Anjet Daanje wint Inktaap 2024

Dat was een geweldig mooi evenement: de slotdag van De Inktaap gistermiddag in Rotterdam. Honderden middelbare scholieren uit het gehele land hadden drie romans gelezen die eerder al bij volwassen jurys in de prijzen ware gevallen (zie hieronder). Dat waren niet de makkelijkste romans, en twee ervan nog tamelijk dik ook. Maar dat kon het enthousiasme van de jongeren totaal niet breken. Dit werd dan ook een dag vol aantoonbaar plezier in het lezen en in de literatuur. In groepjes hadden ze leesverslagen gemaakt (daar was ook nog een prijs voor) en op het slotfeest werd de winnaar bekend gemaakt: Het lied van ooievaar en dromedaris van Anjet Daanje. Dit boek kreeg meer dan de helft van het totaal aantal stemmen.

Zoals inmiddels wel genoegzaam bekend houdt Anjet Daanje zich zoveel mogelijk afzijdig van evenementen. Ze wil graag gewoon in alle rust schrijven, en ook op dit moment is ze dat aan het doen. Ze werkt aan een nieuwe roman, en wil dat ongestoord doen. Zeker nu eerdere plichtplegingen waarvoor ze zich nu eenmaal opgegeven had, voorbij zijn.

Dus nam uitgever Anton Scheepstra de honneurs in Rotterdam waar en nam hij ook de prijs en de felicitaties in ontvangst. De volgende ochtend bracht hij die over naar Anjet Daanje. Fotograaf Henk Veenstra legde dat gebeuren bij Anjet thuis vast:


Uit het persbericht:


Anjet Daanje wint met haar boek Het lied van ooievaar en dromedaris de literaire jongerenprijs De Inktaap 2024. Dat maakte de jury bekend tijdens de slotdag van het leesbevorderingsprogramma Inktaap in Rotterdam. Dit jaar namen ruim zevenhonderd jongeren deel aan het programma. 

De Inktaap is dé jongerenprijs van de Nederlandse literatuur. Vanaf september lezen jongeren van 15 t/m 19 jaar uit de bovenbouw van het voortgezet onderwijs de winnende titels van de BNG Bank Literatuurprijs, de Boekenbon Literatuurprijs en de Libris Literatuur Prijs. Dit jaar waren dat: De menseneter van Tom Hofland, De Mitsukoshi Troostbaby Company van Auke Hulst en natuurlijk Het lied van ooievaar en dromedaris van Anjet Daanje. Meer dan de helft van de stemmen ging naar Daanjes boek. De jongerenjury zegt over de winnaar: “Het is het gevoel van trots dat overheerst als je dit boek hebt uitgelezen.”

Het lied van ooievaar en dromedaris bestrijkt drie eeuwen en is gebaseerd op de negentiende-eeuwse Britse schrijfster Emily Brontë. Het vertelt het verhaal van tientallen personages die allemaal een link hebben met de jong gestorven auteur Eliza May Drayden. Eerder won Anjet Daanje al de Boekenbon Literatuurprijs 2022 en de Libris Literatuurprijs 2023 met Het lied van ooievaar en dromedaris. Ze is daarmee de eerste auteur die beide grote Nederlandse prijzen in de wacht sleepte met een en hetzelfde boek.  

Lees meer over de slotdag van de Inktaap HIER

Geen opmerkingen:

Een reactie posten