Zo vertrekt de stadsdichter

Allerwegen wordt het vertrek van Lilian Zielstra als stadsdichter van Groningen aangekondigd: een billboard op het Grand Theatre, interview in het Dagblad, interview in Gezinsbode én Streekblad. En intussen heeft de drukker Lilians geweldige debuutbundel geleverd: Ik zag een man met een bos bloemen naar de Nieuwstad gaan. Poëzieliefhebbers kunnen hier vanaf maandagavond van genieten. Vanaf dinsdag is de bundel ook te koop in de serieuze poëzieboekhandel. Kijk anders ook op onze website.





Alle informatie over de Stadsdichtersavond vind je bij SLAG. Iedereen is natuurlijk ook razend benieuwd wie zich volgende week de nieuwe stadsdichter van Groningen mag noemen...

De kranten hebben kunnen kiezen uit de serie foto's die Henk Veenstra maakte in opdracht van Uitgeverij Passage om een auteursfoto van de dichter voor de achterkant van de bundel te kunnen plaatsen. Dat is een andere geworden dan hier afgebeeld, zie ons eerdere bericht.

Kijk ook naar de poëzie van Uitgeverij Passage, het complete overzicht van leverbare poëziebundels van Passage, inclusief leuke aanbiedingen.

Literair wandelen in Ulrum

Afgelopen najaar verscheen de roman De Afscheiding van Marcel de Jong. Die roman vertelt het meeslepende verhaal over de kerkstrijd in 1834 die totaal uit de hand liep. Een bizarre geschiedenis over de strijd tussen volk en elite, tussen arm en rijk, tussen kerk en staat. Maar het verhaal gaat ook over nu. Het laat je nadenken over de vrijheid van meningsuiting, godsdienst en onderwijs.

Dit jaar gaat Marcel de Jong nog vele malen met zijn roman naar buiten treden. Hij gaat verschillende lezingen verzorgen, én hij gaat rondwandelingen in Ulrum houden. Dat is tenslotte het dorp waar de gebeurtenissen zich allemaal afspeelden.

De eerste rondleiding is op zaterdag 16 februari, aanvang 14.30.


Deelnemers verzamelen zich op 16 februari in gebouw Irene, dat staat naast de kerk van Ulrum. Een rondleiding door die bijzondere kerk is overigens inbegrepen. Verder geeft Marcel de Jong een lezing over de achtergronden bij zijn roman en is er ter plekke in Ulrum te zien waar alles zich heeft afgespeeld. Na afloop signeert de auteur zijn boek, dat je desgewenst ook nog ter plekke kunt aanschaffen.

De volgende wandelingen zijn op 16 maart, 20 april, 25 mei, 13 juli en 17 augustus. Deze evenementen worden georganiseerd in samenwerking met de Stichting Oude Groninger Kerken.

Kijk voor meer informatie, opgave en betaling op de website van djccommunicatie

Boekpresentatie Bert Middel

Het viel meteen op, overal waar je liep. Een snor, een brilletje en daarachter de serieuze maar vriendelijke blik van een oudere man. Ik vroeg mijn moeder wie die meneer was. ‘Die meneer is van ons’, was het enige wat ze zei.
Later is mij verteld wat eronder stond geschreven: ‘Drees. Uw vertrouwen waard. PvdA’. Het was mijn eerste kennismaking met de politiek.

Uitnodiging Boekpresentatie
'Die meneer is van ons…'

Langs de macht en onmacht van de sociaaldemocratie
Bert Middel

Woensdag 13 februari 2019, 15.30 – 18.00 uur
Van Swinderenhuys, Oude Boteringestraat 19, 9712 CG Groningen


Programma boekpresentatie:
  • 15.30  Inloop met koffie/thee
  • 16.00  Welkomstwoord
  • 16.10 Geert Sanders, emeritus hoogleraar RuG en Nyenrode Business Universiteit: Bert Middel, danser op het koord van praktijk en reflectie
  • 16.20 Gerrit Voerman, hoogleraar ‘Nederlandse politiek’ aan de RuG, directeur van het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen: Het Kamerlid, de senator, de dijkgraaf en hun partij. Over autobiografie en sociaaldemocratie
  • 16.50  Aanbieding eerste exemplaar aan Peter den Oudsten, burgemeester van Groningen
  • 17.00  Reactie Peter den Oudsten
  • 17.15  Nazit met een drankje, hapje en signeren
De toegang is vrij, maar graag weten wij voor 9 februari a.s. wij wie wij mogen begroeten.
U kunt zich aanmelden bij Uitgeverij Passage, emailadres: info@uitgeverijpassage.nl

Intekenprijs
Voor 'Die meneer is van ons...' geldt een intekenprijs tot en met 13 februari. Wie niet bij de presentatie aanwezig zijn, kan een exemplaar reserveren via www.uitgeverijpassage.nl
Nu intekenen levert een korting van 4,50 op.

Vanaf 14 februari is het boek in de reguliere boekhandel verkrijgbaar.

Debuut Lilian Zielstra op 4 februari

Op maandagavond 4 februari presenteren we het poëziedebuut van Lilian Zielstra met de opmerkelijke titel Ik zag een man met een bos bloemen naar de Nieuwstad gaan. Die avond nemen we afscheid van Zielstra als stadsdichter van Groningen en wordt tevens haar opvolger benoemd. Op deze Stadsdichtersavond in het Grand Theatre in Groningen treden voorts op: Antjie Krog, Ingmar Heytze en Carmien Michels.

Kaartverkoop voor de avond is gestart via SLAG


De flaptekst:
Een dichter ziet dingen. Ze loopt door de stad en observeert. De stad biedt verhalen en stillevens, de huizen geven de mens een fundament. Er vallen ook lessen te leren. En dan is daar die man met een bos bloemen op een plek waar je dat niet verwacht.

Ik zag een man met een bos bloemen naar de Nieuwstad gaan is het poëziedebuut van Lilian Zielstra (1991). Zij was stadsdichter van Groningen in 2017 en 2018, huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen (2013/2014) en won de Frans Vogel Poëzieprijs.
_______

Lilian Zielstra: Ik zag een man met een bos bloemen naar de Nieuwstad gaan; ISBN 97890 5452 3659 / € 15,00
Auteursfoto: Henk Veenstra (Henx Fotografie)
Het boek zal na de presentatie te koop zijn in de boekenstand op deze avond. En na 4 februari in de betere literaire boekhandel....

Ook te koop: de bundel die het resultaat is van Lilians project Dichten met oma.

Nieuw album van Meindert Talma

Deze week verschijnt Balsturig, het nieuwe album met voetballiedjes van Meindert Talma. Daar hoort uiteraard ook weer een tournee bij:


Ergens deze week is Meindert nog te gast in De Wereld draait Door, hou de berichten in de gaten.

Na dit album heeft Talma een project over Ferdinand Domela Nieuwenhuis in de planning. De bezoekers van de maandelijkse Meindert, Igor, De Jonge Boschfazant en Kesanova Show in de Kroeg van Klaas in Groningen maken ook weer het ontstaan van deze plaat mee. Die Show is elke tweede donderdag van de maand, eerstvolgende aflevering is dus op 14 februari a.s.

Daarna gaat Meindert werken aan deel 3 van zijn romancyclus Nederlands Onbekendste Popster. We hebben dus nog even geduld nodig. Intussen zijn deel 1 (Kelderkoorts) en deel 2 (Je denk dat het komt) in prijs verlaagd. Roman inclusief cd kosten nu nog maar € 16,90 per deel. Dus snel naar de boekhandel of onze webwinkel.

Verwacht: nieuwe bundel van Daniël Dee

De nieuwe dichtbundel van Daniël Dee krijgt geen titel. In plaats daarvan wordt een stickervel met mogelijke titels bijgeleverd. De lezer kan zo zelf bepalen welke titel hij op het omslag plakt.


Deze nieuwe bundel van Daniël Dee (1975) mag dan zonder titel zijn, dat betekent niet dat de gedichten binnenin nergens naar smaken. Integendeel. Hoewel Dee al nooit een vrolijke kijk op het leven had, stort hij hier in nog nooit vertoonde hoeveelheden, en met een ongekende geestdrift voor de kwellingen van het bestaan, zijn hart uit. Dat je in een duistere gemoedstoestand terechtkomt waanneer je deze gedichten durft te lezen, is haast onvermijdelijk. Maar dat het licht aan de rand van de afgrond desondanks niet uitgaat, zelfs af en toe opflakkert, is vanwege het diep doorleefde sarcasme waarmee Dee zijn deprimerende gedachten noteert. Misschien omdat zijn afgrond, met vrouw en twee kinderen, er eigenlijk best netjes bij ligt. Welkom bij de horror van het vaderschap en het huiselijk geluk.   

ik ben al halverwege
en ik hoor geen muziek meer in mijn hoofd
er is geen glinstering meer in mijn ogen
wel heb ik vandaag drie werkafspraken staan in de agenda
en de jongste moet naar zwemles en de oudste naar tennis

De nieuwe van Daniël Dee verschijnt in juni bij Uitgeverij Passage en gaat rond de twintig euro kosten. ISBN 9789054523727.

Alle voorjaarsplannen vind je in onze nieuwe folder.

Verwacht: naoorlogse rechtspleging

Mei 1945 was weliswaar de tweede wereldoorlog afgelopen, er moest natuurlijk nog wel rechtgesproken worden tegen iedereen die gecollaboreerd had, of erger. Mieke Meiboom dook in de  archieven die vertellen hoe dat in Groningen ging en schreef daar nu het boek Foute Groningers? over.


De foldertekst:
Duizenden Groningers worden direct na de bevrijding in april/mei 1945 opgepakt en vastgezet als ‘politiek delinquent’.  Politiek delinquent is iedereen die verdacht of (anoniem) beschuldigd wordt van collaboratie met de vijand of misdaden gepleegd onder de bescherming van de Duitse bezetter. Het algemene gevoelen in het bevrijde Nederland en dus ook in Groningen is: er moet recht worden gedaan na vijf jaar oorlogsleed.
Onder de Groningers is de verscheidenheid  aan politieke delinquenten groot: fanatieke landwachters, SS’ers , medewerkers van het beruchte Scholtenhuis  en NSB-propagandisten, maar ook colporteurs van nationaalsocialistische kranten en tijdschriften; vrouwen die vaak in het gezelschap van Duitse mannen hebben verkeerd, of mensen die enkel hebben geprofiteerd van de zwarte handel In de daaropvolgende jaren worden vervolgd, berecht of na verloop van tijd zonder veroordeling vrijgelaten.

Internering
De internering na de arrestatie van verdachte politieke delinquenten verloopt van het begin af aan rampzalig. Elke ruimte groter dan een bezemkast lijkt gebruikt te worden. Al snel is sprake van een onhoudbare vrijheidsberoving van velen, zonder behoorlijke aanhoudingsbevelen of voorlichting over de eventueel gepleegde (mis)daden. De toestand in de interneringskampen is onbeschrijfelijk.
Het duurt jaren voor zij berecht zijn of uiteindelijk zonder veroordeling vrijkomen.

Rechtspraak
Snel, streng en rechtvaardig´ zou de nieuwe bijzondere rechtspleging moeten zijn, zo kondigt  minister J.A.W. Burger in 1944 aan. Via een bijzondere rechtspleging zouden diegenen die oorlogsgerelateerde misdaden hadden begaan, na de bevrijding van Nederland berecht worden door Bijzondere Gerechtshoven. Vijf van deze hoven worden opgericht, onder meer in Leeuwarden. Elk hof heeft  meerdere Kamers. Leeuwarden heeft kamers in Groningen en Assen.  Door de Kamer Groningen worden 597 vonnissen uitgesproken. Onder de veroordeelden zijn ook 22 Duitse oorlogsmisdadigers .
Daarnaast worden tribunalen ingesteld  die bedoeld zijn voor de berechting van iedereen die op wat voor manier dan ook gecollaboreerd heeft met de Duitse bezetter.
De vijf Groningse Tribunaalkamers en de opvolgende strafkamer van het Kantongerecht Groningen hebben tussen december 1945 en juli 1949 meer dan 3.300 personen berecht.

‘Foute Groningers?’
Het boek ‘Foute Groningers?’  vertelt hoe de naoorlogse rechtspleging plaats had. Niet alleen de organisatie van de rechtspraak komt aan de orde, maar aan de hand van talloze casus geeft de auteur ook inzicht in de persoonlijke omstandigheden en drijfveren van de vervolgde Groningers. . Vaak was politieke gezindheid  een drijfveer, maar ook liefde, hebzucht, ruzie en avontuur waren de achtergrond voor hun daden. Dankzij onderzoek in de duizenden strafdossiers in het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging, dat in het Nationaal Archief wordt bewaard,  slaagt de schrijfster erin heel dicht bij de pijnlijke en moeizame werkelijkheid in de eerste naoorlogse jaren te komen.

Over de auteur
Mieke Meiboom promoveerde in juni 2016 op dit onderzoek. Zij bewerkte haar proefschrift tot een publieksboek. Als archivaris en  jurist is zij vertrouwd met onderzoek in archieven.

Foute Groningers? verschijnt in april bij Uitgeverij Passage, dus mooi op tijd voor de jaarlijkse herdenkingen rond 4 en 5 mei. Het boek (288 pagina's) gaat ca. € 22,90 kosten. ISBN 9789054523710




Verwacht: Portret van een vrouwenhuis

Haar moeder stapte in de jaren '70 het pas geopende en tamelijk radicale vrouwenhuis in Groningen binnen. Als jonge dochter was Martine van Rooijen daar destijds nogal ongelukkig mee. Dat blijkt wel uit de titel van haar boek die de geschiedenis van het vrouwenhuis beschrijft: De vreselijke vriendinnen van mijn moeder. 


Voorjaar 1975 stapte Margot het pas geopende vrouwenhuis in de Groningen binnen. Ze was opgevoed tot moeder en huisvrouw, dus trouwde ze, kreeg kinderen, sleet haar dagen tussen vier muren en raakte in een steeds groter isolement.

Toentertijd moest haar dochter, Martine van Rooijen, niets hebben van dat vrouwenhuis en die vreselijke vriendinnen. Ze zag hoe belangrijk het was voor haar moeder, maar begreep niet waarom, en hoefde dat ook niet te weten.

Ruim veertig jaar later zocht ze een antwoord. Ze verdiepte zich in het leven van haar moeder, interviewde de feministische vriendinnen van toen uitvoerig en las stapels gestencilde blaadjes met notulen en verslagen. Een beeld ontstond van een bijzondere club vrouwen. Van vrouwen als haar moeder die thuis dreigden te verstoffen, niet gewend zonder hun man op stap te gaan. Van studentes die het anders wilden doen dan hun moeders. Van lesbische vrouwen die moesten knokken voor de erkenning van hun bestaan. Een beeld van de jaren zeventig, van eindeloos vergaderen en praatgroepen, van radicale acties en strijdliederen. Van solidariteit en de onvermijdelijke splitsingen. Maar vooral het beeld van vrouwen die de moed hadden zich te bevrijden van hun juk. En daar bleek Margot er een van te zijn.

In de jaren ’70 ontstonden op vele plaatsen in het land deze vrouwenhuizen. De geschiedenis daarvan wordt in dit boek beschreven aan de hand van dat in Groningen. Samen met het vrouwenhuis  in Amsterdam was dit wel een tamelijk radicale variant. Voordeel voor het verhaal nu  is dan dat de toenmalige discussiepunten nog scherper naar voren komen.

 Martine van Rooijen legt in haar boek een bijzonder stuk stadsgeschiedenis vast. Ze heeft kunnen putten uit haar eigen herinnering, archiefmateriaal, de nagelaten stukken van haar moeder en vooral uit gespreken met de mede-bewoonsters die ze vroeger zo verschrikkelijk vond. Dat laatste blijkt inmiddels gehele ten onrechte.

Nu blijkt hoe waardevol is dat ook dit stuk van de geschiedenis van Groningen in dit boek wordt vastgelegd. Martine van Rooijen (1961) schreef eerder kinderboeken (o.a. Het avontuur van Groningen) en meerdere boeken over geschiedenis (o.a. Daar komt de bruid). Ze woont en werkt in Rotterdam

Uitgeverij Passage 2019; ISBN 9789054523703; ca 200 pagina’s, geïllustreerd; € 19,99

Presentatie is voorzien begin maart, nog voor de komende vrouwendag en ruim op tijd voor de Boekenweek (die immers De moeder de vrouw als thema heeft)

Alle nieuwe plannen  vind je in onze voorjaarsfolder.


Verwacht: politieke herinneringen van Bert Middel

Bert Middel is geboren en getogen in de Oosterparkwijk, toentertijd een echte sociaaldemocratische wijk in Groningen. Thans is hij dijkgraaf. Maar hiervoor was hij (o.a.) raadslid, lid van de Eerste en de Tweede Kamer en burgemeester. De PvdA is zijn partij, een partij die nogal in zwaar weer verkeert. Voor de verkiezingen dit jaar publiceert Uitgeverij Passage een boek vol politieke herinneringen, waarin hij totaal onafhankelijk ingaat op de crisis van zijn partij. Hoe komt het dat die eens zo machtige partij afgegleden is? Is er nog een toekomst voor de PvdA? En voor de sociaaldemocratie?



In  Die meneer is van ons… beschrijft en analyseert Bert Middel met ironie, relativering en (zelf)kritiek zijn rondgang langs de macht en onmacht van politiek en bestuur. Als ‘een gewone jongen uit de Groningse Oosterparkbuurt, die mocht doorleren’ raakte hij op jonge leeftijd verzeild in de lokale en landelijke Partij van de Arbeid. En daarmee in alle lagen van het openbaar bestuur.

Hij ziet zichzelf als ‘gezindheidssocialist’, ofwel van geboorte socialist. Trouw aan de beginselen, kritisch op de partij die deze op eigentijdse wijze probeert uit te dragen.

Amper twintig jaar werd Bert Middel voorzitter van de lokale PvdA in zijn geboortestad, destijds met drieduizend leden de grootste partijafdeling in het land. Binnen en namens zijn partij vervulde hij uiteenlopende functies: gemeenteraadslid in Assen, lijsttrekker bij de Statenverkiezingen in Drenthe en lid van zowel de Tweede Kamer als de Senaat. Daartussendoor had hij ‘gewone banen’ in het onderwijs, de wetenschap en de journalistiek. Na zijn afscheid van de actieve politiek werd hij burgemeester van Drachten | Smallingerland. Sinds 2012 is hij dijkgraaf van Waterschap Noorderzijlvest. Daarnaast is hij onder andere toezichthouder bij Lentis (GGZ Groningen) en voorzitter van de RvC van afvalbedrijf Area in Emmen.

Bert Middel schreef verschillende boeken en was jarenlang columnist, onder meer in de Leeuwarder Courant.

De presentatie van Die meneer is van ons... vindt plaats op woensdagmiddag 13 februari in Groningen (nader bericht volgt).
ISBN 9789054523697 / prijs ca. € 22,90

Kijk voor alle plannen van Uitgeverij Passage in het voorjaar in onze folder.


Naamswijziging

Omdat Uitgeverij Passage uiterlijk mei dit jaar het adres Boterdiep 117 gaat verlaten, is de naam van deze blogpagina veranderd in UitgeverijPassage-nieuws.blogspot.nl.
Alle nieuwtjes over en rond Uitgeverij Passage, haar auteurs en uitgaven vind je vanaf dit nieuwe jaar onder de nieuwe naam.

Ook vind je ons op Facebook en Twitter

Op gezette tijden verstuurt Uitgeverij Passage een nieuwsbrief. Je kunt je daarvoor opgeven door te mailen naar info@uitgeverijpassage.nl 
Uitschrijven kan elke keer na ontvangst van de nieuwsbrief.