Eerste recensie Heethoofd

Als je debuteerde met een roman van 400 bladzijden,  en je hebt binnen een week al de eerste, zeer lovende tensie binnen, dan gaat er dus iets goed. Het overkomt Leen Steen met Heethoofd. Leen zelf geeft wel een spoiler alert bij de recensie. Die gaat inderdaad grondig op de inhoud van het boek in, maar als je de roman gaat lezen, kom je ook na deze recensie zeer vele verrassingen tegen.

Hier staat de bewuste recensie:
https://uitgelezenboeken.blogspot.nl/2017/10/leen-steen-heethoofd.html?m=1


Heethoofd koop je natuurlijk bij de goede boekhandel bij jou in de buurt. Je kunt hem ook via de website van Uitgeverij Passage bestellen.

Posters Heethoofd

Deze week verspreiden we posters van Heetfhoofd, de debuutroman van Leen Steen, in de horeca in Rotterdam:


Via Facebook loopt de actie 'Spot de poster', waarmee je een exemplaar van Heethoofd kunt winnen (like dus ook onze Facebook-pagina)

75 jaar Godert Walter

Boekhandel Godert Walter in Groningen viert een jubileum, en dat kun je zo zien aan de etalage:


Uitgeverij Passage verzorgde voor de boekhandel het jubileumboek. Dat is een bijzonder fraaie uitgave geworden, geheel in klaar en gebonden in harde kaft, mét kapitaalbandje en stofomslag.Het is gedrukt op een fijne papiersoort. Inhoudelijk is het een boek om echt van te genieten.

Boekhandel Godert Walter - 75 jaar in het hart van Groningen is een fraai eerbetoon geworden. De samenstellers stond voor ogen het een eerbetoon voor de zelfstandige boekhandel te laten worden, aar het werd vooral het verhaal van deze eigenzinnige boekhandel zelf.


Dat verhaal wordt zeer gevarieerd verteld:
- een aantal bijdragen over de bewogen geschiedenis van boekhandel Godert Walter;
- veel illustraties afkomstig uit het archief van de boekhandel;
- klanten van de winkel die over hun neigen boekenkast vertellen;
- diverse gastcolumns
- een gesprek met de huidige eigenaren.

Het boek Boekhandel Godert Walter is dankzij de medewerking met de uitgeverij in heel Nederland te koop, en dan natuurlijk bij voorkeur bij de plaatselijke kwaliteitsboekhandel...

Afgelopen vrijdag hebben we het jubileumboek gepresenteerd. Aanwezig waren zo'n 250 personen, bijna alle boekenvakcollega's uit Groningen en een enkele van daarbuiten, medewerkers aan het boek, en vooral veel fans en lezers. Sfeerimpressies van deze geslaagde presentatie vind je via deze link.
En lees de Ode aan Godert Walter.






Tjerk in Havelte

Bennie Roeters reist met zijn nieuwe roman Tjerk langs boekhandels en festivals. Dat noemen we de Tjerk-Tour. Roman en tour hebben ook de aandacht getrokken van Volkskrant Magazine. Komend weekend (of het weekend daarop) treft je een fraaie reportage over Tjerk en de promotietour daarin aan.

Vandaag de bekendmaking een toegevoegde datum. Op woensdag 8 november is Bennie Roeters te gast in de bibliotheek in Havelte. Daar vertelt hij over Tjerk en gaat met het publiek in gesprek over zijn roman. De Readshop in Havelte verzorgd deze avond de boekverkoop. Bennie signeert uiteraard ook.


In de voetsporen van Mata Hari

Mijn Mata Hari van Hanneke Boonstra is verschenen en door de eerste lezers buitengewoonn  enthousiast onthaald.. In dit boek volgt de schrijfster de voetsporen van Mata Hari en onderzoekt hoe de mythe rond deze dame is ontstaan. Het boek sluit nauw aan bij de grote overzichtstentoonstelling in het Fries Museum. Daarnaast verschijnt Boonstra nu ook geregeld in de pers. Zo ging ze met Omrop Fryslân mee naar Parijs en vertelde daar hoe ze aan haar belangstelling voor de danseres kwam.

Komend weekend wordt deze documentaire uitgezonden, zowel op NPO 2 als op Omrop Fryslân.


Persbericht van Omrop Fryslân:

Het is 100 jaar geleden dat, de in Leeuwarden geboren, Mata Hari door een Frans executiepeloton gefusilleerd werd. Sinds die tijd houdt zij ons in de greep. Biografen en geïnteresseerden schetsen steeds een ander beeld van haar, dat overeenkomt met de tijdgeest van het moment. Van een verleidelijke danseres tot een gevaarlijke spionne, van een femme fatale tot een slachtoffer van misbruik, van een dame zonder al te veel moraal tot een sterke vrouw die haar lot in eigen handen nam. Omrop Fryslân zoekt naar de rode draad in de geschetste beelden en speurt in Parijs naar de aantrekkingskracht van die stad op Mata Hari.


Publiciste Hanneke Boonstra schrijft blogs en een boek over Mata Hari, waarin ze haar eigen interesse koppelt aan die van al die anderen die zich met de danseres bezighouden. Boonstra dacht lange tijd zelf familie te zijn van de spionne en haar zoektocht naar Mata Hari levert dan ook prachtige verhalen op.

Ook de Franse historicus Jean Pierre Turbergue komt aan het woord. Hij is de man die als eerste alle geheime documenten inzag, die decennialang opgeborgen lagen in het Franse militaire archief van Vincennes. Turbergue heeft de zaak door en door bestudeerd en komt tot interessante conclusies over de spionageactiviteiten van Mata Hari.

Daarnaast volgen we in deze Fryslân DOK Tet Rozendal, de actrice die in de rol van Mata Hari kruipt. Rozendal maakte in 2013 een voorstelling over de vrouw die haar zo fascineert. Na afloop van haar tournee nam ze een paar levenslessen van Mata Hari over, die haar leven op de kop zetten. Tet Rozendal krijgt nu voor het eerst de kans om haar voorstelling in Parijs te spelen. Een droom die uitkomt of een gevecht om je dromen te kunnen realiseren?

De Fryslân DOK documentaire ‘Mata Hari’ is op zondag 22 oktober om 17.00 uur en daarna vanaf 18.00 uur ieder uur bij Omrop Fryslân te zien. De documentaire is ook te zien op NPO 2 op zaterdag 21 oktober om 15.30 uur en zondag 22 oktober om 13.00 uur.

Hanneke Boonstra: mijn Mata Hari, nu verkrijgbaar in de boekhandel.

Aanmeldingen Hendrik de Vriesstipendium

Hoe zit het eigenlijk met de aanmeldingen voor het Hendrik de Vriesstipendium? Kunst & Stad nummer 7, het blad van CBK Groningen, geeft antwoord:


Mata Hari-dag

Op de vroege ochtend van 15 oktober 1917 werd Margaretha Zelle (beter bekend onder haar artiestennaam Mata Hari) voor het vuurpeleton gezet. Honderd jaar later is zij een mythische naam geworden die terug te vinden is in vele vormen van (populaire) cultuur.. Op 15 oktober presenteren wij het boek van Hanneke Boonsta Mijn Mata Hari, terwijl eerder in het weekend de grote tentoonstelling in het Fries Museum opent. Die expositie loopt tot in april volgend jaar.

Het boek is inmiddels van de drukker gekomen, en dat hebben we ook maar even met een borrel beklonken



Hanneke Boonstra staat de komende dagen flink in de schijnwerpers dankzij Mijn Mata Hari.
We sommen op:
  • 14 oktober haar verhaal over de research voor het boek in Leeuwarder Courant / Dagblad van het Noorden
  • zondag 15 oktober: interview met OVT (vpro-radio - Hanneke zit in het 2e uur)
  • op 15 oktober, 's avonds op de Duitse ZDF, Mata Hari - Die schöne Spionin
  • zaterdag 21 oktober: speciale uitzending van Fryslan Doc op NPO2
  • 28 oktober Hanneke Boonstra is spreker op het Mata Hari-seminar in Londen
  • 3 december: Hanneke Boonstra geeft lezing over haar boek in het Fries Museum
  • 8 december is Hanneke Boonstra te gast in De Literaire Hemel
Mijn Mata Hari is vanaf zondag verkrijgbaar in de boekhandel, de museumwinkel, de winkel van Het Nationale Ballet en nu al te bestellen via onze website.


Boekhandel Godert Walter jubileert

Boekhandel Godert Walter in Groningen bestaat deze maand 75 jaar. Uitgeverij Passage is gevraagd het speciale jubileumboek te verzorgen. Jubileumfeest en boekpresentatie vinden plaats op vrijdagmiddag 20 oktober.


De geschiedenis van Godert Walter is zeer bewogen. Een fusillade en branden vormen zwarte bladzijden in dat verleden. Maar daarnaast is het ook een boekhandel met bijzonder veel activiteiten, een winkel waar mensen van heinde en ver naar toekomen en een verzamelplek voor boekenliefhebbers. Het staat allemaal in het boek. Verschillende schrijvers belichten de geschiedenis van de winkel, klanten gunnen de lezer een kijkje in hun eigen boekenkast, er zijn speciaal geschreven columns, en het boek is riant geïllustreerd met verrassende plaatjes uit het rijke archief van boekhandel Godert Walter.

Het boek Boekhandel Godert Walter - 75 jaar in het hart van Groningen gaat in eerst instantie over deze boekhandel, maar vertelt ook het verhaal van boekenliefde en boekengeschiedenis in het algemeen. Het eindigt met een vooruitblik naar de komende 25 jaar.

Dat alles in een fraai gebonden boek met stofomslag, geheel in kleur op een prettig voelende papiersoort gedrukt. Bij de boekhandel Godert Walter kun je nu al een kijkje nemen, daar liggen de zogeheten uithouders van het boek ter inzage.

Lees hier alles over het feest.
Profiteer hier van de vijf euro intekenkorting, speciaal voor klanten van de boekhandel (en iedereen die dat wil zijn)


Slavernijverleden Groningen: 2e druk

Dat stad en provincie Groningen ook een band hebben met het slavernijverleden van ons land, heeft velen verrast toen vorig jaar het boek Sporen van het slavernijverleden in Groningen verscheen. Maar dat boek laat toch duidelijk de plekken zien die nu nog herinneren aan deze duistere bladzijden uit de geschiedenis. Een wandelroute in de stad en vier fietsroutes in de provincie voeren de lezer langs die locaties.


Het boek blijkt in een informatiebehoefte te voorzien en is al na een jaar compleet uitverkocht. Het onderwerp blijft natuurlijk in de aandacht, ook vanwege verschillende evenementen die nog georganiseerd gaan worden en vanwege het landelijke project 'Mapping slavery'. Er komt dan ook een tweede druk van Sporen van het Slavernijverleden in Groningen. Die verschijnt op 14 oktober en wordt gepresenteerd op de boekenmarkt van De Dag van de Groninger Geschiedenis.

De Dag van de Groninger Geschiedenis
Op zaterdag 14 oktober vindt in de gebouwen van en rond de Groninger Archieven de jaarlijkse Dag van de Groninger Geschiedenis plaats. Deze dag is jaarlijks een fijn succes en kent naast een interessant programma ook een informatie- en een boekenmarkt.

Uitgeverij Passage doet dit jaar weer mee.
- de uitgeverij heeft een kraam op de boekenmarkt (gebouw Cascadeplein 10) en verkoopt daar boeken die met Groningen en/of geschiedenis te maken hebben. De uitgever is zelf aanwezig voor nadere gesprekken.
- in de boekenkraam presenteren we de twee druk van Sporen van het slavernijverleden in Groningen.
- om 12.00 uur, 13.00 uur en 14.30 uur start een stadwandeling langs het slavernijverleden van Groningen. Ook hier is de deelname gratis, maar je moet wel een kaartje reserveren.

17e seizoen Literaire Hemel

De Literaire Hemel start op 13 oktober het 17e seizoen. Zie het programma.


Elke avond in het sfeervolle plattelandscafé De Amer in Amen worden drie schrijvers geïnterviewd door Albert Haar en Annette Timmer.

Op de openingsavond zitten aan tafel:
- Marijke Schermer, haar roman Noodweer staat op de shortlist van de ECI Literatuurprijs,
- Bennie Roeters, die de roman Tjerk schreef over de omstreden Drentse amateurarcheoloog Tjerk Vermaning en
- Petra Teunissen. Zij promoveerde onlangs op de biografie van Clare Lennart (1899-1972).

Verder tippen wij nog de aflevering van vrijdag 8 december. Dan is namelijk Hanneke Boonstra te gast om te praten over haar boek Mijn Mata Hari.