt:




Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.
Op dit weblog de komende tijd wel meer nieuws over de Culturele Zondag, en dan met name over de literaire activitieiten.
Lees alvast meer over de Culturele Zondag in de boekenweek.

Café De Vriendschap

De voorbereidingen voor de boekenweek zijn in volle gang. Zo zullen er in de meeste Selexyz-boekhandels op 15 maart een literair café georganiseerd worden onder de noemer café De Vriendschap. In Groningen doet selexyz scholtens dat in vriendschappelijke samenwerking met Uitgeverij Passage. Anton Brand, Bill Mensema en Herman Sandman vertellen die donderdagavond in een café-setting over hun nieuwste boeken en lezen er uit voor. Irene Wiersma zorgt voor muziek en poëzie, terwijl Rosa Timmer de avond presenteert. Bovendien zal Eske Tibben, begeleid door een gitarist, Italiaanse aria's zingen van componisten die in de 19e eeuw leefden, net zoals Bellini.

Kom er gezellig bij van zeven tot negen. Luister naar verhalen en muziek. Er komen ook bitterballen! Uitgebreide informatie bij Café De Vriendschap.

De nieuwe Vaandrager heet Sleutels

Op vrijdag 16 maart presenteren we om 17.30 uur bij boekhandel v/h Van Gennep in Rotterdam een nieuw boek van C.B. Vaandrager: Sleutels.



Sleutels is een nog niet eerder gepubliceerde novelle van Vaandrager. Het manuscript werd ontdekt door Karel ten Haaf, die in het nawoord uitlegt hoe dit ging. Zo kan er twintig jaar na zijn dood dus nog nieuw werk van Vaandrager uitkomen.

Op de boekpresentatie van 16 maart zullen verschillende personen vertellen over leven en werk van Vaandrager. Ook is er een kleine expositie. Een jonge Rotterdamse dichter zal laten horen dat Vaandrager nog steeds leeft in de Rotterdamse literaire wereld. Het definitieve programma volgt later. Duidelijk is dat in elk geval Menno Schenke (biograaf), Laura van der Zande en Daniël Dee hun medewerking zullen verlenen.

Je bent van harte uitgenodigd bij deze presentatie aanwezig te zijn.

Culturele Zondag in de Boekenweek

Meindert Talma schreef voor Het Paleis een speciaal verhaal voor de boekenweek. Het gaat over vriendschap, liefdesverdriet en het nooit meer te vergeten verschil tussen B-acteurs en B-componisten. Het verhaal heet 'De liefdesverdrietbrief van Beethoven'.

Gister heb ik dat verhaal in 16 stukken geknipt en verdeeld onder verschillende mensen in Het Paleis die die afzonderlijke stukken gaan vormgeven. Kunstenaars, fotografen, vormgevers en uw bescheiden uitgever maken zo elk een blaadje met een deel van het verhaal. 16 blaadjes, dus 32 bladzijden.

Op de Culturele Zondag van 18 maart kun je deze losse bladzijden verzamelen in Het Paleis. Er komt een route langs de deelnemers. Bij elk van hen sprokkel je er een deel bij. Aan het einde van de route bind je het geheel in een harde kaft bijeen en heb je dus een prachtig en zeer gevarieerd vormgegeven verhaal van Meindert Talma. Een boek van 32 pagina's, een uniek uitgave voor de boekenweek.

De start van deze artistieke speurtocht is op het kantoor van Uitgeverij Passage (want dat ligt meteen bij de ingang van het pand). Deelnemen kost slechts vier euro. Dat is zelfs nog inclusief consumptiebon. De Culturele Zondag is die middag van een tot vijf.


De Culturele Zondag kent deze middag so wie so een vol en gevarieerd programma. De details komen binnenkort. Maar duidelijk is al wel dat er ook veel te beleven zal zijn voor liefhebbers van literatuur en boeken. Er zijn literaire optredens (o.a. Meindert Talma en Ellen Deckwitz), literaire documentaires (Krol, Kopland, Vasalis, Epiberen en signeersessies (zie ook hier).  Boekontwerpers en de uitgever showen hun materiaal. En de Brasserie is open voor een hapje en een drankje.

Het leuke voor mensen van buiten Groningen is dat je deze zondag met het boekenweekgeschenk gratis met de trein mag. Het Paleis ligt op tien minuten lopen van Groningen-Noord, terwijl vanaf Groningen Centraal de bussen 1,2 en 11 langs het gebouw rijden. De bushalte (Brouwersstraat) is naast de deur.

Herman Sandberg = Herman Sandman

De nieuwe Hard Gras is uit, nummer 82 alweer. Daarin het verhaal 'Ik was Milko Djurovski' van de hand van Herman Sandman. Jammer genoeg is in de inhoudsopgave een verkeerde naam komen te staan: Herman Sandberg. Bij het voetbalverhaal zelf staat het gelukkig wel goed, dus je hoort Sandman niet klagen.

De redactie van Hard Gras bood inmiddels ook de welgemende excuses aan met deze mail:
Ik hoop dat je weet wie Herman Sandberg is opdat je je gevleid kunt voelen. Hij was de legendarische hoofdredacteur van het Parool die bijvoorbeeld mij in 1974 heeft aangenomen.
Maar Ko van Ravenzwaaij, de opmaker van Hard gras, heeft ook jaren onder hem gewerkt.
En Ko maakt de inhoudsopgave. Iets in jouw naam moet in hem de herinnering aan de oude Sandberg hebben opgeroepen.
Vandaar.
Wel met excuses voor het concentratiegebrek.

Die lange titel van Hans Aarsman

Hans Aarsman is weer volop in het nieuws. Met De fotodetective heeft hij een nieuw boek en daarnaast tourt hij nu ook met een programma door de theaters. Dus is er momenteel ook veel vraag naar 'dat boek met die lange titel':


Gedachten bij het wachten tot de schepping aanreikt wat je niet wist dat je in gedachten met je meedroeg. Deze verzameling fotobesprekingen verscheen afgelopen najaar bij de uitreiking van de Hendrik de Vriesprijs aan Hans Aarsman. En het boek is gelukkig nog leverbaar!

Boekpresentatie Anton Brand in Dagblad

Vandaag een verslag van de boekpresentatie van Laatste reis in het Dagblad van het Noorden, inclusief interview met Anton Brand:

De presentatie van 'Laatste reis'

Hoe zeg je nou even kort hoe de presentatie van Laatste reis van Anton Brand was zonder al te euforisch te worden? Moeilijk. Maar laat ik het zo zeggen: het was goed dat Douwe van der Bijl erbij was, dan kan die mooi behulpzaam zijn bij het aanreiken van al die extra stoelen die nodig bleken.

Erik van den Broek leverde van de boekpresentatie deze prachtige  foto's:





Het Italië van de opera

De reis die Anton Brand in zijn nieuwe roman Laatste reis beschrijft is de treinreis die het lijk van Vincenzo Bellini veertig jaar na zijn dood aflegde. De operacomponist stierf in 1835 op 34-jarige leeftijd in een voorstad van Parijs. Hij werd begraven op Père-Lachaise, maar toen Italië veertig jaar later een land geworden was, werd hij als een van de vele Italiaanse zonen opgegraven en terug gebracht naar zijn geboortestad. In het geval van Bellni was dat Catania op Sicilië. Er volgde dus een treinreis door de hele laars van Italië.

Anton Brand volgde dit spoor en kwam zo in verschillende Italiaanse steden die een link hebben met de grote Italiaanse operacomponisten van de negentiende en de twintigste eeuw. Zo werd zijn boek veel meer dan een roman over Bellini. In menige stad in Italië vind je een museum, een geboortehuis, een monument of iets ander dat herinnert aan een schrijver van opera. In Laatste reis vertelt Brand aanstekelijk wat hij onderweg allemaal tegenkwam. Overzichtelijk vind je het terug in dit kaartje, zodat je bij een volgende reis naar Italië weet waar je zijn moet.

klik op het plaatje voor een groter beeld


Dit weekend in de media

Morgen is het jaar voor Uitgeverij Passage alweer drie boeken oud. Elk van die nieuwe uitgaven krijgt dit weekend de nodige aandacht in de pers:

Programma boekpresentatie Anton Brand

Zondag is het zo ver: dan presenteren we de nieuwe roman van Anton Brand: Laatste reis. Ditmaal verdiepte Brand zich in de wereld van de (Italiaanse) operacomponisten. Hij volgde de reis die zijn favoriet Vincenzo Bellini aflegde, veertig jaar na diens dood. In prachtige zinnen vertelt Brand hoe bij hemzelf de liefde voor opera ontvlamde en hoe hij daadwerkelijk op ontdekkingstocht ging langs al die Italiaanse steden die een rol spelen in de geschiedenis van de opera. Het resultaat ziet er ook nog eens mooi uit:


Zondag dus de presentatie in de Erlenmeyerzaal van Het Paleis, Boterdiep 111, Groningen.

Programma:
15.30 u: zaal open (bar ook)
16.00 u: welkom door Anton Scheepstra van Uitgeverij Passage
16.05 u: Eric Bos, kunsthistoricus en romanschrijver, vertelt over de biografie in de literatuur
16.10 u: Anton Brand houdt in woord en beeld een lezing over zijn naspeuringen voor dit boek
16.40 u: onthulling van het boek
16.45 u: feestelijk samenzijn, mogelijkheid tot aanschaf en laten signeren van de nieuwe roman
19.00 u: einde

(alle belangstellenden zijn welkom; de toegang is gratis)

Het definitieve omslag van Sleutels

In het eenmalig literaire tijdschrift Boterdiep 117 beschrijft Karel ten Haaf hoe hij in bezit kwam van een ongepubliceerd manuscript van C.B. Vaandrager. Sleutels heet dat werk, met als ondertitel een 'straat-collage'. Het gaat verschijnen voor 18 maart, de twintigste sterfdag van Cor Vaandrager.

Bij de aankondiging in de voorjaarsaanbieding hadden we al een provisorisch omslag van Sleutels laten zien. In overleg met de erven Vaandrager is er nu een definitief omslag gemaakt, met een meer Rotterdamse inslag:


Uiteraard wordt deze novelle gepresenteerd in Rotterdam. Boekhandel vh van Gennep zal op vrijdagmiddag 16 maart (om half zes) de winkel opstellen voor de boekpresentatie van Sleutels.

Huis-aan-huis een oproep

Hij verschijnt huis-aan-huis in de provincie Groningen: de Weekkrant (daarbuiten trouwens ook, maar dit gaat over de editie Groningen). Gister stond daarin een uitgebreid artikel over ons boek Kom vul de glazen:

klik op het plaatje voor een groter beeld
'Veel plattelandscafé's legden afgelopen jaren het loodje', staat er wat dreigend boven, en verder lezen we meteen 'Elf authentieke dorpskroegen zijn verdwenen in acht jaar tijd'.
Maar eigenlijk roept het artikel, net als het boek, de lezers op om die historische cafés te koesteren en te ondersteunen en dus om ze te bezoeken. In het boek zit een stempelkaart om het plezier van een bezoek te verhogen. Lezen en genieten gingen nog nooit zo goed samen.

Kom vul de glazen ligt overal in Groningen in de betere boekhandel en is te bestellen via de website van de uitgeverij.

Anton Brand is blij (en trots)

Het blijft een mooi moment als na al die maanden voorbereiding een boek klaar is. Dat geldt voor de uitgever, die dat verschillende keren per jaar meemaakt, dat moet nog meer voor de auteur gelden, die het tenslotte maar eens in de zoveel tijd meemaakt.

Vanmiddag kwam Laatste reis van Anton Brand van de drukker. Lees maar wat de blije en trotse auteur er zelf over schrijft onder het kopje gearriveerd.

Ik hou me even bij de opmerking dat we het uitkomen van dit prachtboek komende zondag gaan vieren. Alle geïnteresseerden zijn welkom bij deze boekpresentatie. En nog even dit: deze roman is interessant voor alle liefhebbers van opera, van Italië of gewoon van een goed boek.

Shakespeare in 2012

Komedie van misverstanden heet het stuk van Shakespeare dat dit jaar in Diever wordt opgevoerd. Uitgeverij Passage maakt er weer het tekstboek bij, en ook verder is men druk met de voorbereidingen bezig. De poster is ook klaar:


Alle informatie op http://www.shakespearetheaterdiever.nl/. De kaartjes zijn alvast online te koop.

Verbrande schepen genomineerd

Ook in Overijssel doen ze aan de verkiezing van het beste boek (net als in elk geval in Rotterdam en in Groningen). Het is alweer de vierde keer dat er een beste boek van het jaar gekozen wordt. Dit jaar is er voor het eerst een categorie fictie, en de in Zwolle woonachtige Paul Gellings is er met zijn recente roman Verbrande schepen meteen bij.


De genomineerden voor het Overijssels Boek van het jaar 2011 zijn in de categorie fictie:
- Buiten de tijd / door Hanneke van Schooten – poezie: gedichten die zijn geïnspireerd op de jarenlange vriendschap met de schrijver Willem Brakman
- Vliegtuigmagneet / door H.H. ter Balkt – poezie: een soort onheilspoëzie, maar steeds vitaal en nooit somber met veel verwijzingen naar geheimzinnige gebeurtenissen.
- De vuurwerkramp van Harmen Saliger / door Peter de Zwaan – thriller: op de dag dat zich in Enschede de vuurwerkramp voltrekt, besluit ondernemer Harmen Saliger zijn koffers te pakken en te verdwijnen. Spannende thriller gebaseerd op een waargebeurd feit.
- De imker / door Jacob Vis – thriller: thriller over een rijke bankiersfamilie en commissaris Ben van Arkel uit IJsselmonde (Kampen).
- Verbrande schepen / door Paul Gellings – roman: hoe vind je vrienden en bekenden uit je verleden terug? Als een man in een ellendige situatie belandt, overdenkt hij zijn vroegere contacten.

En in de categorie non-fictie:
- Twee eeuwen recht en wet / door W. Coster - over de rechtspleging en rechterlijke organisatie in het arrondissement Zwolle.
- Gerard Potcamp; een Twentse priester apostolisch vicaris tegen wil en dank / door Hans Gloerich - over de Bornse priester die tegen zijn zin tot aartsbisschop werd gekozen.
- Cultuurhistorische atlas van de Vecht: biografie van Nederlands grootste kleine rivier / met bijdragen van diverse auteurs - over de geschiedenis van het landschap, de rivier en bewoners, met veel illustraties en kaarten.
- Ten Strijde! : het vriendenboek van de Deventenaar Macharius Pinninck / door M. Stein-Wilkeshuis - een 400 jaar oud vriendenboek van een millitair, voor het eerst in druk verschenen.
- Honderd jaar Natura Docet: meester Bernink en zijn natuurhistorisch museum / door Willem Groothuis - de geschiedenis van dit oudste regionale natuurmuseum en de mensen die erbij betrokken waren.
- A.M. Gorter (1866-1933): Schilder van het Oost-Nederlandse landschap / door Paul Gorter - over de in Almelo geboren schilder die vooral bekendheid verwierf met zijn schilderijen van Achterhoekse, Drentse en Twentse landschappen.
- Verweven met Twente: de joodse fabrikantenfamilie Spanjaard (1800-2000) / door Marianka Spanjaard & Paul Denekamp - familieboek over de Spanjaards met veel aandacht voor maatschappelijke en economische ontwikkelingen.
- Aan de monding van de Grote Aa: het havenfront van Zwolle / door Jan ten Hove & Michael Klomp - over de geschiedenis van het Rodetorenplein en omgeving in Zwolle.
- Ontmoetingsplaats van verhalen: het gemeentearchief Steenwijkerland / door Jolanda de Kruyf - een verslag over tien jaar lang ontsluiten van een archief door vakspecialisten en vrijwilligers.
- Raarhoek / door Miek Smilde - onderzoek met veel persoonlijke verhalen naar de geschiedenis van het psychiatrisch ziekenhuis Sint-Franciscushof in Raalte, waar de schrijfster woonde als dochter van de geneesheer-directeur.
De bekendmaking van de winnaars gaat op 12 april in Deventer plaatsvinden.
De prijs is een initiatief van Historisch Centrum Overijssel (HCO), de Overijsselse Bibliotheek Dienst (OBD) en Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek Deventer (SAB).
De jury voor de categorie fictie bestaat uit Enno de Witt (journalist; voorzitter), Gees Bartels (kunstvrouw van het jaar 2011) en Jan Kristen (oud-gedeputeerde cultuur). Deze ander jury 9die voor non-fictie dus)bestaat uit Lamberthe de Jong (historica; voorzitter), Marion Groenewoud (kunsthistorica, journalist), Gerard Lage Venterink (historicus, journalist), Ben Siemerink (journalist) en Frank Inklaar (docent Open Universiteit).

Meer op www.overijsselsboekvanhetjaar.nl

Een figurantenrol

Een uitgever speelt in de literaire wereld altijd een soort van figurantenrol, maar gister was ik slechts decor. Meindert Talma zat al de hele week in de kantine van VV Helpman om een nieuwe cd op te nemen. Gistermiddag waren de opnames voor de videoclip bij de single 'Koning van de kluts'. Daarvoor waren figuranten nodig die de sfeer van een voetvalkantine moesten gaan uitbeelden. Gelukkig hadden we bier, bitterballen en patat om daarvoor in de stemming te komen. Een uur later waren de beelden geschoten.



Opbouw van de filmzet voor de clip van 'Koning van de kluts' van Meindert Talma en zijn gelegenheidsformatie De Rode Kaarten


Irene Wiersma (rechts) oefent voor haar rol als cheerleader. Ze is op de cd ook achtergrondzangeres


Henk Veenstra in zijn opmerkelijke rol als toetsenist.

Er waren te weinig figuranten op komen dagen om de kantine te vullen, maar de regisseur wist ons bijzonder slim in te zetten. Er zal natuurlijk weinig van de figuranten in de clip te zien zijn, want er komen ook nog buitenopnamen tussen door. Ben toch benieuwd naar het reseultaat, en naar mijn eigen 'two seconds of fame' (hopelijk dan).

Dagblad waarschuwt voor Daniël Dee

Nergens gezelligheid in de verhalenbundel Vrouwen en ik eerst van Daniël Dee, schrijft Joep van Ruiten vandaag in zijn recensie in het Dagblad van het Noorden. En dat is dan complimenteus bedoeld, want hij vindt de verhalen met vaart geschreven (ook te lezen op Woest en Ledig):

Juryberaad verhalenwedstrijd

De Universiteitskrant Groningen heeft een verhalenwedstrijd uitgeschreven. Daar kwamen liefst 76 inzendingen op. En die waren gemiddeld gezien van een hoge kwaliteit. Vanmiddag had de jury dus echt wel wat te bespreken. Maar ze is er uit gekomen.


De jury, van links met de klok mee: Anton Scheepstra (uitgever van Uitgeverij Pasage), Doeko Bosscher (hoogleraar en schrijver), Hanneke Boonstra (hoofdredacteur UK en technisch voorzitter), Christien Boomsma (schrijver en redacteur UK) en Mathilde van Ommen (voorzitter van Flanor).
Er zijn twee winnaars uitgekomen. Hun winnende verhalen staan komende week in de Universiteitskrant. De tien best verhalen komen in een bundel die eind maart gaat verschijnen bij Uitgeverij Passage.

Beluister Daniël Dee

Voor de VPRO sprak Anton de Goede met Daniël Dee over Vrouwen en ik eerst. Die uitzending is hier terug te beluisteren.

Franse ridderslag

Gistermiddag werd Paul Gellings in Maison Descartes geridderd. Om precies te zijn, namens de franse minister van onderwijs en cultuur werden hem de versierselen opgespeld die horen bij Chevalier dans l'Ordre des Palmes Académiques. Lees nog maar eens het eerdere bericht.
Het werd een gemoedelijke middag, waar familie en vrienden deelgenoot van de feestelijkheden mochten zijn. Niet iedereen zal de toespraken in het Frans even goed begrepen hebben, maar iedereen heeft wel kunnen aanschouwen dat Paul Gellings ook in het Frans gloedvol kan spreken. En als enige die middag niet van papier.
We hebben een paar foto's:



Het moment waarop Paul Gellings het lintje krijgt opgespeld.


Zo praat een ridder


Zo staat een ridder


Nog een laatste keer het lintje showen. Behalve deze avond mag het lintje namelijk niet meer gedragen worden. Daarvoor heb je ook in Frankrijk een ander speldje. Het is mij niet geheel duidelijk of het lintje, net als in Nederland, na je dood weer terug geëist wordt.

Laatste reis is gedrukt

Als de drukker een order gedrukt heeft, stuurt hij alvast losse voorbeelden van het drukwerk naar de opdrachtgever. Dat heten de uithouders. Vanochtend kwamen die van Laatste reis binnen en de schrijver Anton Brand kwam snel even op de uitgeverij langs om deze volgende stap in de productie van zijn roman te bewonderen:


Nu gaat het boek naar de binder. Komende dinsdag is het helemaal klaar. Uiteraard mooi op tijd voor de boekpresentatie volgende week zondag.

Net vandaag verschijnt ook het eerste interview met Anton Brand over zijn nieuwe roman. Klik daarvoor snel door naar Place de l'Opera.

Daniël Dee in de Boekenkrant

Als uitgever ontvang je dagelijks vragen en verzoeken. Zoals: kunt u een overzicht geven van prozadebuten die dit voorjaar bij de uitgeverij uitkomen? Bijna had ik geantwoord dat die er dit halfjaar niet zijn, maar gelukkig realiseerde ik me op tijd dat Daniël Dee nu met Vrouwen en ik eerst wel degelijk een debuut heeft. Ik ken Daniël al zo lang dat ik hem niet al debutant zag. Maar hij hoort dus wel degelijk in een special over debutanten thuis.

En zo komt het dat Daniël Dee in het nieuwste nummer van de Boekenkrant staat, dat als thema 'debutanten' heeft, met een van zijn verhalen en een paar pagina's verderop met nog een artikeltje over het boek:



In het februari-nummer van de Boekenkrant verder aandacht voor oa. Bert Natter, Ruben van Gogh en Hans Aarsman. De krant is bij verschillende boekhandels en bibliotheken te verkrijgen, wordt op enkele scholen gedistribueerd en ook is via de site te downloaden.

Franse ridderorde voor Paul Gellings

Paul Gellings krijgt een wetenschappelijke Franse onderscheiding: hij wordt donderdag benoemd tot Chevalier dans l'Ordre des Palmes Académiques (ridder in de orde der academische palmen). Hij zal zijn onderscheiding krijgen op het Institut Français, gehuisvest in het Maison Descartes in Amsterdam (culturele afdeling van de Franse ambassade in Nederland).



De schrijver en dichter Paul Gellings wordt onderscheiden voor de manier waarop hij de afgelopen veertig jaar de Franse taal en cultuuur voor het voetlicht heeft gebracht. De in Zwolle woonachtige docent Frans heeft onder meer gedichten van Rutger Kopland in het Frans vertaald en gepubliceerd. Verder schreef hij een wetenschappelijk werk over de Franse schrijver Patrick Modiano, waarop hij in 1999 in Leiden promoveerde en waarvan in 2000 een Franse handelseditie verscheen. Ook kwam zijn eerste roman Witte Paarden (Motel Belmonde) uit bij de Parijse uitgeverij Denoël. Daarnaast is Gellings adviseur Nederlandse literatuur van uitgeverij Gallimard en publiceert hij regelmatig gedichten, artikelen en vertalingen in Franse tijdschriften.

De onderscheiding wordt in Frankrijk jaarlijks wel 10.000 keer toegekend, maar bijna nooit aan een buitenlander. In Nederland werd eerder Prins Bernhard onderscheiden in de Orde der Academische Palmen. Gellings is ridder, Prins Bernhard was commandeur.

Paul Gellings stapte in 2010 over naar Uitgeverij Passage met de bedoeling om daar elk jaar een literair werk te publiceren. In 2010 was dat de roman De zomer van Icarus. Eind vorig jaar verscheen Verbrande schepen, een broeierige roman over de ongemakken van vriendschappen. Nieuw werk is in voorbereiding.

Toen wij naar Rotterdam vertrokken...

Dit zou bijna die flauwe mop kunnen zijn. Ken je die: van die uitgever die naar Rotterdam vertrok voor een boekpresentatie? Hij kwam niet.
Gans het raderwerk stond stil, gistermiddag. Waren daar honderd jaar geleden nog duizenden arbeiders voor nodig, thans doen we dat zonder menselijke ingrepen: een sneeuwbui volstaat. Dat zal dan wel het voortschrijden van de beschaving zijn.
Waren er in Zwolle nog kankeraars omdat we daar over moesten stappen op een stoptrein, op het overvolle Amersfoort zat de stemming er al wat beter in. Daar trof ik op het perron de al vooruit gereisde stagiaire Japke. Wij probeerden Rotterdam nog via Schiphol te bereiken. Maar onderweg belde Marcel de Jong nog met de mededeling dat hij hem niet eens lukt om vanuit Delft naar Rotterdam te reizen. Op Schiphol inderdaad geen teken van treinen die verder naar het zuiden zouden rijden. Gelukkig is het warm op Schiphol en is er veel te eten te vinden. Kantoorpersoneel hielp zelfs met schoonhouden van de eethoeken. Zij konden toch ook niet weg komen, en de avondploeg kon het werk niet bereiken. Ontwrichting verbroedert toch wel op een bepaalde manier.
Inmiddels was de boekpresentatie al in het signeerstadium beland en besloten wij om maar te proberen van Schiphol weer in Groningen te komen. Hetgeen nog redelijk goed lukte ook. Onderweg had ik genoeg te lezen. Ik ben jurylid voor een verhalenwedstrijd van de Unversiteitskrant en daar zijn aardig wat inzendingen voor binnengekomen en dat van een niveau dat een snelle schifting niet zo gemakkelijk maakt.
In feite heb ik dus gister een hele ommelandse treinreis gemaakt, om uiteindelijk op Schiphol een zak Vlaamse friet te eten. Goeie Vlaams friet, dat dan weer wel. Echt sneu was het voor Daniël Dee en voor al die andere mensen die ik graag in Rotterdam had ontmoet. Dee heeft begrip voor de overmacht. Hopelijk zijn er nog foto's gemaakt van de boekpresentatie.
Als geroepen sloeg Bert Wagendorp (de beste columnist van Nederland) vanochtend in de Volkskrant de spijker op de kop: we moeten in dit land niet zo zeuren over een beetje winterweer.

Vandaag en morgen wat filmfestivalfilms bekijken. Daar kan ik desnoods lopend naartoe.

Update: gelukkig toch nog deze foto van Van Gennep:


Ideaal boek met dit weer

Een kleine ijstijd aan het wad:


Een fotoboek dat vooral spectaculair is vanwege de vele luchtfoto's van een winters waddenlandschap en vanwege de schitterende panoramafoto's. In de betere boekhandel en rechtstreeks bij Uitgeverij Passage te bestellen.

Meindert Talma neemt soundtrack op

Wordt  VV Helpman een literaire voetbalclub? Eerder figureerde de club al in De dronken rechtsbuiten, nu gaan Meindert Talma en zijn gelegenheidsband de Rode Kaarten daar een hele week bivakkeren om de nieuwe plaat van Meindert op te nemen.

Eenmaal oranje gaat het nieuwe album heten, en het is de soudtrack bij het boek Eenmaal oranje van Remko den Boef en Karel Smouter. Talma heeft natuurlijk al verschillende gedichten en liedjes over voetballers gemaakt, dus het was wel logisch dat beide schrijvers bij hem terecht kwamen. Elf nieuwe liedjes componeerde Meinder Talma. Komende week worden ze dus opgeomen in de kantine van VV Helpman.

Je kunt er zelf ook bij zijn, als figurant in de clip die van het nummer Koning van de Kluts gemaakt wordt. De opnames van die videoclip starten zaterdag 11 februari om 18.00 uur. De bedoeling is dat er een sfeervolle beelden van een volle voetbalkantine worden geschoten. Dus kom massaal als kantinebezoeker.
De zangeressen Irene Wiersma en Jolien Middelweerd zijn er in elk geval ook.

VV Helpman is onderdeel van het Sportpark Esserberg: bij de benzinepomp linksaf als je vanaf Hereweg - Groningen komt. Preciese adres is Rijksstraatweg 14 / 9752 AD Haren. Kom tegen zessen, want de opnamen beginnen dus wel op tijd.

Hup VV Helpman!

Uithangbord café Hoornstertil

Als het over een paar dagen genoeg gevroren heeft om weer over de Groningse diepen en maren te kunnen schaatsen, is het natuurlijk erg gemakkelijk dat er op zo veel plekken cafés langs het water staan. En de provincie Groningen kent nog een opvallend groot aantal authentieke dorpscafés. Zoals café Hoornstertil, dat uit 1758 dateert.

En prachtig uithangbord verwelkomt de passant, ook de schaatser:


Dit café is een van de zevenentwintig historische cafés die beschreven zijn in het kleurrijke boek Kom vul de glazen. Deze uitgave vertelt aanstekelijk over de geschiedenis van die etablissementen (die dan ook verklaart waarom er zoveel cafés langs het water staan) en nodigt uit tot een bezoek. Ook als je warmte zoekt in de winter. En de klandizie is zeer welkom, lees maar hier.