Lezing Marcel de Jong in Bedum


Lezing De Afscheiding in Bedum – een kerkstrijd als sociaal conflict


Op 25 april houdt Marcel de Jong in Bedum een lezing over zijn roman De Afscheiding. In de lezing legt hij uit waarom de kerkstrijd van 1834 ook een sociale strijd was tussen een rijke liberale elite en een gelovig en arm volk. De lezing in het Trefcentrum aan de Prof. Mekelstraat 1 begint om 20.15 uur.


In de lezing legt de niet-christelijke schrijver uit wat hem heeft gedreven om een roman over de kerkstrijd van 1834 te schrijven. Ook vertelt hij wat de aanleiding was en hoe hij te werk is gegaan.



Sociale strijd

Daarnaast verklaart hij waarom de kerkstrijd van predikant Hendrik de Cock en zijn aanhangers ook een sociale strijd was. De schrijver treedt daarbij in de voetsporen van Henriëtte Roland Holst, die de kerkstrijd beschreef als een klassenstrijd waarin jonge plattelandsdominees leiding gaven aan het verzet van het eenvoudige volk tegen het aristocratische establishment. “De jonge voormannen waren ambitieus en niet verstoken van de zucht naar macht, het volk was onwetend en ontvankelijk, bepaald door gevoelens van discriminatie en marginalisering en economische deprivatie.” De grote sociaaleconomische ongelijkheid op het platteland van Groningen versterkte die gevoelens van ongemak.

Enerverende geschiedenis

De schrijver vertelt het enerverende leven van dominee Hendrik de Cock en de dapperheid van turfsteker Luitsen Dijkstra, een van de eerste predikanten van de afgescheiden kerk. Hij volgt hierbij de lijnen van zijn roman en de loop van de geschiedenis. Hij leest ook een hertaalde preek voor, vol woede en met een roep om in opstand tegen de overheid te komen.

Een strijd met grote betekenis

De kerkstrijd van 1834 is een bizarre geschiedenis. Maar van grote betekenis. De strijd van Hendrik de Cock en zijn aanhangers inspireerden de liberaal Thorbecke om de vrijheid van godsdienst, onderwijs en meningsuiting in de grondwet van 1848 op te nemen. Zo stonden De Cock en zijn volgelingen aan de wieg van het moderne Nederland

Marcel de Jong is schrijver en journalist voor het AD. Ook schrijft hij iedere week een column voor de Delftse Post. De Afscheiding is zijn vierde boek en zijn eerste grote historische roman.

Naast deze lezing ontplooit Marcel de Jong meerdere activiteiten rond zijn nieuwe roman, waaronder literaire wandelingen in Ulrum. Zie voor een over zicht over het nieuws rond De Afscheiding.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten