Het omslag van Deze hemel

Hoe komt eigenlijk een omslag tot stand? Vormgeefster Nadeschda Broere gunt ons een kijkje in de keuken en laat zien hoe het omslag van Deze hemel (de nieuwe roman van Bennie Roeters) is gecreëerd.

Zij las eerst het manuscript van Deze hemel en ontdekte de opvallende elementen in deze wat mysterieuze roman: yoghurt, honing, een groene Citroën DS, een afbeelding van een eik, de kleding die Polly draagt wanneer ze naar de première gaat (Mary Quant design), de sterrenhemel / Pleiaden en tape, tape waarmee de oudste broer afbeeldingen van de sterrenhemel in zijn kamer heeft bevestigd aan de muur. Daarnaast was er zijdelings heel vaag sprake van Indiaanse sferen.

Zo kwam ze tot een aantal stappen in het ontwerpproces:

Ontwerpproces 001 is het moodboard met afbeeldingen zoals hierboven beschreven

Ontwerpproces 002 is echte honing waarmee de titel is vormgegeven in het lettertype Poppins

Ontwerpproces 003 is echte yoghurt welke in een van de eerste ontwerpvoorstellen is toegepast (niet voorgesteld, maar wel een mooie afbeelding)

Ontwerpproces 004 is de fictieve sterrenhemel / Pleiaden waar Bennie aan refereerde nadat hij doorgaf dat hij de sterrenhemel in het ontwerpvoorstel met de Citröen DS en de bij + yoghurt als te clean ervaren had (kartonnen doos, witte en blauwe verf, en een felle lichtbron).

Schrijver en uitgever kregen uiteraard ook een en ander te zien en gaven feedback. 

Ook werd er gewerkt aan een flaptekst (voor achterop) en teksten voor de zijflappen. Voor die laatste konden we nog een oplossing vinden voor ons inhoudelijk geworstel met de vraag hoe we de verschillende dorpsbewoners steeds aan zou duiden. Nu kon er mooi een lijst op een van de flappen komen. Daarnaast moest er natuurlijk een auteursfoto komen (dank Henk Veenstra). Alles resulteerde dan in een omslag dat er uitgevouwen zo uitziet:


(klik op de plaatjes voor een vergroting)

Deze hemel is een intrigerende en mysterieuze roman die speelt in een dorp tegen de oostgrens waar normaal niet zo veel te doen is. Maar tijdens het oogstfeest vindt een tragisch incident plaats, waar verschillend dorpsbewoners in de roman hun eigen visie op geven. Bennie Roeters heeft een sublieme roman afgeleverd, vol opmerkelijke commentaren van de personages en verrassende wendingen. De geheimzinnige sfeer is subliem in het omslagontwerp vertaald, een omslag dat je steeds beter snapt naarmate je vordert in het boek.

Bestel Deze hemel

Dank aan Nadeschda Broere voor dit prachtig passend omslag. Zie haar website, en zie wat zij intussen meer voor Uitgeverij Passage deed.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten