Boekpresentatie 21 wielertips

Het wielerseizoen is weer losgebarsten. De beste wielrenners zijn nu regelmatig op tv te zien. Maar sta ook even stil bij het overgrote meerderheid van de mensen die ook op de fiets klimt en die maar niet tot grote prestaties komt. Over deze ploeteraars schreef Michiel Postma een boek: 21 wielertips voor ongetalenteerde renners.

Dit boek presenteren op vrijdag 21 april, om 16.00 uur op de uitgeverij (Sint Janstraat 15, Groningen).


Tijdens de presentatie is er een wielerquiz en zal Bill Mensema voorlezen uit Fietsen met Bob Dylan. Toegang is gratis en voor iedereen, wielrenner of niet.

21 wielertips voor ongetalenteerde renners ligt vanaf 22 april in de boekhandel en gaat daar € 16,90 kosten (ISBN 9789054524121) 

UPDATE: Kun je niet op de presentatie komen, maar wil je wel een gesigneerd boek? Bestel het boek dan nu via onze site, en vermeld in het veld 'bestelnotities' dat je een gesigneerd exemplaar wilt. Dat exemplaar krijg je dan in week 17 toegezonden.

Willem Kolvoort exposeert in Amsterdam

 Willem Kolvoort exposeert zijn natuurtekeningen bij galerie Oker in Amsterdam:


Deze tekening komen grotendeels uit Willem Kolvoort Natuurboek, verkrijgbaar via onze site, de boekhandel én in de galerie.

Schuif aan bij Jan Veenstra

Onlangs presenteerde Jan Veenstra zijn nieuwe roman De vaalrode vlieger. Hij deed dat met opzet in Drenthe, want het boek speelt in een fictief Drents dorp. Een oude man zit daar bij een vuurtje en vertelt verhalen. Maar waarom zit hij in z'n eentje bij dat vuur?

Op vrijdag 31 maart komt Jan Veenstra naar Groningen om zijn boek te signeren. Kennismaken en praten mag ook. Vanaf half vier zit hij op de uitgeverij. Iedereen die iets begrijpt van de noordelijke mentaliteit mag daar bij zijn. En om die mentaliteit te leren kennen mag je ook langskomen. Entree en signeren zijn gratis, je betaalt alleen voor het boek. Maar dat bevat dan ook 350 pagina's leesplezier.


Sowieso geldt: het winkeltje van Uitgeverij Passage is elke vrijdagmiddag geopend.



Beste Groninger Boek

Tijdens een bijzonder feestelijk evenement werd vanavond bekendgemaakt dat Het lied van ooievaar en dromedaris het Beste Groninger Boek (fictie) van het jaar is. Anjet Daanje was zelf niet bij de plechtigheid aanwezig, de honneurs werden door uitgever Anton Scheepstra waargenomen.


Bij non-fictie werd de prijs gewonnen door: Wierdenlandschap van Ben Westerink.

Alle informatie, inclusief juryrapport vind je op de site van Noordwoord.

Boekpresentatie Kees & Jan

Vader en zoon Kees & Jan Schalker waren overtuigde communisten. In de tweede wereldoorlog deden ze geen stap terug van hun idealen en dat bracht hen in het verzet. Met dramatische gevolgen: Kees Schalker werd gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte, Jan overleefde ternauwernood concentratiekamp Buchenwald.

Hanneke Boonstra, werkzaam als journalist, dook in het verhaal van de familie Schalker. Ze beschrijft de dramatische gebeurtenissen, probeert hun passie voor het communisme te achterhalen en verbijstert zich over de sektarische wereld die de CPN vormde.

Op donderdag 6 april presenteren we het boek Kees & Jan, een communistisch gezin voor, tijdens en na de oorlog.

Deze presentatie vind plaats vanaf 16.00 uur in cafë De Sleutel, Noorderhaven, Groningen. Belangstellenden zijn van harte welkom bij dit evenement; de toegang is gratis en voor iedereen.

Vanaf 7 april is Kees & Jan overal in Nederland verkrijgbaar in de boekhandel. Reserveren kan ook alvast via onze site.

Er komt ook nog een presentatie in Den Haag, en wel op donderdag 20 april, 17.00 uur bij boekhandel De Vries Van Stockum, Passage 11. Hierover volgt later nader bericht.

Genomineerd voor de Libris Literatuurprijs

Als je, zoals Anjet Daanje, op de longlist van de Libris Literatuurprijs staat, ben je natuurlijk benieuwd of je uiteindelijk bij de zes genomineerden staat. Een cameraploeg van Nieuwsuur zoekt de gelukkigen thuis op en overhandigt hen het pakket met boeken van de andere genomineerden.

Anjet Daanje wil thuis geen bezoek ontvangen, dus zat ze op de uitgeverij het hopelijk fijne nieuws af te wachten. Tussen negen en twee kunnen ze langskomen, of niet natuurlijk. Schrijfster en uitgever zaten weliswaar genoegelijk op de uitgeverij bij te kletsen, maar hoe later het werd, hoe meer de twijfel toesloeg. En net toen we dachten dat ze niet meer zouden komen en dat Het lied van ooievaar en dromedaris dus toch niet genomineerd zou worden, kwam er per e-mail een felicitaties van een niet nader te noemen reeds ingewijde uit Amsterdam. 

Dat maakte het wachten een stuk ontspannener. En ja, tegen een uur was daar de cameraploeg:

De reportage was in Nieuwsuur te zien: Nieuwsuur 6 maart. (de reportage zit aan het einde van de uitzending)

Vervolgens was het snel op naar de persconferentie in Amsterdam. De uitgever vertegenwoordigde daar de schrijfster. Die hele persconferentie is alhier terug te zien:


Op 8 mei volgt de uitslag, weer in Amsterdam. En dan is Anjet Daanje er wel bij. Tot die tijd heeft iedereen gelegenheid zich in de lezen in deze fraaie lijst genomineerden voor de Libris Literaturprijs 2023:

  • Het lied van ooievaar en dromedaris van Anjet Daanje
  • Man zonder rijbewijs van Oek de Jong
  • Waarachtige beschrijvingen uit de permafrost van Donald Niedekker
  • Overal zit mens van Yves Petry
  • De gebeurtenis van Peter Terrin
  • Tussentijds van Peter Zantingh