In voorbereiding (2): familie Jacobs

Aletta Jacobs hoeven we bij niemand meer te introduceren, maar dat vijf van haar broers en zussen ook een bijzonder leven hebben geleid valt voor het eerst te lezen in Een sterke wilskracht, een boek geschreven door Inge de Wilde dat we momenteel ook in voorbereiding hebben.


Inge de Wilde bezocht de uitgeverij om samen met uitgever en vormgever de planning voor dit boek te bespreken. Er is nu ook een presentatiedatum. Op 28 mei gaan we dit boek 's middag in de Senaatskamer van het Academiegebouw in Groningen presenteren. Het boek bevat ook nog een nieuwtje over Aletta Jacobs zelf, maar daar komen we later wel op terug...

Het is vanaf heden mogelijk om alvast een exemplaar van Een sterke wilskracht te reserveren bij de lokale boekhandel ons via onze website.

Lezing Mijn Mata Hari

Donderdag 22 februari geeft Hanneke Boonstra een lezing over Mata Hari in sociëteit De Harmonie, Kreupelstraat, Groningen. Aanvang 20.00 uur, entree gratis. In haar boek Mijn Mata Hari heeft Boonstra alle onderwerpen aangesneden die bij hebben gedragen aan de mythevorming rond Mata Hari. Tijdens deze lezing gaat ze er op boeiende wijze verslag van doen. In het Fries Museum in Leeuwarden is nog tot april de speciale tentoonstelling te zien.


Mijn Mata Hari is leverbaar in de lokale boekhandel of via onze website.

Groningen als boekenstad

Een doortastende journaliste wist een van de initiatiefnemers tot wat loslippigheid te verleiden waardoor ons plan 'Groningen Boekenstad' wat eerder naar buiten komt dan gepland. Dat is natuurlijk verder niet erg, integendeel zelfs. De flyer waar in onderstaand artikel sprake van is, is nog in de maak. De bedoeling is dat die voor de Boekenweek (aanvang 10 maart) gaat verschijnen. Hou de berichtgeving in de gaten.

(bron: Dagblad van het Noorden, 16 februari 2018)

Palet van Groningen genomineerd

Palet van Groningen van Frans Westra s genomineerd voor het Beste Groninger Boek (non-fictie) en daar zijn we erg blij mee. De vijfkoppige, onafhankelijke jury van dit jaar kreeg liefst 75 inzendingen te verwerken (45 non-fictie, 30 fictie) en heeft daar nu tien genomineerden uit geselecteerd.

Lees alles over de inzendingen en nominaties op de website van de organisatie.

Genomineerd voor het Beste Groninger Boek 2018 zijn:

fictie:
– Sabine van den Berg, Zien Horen Zwijgen; een trilogie (Lebowski Publishers)
– Nhung Dam, Duizend vaders (De Bezige Bij)
– Auke Hulst, En ik herinner me Titus Broederland (Ambo|Anthos)
– Coen Peppelenbos, De Valkunstenaar (kleine Uil)
– Lucas Zandberg, De rendementsdenker (De Arbeiderspers)

 non-fictie:
– Jelto Drenth, De man is geen jager; mannelijkheid, seks en angst (De Arbeiderspers)
– Jan Evert Emmelkamp, Boerderijen, Borgen en Buitenplaatsen, Steenfabrieken en Molens rond Delfzijl (2 delen) (Profiel)
– Eric Bos en Norma van der Horst, Pronkjuwelen van baksteen; Amsterdamse School in Groningen (Boekwerk & Partners)
– Karin Sitalsing, Boeroes; een familiegeschiedenis van witte Surinamers (Atlas Contact)
– Frans Westra, Palet van Groningen (Passage)

Verschillende boekhandels in stad en ommeland zullen deze genomineerde boeken de komende tijd prominent neerleggen. Alle reden dus om daar eens te gaan kijken.

De bekendmaking van de winnaars vindt plaats op een feestelijke middag, zondag 11 maart vanaf drie uur in Groninger Forum Bibliotheek (Oude Boteringestraat). Voor Uitgeverij Passage wordt dat sowieso een feestelijke middag,  want uitgever Anton Scheepstra krijgt dan de Kees van der Hoefprijs uitgereikt.
Toegang is gratis en voor iedereen.


In voorbereiding: De markt

Dit is op de uitgeverij de periode om druk te werken aan de boeken die later dit voorjaar uitkomen (zie hier het overzicht). Een van die uitgave wordt het fotoboek De markt.


Vandaag zijn we met auteur, fotograaf, vormgever en adviseur in de weer geweest om de inhoud en indeling van dit boek te bespreken. Altijd leuk om te ervaren hoe zo'n project stap voor stap mooier wordt.

De markt gaat niet alleen laten zien hoe de levendigste plek van de stad een grote aantrekkingskracht uitoefent op koper en kijkers, maar gaat ook vertellen wat de positie en de toekomst van de markt is. Centraal staan de mensen van de markt en hun ervaringen met hun werk. Het boek bespreekt de markt in de stad Groningen (Vismarkt en Grote Markt), maar is door zijn opzet representatief voor vele markten in Nederland.

De markt wordt gepresenteerd op dinsdag 26 juni (17.00 uur) in de Noorderlicht Fotogalerie in Groningen. Daar opent dan ook de gelijknamige tentoonstelling met foto's van Rein Scholte; die expositie zal tot en met 8 juli te zien zijn.

Nu al een exemplaar van dit boek reserveren? Dat kan via de link De markt.

De week van het korte verhaal

Van 14 t/m 21 februari 2018 is de zevende editie van de Week van het Korte Verhaal. Ruim vijfentwintig boekhandels spannen zich deze week extra in om het genre de aandacht te geven die het verdient.

De Week van het Korte Verhaal begon klein, maar vindt steeds meer weerklank bij boekverkopers, pers, uitgevers en vooral: bij lezers. Het initiatief heeft er voor gezorgd dat verhalenbundels uit het verdomhoekje zijn gehaald, waar die een aantal jaren geheel onterecht gezeten hebben.

Halverwege de WvhKV wordt de J.M.A. Biesheuvelprijs uitgereikt, dit jaar voor de vierde maal, op woensdag 21 februari 2018 in het Lloyd Hotel te Amsterdam.

Uitgeverij Passage tipt voor de week van het korte verhaal bovenal Zondagavondbuurt van Paul Gellings.



De eerste verhalenbundel van Paul Gellings is het lezen zeker waard


Gevarieerd kun je de verhalen in Zondagavondbuurt zeker noemen [...] Paul Gellings lijkt er wel een genoegen in te scheppen om mannen in omstandigheden te brengen waarin mislukking en falen op de loer liggen. Omdat hij zijn verhalen vaak een ironische ondertoon meegeeft en heeft geschreven met een zekere mate van lichtvoetigheid lezen ze op een prettige manier weg. Sommige van de verhalen raken zelfs aan het surrealisme.
[...]
Paul Gellings – Zondagavondbuurt is gewaardeerd met zeer goed.

Twee andere tips voor de Week van het Korte Verhaal:
- Marleen Nagtegaal: Onthoofde man op vuilnisbelt
- Bil Mensema: Rock 7 (let op: nu voor € 9,90)

Boeken over Mata Hari

In het Fries Museum in Leeuwarden is nog steeds de expositie 'Marta Hari,  de mythe en het meisje' te zien (let op: nog tot en met 2 april). Hanneke Boonstra ging voor het museum op zoek naar die mythe rond Mata Hari en publiceerde daarover het bijzonder fraaie boek Mijn Mata Hari.

Hoewel ruim honderd jaar geleden gefusilleerd (of misschien juist daarom) vind je Margaretha Zelle (de geboortenaam van Mata Hari) veelvuldig terug in schilderijen, films, voorstellingen en boeken. Goed beschouwd zijn er eigenlijk bijzonder veel boeken over Mata Hari verschenen. Boonstra zet ze in haar boek op een rijtje en vormgever Ruurd de Boer maakte er drie fraaie pagina's van:



In dit overzicht staat Mijn Mata Hari zelf als laatste. Het boek daarvoor is Moed en overmoed van Angela Dekker en Jessica Voeten, dat ook in oktober vorig jaar zou verschijnen. Maar dat komt komende week uit.

Hanneke Boonstra: Mijn Mata Hari is te koop in elke boekhandel, in de winkel van het Fries Museum en via onze website.

Datum Nieuwe Boekenbeurs

Tweemaal vond tot nu toe De Nieuwe Boekenbeurs in Utrecht plaats. Dat is een verkoopbeurs van zelfstandige uitgevers, georganiseerd door de VZU. Boekenliefhebber noteren nu de datum waarop deze beurs in 2018 gaat plaatsvinden: zaterdag 15 september.

Locatie is dit jaar de iets centraler gelegen Janskerk in Utrecht. Blijf op de hoogte van dit gebeuren en meld je aan bij het Facebook-evenement.

Herdenkingsavond Eddy Koekkoek


Op 16 januari overleed Eddy Koekkoek. Deze zanger, kroegeigenaar en enthousiasmeur heeft veel betekend voor Groningen, de reacties in de (sociale) media getuigden daarvan. Zijn legendarische café Koekkoek was een podium voor muziek, en elke woensdagavond voor literatuur. Dan begon om één uur 's nacht 'Nachtspraak', een literair programma opgezet door Bart FM Droog die ook als barkeeper in de kroeg werkte.

In de tweede helft van de jaren '90 trad daar de toongevende nieuwe lichting Groninger schrijvers en dichters aan, mensen als Ruben van Gogh, Albertina Soepboer, Ronald Ohlsen, Karel ten Haaf, Bart FM Droog, Tjitse Hofman, Kasper Peters, Tsead Bruinja, Petra Else Jekel. Daarnaast wist de organisator opkomend (en gevestigd)literaire talent uit het hele land naar het nachtcafé te trekken: Diana Ozon, Adriaan Bontebal. Keith Armstrong (UK), Erik Jan Harmens, Didi de Paris (B), Hans Plomp, Tommy Wieringa, Menno Wigman (verdomme: nu ook al dood) en Arjan Witte. In het archief van Bart FM Droog vind je een uitstekende terugblik op Nachtspraak.

Bijzonder was ook dat de nieuwe Groninger lichting in opstand kwam tegen het destijds weliswaar ruim gesubsidieerd maar tamelijk grijs en belegen geworden literatuurfestival in de stad, en een tegenhanger organiseerde: Winterschifting. Uiteraard ook weer in café Koekkoek. Latere festivals als Dichters in de Prinsentuin en Poëziemarathon ontstonden ook in deze kringen.

Het café ging failliet, de gezondheid van Eddy verslechterde. Hij scharrelde nog wat bij de Kroeg van Klaas rond en was steeds bezig met het maken met muziek. Vorige jaar interviewde Igor Wijnker hem nog voor zijn boek Rock City. Dat leverde een laatste, ontroerende portret op:



Vanavond is er dan een herdenkingsavond voor Eddy Koekkoek, in de Kroeg van Klaas (Oosterweg 26, Groningen). Dit café is nu een trefpunt voor muzikanten en literatoren. De avond begint om negen uur. Igor Wijnker zal voorlezen uit het laatste interview met Eddy.

Uit het persbericht van de Kroeg van Klaas:
16 januari is Eddy Koekkoek overleden. Om hier gezamenlijk bij stil te staan is er een informele herdenkingsavond georganiseerd in de Kroeg van Klaas, waar Eddy stamgast was, veel opgetreden heeft en waarvoor hij tot het laatst de website en Facebooksite bijhield.
Bevriende muzikanten spelen nummers van Eddy, (m.m.v. oud-bandgenoten van Eddy: Roel Plieger, Erik Poort, Gerrit Veen, Lou Leeuw, Martien Stienstra en Wessel Baptist)

Bart FM Droog treedt op met een spoken-word tekst, Igor Wijnker leest een kort verhaaltje over Eddy voor en een aantal muzikanten (o.a. Sly, Collins en Ismaël) van de African Jam, die ooit zijn oorsprong had in Café Koekkoek spelen een paar nummers om Eddy te eren.

Daarnaast wordt er heel veel videomateriaal vertoond waaronder veel muziekclips van Eddy Koekkoek , solo en met bands als Eddy & The Race en Eddy @ The Seventh Song.