Ab Visser verzamelen

Snel nadat de aankondiging van de Ab Visser biografie in de pers had gestaan nam een zekere Anne Aalders contact met de uitgeverij op. Hij meldde in het bezit te zijn van een grote Ab Visser-verzameling. Omdat Douwe van der Bijl in de Bibliotheek Groningen een Ab Visser-tentoonstelling gaat inrichten was het een goed idee naar Hoogeveen af te reizen. Daar woont Aalders, en daar was hij in zijn werkzame leven rector aan een scholengemeenschap.

Op naar Hoogeveen.


Op de komende tentoonstelling van Ab Visser wil Douwe van der Bijl ook eens álle ruim zeventig door Visser geschreven boeken bijeen brengen. Die verzameling is in bezit van de UB. Hier kijkt Van der Bijl of er nog speciale edities zijn. Die zijn er. Ook gesigneerde exemplaren, pocketuitgaven en zeldzame boeken heeft Aalders verzameld. In de biografie zal overigens ook een complete Ab Visser-bibliografie opgenomen worden.


Ab Visser heeft z'n hele leven van schrijven kunnen bestaan. Dat was niet altijd een vetpot, zoals wel uit de biografie zal blijken, maar toch. Dat hij desalniettemin nooit echt doorgebroken is heeft ook te maken met het feit dat hij wel erg vaak van uitgever wisselde. In Leven van de pen beschrijft Visser zijn ervaringen met uitgevers.


Douwe en ik hebben Ab Visser leren kennen omdat hij in de jaren zeventig recenseerde voor de Leeuwarder Courant. Die recensies blijken ook gebloemleesd te zijn, in Tegendraads.


Heel bijzonder is de uitgave van Bos-idylle. Op en in dit boek worden schrijver noch uitgever noch drukker genoemd. Alleen het bijtje doet bij literatuurkenners een belletje rinkelen.


Op de titelpagina dit embleem. Dat maakt duidelijk dat het hier om een illegale uitgave gaat. Hoogstwaarschijnlijk is dit boek (verschenen bij de illegale uitgeverij de Bezige Bij) gedrukt door Werkman.


Twintig jaar geleden eerde de Openbare Bibliotheek Ab Visser ook met een tentoonstelling. Ook toen al was Douwe van der Bijl de curator. Het verbaasde ons niks dat Aalders de poster van destijds in zijn bibliotheek had hangen. Grappig ook om te zien hoe de huisstijl van de bieb zich geëvolueerd heeft.


Wie is die Anne Aalders verder? Hij heeft ook een paar (historische) publicaties op zijn naam staan. waaronder deze linkse over apotheek Radijs in Hoogeveen. Hij weet precies te reconstrueren hoe een exemplaar van dat boek in handen van Thomas Rosenboom is gekomen die er zijn doorbraakroman Publieke werken op baseerde. Dit tot verbazing van Aalders en tot verontwaardiging van menig Hoogevener die vonden dat te veel historische details niet klopten. Hetgeen dan weer leidde tot de rechter publicatie, ook van Aalders.


De beloning was deze opdracht van Rosenboom in Aalders exemplaar van Publieke werken. Hij moest het boek wel eerst zelf kopen. Aalders ergert zich nog steeds over de gang van zaken.

Presentatie van Ab Visser Biografie en opening van de Ab Visser-tentoonstelling zijn op woensdag 13 februari, de honderdste geboortedag van Visser. Dit vindt plaats om half vijf 's middags in de Bibliotheek, Oude Boteringestraat 18 te Groningen. De tentoonstelling blijft daar ongeveer een maand te zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten