Dichters in het donker

Op woensdagavond 11 september vanaf 20.00 uur is er weer een aflevering van Dichters in het donker, als gebruikelijk in het Sterrebos te Groningen.


Tussen de oude, statige bomen van het Sterrebos verdwijnt het daglicht sneller dan daarbuiten. Daarom is dit zo'n gepaste plek om hier het intieme poëziefestival Dichters in het donker te organiseren. Vanuit de muziekkoepel klinken in het donkerte gedichten van twaalf dichters. Bert Hadders verzorgt de muziek. En er wordt voor de inwendige mens gezorgd door Foodtruck Foodcy.

De optredende dichters dit jaar zijn:

1. Sylvia Dragtstra    

2. Bart Adjudant     

3. Mijke Braaksma  

4. Charlton G. Marcos  

5. Rik Andreae       

6. Femke de Heer      

7. Krista Middel         

8. Willemijn van de Walle  

9. Trudy Dijkshoorn  

10. Jaimy Hindriks      

11. Annelie Moolhuizen 

12. Charles Goudsmit

Bart Adjudant presenteert het geheel. De toegang is gratis; afterparty in de Kroeg van Klaas.


Molukkers in de polder

In de Stefanuskerk in Finsterwolde is nog tot half september een tentoonstelling te zien over de Molukkers in de Carel Coenraad-polder (cc-polder). Daar zie je dan de foto's van alle panelen die Maike van der Kooij schilderde voor het boek Tussen de dijken.


Naar aanleiding van deze expositie publiceerde het Dagblad van het Noorden een artikel over het onderwerp. Dat vind je op het blog van de schrijfster van het boek: Marjan Brouwers.

Het boek Tussen de dijken is verkrijgbaar in de boekhandel en via de uitgeverij.

Enkele pagina's uit het boek (vormgeving Mariët Visser):







In Haarlem

De KHMW (Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen) organiseert op 13 september een middag rond Anjet Daanje in Haarlem:

Meer informatie en aanmelden alhier.

Willem Jan van Wijk in Blijham

Dichter Willem Jan van Wijk woont al jaren in Blijham. Maar opgetreden heeft hij daar nog nooit. Op woensdagmiddag 28 augustus komt daar verandering in. Dan zal hij voordragen in de plaatselijke bibliotheek. onder meer uit zijn recente bundel Ritornel.



Bericht van de bibliotheek:

Willem Jan van Wijk (1943) komt uit Blijham en is dichter. Hij werkt alle rust aan zijn poëzie. Haast heeft hij niet, poëtische woorden des te meer. Met weinig woorden schept hij grootse beelden. Verhalen en voorvallen slijpt hij tot krachtige gedichten.

Ritornel betekent ‘keert steeds terug’, ‘terugkeer’. Het is onder andere een term uit de muziek. Een eerder geklonken melodie komt in latere delen al dan niet gevarieerd terug. De titel van de bundel heeft een soortgelijke betekenis. De dichter keert terug naar zijn geboortedorp, ontmoet nog een keer zijn vader. ‘Dorp’ en ‘vader’ zijn vaker voorkomende thema’s in zijn werk.

Bibliotheek Blijham, Veurste Rou 2, 9697 RZ Blijham

wo 28 augustus 2024 15:00 - 16:00 uur

Gratis: Entree is gratis, je hoeft je niet aan te melden.

Dit is ook een Facebooek-evenement.

Na afloop gelegenheid om een (gesigneerd) exemplaar van Ritornel aan te schaffen.

Poëziekaraoke

Op zondag 14 juli organiseert Uitgeverij Passage een Poëziekaraoke! Heb je prachtige voordrachten bij Dichters in de Prinsentuin gehoord en denk je: dat wil ik ook? Of ben je juist een gelauwerd dichter die graag eens werk van een ander wil voordragen? Weet je niets van poëzie en wil je graag een volledig subjectieve selectie gedichten horen? Het kan allemaal bij de Poëziekaraoke. 

Het weekend van 12, 13 en 14 juli is tot de nok gevuld met poëzie! Dichters in de Prinsentuin is dan weer in de stad Groningen en dit jaar weer terug in de dicht bij de uitgeverij gelegen Prinsentuin. Dat hele weekend kun je naar allerlei prachtige voordrachten en programma’s luisteren. Na al die mooie woorden is het logisch dat je zondag in een poëtisch gat valt en dan is Uitgeverij Passage er om je op te vangen met de Poëziekaraoke. Kies een gedicht van de menukaart, slinger de laptop aan en declameer eens een gedicht van bijvoorbeeld Daniël Dee, Jan Hanlo (tjielp tjielp) of Szymborska.

De uitgeverij is om vijf uur geopend en we beginnen vanaf half zeven met de karaoke. Je hoeft je na Dichters in de Prinsentuin dus niet onnoemelijk te vervelen – kom je ook?

Wat: Poëziekaraoke

Waar: Uitgeverij Passage, Sint Jansstraat 15, Groningen

Wanneer: Zondag 14 juli

Hoe laat: Open om 17.00 uur, aanvang om 18.30 uur

Entree: Gratis


Wat doet Uitgeverij Passage verder tijdens het Prinsentuinfestival?

De uitgeverij (Sint Jansstraat 15) ligt op ongeveer 100 meter van de Pinsentuin. Tijdens het festival staat boekhandel Godert Walter met een keurig verzorgde stand in de tuin.

  • Uitgeverij Passage is vrijdag 12 juli geopend voor het publiek van 1 tot 5 uur (elke vrijdagmiddag geopend)
  • Op zaterdag 13 juli is de uitgeverij open vanaf 17.00 uur.
  • Op zondag de 14e dus de Poëziekaraoke, open vanaf 17.00 uur