Meer dan 50 vrijwilligers

In 1834 stuurde koning Willem I een garnizoen soldaten naar het Groningse dorp Ulrum om daar de activiteiten van de als haatprediker aangeduide Hendrik de Cock in de kiem te smoren. Het mocht niet baten, een kerkscheuring was het resultaat.

Hoe het allemaal zo gebeurde heeft Marcel de Jong prachtig verwerkt in zijn nieuwe roman De Afscheiding. Komende vrijdagavond om half acht wordt die gepresenteerd in Ulrum, in dezelfde kerk als waar ooit de Cock predikte. En er zullen weer soldaten zijn, als zijn dit ditmaal heel wat vredelievender.


De Stichting Ulrum 1834 komt vrijdag met meer dan 50 vrijwilligers om de bezoekers te laten ervaren hoe het in de tijd van Hendrik de Cock eruitzag. We gaan dus onder meer militairen en veldwachters door het dorp zien rondlopen. Het huidige gezag is aanwezig in de persoon van Koos Wiersma, de burgemeester van de Marne. Hij zal het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Het tweede exemplaar wordt overhandig aan een nazaat van Hendrik de Cock.

Verder is er tijdens de presentatie aandacht voor de kerk. Peter Breukink, directeur van de Stichting Oude Groninger Kerken, weet hier boeiend over te vertellen. Muziek is er van Peter Stam en Margreet Pulle. En is er uiteraard gelegenheid een exemplaar van De Afscheiding aan te schaffen en te laten signeren.


De roman De Afscheiding van Marcel de Jong is vanaf nu ook verkrijgbaar via onze website. Vanaf volgende week ligt ie overal in Nederland in de goede boekhandel.

Marcel de Jong is meteen zaterdag aanwezig op de Dag van de Groninger Geschiedenis om daar om 14.00 en 15.30 uur een lezing te geven over zijn nieuwe boek onder de titel (van die lezing) 'Emancipatie via een kerkstrijd'. In de stand van Uitgeverij Passage aldaar is het boek meteen ook te koop. Ook daar zal Marcel de Jong signeren.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten