Boeken van belang

Boeken doen er toe. Dat geldt niet alleen voor de persoonlijke ontwikkeling van de lezer, maar ook voor het aankaarten van bepaalde maatschappelijke thema's. En boek kan er heel goed voor zorgen dat een onderwerp waar nauwelijks of geen belangstelling voor is, toch onder de aandacht wordt gebracht. Daardoor komt het onderwerp nog meer voor het voetlicht, ook elders.

Bij Uitgeverij Passage verschenen de afgelopen jaren drie boeken die dit verduidelijken.

De gaskolonie

In 2016 werkten de schrijfsters bij het NOS-Journaal, waar het in het nieuws steeds vaker over de aardbevingen in Groningen ging. Ze ontdekten dat er toch weinig over de achtergronden daarvan bekend was en gingen dat uitzoeken,  deels met de WOB. De verbazing was groot en steeg alleen maar bij alles wat ze te weten kwamen. Niks voor niks werd de titel van het boek De gaskolonie. In hun boek pleitten de auteurs al voor een parlementair onderzoek. 

Het boek zette veel in beweging en kon ook door verschillende clubs gebruikt worden als uitleg voor de problemen Nu is die parlementaire enquĂȘte geweest en lijkt dit boek wel een samenvatting van het dikke eindrapport. Inmiddels is van het boek trouwens de vijfde druk beschikbaar.

Sporen van het slavernijverleden in Groningen

'Heeft Groningen een slavernijverleden?' was de meest gehoorde vraag toen dit boek in 2016 verscheen. Een team wetenschappers van de RuG  heeft deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis toch ondubbelzinnig beschreven, zodat voor veel mensen de ogen open gingen. Het leidde vorig jaar uiteindelijk tot de manifsatatei Bitterzoet Erfgoed. En ook de kmende jaren horen we nog mer over het verwerken van dit verleden. Het boek beleeft na een hele mooizame strat in 2016 inmiddels de derde druk

Vraauwlu

Dat vrouwen in de geschiedenis er veel te bescheiden vanaf komen is inmiddels wel bekend. Dat geldt ook voor Groningen. Heel mooi dat de historici Iris van den Brand en Sanne Meijer onderzoek deden naar vrouwen die zich op verschillende terreinen verdienstelijk hebben gemaakt en voor hun boek Vraauwlu zo'n 250 Groninger vrouwen voor het voetlicht hebben gebracht. In dit geval kwam de reactie wat sneller: nu al is er de gelijknamige tentoonstelling in Museum aan de A te bekijken.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten