Het verhaal van Eelke Glaudé

Eelke Glaudé was rijwielhandelaar. Hij had een zaak aan het begin van de Hereweg in Groningen, onderaan het viaduct over het spoor. De naam Glaudé siert daar nog steeds een van de panden. Aan het einde van de tweede wereldoorlog waren op zekere dag de Duitsers aan de ene kant van het viaduct bezig fietsen te vorderen, waarna Glaudé aan de andere kant zijn stadgenoten daarvoor waarschuwde. Hij werd opgepakt, belandde in het beruchte Scholtenshuis, werd daar ernstig gemarteld en kwam uiteindelijk zwaar gehavend in het Huis van Bewaring verderop aan de Hereweg terecht.

Een van zijn celgenoot daar was de drukker / kunstenaar Hendrik Nicolaas Werkman en uiteindelijk bewoonden ze met z'n tweeën die cel. Tot op 10 april 1945. Toen werd Werkman in alle vroegte uit de cel gehaald om even later met nog negen mannen in de bossen bij Bakkeveen gefusilleerd te worden. Dat was een week voor de bevrijding van Groningen, die Glaudé gelukkig nog wel meemaakte.

Jaren later zette hij op verzoek zijn ervaringen van de laatste weken van de oorlog op papier, inclusief de gesprekken met en herinneringen aan Werkman. Dit verhaal verschijnt nu in boekvorm onder de titel Twee vogels in één beklemmende kooi. Dat boek wordt op 14 maart gepresenteerd in het Groninger Museum.


Op zaterdag 14 maart start in het Groninger Museum de tentoonstelling En tóch staat de Martini - 75 jaar bevrijding in Groningen. Op de openingsdag is het museum voor iedereen gratis toegankelijk. Er zijn dan tal van extra activiteiten, waaronder om 15.00 uur de presentatie van het boek met het verhaal van Glaudé. Burgemeester Koen Schuiling zal het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Vanaf vier uur gaat het boek vervolgens in de verkoop. Het zal ook in de museumwinkel verkrijgbaar zijn.

Later dit voorjaar gaan er meer activiteiten rond de bevrijding van Groningen ende dood van Werkman plaatsvinden. Bericht daarover volgt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten