Het boekenweekproject van Het Paleis

Met al die vormgevers, schrijvers, een striptekenaar en een uitgever in het pand was het een logische gedachte om de Culturele Zondag in de boekenweek het thema boek en boekontwerp mee te geven. Dan moeten we ook een gezamenlijke uitgave gaan maken, was al snel het idee. Een leuk en overzichtelijk plan, dat echter veel grootser is geworden dan iemand zich had kunnen voorstellen. De vormgevers hebben zich erg laten inspireren door het verhaal.

Meindert Talma (met een werkruimte in Het Paleis) schreef dat verhaal (of column zo je wilt) De liefdesverdrietbrief van Beethoven. Dat verhaal is in 14 delen geknipt, waarna evenzovele vormgevers in het gebouw een blad gingen ontwerpen. In samenspraak met het Fablab werd een omslag bedacht. Bezoekers verzamelen zo een boekje, waarvan de dummy er aldus uitziet:


De 32 bladzijden (want ook nog titelpagina en colofon) hebben we bij Drukkerij Bariet laten drukken. Vanochtend was alvast het feestelijke moment dat de pakketjes binnen kwamen:


Drukkerij Bariet is een echte en goede boekendrukker. Het was voor hun wat merkwaardig om nu een losbladig boek te produceren. Ze konden het daar toch niet nalaten er ook een boekje van te maken:


Maar het boekje dat zondag ontstaat wordt toch nog bijzonderder.

Hoe werkt het?
Bezoekers van de Culturele Zondag beginnen bij Uitgeverij Passage (ingang meteen in de eerste onderdoorgang) en kopen daar het startpakket. Dat kost maar vier euro, dat is ook nog eens inclusief een kopje koffie of thee. Dat startpakket bevat de titelpagina, het colofon en de bladzijde van Uitgeverij Passage. Verder krijg je een routebeschrijving langs alle andere deelnemers. Daar verzamel je de overige onderdelen van het boek. Aan het einde van de route zijn hulpmiddelen om die losse delen tot een echt boek (met harde kaft!) te maken.

Waarschuwing
De oplage van ons boekenweekproject is beperkt, 400 namelijk. Een Culturele Zondag trekt doorgaans meer dan dat aantal bezoekers. Dus zorg dat je er op tijd bij bent. We openen om 13.00 uur. Als je eenmaal het 'startbewijs' bij Uitgeverij Passage hebt gekocht, heb je verder de hele middag de tijd om alles rustig te bekijken en om te genieten van het uitgebreide programma. Het in elkaarzetten van het boek kan tot vijf uur op het eindpunt.
Waarschuwing 2: de route door het gebouw bevat veel trappen en is dus niet geschikt voor mensen die moeite hebben met traplopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten