In mei zou het boek De aarde en het gas van Sam Gerrits verschijnen. Dat wordt een smeuïg geschreven geschiedenis van het aardgas vanaf de 19e eeuw. De technische aspecten en vooruitgang komen aan de orde, maar Gerrits weet vooral aanstekelijk te vertellen over al die mannen (het zijn voornamelijk mannen) die zich niet alleen met de geologie maar vooral ook met de financiën bezig hielden. Als vanzelf komt het verhaal dan in Groningen terecht en beschrijft hoe hier de zaken zo uit de hand hebben kunnen lopen. Dit wordt dus een boek onmisbaar voor de parlementaire enquête (waarvan de openbare verhoren volgend jaar plaatsvinden).
Sam Gerrits was bezig met de laatste punten in zijn boek aan te scherpen. En dan krijgt hij een belangwekkend telefoontje. In Bunnik staat een kist vol persoonlijke papieren uit de nalatenschap van een van de ontdekkers van het Gronings gasveld. Hier ziet veel pikant materiaal tussen, materiaal dat een nieuw beeld geeft van de nog niet geopenbaarde afspraken die rond 'Groningen' zijn gemaakt. Of zoals Gerrits zelf zegt: 'dit is beter dan een WOB, beter dan pakjesavond.'
De schrijver gaat dit extra materiaal dus bekijken en verwerken in zijn boek. Dat betekent wel dat de verschijning van De aarde en het gas wordt uitgesteld tot de winter.
Intussen is het eerdere boek over de gaswinning in Groningen, De gaskolonie, wel te koop, in vierde druk zelfs.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten