Boeken op Reis!

Het nieuwe jaar begint met het evenement Reis!, een mooie reisbeurs die gehouden wordt in de oude drukblad van het Dagblad van het Noorden.



Uitgeverij Passage is aanwezig met een boekenstand. Daarin staat het samen met Dagblad van het Noorden en Leeuwarder Courant geproduceerde boek Mijn Streek centraal. Da boek presneteer de dertig mooiste landschappen van het Noorden en is aangevuld met wandel- en fiets-routes door die gebieden. Schrijver Paul Straatsma is  ook aanwezig, zodat de lezers met hem kennis kunnen maken. Verder presenteert Uitgeverij passage een aantal geschikte boeken om op reis mee te nemen. Van Italië tot de Veenkoloniën, wij hebben er de boeken over.

Ontmoet ons dus 2 en 3 januari op Reis!

De oogst van 2015

Deze boeken brachten we in 2015 uit bij Uitgeverij Passage:



Peter Verschuren: Genadebrood; De onstuitbare opmars van de voedselbank
(gepresenteerd op 25 februari in de Voedselbank, Groningen; 2e druk augustus)

Daniël Dee (red.): Ode aan; Gedichten over bijzondere Rotterdammers door Rotterdamse dichters
(gepresenteerd op 18 april bij boekhandel Donner, Rotterdam)

Paul Gellings: De jacht op de klaproos
(gepresenteerd op 17 april in Waanders in de Broeren, Zwolle)

Paul Straatsma: Mijn Streek; Wandelen en fietsen door de geschiedenis van het landschap in het Noorden
(gepresenteerd op 27 mei in het Gevangenismuseum in Veenhuizen)

Eric Bos: De kadewachter
(gepresenteerd 14 juni in Pictura, Groningen)

Willemien Lenstra: Mevrouw wil versterven; verhalen uit het hospice
(geproduceerd in opdracht; niet in de handel)

Marcel de Jong: Op de schouders van reuzen; Geschiedenis ID College 1917-2015
(geproduceerd in opdracht; niet in de handel)

Herman Sandman: De eeuwige veenkoloniaal
(gepresenteerd op 17 september in De Kwinne, Stadskanaal)

Erik de Graaf: Marten Toonder senior; Van eierzoeker tot zeekapitein
(gepresenteerd op 17 oktober in de dorpskerk in Warffum en aansluitend in Openluchtmuseum het Hogeland)

Hans Hulshof, Erik Kwakernaak, Frans Wilhelm: Geschiedenis van het talenonderwijs in Nederland; Onderwijs in de moderne talen van 1500 tot heden
(gepresenteerd op 6 november tijdens een studiedag van Levende talen in Utrecht)

Bill Mensema: BOEM! roman over liefde en aardbevingen
(gepresenteerd op 15 november in café De Bres, Groningen)

Lupko Ellen: De zussen Borgesius
(gepresenteerd op 19 november bij boekhandel Van der Velde A-Kerkhof, Groningen.

Joppe van der Spoel: Kleurboek van Groningen
(verschijning gevierd op 20 november op de uitgeverij)


De laatste poëzieredactie

De doos van Passage is inhoudelijk bijna klaar. Vandaag was het laatste poëzieoverleg, namelijk met Pauline Sparreboom. Tegelijkertijd was dit ook de laatste redactieklus die poëzieredacteur Willem Jan van Wijk voor Uitgeverij Passage deed. Na zijn Vut in het onderwijs heeft hij elf jaar lang met altijd weer veel enthousiasme de redactie voor de uiteenlopende soorten dichters van de uitgeverij gedaan. Het waren steeds buitengewoon aangename bijeenkomsten, waar dan niet alleen zijn passie voor de poëzie bleek, maar ook zijn fenomenale kennis over de meest gevarieerde kunstuitingen.

Vandaag was de laatst keer. Willem Jan van Wijk vond dat hem voor zijn afscheid geen groter plezier had kunnen overkomen dan de bundel van de Pauline Sparreboom te mogen beoordelen. Dit debuut in De doos van Passage wordt een excellente bundel, aldus van Wijk.

Intussen hebben we vandaag gewoon gewerkt, en na afloop een lekker Duitse lunch genuttigd. Deze foto's getuigen van de poëzieredactie. De laatste dus voor Willem Jan van Wijk.





Dit is natuurlijk geen afscheid van Willem Jan van Wijk. Tenslotte zit er ook een bundel van zijn hand in De doos van Passage. Maar bij de presentatie van de tien bundels, gaan we onze afscheidnemend poëzieredacteur natuurlijk wel even extra in het zonnetje zetten.

De presentatie van De doos gaat eind maart plaatsvinden, vermoedelijk op een zondagmiddag. Ik ben alvast op zoek naar een geschikte zaal voor dit grootse feest. Suggesties zijn welkom.


De winnaars: Sacha Landkroon en Marleen Nagtegaal

Tijdens de tweede editie van Wildvang afgelopen zaterdag werden de winnaars bekend gemaakt van het Hendrik de Vries-stipendium: Sacha Landkroon en Marleen Nagtegaal.


Op bovenstaande foto worden de winnaars geflankeerd door wethouder Paul de Rook en juryvoorzitter Mieke van der Star.

Sacha en Marleen zijn geen onbekenden in het het literaire wereldje van Groningen. Sacha Landkroon was in 2009-2010 al huisdichter van de Rijksuniversiteit en in die hoedanigheid ook mede-redacteur van de bloemlezing Ideeën op sterk water. Hij publiceerde de bundel IKS en was enige tijd lid van de Dichtclub.
Marleen Nagtegaal is vooral bekend al mede-organisator van Kantoorpoëzie en Dichters in de Prinsentuin. Een kleine kring heeft haar wel eens een verhaal horen voorlezen en is onder de indruk.

De plannen waarmee ze de prijs in de wacht hebben gesleept staan mooi vermeld in het bericht op SLAG. De winnaars hebben een jaar tijd om hun boek te realiseren, dat zal verschijnen in de Hendrik de Vries-reeks. Presentatie van deze dicht- en verhalenbundel zal zijn op 10 december 2016, tijdens de derde editie van Wildvang.

Eindejaarsshow op geheime locatie

*** VOLGEBOEKT ***
De Eindejaarsshow is binnen een dag volgeboekt. Plaatsen reserveren is niet meer mogelijk.


Al enkele jaren organiseert Uitgeverij Passage in december een overzicht van de literaire uitgaven van het afgelopen jaar in de Eindejaarsshow. Dit jaar vindt deze show plaats op dinsdagavond 29 december, op een geheime locatie in het centrum van Groningen. Toegang is gratis maar aanmelden (via mail aan de uitgeverij) is verplicht. Mensen die zich opgeven krijgen uiterlijk een dag voor de show een mail over de precieze locatie.


In 2015 verscheen nieuw werk van Paul Gellings, Eric Bos, Herman Sandman, Bill Mensema en Lupko Ellen. Zij zullen in elk geval komen voorlezen. Aan een uitbreiding van het programma wordt nog gewerkt.

Uiteraard is er ook gelegenheid de boeken aan te schaffen en te laten signeren.

Lupko Ellen bij de Prozaclub

De literaire activiteiten van café Marleen zijn begin dit jaar naar de Kroeg van Klaas verplaatst. En daar lopen ze lekker. De eerste woensdag van de maand is daar de Dichtclub. De tweede donderdag van de maand houdt een bont en komisch gezelschap huis met de Meindert & Igor & De Jonge Bosfazant & Kesanova Show. En tenslotte is er elke derde donderdag de Prozaclub.


Op 17 december is er dus weer een Prozaclub. Die keer is Lupko Ellen de speciale gast, naast de thans vaste leden Meindert Talma, Bill Mensema, Lilian Zielstra en Tjitske Zuiderbaan.

Aanvang 20.30 u in de Kroeg van Klaas, Oosterweg 26, Groningen. Entree is bij al deze literaire evenementen gratis.

De doos van Passage gaat door

Vandaag is het definitief: De doos van Passage komt er.


De doos van Passage is het plan van Uitgeverij Passage om in een keer tien verse dichtbundels uit te gaan geven. Intekenaars kunnen al enige tijd voor een zeer schappelijke prijs zo'n cassette reserveren. Dit heeft de uitgeverij gebruikt als een vorm van crowdfunding. Weliswaar hebben we op 1 december het aantal benodigde intekenaars niet gehaald,  maar dat is op zo'n klein haartje misgegaan dat de uitgever besloten heeft al die enthousiaste intekenaars niet teleur te stellen en het project gewoon doorgang te laten vinden.

Ook de werkzaamheden aan de nieuwe bundels van Daniël Dee, Paul Gellings, Karel ten Haaf, Renée Luth, Ronald Ohlsen, Diana Ozon, Pauline Sparreboom, Irene Wiersma en Willem Jan van wijk, én de bloemlezing hekeldichten zijn inmiddels vergevorderd. Zowel de redactie als de vormgeving is al voor een aanzienlijk gedeelte achter de rug.

De tien bundels in de speciale cassette staan nu gepland te verschijnen in maart, op of rond de Indiebookday op 26 maart. Na de verschijning gaat De doos op tournee. Na Groningen wordt dan in elk geval Rotterdam, Amsterdam, Nijmegen, Zwolle / Deventer en Blijham aangedaan.

Intekenen kan ook nog steeds. Die mogelijkheid blijft tot half februari bestaan. De intekenpijs voor het hele pakket is € 90,00. De bundels komen ook los in de boekwinkel en gaan daar € 19,90 per stuk kosten. Mer informatie op de website van Uitgeverij Passage bij De doos van Passage.


Wildvang

Zaterdag 12 december worden de winnaars het Hendrik de Vriesstipendium 2015 (literatuur) bekendgemaakt. Die onthulling is inmiddels een onderdeel van het zinderende festival Wildvang. Uitgeverij Passage verzorgt een boekenstand op dat gebeuren.

Lees verder:

De kanshebbers voor het Hendrik de Vriesstipendium zijn dit jaar: Christine Bax, Sacha Landkroon, Marleen Nagtegaal, Irene Wiersma en Lilian Zielstra.
Tijdens Wildvang zullen we horen welke twee van deze vijf auteurs volgend jaar een boek in de Hendrik de Vriesreeks mogen gaan schrijven. Eind volgend jaar verschijnen die twee nieuwe delen dan bij Uitgeverij Passage.

De doos van Passage: Daniël Dee

Graag stellen we weer een van de nieuwe dichtbundels uit De doos van Passage voor, ditmaal de vijfde bundel van Daniël Dee. Het is het laatste weekend voor de intekeningen op de doos (zie onder). Nog maar een paar poëzieliefhebbers nodig...

Uit de flaptekst van Mond vol demonen:
Strontvliegen, opblaasnegers, gifmengsters, aardwormen, mieren met krabbenpoten, teddyberen, buikgedrochten, draken, dode en vliegende paarden, roze vissen, galgenmannetjes, onverschillige meeuwen, mastodonten, pimpelmezen, my little pony bruidsmeisjes, bijen zo groot als kleine chihuahua's, zwarte slangen, smeltende oma's, rusteloze benen, nagelbijters en gemetamorfoseerde cactee komen in een bonte stoet voorbij in deze gedichten van Daniël Dee. Ogenschijnlijk hebben ze niets met elkaar gemeen, buiten het feit dat ze verzameld zijn in Mond vol demonen, maar er is wel degelijk een overeenkomst, al deze fenomenen bieden namelijk geen soelaas op verlossing. Of zoals Marjan Feith het verwoordde:

'Het is de beste, hartverscheurendste, grappigste wanhooppoëzie die ik in jaren onder ogen heb gekregen.'


Mond vol demonen wordt dus de nieuwe bundel van Daniël Dee. Het is een van de tien verse dichtbundels in De doos van Passage. Bundels en doos komen er echter pas als we voldoende intekenaars hebben. Op dit moment is er nog een weekend en 20 intekenaars te gaan. Aarzel dus niet langer en teken in op De doos van Passage. Nu doen dus!

Hoe gek is Groningen?

Hoe gek is Groningen? Dat is de vraag die komende dinsdag op het festival Apaart centraal staat. Uitgeverij Passage is verheugd gevraagd te zijn op dit festival een boekenstand in te richten. De line-up is ook al fraai:



Uiteindelijk is dit festival een pleidooi voor meer tolerantie in de samenleving.

Foto's presentatie nieuwe thriller Lupko Ellen

Groot was de opkomst bij de boekpresentatie van De zussen Borgesius, de nieuwe thriller van Lupko Ellen afgelopen donderdag bij Boekkhandel Van der Velde (A-Kerkhof).  Inge Abbring van de boekhandel maakte er deze sfeervolle foto's van.


Hier gaat het natuurlijk om: mooie stapels van De Zussen Borgesius (die zouden deze avond nog wel goeddeels opraken)


Uitgever Anton Scheepstra verwelkomt het publiek. Op de achtergrond kijkt beoogd stagiaire Machteld mee.


De zussen Borgesius speelt voornamelijk in Italië, maar ook een beetje in Groningen en is natuurlijk geschreven door een van de bekendere thrillerschrijvers van Nederland. De uitgever kondigt hier aan dat het programma dan ook zowel Nederlandse, Groningse als Italiaanse elementen zal bevatten


Het publiek zit er klaar voor


Renée Luth brengt Nederlandstalig gedichten, vol liefde en passie. Dat sluit weer mooi aan bij het te presenteren boek.


De Groningstalige inbreng komt van dichteres Fieke Gosselaar


Leonieke Toering brengt Italiaanse volksliederen. Speciaal voor de avond heeft ze ook een Toscaans lied ingestudeerd.


Het eerste exemplaar van De zussen Borgesius is voor bibliothecaris Douwe van der Bijl. Die had er namelijk voor gezorgd dat Lupko Ellen deze zomer de beschikking had over een zaaltje om in alles rust het boek af te kunnen schrijven. Uiteraard roemt Van der Bijl Ab Visser nog even als peetvader van het spannend boek in Nederland.


Lupko Ellen leest voor het eerst voor uit het boek De zussen Borgesius.


Dat nogal wat mensen uitkeken naar de nieuwe Lupko Ellen blijkt wel uit het feit dat men in de signeerrij al begint te lezen.


Lupko signeert erg veel deze avond.

Na afloop is er gelukkig een welverdiende borrel met familie, vrienden en collega-auteurs in een etablissement in de Groningse binnenstad. Daar zijn geen foto's van...

Indiebookday 2016

Indiebookday is de internationale dag waarop zelfstandige uitgevers zichzelf, hun boeken, de auteurs en de zelfstandige boekhandel in het zonnetje zetten. In 2016 gaat die dag op zaterdag 26 maart plaatsvinden. Uitgeverij Passage gaat zeker weer samen met een aantal partners van alles in Groningen organiseren. Daarnaast zit de uitgever in een landelijk overleggroepje voor het organiseren van tal van activiteiten door heel Nederland. Nader nieuws volgt.
Like de Facebook-pagina en blijf op de hoogte.


De doos van Passage: Irene Wiersma

 Kraanstaren

Kraanstaren plaatst de macabere werkelijkheid zonder schroom naast de meest frivole. Heldere overpeinzingen worden afgewisseld met levendige fantasieën over het leven, de liefde en de dood.


Irene Wiersma (Groningen, 1985) maakt dingen in de categorieën woord, klank en beeld. Ze debuteerde in 2011 met de signaalrode bundel Wat u? (Uitgeverij Passage). Het gedicht 'Witte Jas' werd opgenomen in De honderd beste gedichten voor de VSB Poëzieprijs 2013 (De Arbeiderspers, 2013).

Kraanstaren is een van de tien nieuwe bundels uit De doos van Passage. Door middel van crowdfunding brengt Uitgeverij Passage met deze Doos weer poëzie uit en dan dus liefst tien bundels in een keer. Maar: er moeten nog een paar intekenaars gevonden worden. Om precies te zijn: vanaf vandaag nog 23. Aarzel niet lange en doe mee. teken hier in.





Kleurboek van Groningen

Het Kleurboek van Groningen is klaar:


Vanaf vandaag is dit kleurboek voor volwassenen over de stad Groningen bij alle boekhandels in Stad verkrijgbaar. De rest van provincie en het land volgen zo spoedig mogelijk.

Vanwege de grote belangstelling gaat Uitgeverij Passage het Kleurboek van Groningen op vrijdagmiddag 20 november van 15.00 - 17.30 uur ook op de uitgeverij verkopen. Ons adres: Boterdiep 117, Groningen. Dat is in Het Paleis; ingang tegenover de ingang van de Brasserie aldaar.

De maker van het boek, Joppe van der Spoel, is deze middag ook aanwezig. Dan kun je dus meteen een handtekening vragen. Overigens zijn onze andere boeken dan ook te koop...

Woon je niet bij een boekhandel in de buurt die dit boek verkoopt, dan kun je Kleurboek van Groningen ook bestellen via onze website. Als gebruikelijk sturen we de bestelling (binnen Nederland) toe zonder bijkomende kosten.

Meer berichten over Kleurboek van Groningen:
- de aankondiging Groningen gaat kleuren
- interview over het kleurboek op TV Noord.

De doos van Passage: Renée Luth

Renée Luth speelt in Preparaat taxidermist van herinneringen. Er ontvouwt zich voor de lezer een wereld van mythologische wezens, giftige moeders, schepen die eeuwig onderweg zijn, waanzinnigen, diepzeemonsters, eigenzinnige evolutieleren, vaders die kinderen wegmoffelen, de lente, Houdini, Madam Curie, Darwin, oma's die in motten veranderen, Alice in wonderland, Pavlov, geluk, de dood, afscheid en vreemde dieren.

De gedichten gaan zowel over haar eigen herinneringen als over collectieve herinneringen en alle obscure feitjes die ze op haar pad tegen kwam. Deze dichter is zeer geprikkeld door biologie, geschiedenis, archeologie, psychiatrie, film en de mythologie .Waar ze vervolgens volledig mee aan de haal gaat.

De bundel wordt zodoende een rariteitenkabinet van zeer beeldende, verhalende, muzikale taal. De gedichten zijn soms haast droevige zeeliederen en dan weer een kakafonie van klanken en beelden waarin de waanzin de overhand lijkt te hebben. Om tenslotte weer in melancholische stiltes terug te keren.

De bundel toont een reis die binnenskamers en binnensmonds is afgelegd. Een kabinet van afscheid.



Preperaat van Renée Luth is een van de tien nieuwe dichtbundels die deel uitmaken van De doos van Passage. Dat wil zeggen: mits er voor 1 december voldoende intekenaars voor het project zijn.

Maak De doos van Passage mogelijk en teken vandaag nog in. Krijg dan uiteindelijk tien dichtbundels voor ongeveer de helft van de prijs en ook nog eens in een mooie verzamelcassette.


BOEM! is verschenen

Koelkastmagneetjes. Die kregen de bezoekers van de boekpresentatie van BOEM! afgelopen zondag mee. Omslagvormgever Joppe van der Spoel had zijn belettering omgevormd tot koelkastmagneetjes en met zijn 3D-printer uitgedraaid.


Het was stampvol in café De Bres. Vele fans van Bill Mensema waren getuige van de geboorte van zijn nieuwe roman. Het is met 420 pagina's de dikste roman van Bill tot nu toe. Het boek kent een verhaal in het verhaal. Dat tweede verhaal is gedrukt op lichtgrijze pagina's. De snijzijde van het boek heeft daardoor ook nog een leuke speklagen gekregen.

Op de foto is het moment gevat waarop Bill op de uitgeverij zijn nieuwe roman bewondert.


Boem! is inderdaad een bijzondere, onalledaagse roman. Het boek gaat over, zoals de ondertitel belooft, liefde en aardbevingen. Maar kijk ook eens naar wat hoofdstuktitels:
- De avond van de benoeming van de nieuwe stadsdichter
- Bij De Doorgedraaide Wereld
- Op de prozaclub
- Als het begin maar goed is (deel 1 t/m 12)
- Recapituleren met Marleen
- #Dikke.Lul
- Alain interviewt de commissaris (en Bill)
- Op weg naar Hongerige Wolf
en je weet meteen dat er in deze roman veel mee aan de hand is. Hoe kijken mensen buiten het aardbevingsgebied naar aardbevingen? Hoe graag worden dan clowneske Groningers voor de camera gesleept? Hoe zijn de verhouding in de Groningse literaire wereld? En wat te doen als overspel door een camera is vastgelegd?

Daarbij: het goede gevoel voor humor heeft Bill niet in de steek gelaten. Er komen onverbiddelijk grappige scenes in voor (waaronder een seksscene) en als geen ander weet Bill om te gaan met een literaire vorm van slapstick. Zijn soepel en rake manier van formuleren maken ook dit boek tot een niet weg te leggen boek.
De ondertoon van BOEM! blijft echter steeds serieus. Niet alleen is dit de eerste roman waarin de problemen rond de aardebevingen in Groningen uitgediept worden, het verhaal gaat ook over liefde in alle stadia. Uiteindelijk gaat BOEM! over het maken van keuzen, de juiste keuze.

Een week voor de presentatie interviewde Rosa Timmer de schrijver op het festival Het grote Gebeuren. Dat in aanwezigheid van Max van den Berg, want een personages met zijn naam heeft de belangrijkste bijrol in BOEM!


Bill Mensema: BOEM! - het boek is nu overal verkrijgbaar, binnen en buiten het aardbevingsgebied. Vraag erom bij je favoriete boekhandelaar.

De doos van Passage: Willem Jan van Wijk

Willem Jan van Wijk is een teruggetrokken levend dichter, maar zeer gewaardeerd door de poëziekenners. Bij Uitgeverij Passage verschenen eerder de bundels Tijd sleep mij een bril en Of er nooit iets verschoof.

Op zondag 15 november viert hij zijn 72-ste verjaardag. Een goede dag om zijn nieuwe bundel aan te kondigen:



We zijn zeer blij met Keelpost weer nieuw werk van Willem Jan van Wijk aan te kunnen kondigen. Naast dichter is hij ook onze poëzieredacteur. De doos van Passage is de laatste redactieklus die hij doet. Nog twee bundels daaruit gaat hij met de dichters nauwkeurig doornemen, nog tweemaal een fijne, poëtische sessie.

Zijn eigen werk kenmerkt zich door uiterste precisie. Met karige bewoordingen tekent hij grootse beelden. De gelukkigen die hem wel eens hebben zien optreden, weten dat zijn gedichten hele verhalen als achtergrond hebben. Met Keelpost verschijnt er na jaren een nieuwe bundel.

Dat wil zeggen: als we voldoende intekenaar vinden voor De doos van Passage. We zitten nu in een eindspurt. De stand van vandaag is: nog 29 intekenaars te gaan... Wacht dus niet langer met intekenen. Doe dat hier.


De doos van Passage: Karel ten Haaf

De vertaling van Herbie Hancock is geen ‘gewone’ dichtbundel, maar een verzameling gevonden teksten, in de loop van vijfentwintig jaar bijeengesprokkeld. Dat Karel ten Haaf nu komt met een bundel readymades (‘berichten’), mag geen verrassing zijn voor wie de ontwikkeling in zijn werk een beetje volgt. Eind 2012 verscheen van Karel ten Haaf van de straat, een bundel ‘prozie/poëza’. 


De publicatie van een verzameling readymades is kortom een logische volgende stap in het poëtisch oeuvre van Ten Haaf. Lezing van De vertaling van Herbie Hancock laat de lezer achter met de vraag: welke kant moet het nu op met de poëzie van Ten Haaf, of is hij klaar met dichten, heeft hij het eindpunt bereikt?  De auteur hult zich vooralsnog in stilte.

Over van de straat schreef de pers:

Voor Ten Haaf maakt het geen verschil of hij iets uit de krant haalt, uit een dichtbundel, van het internet, of uit periodieken. Eigenlijk is hij verslaggever van zijn bij elkaar gesprokkelde privédomein. Ik heb mij lang niet zo vermaakt met een boek dat mij als dichtbundel werd toegestuurd, en dat mij tegelijkertijd zo ernstig voorkwam. Het is een fenomeen.
(Levity Peters – Meander)

 Ten Haaf speelt met vorm en inhoud. En weigert te behagen. Die drie dingen doet hij zo consequent dat we hem mogen typeren als een van de meest interessante auteurs van Groningen. En omstreken.
 (Joep van Ruiten – Dagblad van het Noorden)

Wie de Nederlandse poëzie een beetje volgt, weet dat er tegenwoordig weinig gelachen wordt. Veel is academisch, doorwrocht, filosofisch en zelden experimenteel. We zijn dus weer terug bij het aloude geneuzel van vroeger en de weinigen die zich daarvan losmaken, zijn eerder goede performers of toneelspelers dan dichters. Karel ten Haaf durft bij Vaandrager te blijven. Zijn gedichten doen deels aan die van Vaan, soms ook aan die van C. Buddingh’ denken. Bewust provocatief is zijn eenvoudige, hyperrealistische poëzie. Net als bij Vaandrager zou je het teksten kunnen noemen, stukjes alledaagse werkelijkheid. En ook Karel ten Haaf is een kind van het gedachtegoed van Marcel Duchamp, de man die de readymade bestaansrecht gaf.
(Ezra de Haan – Literatuurplein).

De doos van Passage
De vertaling van Herbie Hancock wordt een van de tien nieuwe dichtbundels in De doos van Passage. We zoeken nog een paar laatste intekenaars om dit mooie poëzieproject mogelijk te maken. Voor 1 december moeten we ons nagestreefde aantal intekenaar bereikt hebben. Teken dus nu in via deze internetplek.

We zoeken nog steeds de laatste 33 intekenaars...



Boekpresentatie De zussen Borgesius

De nieuwe thriller van Lupko Ellen presenteren we op donderdag 19 november bij boekhandel Van der Velde, locatie A-kerkhof, Groningen. Aanvang 19.00 uur. Iedereen is van harte welkom bij de boekpresentatie van De zussen Borgesius:


Op het programma deze avond: de dichteressen Renee Luth (Nederlands) en Fieke Gosselaar (Gronings), Toscaanse muziek van Leonieke Toering. Het eerste exemplaar wordt uitgereikt aan bibliothecaris Douwe van der Bijl.

Om negen uur gaat de boekhandel dicht. Dan verplaatsten wij ons naar café de Sleutel voor een aangename nazit.

De doos van Passage: Paul Gellings

Tien dichtbundels in een keer in een cassette uitgeven, dat is voor Uitgeverij Passage de methode om anno 2015 poëzie uit te kunnen brengen. Het project is De doos van Passage gedoopt. Met crowdfunding maken we dit vervolgens mogelijk. Er zijn dus ondersteuners nodig. Teken daarom in op De doos van Passage.

Het plan voor de cassette is inmiddels wel redelijk bekend gemaakt. Het wordt tijd de individuele dichtbundels stuk voor stuk voor te stellen, in willekeurige volgorde. Hier de eerste: Café Egidius van Paul Gellings.



Café Egidius is de vijfde dichtbundel van Paul Gellings en bevat een keuze aan gedichten die hij vanaf zijn vorige bundel De stem van de herfst (2004) heeft geschreven. 

Het geheel bestaat uit twee afdelingen. De eerste is met een knipoog naar Rilke getiteld Nieuwe beelden en nodigt de lezer op beeldende wijze uit een reis te maken langs herinneringen, locaties, jaargetijden, van de terugkeer van Anne Frank tot het fluisteren van Willem Wilmink achter een muur, van Amsterdam tot Efeze, van een hommage aan Pieter Breughel de Oude tot een pastiche op Joost van den Vondel, van terrassen tot dodenakkers en terug.  Werk dat even visueel als plastisch is en tegelijk een raadselachtige, onzegbare en onzichtbare werkelijkheid in zich draagt. 

De tweede afdeling heet Oude meesters en bestaat uit door Gellings vertaalde gedichten van klassieke dichters, zoals onder meer Charles Baudelaire, Stefan George en Philip Larkin. Daarmee legt hij niet alleen een zekere verwantschap aan de dag maar brengt ook minder bekende internationale poëzie onder de aandacht van het publiek.     


Let op: deze en de andere negen dichtbundels kunnen alleen verschijnen als we voldoende intekenaars op De doos van Passage hebben. We zoeken er nog 33!

Juryrapport Hogelandlopers

Afgelopen weekend is de prijs voor het Beste Groninger Boek 2015 (fictie) toegekend aan de in Drenthe spelende roman Vertrouwd voordelig van de Groningse schrijver Peter Middendorp.

Mooi bij de prijsuitreiking was het fantastisch en zorgvuldig geformuleerde juryrapport. Alle genomineerden werden zo nog even fraai in het zonnetje gezet. We citeren er daarom graag even uit.


Het juryrapport over Hogelandlopers, novelle van Ruth Koops van't Jagt & Lieke van den Krommenacker:


Ruth Koops van ’t Jagt en Lieke van den Krommenakker: Hogelandlopers 

De ondertitel van dit werk luidt: Novelle. Volgens de novelle-traditie gaat het dus om een compact verhaal rond (zoals Goethe zei) een ‘ongehoord voorval’. En dat blijkt ook geheel te kloppen. Het is een soort mini-roman in 40 korte tot zeer korte hoofdstukjes. De handeling draait geheel rond dat ene zeer ongehoorde voorval dat we hier niet zullen verklappen. Er is een echtpaar, een vriend, een kind. En die raken door die gebeurtenis allemaal op drift. Op drift op het Groninger Hogeland. Het uiteindelijke doel van de auteurs is een hoorspel waarin dat Groninger Hogeland ook voelbaar en hoorbaar een rol speelt. Dat is in deze novelle regelmatig al gelukt. Zowel de strenge weidsheid als ook de eenzame verlatenheid van het Groninger landschap dat hier wordt beschreven ondersteunt het verhaal van verlangen en wanhoop.

De auteurs ontvingen voor het hoorspel idee een Hendrik de Vries stipendium. Maar eerst kwam er dus deze tekst. Door de korte hoofdstukjes krijgt het verhaal het tempo van snelle filmscenes en blijft zo tot het einde boeien. De spanning wordt door de zoektocht – met schatkaart! – en door de langzame onthulling van de dramatische kern van het verhaal steeds verder opgevoerd. Maar hier heeft de stijl van vertellen de jury ook enigszins in verwarring gebracht. Sommige elementen van de plot zijn zo toevallig of dermate dramatisch, sommige formuleringen zitten zo dicht tegen het gevoelige cliché aan dat het wellicht ook mogelijk is de tekst als een ironisch literair spel te lezen, als een tongue-in-cheek camp-achtig spel met literaire vormen van dramatisering. De jury was hier wat onzeker over. De lezer moge zelf oordelen! 

Juryrapport Groningen van boven

Afgelopen weekend is de prijs voor het Beste Groninger Boek 2015 (non-fictie) toegekend aan het prachtige boek H.N. Werkman, Leven en Werk.

Mooi bij de prijsuitreiking was het fantastisch en zorgvuldig geformuleerde juryrapport. Alle genomineerden werden zo nog even fraai in het zonnetje gezet. We citeren er daarom graag even uit.


Het juryrapport over Groningen van boven:

Koos Boertjens: Groningen van boven /Groningen from the skyZoals de titel al doet vermoeden en de omslag ook meteen duidelijk maakt: dit is een fotoboek. En wat voor één! Met prachtige foto’s wordt er vanuit de lucht een verrassend perspectief op stad en ommeland gegeven. Het is een boek dat ook bedoeld is als kennismaking met deze stad en deze provincie. In zeven hoofdstukken wordt een beeld gegeven van verschillende aspecten van dit gebied: het kustgebied, de geschiedenis, de economie, de recreatie, de meest recente ontwikkelingen. Maar ook voor degenen die Groningen al goed kennen (of menen te kennen) valt er veel te ontdekken.Door de blik van boven worden er structuren van stad en land duidelijk waarvan men misschien wel iets wist, maar die nooit zo haarscherp voor ogen stonden als in dit boek.
Het is een boek dat je telkens opnieuw kunt opslaan, een echt kijk-boek, waar je in kunt wandelen, verdwijnen. De begeleidende tekst van Bill Mensema staat geheel in dienst van de foto’s, is heel kort, maar zeer helder en precies. En achter in het boek staat een lijst van alle locaties, zodat de geïnteresseerde lezer zelfstandig verder kan googelen. Zoals passend is in deze tijd, is de tekst in het Nederlands en in het Engels – maar het doet de jury deugd dat de Nederlandse tekst voorop staat en de Engelse tekst in een bescheiden grijs op de tweede plaats komt. Dit boek is prachtige reclame voor Groningen – zonder opgeklopte reclametaal, maar door de dingen zelf te laten spreken.




Eindspurt De doos van Passage

Graag wil Uitgeverij Passage poëzie uitgeven. Aan ons fonds zijn vele interessante dichters verbonden die de afgelopen tijd aan een nieuwe bundel hebben gewerkt. Nu gaan we tien verse dichtbundels in één keer uitbrengen, verzameld in een cassette. Dat project noemen we De doos van Passage.


De doos van Passage maken we mogelijk dank zij een intekenactie. Die loopt al een tijdje, maar nu zetten we de eindspurt zijn. Op dit moment zijn er nog 37 intekenaars nodig. Dat aantal moeten we voor 1 december halen. Als da lukt, verschijnt de cassette met de tien dichtbundels in januari, nog voor de Gedichtenweek. Lees bij De doos van Passage meer over de inhoud van het pakket.

Dus: ben je poëzieliefhebber, teken dan nu in!
Je ontvangt dan tien dichtbundels in een mooie cassette voor slecht € 90,00. De bundels gaan los € 19,90 per stuk kosten. Wat betreft de vormgeving gaan bundels en cassette prachtig op elkaar aansluiten. Het wordt een lust voor het oog, en dan hebben we het alleen nog maar over de buitenkant.
Met gloednieuwe poëzie van Daniël Dee, Paul Gellings, Karel ten Haaf, Renée Luth, Ronald Ohlsen, Diana Ozon, Pauline Sparreboom, Irene Wiersma, Willem Jan van Wijk en een verzamelbundel hekeldichten zit het met de inhoud ook prima.

Hoe doe je mee:
1. bestel (vul het formulier in en verzend dat)
2. je ontvangt een mailtje waarmee je de aanbetaling van 25,00 via iDeal kunt voldoen. Als de betaling binnen is, sta je geregistreerd als ondersteuner. (NB: mocht De doos onverhoopt niet verschijnen, dan krijg je de aanbetaling teruggestort)
3. er zijn 150 intekenaars (nu dus nog 37) nodig. Zodra dat aantal bereikt is, gaan de bundels (en de cassette) in productie
4. je ontvangt een bericht als de doos klaar is.


Op dit blog de komende tijd meer informatie over de bundel van De doos. Bovendien gaan we hier aftellen tot 1 december...


Verrassing voor bezoekers Het Grote Gebeuren

Komende zaterdag is Het Grote Gebeuren (in de bibliotheek Groningen), het prozafestival uit de koker van SLAG.

Bill Mensema is uitgenodigd iets te vertellen over zijn komende boek BOEM!, roman over liefde een aardbevingen. Bijzonder is dat ook Max van de Berg, de commissaris van de koning, is gevraagd aan te  zitten. Inderdaad speelt een fictieve Max van de Berg een belangrijke rol in BOEM! Net als ook kroeguitbaatster Marleen en uitgever Anton met name genoemd worden (de laatste komt er niet zond kleerscheuren vanaf). Vele figuren uit het Groninger literaire wereldje komen ook in de roman voor, maar dan in versleutelde vorm.


Tijdens Het Grote Gebeuren worden Bill Mensema en Max van de Berg geïnterviewd door Rosa Timmer. Die liet overigens bij de voorbereiding al via twitter weten dat ze de tranen in de ogen van het lachen had bij een bepaalde seksscene.

De presentatie van BOEM! is op 15 november (zie de uitnodiging). Maar voor bezoekers aan Het Grote Gebeuren hebben we een exclusieve primeur. Het boek gaat die avond al in de pre-sale. Bovendien zet Bill Mensema graag een handtekening in het boek. Overigens zullen ook zijn eerdere boeken te koop zijn in de stand van Boekhandel Van der Velde op het festival.

Kijk voor het volledige programma op Het Grote Gebeuren.

Groningen gaat kleuren

Kleurboeken voor volwassenen zijn helemaal in. De rustgevende werking van kleuren is voor velen een fijne bezigheid in deze tijd van schermpjes en overvloedige informatie.
Groningen krijgt binnenkort z'n eigen kleurboek:


Kleurboek van Groningen; 14 plekken in de stad Groningen om zelf in te kleuren gaat in de tweede helft van november bij Uitgeverij Passage verschijnen. Het wordt een mooi boek in oblong (liggend) formaat van 27 x 21 cm. Er komen korte begeleidende teksten bij, die zowel in het Nederlands als in het Engels zijn. De tekeningen komen van Joppe van der Spoel.
Met dit boek mikt Uitgeverij Passage op Stadjers, maar ook op bezoekers aan de stad uit binnen- en buitenland. Kleurboek van Groningen zal in heel Nederland in de boekhandel beschikbaar zijn en gaat slechts € 12,50 kosten.

Een exemplaar reserveren kan alvast op de website van Uitgeverij Passage.

Nieuwe auteursfoto Lupko Ellen

Henk Veenstra maakt prachtige portretten. Niet voor niets fotografeert hij ook de meeste auteurs van Uitgeverij Passage, en is hij al jaren actief als fotograaf bij verschillende literatuurfestivals. Ook de portretfoto van Lupko Ellen was van zijn hand. Die foto, gemaakt bij het haventje van Noordpolderzijl, hebben we al vanaf het debuut van Lupko (Moddergraf) gebruikt. Hoe mooi die foto ook is, het is  tijd voor een update.

Daarom presenteren we hierbij het nieuwe auteursportret Lupko Ellen:


Deze foto gaat de achterflap sieren van De zussen Borgesius, Lupko's nieuwe thriller die op 19 november verschijnt.
Lees hier alvast over de boekpresentatie.

Uitnodiging presentatie BOEM!

Bill Mensema komt met een nieuwe roman. Die heet Boem!, met als ondertitel Roman over liefde en aardbevingen.
We presenteren het boek op zondag 15 november in de stad Groningen. Lees de uitnodiging en wees vooral erg welkom:


Programma volgt. Kom op tijd, want de tekenen wijzen er op dat dit een erg drukke presentatie gaat worden.

Kun je er niet bij zijn, zorg dan toch dat je deze bijzondere en liefst 420 pagina's dikke roman snel in je bezit krijgt. Bestel hem bij je boekhandelaar, of reserveer nu een exemplaren op onze website.

VPRO's Nooit Meer Slapen over vader Toonder

Mathijs Deen trok voor VPRO's Nooit meer slapen naar Noordpolderzijl om daar Erik de Graaf te interviewen over de net verschenen biografie Marten Toonder senior.

Het fraai-poëtische resultaat is hier na te beluisteren.


Herman Sandman bij Nederland leest

November is de maand voor Nederland leest. Dit jaar staat het korte verhaal centraal. A.L. Snijders selecteerde een aantal korte verhalen voor de bloemlezing, verhalen waarin volgens zijn nawoord een emmer voorkomt die ergens op een houten vloer wordt gezet en/of waarin een moeilijk probleem wordt opgelost.

Bijzonder is dat de bloemlezing per provincie een voorwerk heeft van door bibliothecarissen uitgekozen verhalen uit de eigen omgeving. Er komen dus twaalf verschillende edities dit jaar, die anders dan andere jaren uitsluitend bij de bibliotheek verkrijgbaar zijn.
Zo ziet het omslag van de editie Groningen er uit:


De extra verhalen in deze Groninger editie komen van Aafke Steenhuis, Jan Mulder, Allard Schröder en Herman Sandman. Opvallen is dat dit verhalen zijn met beide benen in de stevige Groningse klei. Maar een prachtkeuze van de Groningse Bibliotheken van Biblionet.

Het blijft niet bij lezen. Dit zijn de evenementen die in de provincie Groningen (in de stad blijft het verdacht stil bij dit project) rond Nederland leest worden georganiseerd, waarbij vooral Herman Sandman actief langs de bibliotheken trekt:

- 2 november, 16.30 u: bibliotheek Oude Pekela. (Herman Sandman)
- 2 november, 14.00 u: bibliotheek Appingedam (Lilian Schneider, workshop)
- 3 november, 20.00 u: biblioheek Stadskanaal (Herman Sandman + muzikant)
- 4 november, 20.00 u: bibliotheek Veendam (Herman Sandman + muzikant)
- 5 november, 20.00 u: bibliotheek Winschoten (Frank Westerman)
- 12 november, 20.00 u: bibliotheek Haren (met Ruth Koops van 't Jagt & Lieke van den Krommenacker)
- 16 november, 16.30 u: bibliotheek Winsum (Herman Sandman met muzikale omlijsting)
- 17 november, 20.00 u: bibliotheek Bedum (Aafke Steenhuis plus muziek)
- 18 november, 20.00 u: bibliotheek Ten Boer (idem met Aafke Steenhuis)
- 18 november, 16.30 u: bibliotheek Uithuizen (Herman Sandman met muziek)
- 19 november, 19.30 u: bibliotheek Grootegast (met Aafke Steenhuis)
- 19 november, 20.00 u: bibliotheek Ter Apel (met Herman Sandman)
- 25 november, 20.00 u: bibliotheek Delfzijl (met Ruth Koops van 't Jagt & Lieke van den Krommenacker)


Publiciteit rond Marten Toonder senior

Onder grote belangstelling is vandaag de biografie Marten Toonder senior, geschreven door Erik de Graaf, gepresenteerd. Ruim tweehonderd belangstellenden waren naar de hervormde kerk in Warffum getogen. In het geboortedorp van senior nam achterkleinzoon Irwin Toonder het eerste exemplaar van het boek in ontvangst. Daarna verplaatste het gezelschap zich naar het belendende Openluchtmuseum Het Hoogeland om daar als eerste de speciale tentoonstelling rond Marten Toonder senior te bewonderen.




Op de tweede en derde foto vlnr: uitgever Anton Scheepstra, biograaf Erik de Graaf en Irwin Toonder.

Nu het boek dan uit is en overal in Nederland in boekwinkel verkrijgbaar is, komt er de nodige publiciteit los.

Op een rijtje gezet:
 - Interview Podium TV op woensdag 14 oktober 2015 (bekijk die aflevering hier)
- Ommelander Courant van 15 oktober 2015
- Live bij Radio Noord op maandag 19 oktober in het programma De Centrale
- Na het interview bij RTV Noord wordt een filmpje over het boek en de tentoonstelling op de site van RTV Noord geplaatst.
- verslag van de presentatie maandag in Dagblad van het Noorden

- interview met Mathijs Deen in VPRO's Nooit meer slapen in de nacht van woensdag 21 op donderdag 22 oktober op Radio 1 (tussen 00.00 en 02.00 uur).
Meer publiciteit zit in de pijplijn.

En de tentoonstelling rond Marten Toonder senior is in Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum te bezichtigen tot en met april 2016. Het museum is de laatste jaren sterk opgeknapt, de tentoonstelling is fraai ingericht en in combinatie met een wandeling door het fraaie Warffum is een bezoekje zeker de reis waard.

Intussen komen er binnenkort met rond deze biografie nog evenementen in de stad Groningen en Rotterdam. Lees daarvoor hier.


Sandman bij Spijkers

Afgelopen zaterdag was Herman Sandman te gast bij het radioprogramma Spijkers met Koppen, ditmaal afkomstig uit de Lawei in Drachten. Het werd een bijzonder interview, humoristisch vanaf de start.

Luister hier:


Bestel hier De eeuwige Veenkoloniaal.

Drie presentaties Marten Toonder senior

Zaterdag verschijnt Marten Toonder senior.
Hoe een analfabete plattelandsjongen zich opwerkte tot zeekapitein, voor zijn zoon comics uit Amerika meebracht, en zo de vader werd van een van onze bekendste striptekenaars.
Boekpresentatie en tevens opening van een prachtige tentoonstelling over Senior zijn komende zaterdag in Warffum, zie de uitnodiging.


Naast deze lancering doen we nóg tweemaal een presentatie rond deze biografie:

Groningen
donderdag 29 oktober, 20.00 uur: avond met biograaf Erik de Graaf bij boekhandel Godert Walter.

Rotterdam
zondag 1 november, 14.30: Rotterdamse presentatie in boekhandel Bosch & De Jong op Katendrecht.
Het waarom van deze presentatie in Rotterdam:
Na een leven in bittere armoede op het Groningse platteland vertrok Toonder in 1899 naar Rotterdam om als matroos aan te monsteren op de grote vaart. Met veel geluk, talent en doorzettingsvermogen leerde hij alsnog lezen en schrijven, haalde hij zijn stuurmandiploma’s en klom hij op tot kapitein op de grote vaart bij de Rotterdamse rederij Van Nievelt Goudriaan & Co.  Tientallen jaren was Rotterdam Toonders thuishaven. Hij woonde in zeemanshuizen aan de Schiedamsedijk en op Katendrecht, vertrok op zijn zeereizen vanaf de Veerkade en woonde op verschillende Rotterdamse adressen. Zijn zoon Marten Toonder junior, de latere striptekenaar, werd geboren in de Thorbeckestraat op het Noordereiland.
 Alle reden om ook in Rotterdam een presentatie van deze biografie te houden. Dat doen we doen op Katendrecht op een plek met een rijk maritiem verleden. De biograaf zal daar een korte lezing houden, waarin hij vooral ingaat op het zeevarende deel in het leven van Marten Toonder senior. Na afloop signeert de auteur.
Toegang voor de presentaties is gratis en voor iedereen.
De tentoonstelling in Het Hoogelandmuseum in Warffum is nog tot en met april 2016 te bezichtigen.


Shortlist Beste Groninger Boek

De shortlist voor het Beste Groninger Boek 2015 is bekend gemaakt. Uitgeverij Passage is wederom in beide categorieën met een boek vertegenwoordigd. Dit zijn de genomineerden:

Fictie (alfabetisch)

Boomsma, Christien.  Vuurdoop.  (Vier windstreken)
Dijkema, Kaje. Dwaallichten en vallende sterren. (Profiel)
Koops van 't Jagt, Ruth en Lieke van den Krommenacker. Hogelandlopers. (Passage)
Middendorp, Peter. Vertrouwd voordelig. (Prometheus).
Sawar Joanroy. Yaad; het meisje zonder geschiedenis. (Nobelman)

Non-fictie (alfabetisch)

Berkel, Klaas van.  Universiteit van het Noorden enz.  (Verloren)
Boertjens, Koos.  Groningen van boven (Passage)
H.N. Werkman, 1882-1945, leven & werk. (WBooks)
Hillenga, Martin. Groningen 40-45. (WBooks)
Verschoor, Bob. Dicht bij huis; het Groningen van Cornelis Jetses. (Profiel)



De bekendmaking van de beide Beste Boeken van het jaar vindt plaats op 7 november, voorafgaand aan het festival Het Grote Gebeuren. Alle informatie op de website van dat festijn.