Anjet Daanje in de Literaire Hemel

Komende vrijdag is Anjet Daanje te gast in De Literaire Hemel waar ze wordt geïnterviewd over haar verrukkelijke, nieuwe roman jl.. De andere gasten zijn Eva Rovers en Vrouwkje Tuinman.


De organisatie schrijft over deze avond:

Vrijdag 9 december interviewt Annette Timmer Eva Rovers over Boud, het verzameld leven van Boudewijn Büch. De biografe legt uit hoe en waarom hij een spel met feit en fictie speelde. Albert Haar gaat in gesprek met Anjet Daanje, geboren  in Wijster als Anjet den Boer. Nu woont ze in Groningen en schrijft proza en scenario’s. Jl. is haar nieuwe roman. Derde schrijfster in café De Amer is Vrouwkje Tuinman. In haar roman Afscheidstournee strijdt Achille, zoon van vioolvirtuoos Nicolò Paganini, voor eerherstel van zijn overleden vader.

Boudewijn Büch was een culturele alleseter die zijn loopbaan in 1976 begon als hermetisch dichter en eindigde als Bekende Nederlander. Hij was met zijn aanstekelijk enthousiasme als geen ander in staat om literatuur en geschiedenis toegankelijk te maken voor een breed publiek. Na zijn dood in 2002 kantelde het beeld: de schrijver was zo boud geweest zijn leven te verzinnen. Eva Rovers kreeg exclusief inzage in Büchs persoonlijke archief en kon zo achter het masker kijken.

Anjet Daanje kreeg in 2004 het Belcampo Stipendium toegekend en haar roman Delle Weel werd genomineerd voor de Halewijnprijs 2012. Ook scenario’s voor film en tv van haar hand werden bekroond met prijzen en nominaties. In de roman Jl. vormen de landing op de maan, de treinkaping bij Wijster, de moord op John Lennon, de val van de Berlijnse Muur, 11 september en andere grote gebeurtenissen uit de recente geschiedenis niet alleen het decor van een familiegeschiedenis, ze oefenen er ook invloed op uit.

Vrouwkje Tuinman publiceerde romans en dichtbundels. In de historische roman Afscheidstournee vertelt ze het levensverhaal van Achille Paganini, die 15 jaar is als zijn vader Nicolò overlijdt. Deze wereldberoemde negentiende-eeuwse Italiaanse violist wordt ervan verdacht bezeten te zijn, reden waarom hij niet in gewijde grond begraven mag worden. Achille sleept zijn vader - letterlijk en figuurlijk - de rest van zijn leven met zich mee. Recensent Coen Peppelenbos gaf vier sterren in DvhN voor Afscheidstournee ‘waar het vakmanschap van afstraalt.’

Muziek: Nicolette Leenstra, piano

De Literaire Hemel, vrijdag 9 december 2016 in café De Amer in Amen, aanvang: 20.30 uur, toegang: € 15,00, jongeren t/m 21 jaar € 10,00

Geen opmerkingen:

Een reactie posten