10.000-ste exemplaar

Vandaag hebben we met een kleine ceremonie bij boekhandel Godert Walter het tienduizendste verkochte exemplaar van De herinnerde soldaat gevierd. Alle reden om schrijfster Anjet Daanje in het zonnetje te zetten:


Natuurlijk zijn er ook boeken waarvan (veel) meer verkocht worden, maar de drempel van tienduizend exemplaren hadden zowel Anjet Daanje als de uitgeverij (met een literair boek) niet eerder overschreden. Dat dit nou net met De herinnerde soldaat gebeurt is ook wel extra fijn. Immers: deze roman vraagt wel om wat geduld van de lezer, maar wie dat doet wordt beloond met een emotioneel leeservaring. Meer dan vijfhonderd dichtbedrukte bladzijden in een zeer eigenzinnige stijl leiden de lezers door de adembenemende wereld van een soldaat met geheugenverlies. Hoe dat overkomt op de lezer, lees daar de recensies maar eens op na.

Het succes van De herinnerde soldaat begon dit voorjaar, toen de roman op de longlist van de Libris Literatuurprijs stond. Dat maakt verschillende recensenten nieuwsgierig naar boek en schrijfster. Vooral de enthousiaste vijfsterren-recensie van Thomas de Veen in NRC Handelsblad zorgde voor een enorme belangstelling onder lezers. Later publiceerde NRC een column van Michel Krielaars over het boek (die in enthousiasme nauwelijks onderdeed voor de recensie) en een interview met Anjet Daanje. Het is mooi om te zien dat vooral de geschreven pers aanjager voor succes van een literaire roman kan zijn.

Ook de boekhandel deed vanaf het voorjaar erg zijn best voor het boek. Reden om de ceremonie even in een boekhandel te regelen. Godert Walter is bovendien de boekhandel die een jaar geleden als eerste een evenement rond De herinnerde soldaat organiseerde, én de boekhandel die sindsdien ook al veel exemplaren van het boek heeft verkocht. Als we een top tien zouden gaan maken van boekhandels die dit boek het meest verkocht hebben, staat Godert Walter daar zeker in en zelfs wel in de bovenste regionen.

De herinnerde soldaat heeft Anjet Daanje helemaal op de kaart gezet als belangwekkend literaire auteur. Daarom hebben we haar vorige roman, jl.,  opnieuw uitgegeven, nu in een goedkopen editie. Van de oudere boeken heeft Uitgeverij Passage de rechten overgenomen. Deze zijn nu heruitgegeven als e-book (zie bijvoorbeeld bij Libris).

Nog een laatste opmerking: die tienduizend exemplaren gaat over verkochte exemplaren van het gedrukte boek. Uitleningen en verkopen van e-books, de uitleningen in bibliotheken en het aan andere lezers doorgeven van het boek zijn hierin nog niet meegenomen. Waarschijnlijk hebben al dubbel zoveel mensen het boek gelezen...

Update:

Aldus deed Dagblad van het Noorden verslag van het kleine feestje:Geen opmerkingen:

Een reactie posten