Daniël Dee stadsdichter van Rotterdam

Vanmiddag is bekend geworden dat Daniël Dee is benoemd tot de nieuwe stadsdichter van Rotterdam.

(foto: Ferry ten Brink)
Eerder was Dee al de (eerste) huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen. Daniël Dee (1975) publiceerde tot nu toe vier dichtbundels (de recentste is het uit 2010 stammende Monsterproof) en trad een aantal malen als bloemlezer op. Vorige jaar verscheen zijn prozadebuut Vrouwen en ik eerst. Dit voorjaar zal zijn novelle De zondige daad verschijnen, terwijl voor het najaar weer een nieuwe dichtbundel in de planning zit. Zie voor het volledig overzicht van zijn werken hier.

Daniël Dee mag zich nu twee jaar lang stadsdichter van Rotterdam noemen. Zijn voorgangers waren de Woorddansers, Jana Beranová en Ester Naomi Perquin. De stadsdichter wordt door het College van B&W Rotterdam aangesteld om gedurende een periode van twee jaar gedichten te schrijven, met de stad als inspiratiebron. Het Stadsdichterschap in Rotterdam wordt gecoördineerd door Bibliotheek Rotterdam.


Wat doet Joost Oomen op Gedichtendag?

Even leek het erop dat Joost Oomen tijdens de Gedichtendag alleen in de gevangenis zou zitten. Hij treedt namelijk samen met Kasper Peters op in de Van Mesdag-kliniek. Het is voor poëzieliefhebber niet raadzaam te proberen daar binnen te komen. Daarvoor moet je wel een en ander op je kerfstok hebben, en dan nog duurt het een tijd voor je er zit (lees het maar na in Here weg).

Maar gelukkig: al sinds het bestaan van de Gedichtendag kent Groningen de Poëziemarathon en onder die naam werkt iedereen die serieus iets aan literatuur doet samen om om een hele dag op verschillende plekken in Stad poëzie neer te zetten..

Scholtens de Slegte liet zich inspireren door het hippe en succesvolle Kantoorpoëzie en komt met een overdagse versie van dat fenomeneen: Winkelpoëzie. En daar zien we: Joost Oomen & vrienden.


En die vrienden zijn niemand minder dan Karel ten Haaf, Kasper Peters en Renée Luth met gedichten en met muziek van Willy Darktrousers en Swinder (die twee kennen we o.a. van Silo Passage). Dat wordt dus wel een beetje wild in de boekhandel.

Winkelpoëzie begint om vijf uur (17.00 uur dus, en niet de tijd die in het programmaboekje staat vermeld). Joost en Kasper komen iets later binnenvallen, want zij moeten nog uit de Van Mesdag zien te komen.

Entree van Winkelpoëzie is gratis, dus je kunt je geld besteden aan een dichtbundel.

En 's avonds natuurlijk allemaal naar de Slotmanifestatie van de Poëziemarthon in het Grand Theatre. Na een prachtige poëzieavond wordt daar bekendgemaakt wie de nieuwe stadsdichter van Groningen is.

Irene Wiersma bij de beste 100

Woensdagavond treedt Irene Wiersma op tijdens de Gedignag van de Poëziemarathon. Eén van haar gedichten uit Wat u? is opgenomen in De Honderd Beste Gedichten, dat nu verschenen is bij de Utrechtse uitgeverij De Arbeiderpers:


Op het boek staat dat dit gaat over de VSB poëzieprijs 2013, terwijl de gedichten uit 2012 komen, wat dan weer raar is, want Wat u? stamt uit 2011. Maar goed is het wel.

Lof voor Herman Sandman

Misschien is het wel zo dat je de grootste (want meest gemeende) complimenten van collega's krijgt. Niet alleen daarom trouwens waren Herman Sandman en zijn uitgever erg blij met de glorieuze recensie door collega-columnist Bert Wagendorp van De laatste bus naar Slochteren afgelopen zaterdag in de Volkskrant. Oordeel zelf:


(klik op de afbeelding voor vergroting)
Dit is nog wel de grootste lof die je als columnist kunt krijgen: 'In elke Sandmancolumn staat minstens één alinea die ervoor zorgt dat je het boek even aan de kant moet leggen om tot jezelf te komen, om even héél diep na te denken, de tranen uit je ogen te wissen of op zoek te gaan naar iemand om haar aan voor te lezen.'

Recensies in de Volkskrant worden goed gelezen, blijkt maar weer. Want maandagochtend waren er al zeer veel (inernet)bestellingen binnen, en toen moesten de boekhandels nog wakker worden. Die middag is een nieuwe voorraad naar het Centraal Boekhuis gegaan.

En Herman Sandman is vrijdagavond 8 februari te gast bij VPRO's De Avonden

Heleen Bosma, provinciedichter

Groninger, Fries of Drent kun je jezelf gewoon noemen, zelfs Noorderling kan. Maar niemand noemt zichzelf Overijsselaar. Dit vertelde Heleen Bosma vanmiddag nadat zij was benoemd als de nieuwe provinciedichter, of beter: Dichter bij Overijssel.

In het gedicht dat Heleen bij wijze van dank uitsprak, liet ze horen hoe al die puzzelstukjes die deze provincie vormen uiteindelijk bij elkaar kunnen passen. Wat hebben die delen eigenlijk gemeen? Heleen Bosma gaat het de komende twee jaar poëtisch onderzoeken. Met de noodzakelijk fusie van de noordelijke provincies in het verschiet, is dat wel een onderzoek dat we ook hier maar eens moesten volgen.


Heleen Bosma werd tot Dichter bij Overijssel verkozen omdat haar ingezonden gedichten de juiste mengeling hebben van literaire kwaliteit, toegankelijkheid en betrokkenheid bij Overijssel. Eerder was Bosma stadsdichter van Deventer. Van die functie nam ze in 2011 afscheid met haar bundel Oostenwind. Die bundel getuigt al van de lijn die ze de komende twee jaar wil voortzetten. De provinciegedichten worden uiteindelijk verzameld in een bundel die door een Tukkerse collega-uitgever. Heleen Bosma hoopt dat ook die zich over twee jaar Overijsselaar noemt.

Lees over deze benoeming ook het persbericht van de provincie.

Cinema Zondag

Komende zondag (3 februari) is er in Het Paleis weer een Culturele Zondag. Omdat die in het teken staat van film, er is immers ook een filmfestival in de stad, heet deze eenmalig: Cinema Zondag.


Een Culturele Zondag is altijd een uitgelezen moment om kennis te maken met de kunstenaars en creatieve bedrijven in Het Paleis. Ook dit keer zijn er tal van omlijstende activiteiten:

klik voor vergroting

Uitgeverij Passage beleeft deze middag nog een nawee van de gedichtenweek. Op de uitgeverij komt een verkoopexpositie van alle dichtbundels. Met leuke aanbiedingen.
Verder wordt deze middag de documentaire rond Marcella Veldthuis extra vertoond. Dat gebeurt om 2 en 4 uur in De Schatkamer, oftwel de ruimte onde Uitgeevrij Passage.

De Culturele Zondag begint om een uur en is voor iedereen gratis toegankelijk. De Brasserie is uiteraard geopend en presenteert winterse uitspattingen. En er is deze keer terrasverwarming.

Tafeldans in leesclub

Gister is hij gepresenteerd: Tafeldans, de nieuwe roman van Eric Bos. Na de overhandiging van het eerste exemplaar hield de auteur een causerie over de historische achtergronden bij zijn boek en hoe hij die tot fictie gesmeed heef. Iemand uit het publiek maakte deze foto:


Op dezelfde dag maakte het Dagblad van het Noorden bekend dat Tafeldans het nieuwe boek is voor hun Leesclub:
Meld u aan als lid van de Dagblad van het Noorden Leesclub, ontvang een exemplaar van Tafeldans, deel uw leeservaring en ontmoet de schrijver. De leesclub biedt plaats aan vijf actieve leden. Aanmelden kan tot 31 januari via kunst@dvhn.nl onder vermelding van uw naam, adres en telefoonnummer. De ontmoeting met schrijver Eric Bos staat gepland op 18 februari om 19.30 uur in Groningen.
Aanmelden loont dit keer nog meer. Want de personen die niet ingeloot worden voor de Leesclub, ontvangen van Uitgeverij Passage een uitnodiging voor een gratis lezing van Eric Bos.

Passage-auteurs op de Poëziemarathon

Woensdag en vooral donderdag is het weer Poëziemarathon in Groningen, een jaarlijks poëziefestival om van te smullen. Ook diverse auteurs van Uitgeverij Passage staan geprogrammeerd:

- voor de tiende keer komt de Dichtclub van cafë Marleen met een bloemlezing (zie ook hier). Hieraan (en aan de presentatie) werken o.a. Renée Luth, Joost Oomen en Irene Wiersma mee. Woensdag om half negen in café Marleen.
- een van de opmerkelijkste en spannendste poëzieprogramma's is elk jaar weer de Gedignag in Vera. Kijk nog maar eens naar de foto's van vorig jaar. Dit jaar met o.a. Irene Wiersma. Vanaf 21.00 uur in Vera.


- zelf ben ik erg benieuwd naar de Poëtische rondleidingen die Paul Gellings in het Groninger Museum gaat doen. Start om 11, 2 en 4 uur.
- bruisend wordt het met Winkelpoëzie bij Scholtens + de Slegte, want daar staan Joost Oomen & vrienden (Karel ten Haaf, Renée Luth en Kasper Peters) op het programma. Let op: aanvang 17.00 uur.
- zijn vriendin vindt dat hij mede dankzij Silo Passage is doorgebroken. Daarom ben ik blij dat Swinder 's avonds om zeven uur optreedt tijdens een programma met Nedersaksische poëzie en muziek in boekhandel Godert Walter.
- dan begint om half negen de Slotmanifestatie van de Poëziemarathon in het Grand Theatre. Die wordt dan weer afgesloten met de bekendmaking van de nieuwe stadsdichter van Groningen. Daar hebben zich dichters uit het fonds van Passge voor aangemeld, dus misschien wordt ook dat een feestje voor Uitgeverij Passage.
- en dan zijn we er nog niet: vrijdagavond is er een muzikale aflevering van Poëzie met Kasper. Ook daar een optreden van Joost Oomen.

Een compleet overzicht van de poëzie-actviteiten in Noord-Nederland vind je in Wie dicht waar en met wie in het Noorden.
En volg natuurlijk de literaire agenda van Groningen op SLAG.

Dichter bij Overijssel 2013-2015

Provinciedichter noemen sommigen het gemaakshalve, omdat dat naar analogie van stadsdichter natuurlijk wel lekker bekt. De officiële titel luidt echter Dichter bij Overijssel en het zijn (ex-)stadsdichters uit Overijssel die daarvoor in aanmerking kunnen komen.

De Stentor maakte er de lezers aldus op attent.


Genomineerde voor deze functie zijn dus Heleen Bosma (Deventer), Benne Solinger (voormalig dorpsdichter Raalte), Paul Gellings (Zwolle), Reinier de Rooie (Hengelo) en Alet Boukes (Zwolle).

Komende maandagmiddag wordt tijdens een poëtische bijeenkomst in het provinciehuis in Zwolle bekend gemaakt wie van deze vijf zich twee jaar lang Dichter bij Overijssel mag noemen. Ook wordt afscheid genomen van de huidige dichter, Dirk Schlüter. Daarna worden de vijf genomineerden voorgesteld door middel van een interview en voordracht van een gedicht. En tenslotte maakt de jury de winnaar bekend. De regionale omroep is aanwezig om tv-opnames te maken.

Dat wordt een spannende week voor Uitgeverij Passage. We hebben al één stadsdichter, volgende week misschien meer en dan ook tegelijkertijd een provinciedichter in het fonds?

Tafeldans, een Weense roman

Gister kwam Tafeldans van de drukker. Nadat de pallets in het magazijn van de uitgeverij verdwenen waren, ging ik maar snel Eric Bos verblijden met een exemplaar. Ik trof hem in een praktijklokaal van zijn werk, de Klassieke Academie:


Kunstgeschiedenis is niet toevallig een van de onderwerpen die je in Tafeldans terug zult vinden. Eric Bos geniet ook bekendheid met zijn al jarenlang lopende rubriek Visualia in het Dagblad van het NoordenTafeldans is een historische roman over het Wenen van Freud en keizerin Elisabeth. Het boek doet verslag van een omslagpunt in de geschiedenis. Nieuwe psychiatrische methoden, vernieuwingen in de beeldende kunst en de opkomst van vrouwenemancipatie, je vindt het allemaal terug in deze roman.

Geheel passend bij dit jaargetijde is het een redelijk lijvig boek geworden van 366 pagina's. Bijkomend voordeel: Tafeldans blijft dan ook uit zichzelf rechtop staan:


De boekpresentatie is komende zaterdag om vier uur in Het Paleis Groningen.

Documentaire Marcella Veldthuis

Weggaan of blijven? Dat is simpelweg de vraag die jongeren in krimpregio's zich moeten stellen. Die vraag is ook het centrale thema in Hybris, de nieuwe novelle van Marcella Veldthuis. Een stel studenten van de Hanzehogeschool maakte in samenwerking met Beeldlijn een documentaire over de novelle van Marcella Veldthuis. Tijdens de boekpresentatie zagen we al een trailer van de film.


Donderdag a.s gaat 'Overdaips - een roadmovie door Oost-Groningen in première in Forum Images. Zie hier op de site van Beeldlijn voor meer informatie (inclusief die trailer).

Mensen zonder kaartje moeten we teleurstellen. De film was binnen het uur uitverkocht. Dus werken Stichting Beeldlijn en Uitgeverij Passage aan een plan de docu ook op de komende Culturele Zondag (3 februari) te vertonen. je hebt dus nog gelegenheid 'Overdaips' te gaan zien. Nadere informatie volgt.

Intussen komt Joep van Ruiten andermaal de eer te beurt als eerste een recensie over het boek te plaatsen. Lees 'm hier. Drie sterren; Van Ruiten herkent het talent van Veldthuis (lees de laatste alinea), maar vindt dat de compositie spannender had gemogen.

Heibel in Hoorn

Kinnesinne rond de benoeming van een nieuwe stadsdichter kennen ze ook in Hoorn. Hedwig Baartman is daar door het gemeentebestuur tot nieuwe stadsdichter benoemd. Dat zij niet in Hoorn woont leidt tot wat bozige reacties. Echter: de in Hoorn woonachtige dichters bedankten aanvankelijk voor de eer. Dichter Rien Bonter is echter ontevreden over de benoeming van een buitenpoorter. Enfin, lees het artikel op HoornGids, en vergeet dan ook de reacties niet.

Lunchen met Kasper Peters

Persbericht van Bibliotheek Groningen:

Dinsdag 29 januari

Kasper Peters te gast in Naked Lunch

Op dinsdag 29 januari is Kasper Peters te gast in Naked Lunch. Hij schuift om 12.30 uur aan bij Rense Sinkgraven voor een lunch en een interview op de 1e verdieping van de Centrale Bibliotheek. De toegang is gratis en voor €1,- kan worden mee geluncht.

Kasper Peters
Kasper Peters (1973) is naast dichter en organisator ook dramaturg en toneelspeler. Tot nu toe verschenen van hem twee bundels, zijn poëziedebuut Hellevaartsdagen (2004) en Kanaalkoorts (2009). Hij geeft les op de Academie Minerva. Gewapend met Vondel reist hij met een brommer van school naar school. Daar verkondigt hij het woord in kleine zinnen: poëzie. Tijdens de lunch zal hij vertellen over zijn culturele voorkeuren. Wat is zijn favoriete boek, film en muziek?

Naked Lunch vindt iedere laatste dinsdag van de maand plaats op de 1e verdieping van de Centrale Bibliotheek, Oude Boteringestraat 18, Groningen.

Broodje met over Gronings eten

Hans Donderwinkel spreekt vol passie over zijn boek Gronings eten. Komende donderdag gaat hij dat in de bibliotheek van Haren doen. Lees het persbericht:


Op donderdag 24 januari a.s. is het thema van het eerste Broodje met…over Groningse eten. Hans Donderwinkel publiceerde onlangs een boek met traditionele Groninger recepten. Wie weet nog wat poffert is? Of zoepenbrij, boerenjongens, fladderak? Toch waren dat ooit zeer bekende gerechten uit de Groninger keuken. Net als dat Brinta, Hooghoudt, C. Polak Ranja, AJP pudding, Marne mosterd, Tik Tak koffie beroemde merken uit stad en ommeland waren. Ook de (nabije) toekomst komt aan de orde. Producten uit de eigen streek worden steeds belangrijker, rechtstreekse verkoop neemt steeds meer toe. En voor mensen in de stad zijn er allerlei ontwikkelingen rond de ‘eetbare stad.
Deze interessante lezing door een bevlogen liefhebber begint om 12.30 uur en duurt een uur . De entree is € 5.00 p.p. inclusief broodje en melk.


Aanmelden vooraf bij de bibliotheek of via geboektinharen@gmail.com zeer gewenst.

Programmaboekje Poëziemarathon verschenen

Het programmaboekje van de Poëziemarathon is uit. Het ligt nu bij de bibliotheek, de goede boekhandels en nog wel wat plekken. Op 26, 30 en 31 januari, en 1 februari barst het weer van de poëzie in Groningen


Volgende week zaterdag, 26 januari, is de proloog van de Poëziemarathon. En die is meteen heel bijzonder. De genomineerden van de VSB-poëzieprijs maken een korte tournee langs Amsterdam, Den Haag, Antwerpen en dus Groningen. Luuk Gruwez, Ester Naomi Perquin en Menno Wigman zijn om half negen te gast in de Erlenmeyerzaal van Het Paleis.

Dat wordt zaterdag een literaire dag in Het Paleis, want 's middags om vier uur vindt de boekpresentatie van Tafeldans, de nieuwe roman van Eric Bos, plaats. Dat gebeurt in de zaal Het Spectrum. Beide evenementen zijn gratis en voor iedereen toegankelijk.

Tafeldans op komst

Nog een week, dan kunnen we Tafeldans presenteren, een prachtige roman over Wenen van de hand van Eric Bos. Inmiddels zijn de uithouders ter uitgeverij gearriveerd:


Tafeldans is een historische roman over het Wenen van eind negentiende eeuw. Het is de tijd van keizerin Elisabeth (Sisi) en van de opkomst van de nieuwe ideeën van Sigmund Freud. En jonge zielendokter komt in de stad wonen, ergert zich aan het feit dan mensen die lijden aan depressies worden vastgebonden en platgespoten, en raakt in de ban van een nieuwe 'wonderkuur'.

Het is een boeiende tijd, zeg maar gerust een omslagpunt in de geschiedenis. Naast ontwikkelingen in de psychiatrie zijn er vernieuwingen in de kunst en de muziek. Ook vrouwenemancipatie begint serieuze vormen aan te nemen.

Als kunsthistoricus weet Eric Bos precies waar hij hij het over heeft, als schrijver zet hij in een lekkere 365 pagina's een mooi, spannend en filmisch verteld verhaal neer. Zo is een indrukwekkende romans ontstaan die een levendig beeld van Wenen in die tijd geeft. Alsof je er zelf bij bent.

Eric Bos (Den Haag - 1942) is beeldend kunstenaar,schrijver, docent en journalist. Schrijft essays, romans en non-fictie. Woont in Groningen. Sinds 1989 heetft hij in het Dagblad van het Noorden (vroeger: Nieuwsblad van het Noorden de rubriek 'Visualia', waarin hij op aanstekelijke wijze zeer uiteenlopendevormen vanbeeldende kunst voor een breed publiek behandelt.

Ab Visser verzamelen

Snel nadat de aankondiging van de Ab Visser biografie in de pers had gestaan nam een zekere Anne Aalders contact met de uitgeverij op. Hij meldde in het bezit te zijn van een grote Ab Visser-verzameling. Omdat Douwe van der Bijl in de Bibliotheek Groningen een Ab Visser-tentoonstelling gaat inrichten was het een goed idee naar Hoogeveen af te reizen. Daar woont Aalders, en daar was hij in zijn werkzame leven rector aan een scholengemeenschap.

Op naar Hoogeveen.


Op de komende tentoonstelling van Ab Visser wil Douwe van der Bijl ook eens álle ruim zeventig door Visser geschreven boeken bijeen brengen. Die verzameling is in bezit van de UB. Hier kijkt Van der Bijl of er nog speciale edities zijn. Die zijn er. Ook gesigneerde exemplaren, pocketuitgaven en zeldzame boeken heeft Aalders verzameld. In de biografie zal overigens ook een complete Ab Visser-bibliografie opgenomen worden.


Ab Visser heeft z'n hele leven van schrijven kunnen bestaan. Dat was niet altijd een vetpot, zoals wel uit de biografie zal blijken, maar toch. Dat hij desalniettemin nooit echt doorgebroken is heeft ook te maken met het feit dat hij wel erg vaak van uitgever wisselde. In Leven van de pen beschrijft Visser zijn ervaringen met uitgevers.


Douwe en ik hebben Ab Visser leren kennen omdat hij in de jaren zeventig recenseerde voor de Leeuwarder Courant. Die recensies blijken ook gebloemleesd te zijn, in Tegendraads.


Heel bijzonder is de uitgave van Bos-idylle. Op en in dit boek worden schrijver noch uitgever noch drukker genoemd. Alleen het bijtje doet bij literatuurkenners een belletje rinkelen.


Op de titelpagina dit embleem. Dat maakt duidelijk dat het hier om een illegale uitgave gaat. Hoogstwaarschijnlijk is dit boek (verschenen bij de illegale uitgeverij de Bezige Bij) gedrukt door Werkman.


Twintig jaar geleden eerde de Openbare Bibliotheek Ab Visser ook met een tentoonstelling. Ook toen al was Douwe van der Bijl de curator. Het verbaasde ons niks dat Aalders de poster van destijds in zijn bibliotheek had hangen. Grappig ook om te zien hoe de huisstijl van de bieb zich geëvolueerd heeft.


Wie is die Anne Aalders verder? Hij heeft ook een paar (historische) publicaties op zijn naam staan. waaronder deze linkse over apotheek Radijs in Hoogeveen. Hij weet precies te reconstrueren hoe een exemplaar van dat boek in handen van Thomas Rosenboom is gekomen die er zijn doorbraakroman Publieke werken op baseerde. Dit tot verbazing van Aalders en tot verontwaardiging van menig Hoogevener die vonden dat te veel historische details niet klopten. Hetgeen dan weer leidde tot de rechter publicatie, ook van Aalders.


De beloning was deze opdracht van Rosenboom in Aalders exemplaar van Publieke werken. Hij moest het boek wel eerst zelf kopen. Aalders ergert zich nog steeds over de gang van zaken.

Presentatie van Ab Visser Biografie en opening van de Ab Visser-tentoonstelling zijn op woensdag 13 februari, de honderdste geboortedag van Visser. Dit vindt plaats om half vijf 's middags in de Bibliotheek, Oude Boteringestraat 18 te Groningen. De tentoonstelling blijft daar ongeveer een maand te zien.

De tiende van de Dichtclub

Alweer voor de tiende keer verschijnt tijdens de Poëziemarathon een bloemlezing van de Dichtclub van café Marleen. Tien met een griffel gaat de uitgave heten en op woensdagavond 30 januari is de presentatie van de dichtbundel. Dit wordt het omslag:


De Dichtclub heeft een turbulent jaar achter de rug. Oudgedienden namen afscheid, sommige jonge aanwas was weer snel verdwenen, iemand is kwaad opgestapt en er was zelfs een zelfmoord te betreuren. Maar de Dichtclub is verjongd en verfrist uit het jaar tevoorschijn gekomen. Het is weer een poëtische genot om de eerste woensdag van de maand naar café Marleen te gaan. Deze tiende bundel zal ook aantonen dat het met het niveau van de Dichtclub weer prima in orde is. Maar liefst vijftien dichters staan erin.

Lees verder het persbericht van Marleen:

De dichters van De Dichtclub treden elke eerste woensdag van de maand op in café Marleen. Ze moeten naast eerder geschreven eigen werk minimaal één nieuw gedicht ten gehore brengen. Naast de vaste club treedt er iedere maand een gastdichter op.

De bundel (inmiddels de 10de in de serie) bevat een bloemlezing van het nieuwe werk dat de leden van de Dichtclub het afgelopen jaar voor de Dichtclub geschreven hebben.

Van elke dichter zijn 4 gedichten, een persoonlijke pagina met achtergrondinformatie en een foto opgenomen.

De dichters die het afgelopen jaar lid waren van De Dichtclub zijn:

André Degen                        Joost Oomen

Erik Harteveld                      Renée Luth

Klaas Knillis Hofstra             Fieke Gosselaar

Hubert Klaver                      Eelke van Es

Sjoerd-Jeroen Moenandar   Obe Alkema

Robert Prijs                         Iris Engelsman

Pauline Sparreboom             Leonie Veraar

Irene Wiersema

Tijdens de presentatie zullen bovenstaande dichters (op één na) voordragen uit eigen werk.

Woensdag 30 januari, 20.30 uur, café Marleen, Kleine Pelsterstraat 7, Groningen. De toegang is gratis.

Lang leve Slochteren

Lees dit eerbetoon over het Groninger platteland en vooral De laatste bus naar Slochteren deze week in de VPRO-gids:



En hoppa: meteen ook een enthousiaste reactie op literatuurblog De Contrabas.

Arend van Wijngaarden bij Studium

Studium Generale organiseert een lezingencyclus over fraude. Op dinsdag 5 februari (20.00 uur) is er een programmaonderdeel rond het boek Zeven vette jaren in de zorg van Arend van Wijngaarden met Rien Meijerink (voorzitter Raad voor Volksgezondheid en Zorg) als coreferent.



Zeven vette jaren in de zorg gaat als bekend over fraude in de zorg. Hoe kan het dat de omzet in de zorg de afgelopen jaren verdubbeld is en dat toch iedereen denkt dat er bezuinigd is in de zorg? Waar is dat geld dan terechtgekomen? Te vaak niet op de goede plek, zo blijkt uit dit boek. Op 5 februari wordt de auteur er dus over aan de tand gevoeld.

Het volledige programma van deze serie:

Dinsdag 29 januari 2013:


Ontspoorde wetenschap
Frank van Kolfschooten
Coreferenten: Wolfgang Stroebe en Jelte Wicherts
Onderzoeksjournalist Frank van Kolfschooten ontdekte spectaculaire zaken van wetenschappers die onderzoeksresultaten vervalsen of het werk van collega’s overschrijven.

Dinsdag 5 februari 2013:
Zelfverrijking en miljoenenfraude in de zorg
Arend van Wijngaarden
Coreferent: Rien Meijerink
In de Nederlandse gezondheidszorg de afgelopen jaren op behoorlijke schaal fraude gepleegd. Er is geld verdwenen in de ziekenhuizen, in de thuiszorg en bij medische specialisten.

Maandag 11 februari 2013:

Wanneer ga je te ver?
Hans Harbers in gesprek met Elmer Sterken, Folkert Kuipers en Ritsert Jansen
Fraude, plagiaat of bedrog begint vaak met een onschuldige aanleiding. Wat de een nog acceptabel vindt, gaat voor de ander al te ver. Waar ligt je grens? Wanneer zeg je ‘stop’?

Uitnodiging presentatie Tafeldans

Tafeldans is een historische roman over het Wenen van Freud en keizerin Elisabeth. Eric Bos, kunsthistoricus, beschrijft in dit boek de stad en de tijd alsof hij erbij geweest is. Tafeldans is een intrigerende roman die op spannende wijze verslag doet van een omslagpunt in de geschiedenis.


Dit boek wordt gepresenteerd op zaterdag 26 januari, om 16.00 uur in het Spectrum van Het Paleis, Boterdiep 111, Groningen. Deze boekpresentatie is toegankelijk voor alle belangstellenden.

De laatste bus naar... Heerenveen?

Dat Herman Sandman sterke zinnen schrijft bewijst hij maar weer eens in zijn nieuwe boek De laatste bus naar Slochteren. Dat dat ook de Volkskrant opvalt is mooi. Maar hoe komen ze nou op Heerenveen?


(aldus de Volkskrant van afgelopen zaterdag)

Programma Poëziemarathon 2013

Persbericht

Poëziemarathon Groningen 26, 30, 31 januari en 1 februari 2013

Op de Gedichtendag, donderdag 31 januari, is er in Groningen weer de traditionele Poëziemarathon. Op deze dag staat Groningen weer bol van de poëzie. Maar de Poëziemarathon kijkt verder dan een dag...



Zaterdag 26 januari is er eerst een Proloog Poëziemarathon. Tijdens deze proloog zullen ism Poetry International de genomineerden voor de VSB poëzieprijs 2013 gepresenteerd worden. Menno Wigman, Ester Naomi Perquin, Luuk Gruwez. Stefan Nieuwenhuis draait poëtische plaatjes en er zijn video boodschappen van H.H. ter Balkt en Sybren Polet. Presentatie en interviews door: Coen Peppelenbos.
Het Paleis, Boterdiep 111, Groningen v.a. 20:00u, toegang gratis.

Woensdagavond de 30e staat de Gedignag in Vera op het programma. Een avond vol met hedendaagse poëzie, muziek en animatie filmpjes. Met medewerking van o.a. Sven Ratzke, Irene Wiersma, Bernard Wesseling, Kira Wuck, Erik Jan Harmens, DJ Pepr, Jan Klug. Presentatie: Tjitse Hofman. Vera, Oosterstraat 44, Groningen v.a. 21:00u. toegang € 8,-

Op donderdag de 31e zijn er de gehele dag verschillende poëzie activiteiten in de binnenstad van Groningen in o.a. cafe's, boekhandels, het Groninger Museum, de Centrale Bibliotheek en uiteindelijk de Slotmanifestatie in het Grand Theatre, met o.a. Jean Pierre Rawie, Philip Hoorne, Sylvie Marie, Ted van Lieshout en Izaline Calister. Tijdens deze avond vindt ook het afscheid plaats van de huidige stadsdichter Stefan Nieuwenhuis en wordt de nieuwe stadsdichter van Groningen bekend gemaakt. Presentatie: Kees Spiering. Grand Theatre, Grote Markt 35, Groningen v.a. 20:00u. toegang: € 8,- .

Dit jaar is er voor het eerst nog een extra programma onderdeel. Op vrijdag 1 februari in Theater de Kapel in het Oude RKZ: Poëzie met Kasper. Tijdens Poëzie met Kasper gaan vier groninger dichters een kortstondig huwelijk aan met muzikanten. Willy Darktrousers vertolkt een gedicht van Joost Oomen. Swinder, zal 'Mesienes' van Fieke Gosselaar ten gehore brengen. RUG-dichteres Pauline Sparreboom wordt vertegenwoordigd door Linde Nijland en Leonie Veraar werkt samen met Marlene Motormouth. Theater de Kapel, (ORKZ) Emmastraat 15, Groningen v.a. 20:30u. toegang gratis.

Voor meer info/ het volledige programma: www.poeziemarathon.nl





Rellerig omslag?

Is de voorkant van Zeven vette jaren in de zorg een rellerig omslag? Dat vindt tenminste de recensent van Medisch Contact (jongste nummer) in deze verder positieve bespreking:

Philip Elchers 25 jaar

Zondag ben ik aanwezig geweest bij de drukbezochte opening van de dubbeltentoonstelling '25 jaar Philip Elchers boeken' en 'Hans Boer 10 jaar beeldend werk' in Pictura en thuisgekomen met het mooie jubileumboek:



Philip Elchers is al meer dan 25 jaar een bibliofiele uitgeverij die ooit begon met boeken als kunstwerk. Daarnaast koos men ook voor een meer pragmatische benadering en verschenen inmiddels er zo'n driehonderd kunstboeken en uitgaven op gebied van (regionale) geschiedenis en literatuur. Het julbileumboek bevat de in eigen ogen 25 hoogtepunten van die uitgeverij uit Groningen. Die boeken liggen ook op de tentoonstelling.

Uitgever Flip Ekkers bedankt in zijn voorwoord ook met name de mensen met wie hij al die jaren heeft mogen samenwerken. De namen van die ongeveer 450 kunstenaars, wetenschrappers en scrhijvers / dichters staan vermeld op de schutbladen van het boek. Tot mij vreugde telde ik maar liefst elf Passage-auteurs in die rij.

Deze tentoonstelingen zijn nog tot en met 17 februari in Pictura te bekijken. Het jubileumboek Philip Elchers 25 jaar, in vijfentwintig bijzondere boekuitgaven is uiteraard in de fraaie stijl van de uitgeverij uitgevoerd en kost toch maar € 15,00. Beide zijn een aanrader.

Schrijfcursus door Ronald Ohlsen

Een nieuwe roman van Ronald Ohlsen is in de maak, maar daarvoor nog eventjes geduld. Intussen geeft hij schrijfcursussen, en die zijn de betere die je kunt volgen. Dus let op dit persbericht van de Volksuniversiteit:



Volksuniversiteit Groningen presenteert
Cursus Proza schrijven in Bibliotheek Groningen

Op donderdag 17 januari start er in de Centrale Bibliotheek weer een cursus Proza schrijven van de Volksuniversiteit Groningen. De cursus wordt deze keer gegeven door schrijver/dichter Ronald Ohlsen.

De deelnemers aan deze cursus leren op een kritische wijze kijken naar hun eigen manier van schrijven. De technische aspecten van het schrijven van verhalen komen daarbij uitgebreid aan bod. Het resultaat van elke bijeenkomst is op z’n minst een verhaalfragment. Aan het eind van de cursus staat er een overtuigend verhaal op papier.

Ronald Ohlsen

Ronald Ohlsen debuteerde in 1996 met de roman De godvergeten middenstand. In 2000 verscheen Gedoodverfde engelen. Daarnaast schreef hij een aantal toneelstukken. Twee dichtbundels heeft hij op zijn naam staan: Sprong naar de sterren (1999) en Lente in Sydney (2007). In 2005 werd hij voor twee jaar benoemd tot stadsdichter van Groningen.

Aanmelden

De cursus begint op donderdag 17 januari om 19.30 uur in de Centrale Bibliotheek, Oude Boteringestraat 18. De cursus bestaat uit 7 lessen van 3 uur. De prijs bedraagt € 147,-. Aanmelden kan op www.vugroningen.nl. Telefonisch reserveren kan ook: T (050) 312 65 55. Wees er snel bij, want de cursus stroomt al aardig vol.

Silo Passage 3

Volgende week mag Groningen zich een paar dagen de muziekhoofdstad van Europa noemen. Logisch dat de maandelijkse literaire avond Silo Passage ook het thema 'muziek' heeft. En reken maar dat auteurs als Bill Mensema, Joost Oomen, Meindert Talma en Irene Wiersma daar een uitstekende invulling aan gaan geven.


Silo Passage is het literaire evenement dat Uitgeverij Passage elke tweede woensdag van de maand in Silo Today houdt. De avonden zijn het Nederlandse antwoord op de Berlijnse Lesebuhnes. Lees maar hoe de eerste aflevering meteen al in de smaak viel.

Woensdagavond 9 januari begint om half negen de nieuwste aflevering. Optredende auteurs zijn ditmaal Bill Mensema, Joost Oomen, Meindert Talma en Irene Wiersma. Als gebruikelijk sluit Swinder (Bas Schröder en Gijs van Veldthuizen) de avond af met ontroerende Groningstalige liedjes. En er is meer: Roelof ten Napel (jong talent uit Utrecht, winnaar Write Now) geeft een gastoptreden, evenals Willy Darktrousers.

Silo Passage 3 - 9 januari 2013, 20.30 (zaal open 20.00), Silo Today, Griffeweg 4, Groningen.
Entree € 5,00 / studenten € 2,50. (Programma duurt ongeveer twee keer drie kwartier).