Boeken over de oorlog

Het is van blijven belang om elk jaar weer bij de tweede wereldoorlog stil te staan. Daarom vragen we ook even aandacht voor bij Uitgeverij Passage leverbare boeken over de oorlog. Bovendien verderop in dit bericht informatie over een evenement waarmee Uitgeverij Passage dit jaar meedraait.


Recent verscheen van Jesper en René Westra het boek over Anda Kerkhoven. Deze pacifistische studente kwam in Groningen in het geweldloze verzet terecht, werd opgepakt en een maand voor het einde van de oorlog gefusilleerd.

Dat tragische lot overkwam ook Hendrik Werkman. Na de oorlog noteerde celgenoot Glaudé de laatste dagen van Werkman en dat verslag verscheen in het boek Twee vogels in één beklemmende kooi.

Iemand die in de oorlog ook in het verzet zat en na de oorlog de zaken over die tijd heeft gedocumenteerd is Bob Houwen. Over hem verscheen ook een boek.

Mensen die in de oorlog aan de verkeerde kant stonden, stond na de oorlog berechting te wachten. Mieke Meiboom beschrijft in Foute Groningers hoe dat dan weer verliep. En hoe dat ook fout kon gaan.

Via de links vind je meer informatie over deze boeken, alsmede de bestelmogelijkheid.

Open Joodse Huizen / Huizen van Verzet

Op 3 mei is Uitgeverij Passage, Sint Jansstraat 15 een van de adressen die dit jaar meedoet aan Open Joodsje Huizen / Huizen van Verzet Om 2 uur en om 3 uur wordt er in de uitgeverij een lezing gegeven over Simon Dasberg, die voor de oorlog op nummer 15-b woonde.

Op de website van joods cultureel kwartier staat hierover:

Sint Jansstraat 15: Als zoon van een orthodox rabbijn leek Simon Dasberg voorbestemd om zelf ook rabbijn te worden. Hij studeerde aan het Nederlands-Israëlisch Seminarium in Amsterdam en werd uiteindelijk opperrabbijn van het kleine ressort Friesland. Drie jaar later werd hij in Groningen geïnstalleerd. Hier richtte hij onder meer de jeugdsjoel op in de Folkingedwarsstraat. Geschiedenisstudent Kim van der Burgh vertelt zijn verhaal.

Je kunt via bovenstaand website zelf uitzoeken welke locatie(s) je wilt bezoeken. Deelname is gratis.

Diezelfde dag en dan om 11 en 12 uur in de Heymanszaal van het Academiegebouw geven René en Jesper Westra een lezing over Anda Kerkhoven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten