3e druk De gaskolonie

Dit voorjaar wonnen Margriet Brandsma, Heleen Ekker en Reinalda Start de Groninger persprijs voor hun boek De gaskolonie. Daarop raakte het boek snel uitverkocht. We besloten te wachten tot het nieuwe kabinet in het zadel zou zitten om te komen met een herziene herdruk. Die derde druk van De gaskolonie is nu verschenen:


Wat is er gewijzigd in de derde druk?
De auteurs hebben de actuele ontwikkeling rond de Groningse gaswinning en aardbevingen (gasbevingen, noemen sommigen het) verwoord in de aangepaste versies van het 'Woord vooraf' en het 'Nawoord'. Bovendien zijn er op de laatste bladzijde enkele illustraties toegevoegd. Belangrijkste verandering is toch wel het inkorten van het interview met vtoenmalig minister Henk Kamp. Daarvoor in de plaats is nu een interview met Freek de Jonge gekomen. Die kijkt terug op de actie die hij voerde voor Groningen. Hij uit zijn teleurstelling over de geringe respons op de inspanningen, maar toont zicht ook nog steeds strijdbaar.

Gebleven is natuurlijk de ontluisterende blik op wat er allemaal sinds de vondst van het aardgas in 1959 is voorgevallen, welke belangen er blijken te spelen, en hoe de veiligheid van de inwoners van het gebied maar steeds secundair wordt behandeld. Het onderzoek van de auteurs heeft geleid tot een reconstructie die duidelijk maakt hoe onze nationale trots, het gas, een nationaal hoofdpijndossier is geworden.

De gaskolonie is nu weer te koop in de boekhandel en via onze site. De prijs van het boek is nog steeds slechts € 16,90.

In december organiseren we samen met boekhandel Pied à Terre een Amsterdamse presentatie, met de bedoeling de urgentie van de problematiek nog een keer daar onder de aandacht te brengen. Nader bericht hierover volgt

Geen opmerkingen:

Een reactie posten