Omtrent de affaire-Tuitjenhorn

Half april verschijnt De jacht op de klaproos, de nieuwe roman van Paul Gellings. De affaire-Tuitjenhorn is hierin tot fictie verwerkt. Gellings concentreert zich daarbij op de strijd van de eenling tegen de instanties, een strijd die zoals bekend in dit geval voor de arts fataal afliep.

Het officiële rapport over deze affaire is al een aantal malen uitgesteld. Van de verschijning daarvan trekken wij ons niks aan; de roman gaat gewoon op 17 april in bij Waanders in de Broeren in Zwolle gepresenteerd worden (bericht daarover volgt)

Het omslag van Gellings' roman zal voorzien worden van een sticker:


In zijn boek legt Paul Gellings zijn intenties als volgt uit:
Dit verhaal, tegelijk fictie en aanklacht, komt voort uit de tragische geschiedenis die zich in het najaar van 2013 voltrok in Tuitjenhorn, Noord-Holland.
Hoofdpersoon Stefan Mandema, zijn vrouw Kirsten en de andere karakters zijn evenwel producten van mijn verbeelding.
De personages – en een groot aantal situaties – hebben dan ook niets vandoen met het persoonlijk leven van de moedige huisarts en diens bewonderenswaardige echtgenote, wier lot destijds op zo cynische wijze kwam te liggen in de handen van lompe en laffe instanties.
P.G.
Voorjaar 2015 

Bij het afscheid van de Rotterdamse stadsdichter

Daniël Dee was twee jaar lang stadsdichter van Rotterdam. Afgelopen januari werd hij opgevolgd door Hester Knibbe. Maar hij verdient nog een afscheidsbundel. Die komt er binnenkort aan en gaat Ode aan heten.


Veertig Rotterdamse dichters brengen in deze bundel een eerbetoon aan even vele stadgenoten. Van de burgemeester tot de schoonmaaksters, en zelf de dieren doen mee. Zo wordt deze bundel een mooie Ode aan Rotterdam en meteen een staalkaart van de Rotterdamse dichters.

Uitgeverij Passage brengt deze bundel uit in samenwerking met de Bibliotheek Rotterdam. Op zaterdagmiddag 18 april presenteren we Ode aan bij boekhandel Donner in Rotterdam. Reserveren van een exemplaar kan alvast via onze website en via de boekwinkel.

Lees hier de uitnodiging voor de boekpresentatie.

Nieuw werk van Daniël Dee verschijnt later dit jaar in De Doos van Passage.

Herman Sandman met nieuwe serie in De Parelduiker

Voor het literairhistorisch tijdschrift De Parelduiker (verkrijgbaar bij de betere boekhandel) schrijft Herman Sandman het drieluik 'Schrijvers uit het land van koolzaad en aardgas', over Groningse schrijvers en hoe het land, de streek, hun werk doorklinkt.

Op zijn eigen blog onthult Sandman het begin van deel 1 getiteld Het gevoel van Groningen.

Erg mooi om te vernemen dat Sandman langzaam aan weer dingen over de literatuur in Groningen schrijft. Met zijn overzichtswerk Arcadia der Poëten (nog steeds geroemd, lezenswaardig en een boek om steeds op terug te grijpen) heeft Herman Sandman bewezen als geen ander over het literaire leven in Groningen te kunnen schrijven.

BBB in maart met Lupko Ellen

Elke laatste zaterdag van de maand kun je terecht bij Godert Walter voor de BBB, de Boeken Bijpraat Borrel. In informele sfeer praat je daar bij over je leeservaring en kun je boekentips uitwisselen. Uitgeverij Passage zorgt dat er elke keer een auteur aanwezig is.


Zaterdag 28 maart vanaf 16.00u is Lupko Ellen te gast, Groningens meestgelezen thrillerschrijver. Praat met hem over zijn favoriete boeken, zijn eigen werk en laat hem desgewenst een van zijn boeken signeren. Boekhandel en uitgeverij zorgen voor een drankje.


Poëzie in de Doos van Passage

Poëzie uitgeven: de eer van elke literaire uitgeverij, maar commercieel gezien een heikele zaak. Vanwege de zware tijden die het boekenvak had, hebben de ontwikkelingen in het poëziefonds van Uitgeverij Passage zelfs praktisch stilgelegen. Nou ja: ogenschijnlijk dan, de dichters werkten onverstoorbaar door.

Dus gaan we weer poëzie uitgeven en dat doen we op een opvallende manier. In 2015 komt Uitgeverij Passage met tien dichtbundels in een keer. Die zullen gewoon los in de boekwinkel verkrijgbaar zijn, maar voor de echte poëzieliefhebber zijn ze ook gezamenlijk te koop, in een cassette ofwel doos. Vandaar dat deze verzameluitgave De doos van Passage is gedoopt.

Vormgeefster Myrthe Heuzinkveld ontwierp een stramien, zodat de dichtbundels een herkenbaar serie vormen en tegelijkertijd ook een eigen uiterlijk krijgen. Vanmiddag tijdens de Indiebookday is het ontwerp voor de serie onthuld (wijzigingen voorbehouden):


Tien dichtbundels die samen een zeer gevarieerd poëziepakket vormen: van de ready-mades van Karel ten Haaf tot de sonnetten van Ronald Ohlsen, poëzie uit Amsterdam (Diana Ozon) en Rotterdam (Daniël Dee), de debuutbundel van Pauline Sparreboom en eindelijk weer nieuwe werk van de ietwat oudere dichter Willem Jan van Wijk. Verder de eerste dichtbundel die Paul Gellings bij Uitgeverij Passage gaat uitbrengen en nieuw werk van Renée Luth (inclusief foto's) en Irene Wiersma. Het tiental wordt gecompe gecompleteerd met een bloemlezing hekeldichten, samengesteld door Daniël Dee, Alexis de Roode en Benne van der Velde.

Binnenkort start Uitgeverij Passage een intekenactie voor De doos van Passage. Die cassette is namelijk exclusief voor de intekenaars, in tweede instantie komen de bundels ook los in de boekwinkel te liggen. Zodra er voldoende intekeningen zijn, gaan de bundels in productie. De verwachting is dat de Doos eind augustus kan verschijnen.
Nieuws over deze intekenactie volgt.

Voedselbanken, verdomme

Hans-Martin Don (directeur Leger des Heils Limburg en Brabant en kandidaat Eerste Kamerlid) las het boek Genadebrood en vroeg zich af waarom we verdomme voedselbanken nodig hebben. Lees het interview met hem in de jongste Tribune, Nieuwsblad voor de SP:


Indiebookday Verkooptentoonstelling

Groningen boft maar weer. Wij zijn namelijk de enige stad waar het dit jaar gelukt is rond Indiebookday een Verkooptentoonstelling te realiseren. Dit vooral dankzij boekwinkel Godert Walter die hiervoor de eerste verdieping beschikbaar heeft gesteld.

Vanaf woensdag 18 maart is daar een verkooptentoonstelling met boeken van diverse onafhankelijke uitgeverijen uit het hele land. Dit zijn de uitgeverijen die elders in het land actief zijn op Indiebookday, in Groningen zijn hun boeken verzameld. Elke uitgeverij levert een proeve van haar fonds en mocht voor deze expositie vijf titels inzenden.

Vanochtend nam ik ene kijkje bij de inrichting. De kast met boeken van Uitgeverij Passage was al klaar:


Ik laat die kast hierbij maar zien, inclusief de de keuze van de vijf boeken van Passage. Voor andere auteurs teleurgesteld raken: deze keuze zegt niks over mijn persoonlijke voorkeur voor bepaalde schrijvers, deze keuze geeft slechts een beeld van de literaire boeken die Uitgeverij Passage uitbrengt, een beeld dat het best tracht aan te sluiten bij het idee van de Indiebookday.


Op deze foto zien we hoe boekhandelaar Godert Walter de expositie aan het voorbereiden is. Vijftien uitgeverijen hebben een mooie afspiegeling van hun fonds opgestuurd. Zo krijgen we boeken bijeen die je nog nooit bij elkaar gezien hebt. Een bijzondere expositie, en dat is het. De Groningse boekenliefhebber boffen maar weer. Wees er snel bij, de boekenverkooptentoonstelling is maar een week te zien.

Op zaterdag 21 maart, de eigenlijke Indiebookday, is er op de eerste verdieping van Godert Walter bovendien nog het volgende programma:

11.00 uur: Bill Mensema
14.00 uur: Willem Jan van Wijk, met aansluitend bekednmaking over de voortzetting van het poëziefonds van Uitgeverij Passage
16.00 uur: Asis Aynan (gast van uitgeverij Jurgen Maas)

Zie ook het volledige programma van de Indiebookday in Groningen.

Programma Indiebookday Groningen

Zaterdag 21 maart is het Indiebookday in Duitsland, Engeland, Italië, Frankrijk, Polen, Hongarije én Nederland. Het is de dag waarop de boeken (en auteurs) van onafhankelijke uitgeverijen centraal staan. In Groningen slaan de uitgeverijen Passage en Philip Elchers samen met boekhandels Godert Walter en De Gekroonde Mandril de handen ineen, en dat leidt tot het volgende best wel omvangrijke programma:


Oftewel:
- er is de hele week een verkoopexpositie van de deelnemende Indie-uitgeverijen uit heel Nederland op de eerste verdieping bij Godert Walter
- vrijdagavond is een proloog in de nieuwe galerie Centra aan de Kerklaan
- zaterdag overdag zijn er verschillende optredens bij Godert Walter en Philip Elchers
- Uitgeverij Passage maakt plannen voor haar poëziefonds bekend (14.00 uur)
- 's avonds sluiten we in De Gekroonde Mandril af met het landelijke Indiebookday Gala

Wijziging:
In verband met omstandigheden is galerie Centra zaterdag dicht. Nu zijn ze daar op zondag geopend. Te zien is daar o.a. een fototentoonstelling rond het boek Groningen van boven.

Opnieuw expo Groningen van boven

De fototentoonstelling gemaakt rond het boek Groningen van boven / Groningen from the sky is nu te zien in het Koetshuys van de Ennemaborgh in Midwolda. Dat is niet zo ver van het vliegveld in Oostwold, waarvandaan luchtfotograaf Koos Boertjes doorgaans zijn vluchten houdt. Het Groningen Landschap is in Midwolda de organiserende partij.


Zoals het Groninger Landschap zelf meldt:
Vanaf 8 maart kunt u in Koetshuys Ennemaborgh de expositie “Groningen van boven” van fotograaf Koos Boertjens bewonderen.Het fotoboek en de expositie ‘Groningen van boven’ is het resultaat van tientallen vluchten boven de provincie. Vanaf 2008 voert fotograaf Koos Boertjens vluchten uit voor diverse opdrachtgevers, zoals Groningen Seaports, RWE, Nuon, Vopak, Eneco, Avebe, de Suiker Unie, enzovoort. Zijn vluchten brengen hem hoog boven de mooiste plekken van de provincie. Uitgever Anton Scheepstra van Uitgeverij Passage kwam met het voorstel om een boek uit te geven met luchtfoto’s, waardoor iedereen kan meegenieten van de mooie provincie Groningen. Het boek is verkrijgbaar bij de fotograaf of via de boekhandel.Met de piloten Tom van der Meulen en Matan Izhar maakte Koos Boertjens diverse speciale vluchten vanaf vliegveld Oostwold om unieke momenten vast te leggen. De ‘Slag om Bourtange’ is zo’n moment en de voorkant van zijn boek toont de rook uit de kanonnen en de duizenden toeschouwers die naar dit schouwspel kwamen kijken. Maar ook de bruine vloot in het Reitdiep van Groningen tijdens de Winter Welvaart was de moeite waard om vast te leggen.
Koetshuys Ennemaborgh is geopend op zaterdag en zondag van 12.00 tot 18.00 uur. De tentoonstelling is daar tot eind juni te bekijken.

Vaarwel Joost Oomen, Hallo Kasper Peters

(ontvangen persbericht)

Vaarwel Joost Oomen, Hallo Kasper Peters
Afscheid van de stadsdichter in Groninger Forum Bibliotheek

Op vrijdag 13 maart om 16.30 uur neemt stadsdichter Joost Oomen afscheid van zijn stadsdichterskantoor. Kasper Peters neemt plaats op de dichterszetel aan de Oude Boteringestraat. 



Stadsdichters
Eén keer in de twee jaar wordt in Groningen een nieuwe Stadsdichter gekozen en dat betekent tegelijkertijd afscheid nemen van de zittende. Joost Oomen heeft twee jaar het Groningse stadsleven in zijn gedichten verheerlijkt. In het Groninger Forum staat zijn dichterszetel. Bij de wisseling van de Stadsdichters wordt er ook gewisseld van troubadour. Joost Oomen koesterde zijn Willie Darktrousers, Kasper omarmt zijn Melvin Bonnet. Willie Darktrousers zingt een droevig lied ten afscheid. Melvin Bonnet verwelkomt ons met een warm chanson. En de dichters, ja ook de dichters laten van zich horen. Joost wordt toegevoegd aan de galerij der grote Stadsdichters.

Kasper Peters is freelance poëziedocent én Brommerdichter. Hij staat niet alleen bekend als een getalenteerde dichter, maar ook als een goede voordrachtskunstenaar. Hij is een van de medeoprichters van De Dichters uit Epibreren. Sinds januari jongstleden is hij de nieuwe Stadsdichter van Groningen. Daarmee is hij de zevende Stadsdichter die dit ambt voor twee jaar gaat vervullen.


Vaarwel Joost Oomen, Hallo Kasper Peters vindt plaats in Groninger Forum Bibliotheek, Oude Boteringestraat 18. Het begint om 16.30 uur en de toegang is gratis.  

Hogelandlopers in De Literaire Hemel

Voor De Literaire Hemel maken we altijd graag reclame, zeker wanneer er weer auteurs van Uitgeverij Passage zijn uitgenodigd.



Persbericht


Drenthe, Groningen en Friesland komen aan bod in Amen

Vrijdag 13 maart is Mariëtte Haveman te gast in De Literaire Hemel. Ze is kunsthistorica en schrijfster. Haar debuutroman De foto van Faye Finsbury (2008) was genomineerd voor de Vrouw en Kultuur Debuutprijs en De vrouwenvanger (2010) stond op de longlist van de Libris Literatuur Prijs. Haar nieuwste roman heet Het huis achter de wilgen. Het gaat over twee vrouwen, die in verschillende tijdvakken in Zuidwest Drenthe leven. Het contrast loopt als rode draad door het boek heen. Historisch geheugen is onbetrouwbaar. Verhalen nemen de plaats in van de werkelijkheid.
Mariëtte kwam vroeger in vakanties veel in Boschoord, volgens haar “een betoverde plek met vennen en nevels, waar de tijd stil stond”. Daar liggen de wortels van dit boek.

Ruth Koops van ’t Jagt is dichter/schrijver en Lieke van den Krommenacker is journalist/schrijver. Samen wonnen ze december 2013 het Hendrik de Vries-stipendium met het idee voor een luistervertelling, die zich afspeelt op het Hoogeland. Daarvoor gingen ze op zoek naar verhalen van bewoners van toen en nu waarin het landschap een rol heeft. Het resulteerde in de novelle Hogelandlopers, een poëtisch verhaal over de worsteling met liefde en schuld, vriendschap en vaderschap. Aan een hoorspel over deze streek in het noorden van Groningen wordt gewerkt.

Jojanneke Liemburg, burgemeester van Littenseradeel is gepromoveerd op een proefschrift over de Friese Fedde Schurer (1898-1968), dichter, onderwijzer, politicus en journalist. Een veelzijdige en charismatische man, die wilde laten zien dat er in Friesland een serieuze literatuur bestond, gelijkwaardig aan de Nederlandse. Zijn verzen worden tot op de dag van vandaag voorgedragen. Op het standbeeld, dat in 1974 voor hem in Heereveen werd opgericht, staan de woorden: Dichter en Strider.


Presentatie: Albert Haar en Annette Timmer
Zie voor het complete voorjaarsprogramma www.literairehemel.nl


De Literaire Hemel, vrijdag 13 maart 2015 in café De Amer in Amen
Aanvang: 20.30 uur

Toegang:  € 15,00, jongeren t/m 21 jaar € 10,00

Ronald Ohlsen interviewt

In het kader van de boekenweek interviewt Ronald Ohlsen op donderdagavond 12 maart de schrijvers Hanna Bervoets en Eva Rovers in Groninger Forum Bibliotheek. Alle informatie hier.


Die avond kun je trouwens ook naar de Meindert & Igor & Pepr & Kesanova Show in de Kroeg van Klaas. Die begint dan om half negen. Dit multidisciplinair spektakel is aldaar gratis te bewonderen.

Lilian Schneider signeert

Een boekenweekactiviteit in Delfzijl: Lilian Schneider signeert haar psychologische thriller Aquamarijn op woensdag 11 maart van twee tot vier bij Tabaktief Koopman aan de Schoolstraat 6.


Lupko Ellen in de boekenweek

Het is boekenweek van 7 t/m 15 maart. Daarom op dit blog de komende tijd enkele korte berichten van activiteiten van verschillende auteurs van Uitgeverij Passage in de boekenweek.



Lupko Ellen geeft op woensdagavond 11 maart een boekenweeklezing in Hoogezand. Lees de informatie in de HS-krant.


Als bekend werkt Lupko Ellen momenteel aan een nieuwe thriller. Die verwachten we rond de zomer.

Trouwens: ga voor informatie over de boekenweek naar de link hiervoor. Joep van Ruiten maakte een mooi overzicht van activiteiten in het Noorden. En bezoek natuurlijk zeker deze week de boekhandels.

Soms zit het tegen

Met mijn zo bekende enthousiasme had ik op alle gebruikelijke plekken een boek over aardbevingen aangekondigd, Bevingen. Ditmaal was ik echter overenthousiast. Vorige week heb ik er de stekker uitgetrokken. Op de website plaatste ik een beschaafde verklaring. Daar kreeg het Dagblad van het Noorden dan weer lucht van, hetgeen vandaag tot dit artikel leidt:




Foto's presentatie Genadebrood

Afgelopen woensdag presenteerden we het boek Genadebrood, geschreven door Peter Verschuren, wethouder in Hoogezand-Sappemeer. Genadebrood vertelt over de onstuimige opkomst van de voedselbanken in Nederland de laatste tien jaar en stelt de vraag centraal of we daar blij mee moeten zijn.

Geen logischer plek om dit boek te presenteren dan in de voedselbank (namelijk die van de stad Groningen) en geen logischer mensen om het eerste exemplaar te overhandigen dan aan de familie Sies (zijnde de oprichters van de eerste voedselbank in ons land, die in Rotterdam).

Ook bij de presentatie werd uitgebreid stilgestaan bij het nut van de voedselbank. Zoiets zou er niet moeten zijn, maar in de gegeven omstandigheden is het voor aardig wat mensen toch een goede (maar steeds tijdelijke) oplossing. Zie daarvoor vooral ook de reportage die OOG-tv van de presentatie maakt in de link onderaan dit bericht.

Willi Kröger verzorgde de fotografie in Genadebrood. Hij maakte voor het boek een fotoserie die de werkwijze van de voedselbank toont. Ook bij de boekpresentatie maakte hij foto's. Daarvan kunnen we hier een aantal laten zien.

Voedselbank Groningen

Publiek bij de boekpresentatie

Bart van der Harts was er met toepasselijke gedichten en liedjes

Na de presentatie bewonderen Thijs Lijster (las een essay voor over het fenomeen voedselbank, Ulfert Molenhuis (voorzitter voedselbank Groningen en Ecco van Oosterhout (presentator) het boek

Veel belangstelling voor een handtekening van de autuer 

Clara en Sjaak Sies van de voedselbank Rotterdam namen het eerste exemplaar in ontvangst. ook zij werde om handtekeningen gevraagd

Verkoopstand met uitgever Anton Scheepstra en stagiaire Lotte Tabor)

Peter Verschuren poseert met zijn verse boek

Alle foto's van Willi Kröger vind je hier.
De stadse tv-zender OOG maakt een reportage over de boekpresentatie van Genadebrood. Die docu staat hier. En als je op die site de reactie bij de reportage tot je neemt, dan kun je alleen maar bedenken dat een aantal mensen dit boek nodig eerst eens moet gaan lezen om te weten hoe het echt toegaat bij een voedselbank.

De pers over Ab Visser Biografie

Nu Ab Visser opnieuw in de belangstelling staat, hebben wij nog een nagezocht wat de pers heeft geschreven in de twee jaar geleden verschenen (namelijk op 13 februari 2013, de honderdste geboortedag van de schrijver) Ab Visser Biografie.


We halen de volgende quotes uit de recensies:

‘Een uitstekend gedocumenteerd boek met een hoge informatiedichtheid.’
Dagblad van het Noorden (Joep van Ruiten) lees de hele recensie hier

‘Een interessante biografie.’
Het Parool (Hans Renders)

‘Een liefdevolle, kritische, goed leesbare biografie, waarin heel dat wonderlijke schrijversleven zich in zijn tijd ontvouwt.’
Nederlands Dagblad (Hans Werkman) hele recensie

‘Over deze bittervrolijke Ab Visser schreef Michiel van Diggelen een mooie biografie, die niet alleen het leven van deze veelschrijver met al zijn hang-ups en rariteiten gedetailleerd en overtuigend in beeld brengt, maar ook een fraai overzicht geeft van het literaire leven en de literaire mores van vorige generaties.’
De Groene Amsterdammer (Kees ’t Hart) lees de hele recensie hier

‘Het leven en werk van Ab Visser is beschreven in een brede context, waardoor de lezer ook een beeld krijgt van de vele facetten van de literaire kringen waarin Visser verkeerde.’
Boekenpost

 ‘Vlot leesbare biografie.’
Friesch Dagblad

‘Uniek en terecht.’
de Volkskrant (Ed Schilders)

'Van Diggelen verkoos het leven te beschrijven van de auteur die voortdurend door pijn dreigde te worden geveld, maar door zijn zelfspot niet viel te slopen. Hij schrijft bedaard over dit bewogen leven. Hij zet de feiten op een rij, laat ons zelfs in het kasboek kijken.'
Dagblad Tubantia

'Alle mensen met wie Visser goed was, zijn nu weggezakt in de vergetelheid; je zou zelfs kunnen zeggen dat dit geldt voor Gerard Reve. Het hele weefwerk van literaire teksten, vriendschappen en liefdes, successen en flops, rancune en naijver, roddels en achterklap - het lijkt wel nooit te hebben bestaan, hoewel Van Diggelen het in zijn geweldige boek weer heel even tot leven brengt.'
Literaire website De Contrabas

'Behalve over de man die de Sarphatistraat de mooiste plek van Europa vond, heb ik nooit gelezen over een wonderlijker man dan Ab Visser. Nou ja, dat is niet helemaal waar, maar Visser was wel een markant figuur. Wie wil weten hoe markant, leze de Ab Visser Biografie van Michiel van Diggelen.'
Weblog Teunis Bunt

Over Ab Visser Biografie verschenen besprekingen en artikelen in:
de Volkskrant
De Groene Amsterdammer
Dagblad van het Noorden (2 x)
Het Parool
Leeuwarder Courant
Den Haag Centraal
Gezinsbode (aankondiging)
Nederlands Dagblad
Boekenpost
Trouw
Friesch Dagblad
Tubantia
NRC Handelsblad (alleen in de rubriek pas verschenen)
De Contrabas
Recensieweb
Uitgelezen boeken
Tzum (meerdere artikelen)
(en meer)
Verder was biograaf Michiel van Diggelen te gast in diverse radioprogramma's.

Het verschijnen van de biografie heeft de belangstelling voor Ab Visser weer aangewakkerd. De Bibliotheek maakte dan ook dit filmpje waarin Douwe van de Bijl het Groningen van Ab Visser laat zien.

Lees ook Daar is Ab Visser weer.