Als een zwerfkei

Dat dichters wel iets met Bob Dylan hebben, verbaast weinig mensen. Dylan wordt ook elk jaar genoemd als een kanshebber voor de Nobelprijs. Die van de literatuur dan wel te verstaan, want voor muziek bestaat die prijs niet.

Kees 't Hart en John Schoorl vroegen Nederlandse dichters een gedicht te schrijven over Bob Dylan. Dat hoefde trouwnes zeker niet een lofzang te zijn, ergernissen en verbazing waren ook welkom. Het resultaat is verschenen in de bundel Als een zwerfkei (bij Nijgh & Van Ditmar), een geslaagde titel. Dichters van Uitgeverij Passage zijn goed vertegenwoordigd: Daniël Dee, Ronald Ohlsen, Diana Ozon, Bill Mensema (natuurlijk ook bekend van Fietsen met Bob Dylan) en Meindert Talma leverden een bijdrage aan dit boek. Nu in de boekwinkel.


Een verslag van de boekpresentatie binnenkort van Ronald Ohlsen in zijn column in het tijdschrift Stad.

Marten Toonder sr: biografie en tentoonstelling

Hoe een analfabete plattelandsjongen zich opwerkte tot zeekapitein, voor zijn zoon comics uit Amerika meenam en zo de vader werd van een van onze bekendste striptekenaars. Dat is het verhaal van Marten Toonder senior (Warffum, 1879) dat verteld wordt in een biografie en een tentoonstelling. De presentatie van beide is op zaterdag 17 oktober, vanzelfsprekend in zijn geboorteplaats Warffum. De bijeenkomst is gratis toegankelijk voor alle belangstellenden.
Lees hier de uitnodiging:


De presentatie is ook de laatste gelegenheid om de biografie Marten Toonder senior met intekenkorting aan te schaffen. Dus kun je er niet bij zijn, bestel dan van te voren een exemplaar hier (en krijg het dan zonder bijkomende kosten per post toegezonden).

De levensbeschrijving van Marten Toonder in het boek en de tentoonstelling draait om drie belangrijke punten: de armoede van de landarbeiders eind negentiende eeuw, leven en werken op Rottumeroog (dat eiland was toen dus nog bewoond), en het leven van een kapitein begin twintigtse eeuw (inclusief twee wereldoorlogen).

Kijk vooral ook op de website van Openluchtmuseum Het Hoogeland voor informatie over de tentoonstelling (die dan nog tot april volgend jaar te bewonderen is)

Scheepstra over Sandman

Uitgever Anton Scheepstra werd geïnterviewd over Herman Sandman en zijn net verschenen boek De eeuwige Veenkoloniaal. Zo kwam dat deze week (woensdag) in de Gezinsbode terecht:



Dit artikel is (zij het met een foto minder) ook de lezen op de website van de Gezinsbode

Herman Sandman in Kunststof

Stem woensdagavond 23 september om 19.00 uur af op NPO Radio 1. Dan is Herman Sandman een uur lang te gast in het programma Kunststof. Aanleiding is natuurlijk het verschijnen van zijn nieuwe boek De eeuwige Veenkoloniaal.


Uitzending gemist? Het programma is hier na te beluisteren: http://www.radio1.nl/popup/terugluisteren-programma/13/2015-09-23

Prima presentatie in Stadskanaal

Dat was een mooie opkomst bij de boekpresentatie van De eeuwige Veenkoloniaal in Stadskanaal. Vrienden die Herman Sandman in jaren niet had gezien, een ex-boekhandelaar uit Stad, bekende Groningstalige zanger met vrouw en baby, docenten Nederlands van de lokale scholengemeenschap, met een stok lopende bibliothecaris annex literatuurkenner uit de stad, de burgemeester van Slochteren (de grap met welke bus hij terug zou gaan is meer dan eens gemaakt) en nog tientallen andere belangstellenden waren naar De Kwinne getogen.

De Kwinne bleek precies te zijn wat je bij een jongerencentrum voorstelt. Het was dan ook even wat improviseren, maar uiteindelijk kwam alles goed. Meindert Talma speelde toepasselijke liedjes op een wijze zoals alleen hij dat kan. Bert Wagendorp sprak een lyrisch dankwoord na het aanvaarden van het eerste exemplaar, een dankwoord dat Sandman mee naar huis nam om die mooie woorden nog eens tot zich door te laten dringen. Daarna las Herman nog twee verhalen voor, waaruit bleek dat Bert Wagendorp eigenlijk niks teveel had gezegd.



Verslagen
- Herman Sandman houdt op met columns schrijven. Hij is op zijn blog al iets nieuws begonnen: een soort dagboek. De goede vorm moet hij nog even vinden (is ook zijn eigen mening), maar op zijn Sandmans gaat hij er gewoon voor. Dus schreef hij ook zelf een verslag van de boekpresentatie. Dat vind je hier.
- De Kanaalstreek was uiteraard ook aanwezig. Lees dat verslag hier.
- Morgen (zaterdag) publiceert Joep van Ruiten een artikel over deze lancering in Dagblad van het Noorden. (Update: lees dat treffend geformuleerde verslag hier)

Twee keer op de radio
Het verschijnen van De eeuwige Veenkoloniaal is alvast voor twee radioprogramma's aanleiding Herman Sandman uit te nodigen:
- komende woensdagavond is Herman Sandman een uur lang te gast bij Kunststof op NPO radio-1
- op 10 oktober is Sandman te beluisteren in Spijkers met Koppen (radio 2)

Stadse presentatie
Wie er in Stadskanaal niet bij kon zijn: er komt ook nog een presentatie in de stad Groningen. Deze stadse presentatie is op dinsdagavond 29 september bij boekhandel Godert Walter. Gezien de beperkte ruimte moet je je wel aanmelden, maar de toegang is weer gratis. Lees hier.

Een jubileumboek uitbrengen

Vandaag is het feest bij het ID College in Gouda. De feestvreugde wordt nog groter bij de presentatie van een speciaal jubileumboek over dit ROC. Op de schouders van reuzen is de titel, Marcel de Jong schreef het, Uitgeverij Passage verzorgde de boekproductie en de drukwerkbegeleiding.


Het resultaat is een mooi uitgevoerd, gebonden boek vol verhalen en illustraties over de geschiedenis van het ID College. De uitgave is alleen bestemd voor personeel en relaties van die school, en die zullen trots zijn op dit boek.

Waar het echter om gaat is dat Uitgeverij Passage ook prima een jubileumboek in opdracht kan maken. Met zo'n mooi, speciaal boek maak je altijd alle betrokkenen erg blij. Immers: geen mooier relatiegeschenk dan een boek. Neem voor het laten maken van een jubileumboek contact op met de uitgeverij. Geheel vrijblijvend informeren we je graag over de mogelijkheden en de daarbij behorende (verrassende) prijzen.

ISBN 9789054523130

We verspreiden deze week posters van De eeuwige Veenkoloniaal van Herman Sandman met daarop de barcode behorend bij ISBN 9789054523130:



Op de foto zoals de poster in een doos op de uitgeverij binnen kwamen. Ze worden thans verspreid in de stad Groningen en in de Veenkoloniën. We hopen dat mensen nu snel naar de boekhandel gaan om een exemplaar van De eeuwige Veenkoloniaal aan te schaffen. Misschien dat een enkeling met z'n mobiel de barcode probeert en dan op dit bericht terugkomt. Bestel dan hier De eeuwige Veenkoloniaal.

Nazomerfair in Oentsjerk

Komend weekend, 19 en 20 september, vindt in het Friese Oentsjerk de LC-nazomerfair plaats.



Uitgeverij Passage is ook uitgenodigd om deel te nemen, vooral vanwege het boek Mijn Streek, een boek dat we immers maakten naar aanleiding van de gelijknamige populaire reeks in Dagblad van het Noorden en Leeuwarder Courant. Daarnaast in de stand van Passage tal van andere voor het noordelijke lezerspubliek interessante boeken.

Alle informatie op de website van de Nazomerfair. Op de plattegrond vind je de standplaats van alle deelnemers.

Tweede druk Genadebrood

Voedselbanken: moet je daar nou blij mee zijn of juist niet? Peter Verschuren ging op onderzoek uit en schreef het boek Genadebrood. Hij heeft de problematiek helder omschreven en krijgt daarvoor in vele vakbladen lof toegezwaaid. Het boek is bijzonder informatief, maar toont ook de worsteling die we hebben met het bestaan van de voedselbanken. Nu is er de tweede druk:


Het boek is verkrijgbaar in de serieuze boekhandel. Wil je via internet bestellen, doe dat dan bij onze website (binnen Nederland geen extra kosten).

Paul Gellings columnist bij De Stentor

Met ingang van deze week presenteert De Stentor een nieuwe serie columnisten. Schrijver Paul Gellings is daar een van. Hij gaat vanaf nu elke dinsdag een column verzorgen in de krant. Afgelopen zaterdag werden de nieuwe columnisten aan de lezers voorgesteld. Die konden zien en lezen hoe Paul Gellings aldus in de startblokken staat:


Naast onze 'Tijl Uilenspiegel met een ganzenveer' verzorgen vanaf heden Christine Ros (maandag), Rieke Kok (woensdag), Ronald Kamps (donderdag), Phaedra Werkhoven (vrijdag) en Özcan Akyol (zaterdag) een column in De Stentor. De columns zijn in de krant dagelijks op pagina 2 te vinden.

Puur Noord: Koning Arthur, fotografie en nieuwe boeken



Op PodiumTV; nieuwe culturele talkshow gepresenteerd door Annette Timmer, waarin ik iets mocht vertellen over de nieuwe boeken, De doos van Passage en Manuscripta (ik kom als laatste aan het woord).