Kasper Peters, stadsdichter

Gisteravond is tijdens de Poëziemarathon bekend gemaakt dat Kasper Peters de nieuwe stadsdichter van Groningen is. Uit 17 kandidaten kwam Peters volgens de jury als beste naar voren. Dat lag in eerste instantie aan de kwaliteit van de ingezonden gedichten. Daarenboven roemde men de tomeloze inzet van Kasper Peters voor de promotie van poëzie, met name ook aan jongeren.


Op de foto: vertrekkend stadsdichter Joost Oomen (links) feliciteert zijn opvolger Kasper Peters (foto Henk Veenstra).
Na Bart FM Droog, Ronald Ohlsen, Rense Sinkgraven, Anneke Claus, Stefan Nieuwenhuis en Joost Oomen is Kasper Peters de zevende stadsdichter van Groningen. Hij gaat deze functie vervullen tot aan de Poëziemarathon 2017. We zullen er veel over horen...

Ook in Rotterdam

Ook in Rotterdam neemt de stadsdichter afscheid. Lees hier nog een laatste interview met Daniël Dee als stadsdichter:


Dinsdagavond wordt de nieuwe stadsdichter van Rotterdam bekend gemaakt. In Groningen moeten liefhebbers solliciteren en wijst een jury de 'winnaar' aan; in Rotterdam kiest men zelf een geschikte uit (die dan wel gevraagd wordt of die wil natuurlijk).

Als Daniël Dee dan deze week stadsdichter-af is in Rotterdam, komt hij eerst donderdag en vrijdag maar eens naar Groningen voor optredens. Een speciale uitgave die terugblikt op twee jaar stadsdichterschap van Daniël Dee wordt in maart verwacht.

Afscheid van een stadsdichter

En zo komen we weer bij de Poëzieweek aan. Dit jaar zullen er weer stadsdichterswisselingen plaatsvinden, ook in Groningen, de stad die als eerste een stadsdichter-nieuwe-stijl invoerde. Joost Oomen neemt afscheid, donderdagavond zullen we weten wie hem mag opvolgen.

In het kader van dit afscheid kun je in diverse boekhandels in de stad Groningen zijn bundel De stort voor een afscheidsprijsje aanschaffen:


Zijn afscheid neemt Joost Oomen heel erg in eigen hand.  Zaterdag 31 janauri houdt hij een speciale editie van Kantoorpoëzie om zijn vertrek als stadsdichter te vieren. Tijdens die party presenteert hij zijn speciale vinylplaat (!) die een punt zet achter twee jaren stadsdichterschap. Alle informatie op het facebook-evenement.

In mijn eigen bibliotheek vond ik drie eerdere voorbeelden van hoe een stadsdichter de voltooiing van het ambt luister bijzette, van Ronald Ohlsen, Anneke Claus en Stefan Nieuwenhuis:


Nieuwsbrief vernieuwd

We hebben onze nieuwsbrief vernieuwd. ZO ziet die er nu uit. Maximaal een keer per maand zullen we de jongste informatie in een nieuwsbrief samenvatten. Ook ontvangen? Mail het woord 'nieuwsbrief' naar info@uitgeverijpassage.nl en je komt op de verzendlijst.

De Rijke Buit

Dit schilderij van Mowaffk Al-Sawad voor 150 euro kopen? Het kan op de veiling van De Rijke Buit, als het meezit. De veiling wordt georganiseerd door Richard ter Borg en vindt op 3 februari plaats. Tot die tijd zijn de betreffende kunstwerken van talloze dubbeltalenten te zien in de Bibliotheek Groningen. (Alle informatie in de doorverwijzende links).


Aan expositie en veiling doen de volgende dichters / beeldend kunstenaars mee: K. Schippers (film), Arjen Nolles (film), Neeltje Maria Min, Remco Ekkers, Tonnus Oosterhoff, Frank Starik, Vrouwkje Tuinman, Hans Wap, Renée Luth, Victor Schiferli, Joost Oomen, Freda Kamphuis, Maria Barnas, Jürgen Smit, Bas Kwakman, Anne Vegter, Kamagurka, Liesbeth Annokkee, Annemieke Gerrist, Martijn den Ouden (zie afbeelding bovenaan), Joke van Leeuwen, Ted van Lieshout, Mowaffk Al-Sawad, Arnoud Rigter, Lies Van Gasse, Koos Dalstra, Wim Hofman, Rense Sinkgraven, Henk van der Waal, Titi Zaadnoordijk, Frans Budé, Yvon Né en Fred Pollack.

Dit is alvast een project in het kader van de Poëziemarathon.

Jan Strikwerda (1950-2015)

Afgelopen zaterdag is in zijn eigen huis na een kortstondige maar slopende ziekte Jan Strikwerda overleden. Anderhalve maand eerder kon hij nog aanwezig zijn bij de feestelijke presentatie van zijn biografie over Lou Leeuw.


In dit boek treffen zijn liefde voor muziek en het geschreven woord elkaar. Hij is voor velen bekend geworden van café Marleen van zijn partner Marleen Vermooten, een plek waar jarenlang veel ruimte was voor muziek en literatuur.

Om terug te lezen en te kijken:
- filmverslag van de presentatie van het boek over Lou Leeuw
- interview in de Volkskrant

Jan Strikwerda: Wolverga 8 september 1950 - Groningen 10 januari 2015

Uitgevers aan het woord

Afgelopen week vond de jaarlijkse beurs 'Vers voor de Pers 'plaats. Uitgevers doen daar hun best de pers voor te lichten over de komende maanden te verschijnen boeken. Elke uitgever wil graag publiciteit voor zijn schrijvers en boeken. Maar soms is de pers ook geïnteresseerd in de uitgever. In dit artikel komen verschillende uitgevers (waaronder ikzelf) aan het woord:

http://www.nu.nl/weekend/3969610/uitgevers-moeten-boer-bestseller.html

Als je denk dat dit verhaal je bekend voorkomt, dan kan dat. Dit verhaal verscheen namelijk ook in de dagbladen van Wegener.

FTTB 2015

Volgende week wordt het weer druk in Groningen: Eursonic/Noorderslag staat op de kalender. Net als vorig jaar komt er weer in speciale pop-upstore in de Oosterstraat (een paar deuren naast Vera). Onder aanvoering van Excelsior Recordings richten daar o.a. Vera Art Division, Elpee en Uitgeverij Passage een prettig hippe winkel in. Al vanaf dinsdagmiddag is die geopend.


Excelsior heeft al een indrukwekkende line-up gemaakt (zie het blokkenschema). Dinsdagmiddag vanaf vijf uur is het openingsfeest. Renée Luth en Joost Omen lezen gedichten voor, waarna de stadsdichter (Oomen dus) de officiële opening van FTTB zal verrichten. Daarna opent de Groningse band Swinder de reeks muzikale optredens deze week.

Openingstijden FTTB:
dinsdag 16.00-20.00
woensdag t/m vrijdag 12.00-22.00
zaterdag 10.00-18.00
entree gratis

Deelnemers aan FTTB15
33/45 Vinyl Records
Crosley
Elpee
Flat IronMamamini
Verroest
Uitgeverij Passage
Excelsior Recordings
Tender Records
Vera Art Division
Studio De Bolder 
Robbert Tilli
Record Industry
The Daily Indie

2015: Kroeg van Klaas

Café Marleen is dicht. Het waren hectisch drukke bijeenkomsten, de laatste Dichtclub, Meindert etc show, Prozaclub en Songclub. Een mooi eerbetoon van het publiek aan het café dat zoveel jaren een cultureel middelpunt van Groningen is geweest (zie ook de link naar het filmpje, verderop).

Mijn laatste bezoek aan het café was tijdens de thema-avond over Bob Dylan. Waarbij ik me kan voorstellen dat je normaal na een uur wel weer genoeg Dylan hebt gehoord, was dit een levendige, gevarieerde avonden met tal van Groninger muzikanten die moois van Dylan lieten horen. En dat vier uur lang. Bovendien was André Degen, nestor van de Dichtclub, opgedraafd om poëzie van Dylan ten gehore te brengen, en dat deed hij buitengewoon indrukwekkend. Nobelprijswaardig, die Dylan, bleek maar weer eens.

Naast het eerbetoon van haar publiek ontving Marleen in het nieuwe jaar ook nog een de Kees van der Hoefprijs. En nog mooier: gelukkig is er de laatste maand ook een en ander vastgelegd. De redactie van De Praatfabriek maakte dit filmpje.


De literaire activiteiten gaan in elk geval door naar de Kroeg van Klaas, aan de Oosterweg in de Oosterpoort in Groningen, een café dat nu al bekend is vanwege de vel muziekoptredens.

Dit wordt het stramien aldaar:
- elke eerste woensdag van de maand Dichtclub (als vanouds dus) / eerste maal dus 7 januari
- elke tweede DONDERDAG van de maand: De Meindert & Igor & Pepr & Kesanova Show / eerste maal dus 8 januari
- elke derde DONDERDAG van de maand: Prozaclub / eerste maal dus 15 januari
Aanvang van de literaire avonden: 20.30; toegang blijft gratis

Update: wegens omstandigheden komt de Prozaclub van 15 januari te vervallen; de eerste aflevering zal nu op 19 februari plaatsvinden.

Activiteiten van 2014

2014 was een bewogen jaar, zeker in het boekenvak. In het begin van het jaar ging de boekhandelsketen Polare failliet, waar de grootste boekhandels van Nederland onderdeel van waren geworden. Dat leidde tot een enorme stroom cultuurpessimisme in de media. Niemand zou meer geïnteresseerd zijn in boeken, niemand zou meer lezen en niemand zou meer geld voor boeken over hebben. Ook in mijn directe omgeving waren mensen die vonden dat ik maar beter met de uitgeverij kon stoppen, en een landelijke, ook literaire uitgeverij gevestigd in Groningen zou ook al helemaal idioot zijn.

Ik heb me er niets van aangetrokken, sterker: dit was een ontwikkeling die ik al een tijdje aan zag komen. Daarom had ik al in 2013 maatregelen genomen, die zich dan dit najaar gelukkig uitbetaald hebben. Het laatste kwartaal van 2014 werd een van de succesvolste uit de geschiedenis van Uitgeverij Passage, december 201 is zelfs de beste maand tot nu toe.

En intussen hebben ook de boekwinkels zich weer opgericht. Er is veel veranderd, bijvoorbeeld in een stad als Groningen. Veel nieuwe gezichten in boekhandels (of vertrouwde gezichten in andere boekhandels), en gelukkig veel enthousiasme aldaar.

Mijn eigen strategie is altijd geweest om veel in te zetten op activiteiten, zelf georganiseerd of in samenwerking met anderen. Ook afgelopen jaar was ik daar volop mee bezig. Ik heb die activiteiten uit 2014 maar eens op een rijtje gezet:

Het belangrijkste: er zijn bij Uitgeverij Passage 14 nieuwe boeken (en vier herdrukken) verschenen in 2014. Als gebruikelijk organiseren we daar een boekpresentatie bij. Zo waren er in 2014 boekpresentaties in Amen, Amsterdam, Enschede, Gouda, Groningen (8 x) en Peize. Aanvullend waren er signeersessies en voorleesavonden in boekhandels te Assen, Groningen (3 x) en Roden.

Ook was ik vijf keer actief bij en met een pop-upstore: een keer in Zwolle en vier keer in Groningen (tijdens festivals Eurosonic en Noorderzon, en bij de Slegte en in Het Paleis).

Andere verkoopstands waren er bij (in willekeurige volgorde) Poëziemarkt Perdu Amsterdam, Hip & Happening Appingedam, Noorderburen in het Noorderplantsoen Groningen, De Wonderlijke WK Voetbalshow van Meindert Talma en Herman Sandman op Oerol Terschelling en in Vera Groningen, Nazomerzonnen Zuidlaren, Dag van de Groninger Geschiedenis, Glorious Heroes Martiniplaza Groningen, Literaire Herfstavond Zuidhorn, een symposium in Den Haag en voor het laatst 2x Culturele Zondag in Het Paleis Groningen.

Verder waren er rond twee boeken tentoonstelling: Lagen in Stad in het Noordelijk Scheepvaartmuseum Groningen; Groningen van boven in de Bibliotheek Groningen. Ook organiseerde ik samen met stagiaire Lilian Zielstra de eerste Indiebookday in Groningen, zit ik in de redactie van de EMG Praatfabriek, in het bestuur van de Noordelijke afdeling van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde en dacht ik mee aan de Poëziemarathon. Tenslotte mag niet onvermeld blijven mijn aanwezigheid op Vers voor de Pers en Manuscripta in Utrecht. Het jaar is weer waardevol afgesloten met de Eindejaarsshow.

Daarnaast zijn  verschillende auteurs van Uitgeverij Passage bijzonder actief. Die hebben optredens van Terschelling tot Antwerpen, van Hongerige Wolf tot Poetry International. Helaas heb ik er geen overzicht van. En tot tevredenheid van de bezoeker (die ik ook ben), bestaan er ook in Groningen veel literaire evenementen, mooie vanuit de basis opgebouwde gebeurtenissen, zoals Dichtclub, Prozaclub en Kantoorpoëzie. ik bezoek ze graag. Ook in 2015.