Inmiddels hebben we dummy's van Goud, Ja. Zo kunnen de geportretteerde sporters ook zelf alvast aandacht voor het boek vragen. Je zult dus foto's met dummy's de komende tijd veelvuldig op zien duiken. Hier is de dummy gefotografeerd bij het standbeeld voor Tonny van Leeuwen voor het Noordlease Stadion:
Het boek bevat uitgebreide portretten van 17 topsporters afkomstig uit Groningen. Juist in een boek heb je de ruimte om de betreffende sporters uitvoering te belichten en aan het woord te laten. Zo komen deze 17 sporters veel beter voor het voetlicht dan in een tijdschrift of krant mogelijk is. Per sporter is er een achtergrondartikel, een interview en een leuke lijst met dingen die hem of haar aan Groningen bindt. Dat alles ook nog eens gelardeerd met kleurenfoto's.
Deze sporters worden geportretteerd in Goud, Ja:
Piet Fransen
In één van zijn laatste interviews vertelt Mister FC Groningen op zijn kenmerkende humoristische wijze over zijn loopbaan en zijn passie voor voetbal. Waarom had Piet een zeer korte carrière als voetbalanalist? Wat is zijn band met Arjen Robben, die Piet als jeugdvoetballer regelmatig naar de training bracht? En natuurlijk praat hij over zijn bijzondere vriendschap met keeper Tonny van Leeuwen.
Marianne Timmer
Marianne spreekt openhartig over haar successen en haar moeilijke tijden. Over de schoonheid van het schaatsen, haar werk als coach, omgaan met tegenslagen en over vriendschap heeft ze mooie dingen te melden. Pé Daalemmer en Rooie Rinus komen ook voorbij in haar verhaal en de bijzondere datum waarop zij twee keer een gouden medaille won op de Olympische Spelen van Nagano en Turijn.
Lois Abbingh
Deze schotvaardige handbalster schreef met de vrouwen van Oranje geschiedenis door zowel op het WK 2015 als het EK 2016 de finale te halen. Op de Olympische Spelen in Rio schoot ze in de halve finale vlak voor tijd op de paal, waardoor de finale nipt werd gemist. Zo werd zij de 'Rensenbrink van het handbal'.
Sophie Polkamp
Met haar 127 interlands en twee gouden Olympische medailles behoort Sophie tot de top in het vrouwenhockey. Over de successen en de buitenlandse reizen met het Nederlands team, maar ook over blessureleed heeft zij een bevlogen verhaal te vertellen. Haar conclusie: ‘Het topsportbestaan is uniek. Je beseft het pas als je er mee stopt.’
Martin de Vries
Zijn ervaringen als basketballer en als bestuurslid technische zaken bij Donar maken Martin bij uitstek tot de geschikte persoon om het verhaal van Donar te vertellen. Het verhaal van de basketbalclub met de grootste bezoekersaantallen van Nederland. In Martiniplaza hangt zijn shirt met het teruggetrokken nummer 10. Hij is daar trots op, maar verder is deze nuchtere Groninger wars van persoonsverheerlijking.
Kim Polling
Als topjudoka behaalde Kim al op jonge leeftijd veel successen. Ze werd in de gewichtsklasse tot 70 kilogram drie keer Europees kampioene en voert al drie jaar de wereldranglijst aan. Vol enthousiasme vertelt ze over datgene wat zij het leukst vindt aan judo: 'de tegenstander gooien'. Daarnaast spreekt ze zonder terughoudendheid over haar ADHD en over het overwinnen van een angststoornis. ‘Op het WK durfde ik die mat niet eens op te gaan. Dat had ik nog nooit meegemaakt.’
Rutger Smith
Een getalenteerd atleet in het kogelstoten en discuswerpen, die in de atletiekwereld respectvol wordt besproken als 'the legend'. Als enige won hij bij een WK medailles in beide disciplines. De strijd tegen doping speelt een belangrijke rol in het verhaal van Rutger. Zijn carrière had er nog veel mooier uit kunnen zien, als al zijn tegenstanders van de doping waren afgebleven. Uiteraard leidt dit bij hem tot veel frustratie. ‘Ik had één van de groten kunnen zijn en misschien wel de grootste.’
Renate Groenewold
De eerste Nederlandse vrouw, die dertig jaar na Atje Keulen-Deelstra wereldkampioene allround schaatsen werd, komt uit Musselkanaal. Renate praat met een aanstekelijk enthousiasme over haar sport, maar ook over haar werk als coach en haar maatschappelijke activiteiten. Ook in dat opzicht toont zij zich een allrounder. 'Ik word getriggerd als mensen durven te kiezen, lef tonen en ergens voor durven te gaan.’
Arie Haan
Hij werd beroemd met zijn rake afstandsschoten tijdens het WK voetbal 1978. Jongeren kennen hem van de Bavaria-reclame. Arie Haan is bovendien de meest succesvolle Groningse voetballer aller tijden. Hij speelde samen met Cruijff, Keizer, Neeskens en Rensenbrink. Als coach werkte hij in vele landen en leerde hij diverse culturen kennen. Dat levert een schat aan verhalen op.
Kleny Bimolt
Wat vriendschap in de sport allemaal kan betekenen, is te lezen in het hoofdstuk over zwemster Kleny Bimolt, die meer dan vijftig jaar geleden samen met o.a. Erica Terpstra en Ada Kok een zilveren Olympische medaille veroverde in Tokio. De moeder van Ranomi Kromowidjojo was één van haar fans. Verder vertelt Kleny over haar vrijwilligerswerk en over de band met haar neef Harry Muskee, oftewel Cuby.
Chris Eimers
De historie van GIJS, de Groningse IJshockey Stichting, komt in dit hoofdstuk nadrukkelijk aan de orde. Chris is één van de succesvolste spelers uit de eigen kweek van deze club. Hij schopte het tot international en is nu zelf bondscoach. Zijn enorme hartstocht voor sport - en voor ijshockey in het bijzonder - vormt de leidraad van zijn verhaal. Met Groningse nuchterheid brengt hij vervolgens zelf de relativering aan.
Willemijn Bos
Olympische Spelen vormen het absolute hoogtepunt voor een sporter. Willemijn is bij twee opeenvolgende Spelen geselecteerd voor de Olympische hockeyploeg, maar speelde daadwerkelijk slechts in één toernooi mee. Enkele dagen voor de Spelen in Londen moet ze geblesseerd terug naar Nederland. Vier jaar later sleept ze met de hockeyploeg wel een zilveren medaille binnen. In dit interview laat Willemijn haar route naar succes en ook haar kwetsbare kant zien. Het levert een meeslepend verhaal op.
Jan Uitham
De nestor in dit boek is een marathonschaatser, die met zijn geheel eigen humor praat over zijn leven en zijn sportieve drijfveren. Het komt erop neer dat hij een constante bewegingsdrang heeft. Die heeft hem de overwinning in de Noorder Rondrit gebracht en de tweede plaats achter Reinier Paping in de legendarische Elfstedentocht van 1963. Zelf noemt hij zich 'een verbeterde toerist'...
Annemiek de Haan
Als lid van de Holland Acht bouwt roeister Annemiek geen grote naamsbekendheid op. Toch heeft zij op drie opeenvolgende Olympische Spelen een medaille gewonnen. Dat kunnen niet veel mensen haar nazeggen. Annemiek legt uit, wat nou de specifieke eigenschappen zijn die tot zo'n succesreeks kunnen leiden en hoe mooi het is, als je boot over het water lijkt te zweven.
Henriëtte Weersing
In Italië is Henriëtte een absolute grootheid. In ons eigen land is deze geboren Winschotense relatief onbekend. Hoe onterecht dat is, wordt duidelijk, als je dit hoofdstuk leest. Henriëtte is een supervedette, die desondanks met beide benen op de grond is blijven staan. Ze vertelt openhartig hoe haar carrière is verlopen, hoe schaatscoach Henk Gemser haar reddingsboei was en over haar binding met Winschoten. Henriëtte woont al jaren in Italie, dus ook de Italiaanse invloeden sijpelen in dit verhaal door.
Erwin Koeman
Liverpool vormt het decor voor dit interview. Dat heeft te maken met Erwins werk, als assistent van zijn broer Ronald bij voetbalclub Everton. Voetbal is de leidraad bij de familie Koeman. Erwin heeft veel interessants te zeggen over samenwerken met zijn broer, het EK van 1988, FC Groningen, Europa Cup, Atletico Madrid, maar ook over vader Martin, opvoeding, normen en waarden, mentaliteit, je gevoel volgen, al of niet gezien worden op sociale media, Hongarije en Griekenland.
Ranomi Kromowidjojo
Meer dan de helft van de geïnterviewde sporticonen noemt Ranomi als zijn/haar favoriete Groningse sporter. Ze bezit drie gouden Olympische medailles en is nog steeds de spontane Sauwerdse zonder sterallures. Ze vertelt hoe leuk zwemmen is en hoe je winst kunt halen uit kleine details. De perfecte race zwemmen is haar doel. Het verhaal gaat ook over haar familie, Ede Staal, Noorderpolderzijl, zich inzetten als ambassadeur van Unicef, omgaan met fysieke tegenslag en het feit, dat je een BN-er bent geworden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten