Nick ter Wal over Ferdinand Langen

Zaterdag 15 december is het feest: dan wordt tijdens het festival Wildvang het boek De schrijfmachine, portret van Ferdinand Langen van Nick ter Wal gepresenteerd als deel 12 in de Hendrik de Vries-reeks. Ook maakt de wethouders de winnaars van het Hendrik de Vries-stipendium dit jaar gaat, waarbij bij de literatuur de strijd gaat tussen Esmé van den Boom en Jelte Hommes. Die winnaar literatuur mag dan volgend jaar een deeltje in de Hendrik de Vries-reeks verzorgen.

Wildvang (in het CBK, Trompsingel, Groningen) heeft inmiddels een timetable, waaruit blijkt dat het boek van Nick ter Wal om 20.30 uur gepresenteerd wordt en de nieuwe winnaar om circa 22.40 uur bekend gemaakt wordt. Na de boekpresentatie zal Uitgeverij Passage de boeken verkopen en is Nick ter Wal beschikbaar om te signeren. Er staat die avond heel veel fijns op het programma en het evenement is ook nog een gratis toegankelijk.

Een paar dagen later gaat Nick ter Wal meer inhoudelijk in op zijn boek over Ferdinand Langen. Op dinsdag 18 december is Ter Wal om 17.00 uur te gast bij sociëteit De Harmonie (Kreupelstraat 10, Groningen). Daar wordt hij geïnterviewd door Erwin K. de Vries, boekhandelaar bij Godert Walter. Ook hier is de toegang gratis en voor iedereen, en ook hier is na afloop gelegenheid het boek te kopen en te laten signeren.


Over De schrijfmachine:

Op 20 juli 2016 overleed Ferdinand Langen, toen de oudste nog levende schrijver van Nederland. Nick ter Wal correspondeerde sinds 2008 met hem. Hij erfde zijn Smith Corona, de elektrische schrijfmachine waar Langen altijd op had gewerkt.

In de jaren vijftig van de twintigste eeuw was Ferdinand Langen een gevierd auteur. Met Simon Carmiggelt en Annie M.G. Schmidt stond hij voor uitverkochte zalen. Hoewel hij van zijn boeken meer dan honderdduizend exemplaren verkocht, verdween zijn oeuvre in de mist van de tijd. In de biografieën van Lucebert en Gerard Reve werd Langen een voetnoot.

In De schrijfmachine staat Ferdinand Langen zelf centraal. Het is een meeslepende geschiedenis van de jongen uit Westernieland die alle Amsterdamse uitgevers in zijn zak had, van de zoon die zijn vader verloor, van de schrijver die de echo van de oorlog bleef horen, van de copywriter die een nationale slagzin bedacht.

Nick ter Wal (1983) is antiquaar, tijdschriftredacteur en, volgens het Dagblad van het Noorden, ‘specialist literair erfgoed’. Op zijn blog Artistiek Bureau schreef hij onder meer over de ezelsoren van Joost Zwagerman, de groupie van Simon Vestdijk en het gestencilde debuut van Remco Campert. In 2016 stelde hij het brievenboek De kunst is mijn slagveld van Nanne Tepper samen. De schrijfmachine is zijn debuut.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten