De uitgever van Passage adviseert...

Boek & Lezer is als zomerspecial een samengevoegde uitgave van Boekblad (vaktijdschrift voor het boekenvak) en Boekenpost (vaktijdschrift voor lezers en liefhebbers). Twee redacties werkten dus samen aan dit ene tijdschrift, en het resultaat is verrassend leesbaar en geeft ook de gewone lezers een fraai inkijkje in het boekenvak en hoe het daarmee gaat in deze crisistijd. Vooral dat laatste onthult aan de oplettende lezer wel wat interessante details...

Ook vroeg de redactie een aantal 'kleine' uitgevers hun mooiste titel van het najaarsseizoen aan te prijzen. Een rare vraag natuurlijk, je vraagt ouders ook niet naar hun favoriete kind. Maar ook Anton Scheepstra van Uitgeverij Passage deed mee en gebruikte de gelegenheid om het Decade-project van Bill Mensema extra onder de aandacht te brengen. Dus wijs hij op het verschijnen dit najaar van deel 3: Ik wil naar Oss: (zie voor de gehele tekst onderaan)


Naast Uitgeverij Passage komen in deze rubriek aan het woord Wilma Seijbel (Uitgeverij Karmijn), Martijn Couwenhoven (Uitgeverij Oevers) Henrike Olasolo en Cristina Richarte (Uitgeverij Zirimi Press) en Marc Vleugels (Uitgeverij Vleugels). Zij raden overigens allen uit hun fonds een vertaald werk aan, wat de positie van Uitgeverij Passage voor juist Nederlandstalige literatuur maar weer ons onderstreept.

De inleiding op dit artikel:


Kortom: elke boeken- en literatuurliefhebber gaat dit nummer van Boek & Lezer kopen. Kan in de boekhandel en ook hier online. En lees natuurlijk de eerste delen van Decade van Bill Mensema (deel 3 verschijnt in september)


De hele tekst van de aanbeveling:

Bill Mensema is bij Uitgeverij Passage met iets bijzonders bezig: een romanreeks van tien delen waarin hij het doemdenken van de jaren tachtig ontleedt. De reeks heet Decade en in het najaar breng ik bij Uitgeverij Passage het derde deel uit: Ik wil naar Oss.

Met deze reeks sluiten we aan bij de gewoonte die menigeen dankzij Netflix heeft ontwikkeld: bingereading. Dat past ook uitstekend in de uniek schrijfstijl van Bill Mensema. In het gebruik van ironie en zelfspot herkent de lezer zijn half-Engelse afkomst. Hij schrijft bovendien luchtig, heeft helder geschreven scènes waarin slapstick en overdrijving een prominente rol spelen. Zijn vlotte vertelwijze en het unieke gebruik van dialogen doen de rest.

Die humoristische stijl bepaalt ook dat dit niet in één dik boek uitgegeven moest worden. Tenslotte bestaat er van een comedy als Fawlty Towers ook geen speelfilm. Ook in het geval van Mensema voldoen losse afleveringen beter. We hebben bepaald dat er elk halfjaar een nieuw deel verschijnt. De delen zijn overigens ook heel goed afzonderlijk te lezen. Zo breiden we de serie langzaam uit en voeren we de aandacht ervoor stap voor stap op.

Bij Uitgeverij Passage specialiseer ik me in eigenzinnige Nederlandstalige literatuur. Dat betekent dus ook altijd een zoektocht naar een nieuwsgierig publiek voor die uitgaven. Schrijvers als Anjet Daanje, Meindert Talma en Lupko Ellen zijn inmiddels bij een breder publiek bekend, met deze reeks zal Bill Mensema dat ook overkomen. Zoals ik zei: stap voor stap.


Anton Scheepstra,
uitgever



Bill Mensema: Ik wil naar Oss (Decade 3)

verschijnt september 2020 / ISBN 97890 5452 3864 / 160 pagina’s / € 15,00

Geen opmerkingen:

Een reactie posten