3e druk Klinkende klei

Wegens aanhoudende belangstelling verschijnt er een derde druk van Klinkende klei.


Met de, zeker voor de provincie Groningen, dubbelzinnige titel Klinkende klei beschrijven de auteurs het gebied tussen Lauwers en Eems. De kerstening ging gepaard met het bouwen van kloosters en kerken en het bouwen van orgels, waarvan Groningen er veel heeft. Er ontstond in de middeleeuwen een rijke cultuur in dit gebied.

Uit de boeken die zijn overgeleverd uit die tijd en uit manuscripten van Groningers die naar het buitenland gingen (Rudolf Agricola, 1443-1485) zijn liederen en instrumentale stukken opgenomen op de bijgeleverde cd, uitgevoerd door het ensemble Super Librum. Boek en cd vormen samen een mooi geheel en geven een prachtig beeld (met geluid dus) van de onverwacht rijke middeleeuwse muziekcultuur in het hoge noorden.

Nu is Klinkende klei weer te bestellen in de boekhandel of via onze website.

Presentatie All inclusive

Al jaren bestaat De Dichtclub in Groningen, eerst in café Marleen, tegenwoordig elke eerste woensdag van de maand in de Kroeg van Klaas. Als je dan zegt 'bestaat al jaren' zou je een stoffige clubje kunnen vermoeden, maar dat is niet waar: elk jaar verjongt de club zich, elk jaar voegen jonge dichters zich bij het gezelschap. Ook de nieuwe stadsdichter, Lilian Zielstra, is net als verschillende van haar voorgangers lid van de Dichtclub.

Daarom moet je ook zeker uitkijken naar de jaarlijkse bloemlezing, die je voor een klein bedrag kunt aanschaffen - ook in de lokale boekhandel. Op woensdag 1 februari verschijnt de nieuwste:



Ingezonden persbericht: 


Woensdag 1 februari:

Bundelpresentatie: "All Inclusive" van De Dichtclub

Aanvang 21.00 uur

Toegang gratis



De Dichtclub bestaat uit een groep dichters die elke eerste woensdag van de maand bij elkaar komt in de Kroeg van Klaas om eigen werk voor te dragen. Elke dichter presenteert daarbij telkens minimaal één nieuw gedicht.

Sinds de oprichting van De Dichtclub  in 2003 wordt elk jaar tijdens de Poëziemarathon een bundel uitgegeven die een compilatie bevat van het nieuwe werk dat de leden het afgelopen jaar voor de club geschreven hebben. Van elke dichter worden 4 gedichten, een tekst waarin de schrijver zich zelf  bij de lezer introduceert en een foto opgenomen.

In de nieuwe bundel  "All Inclusive" zijn de  twaalf onderstaande dichters vertegenwoordigd. Zij zullen tijdens de presentatie voordragen uit eigen werk.



André Degen, Renée Luth, Joost Oomen, Lilian Zielstra, Rik Andreae, Fieke Gosselaar, Sylvia Dragtstra, Richard Nobbe, Hubert Klaver , Philip Rozema, Henrike Vellinga en Hanne Stegeman.

Kroeg van Klaas

Oosterweg 26,

9724 CJ Groningen



Meindert Talma ‘Wâlddichter’

Terwijl in een vol Grand Theatre in Groningen (mooie avond, goede presentator ook) Hannah van Binsbergen de VSB Poëzieprijs kreeg toegedeeld, elders in het land Ester Naomi Pequin tot Dichter des Vaderlands werd uitgeroepen, werd Meindert Talma voor twee jaar benoemd tot de vierde Wâlddichter, ofwel de gemeentedichter van Achtkarspelen (hoofdplaats Buitenpost).

In onderstaand interview met de Leeuwarder Courant onthult Meindert al wat van zijn plannen. Duidelijk is dat het publiek in Groningen en Leeuwarden mee gaat genieten.



Meindert Talma wordt vierde ‘Wâlddichter’

Zanger, muzikant en schrijver Meindert Talma is benoemd tot ‘Wâlddichter’, ofwel gemeentedichter van Achtkarspelen.


Dat werd donderdag bekendgemaakt bij de presentatie van de gedichtenbundel van Susan Bosch, die de afgelopen twee jaar Wâlddichter was in dienst van de gemeente. Ze was de derde, na Sytse van der Werf en Ate Grijpstra.


Meindert Talma woont in Zuidhorn en werd geboren in het Noord-Hollandse Opperdoes, maar hij groeide op in Surhuisterveen. ,,Us mem wie ferskriklike ûnwennich fan Fryslân, dat doe hat ús heit sollisitearre nei in baan yn Surhústerfean.’’ Vader Talma werd daar onderwijzer toen Meindert anderhalf jaar oud was.


Hij wordt niet alleen Wâlddichter, maar ook Wâldsjonger. ,,Ik meitsje der ferskes fan. En as it wol gedichten binne, komt der wol in soundscape of sa by. It bliuwt muzyk.’’


Talma is van plan om een aantal meer of minder markante inwoners van Achtkarspelen te portretteren, te beginnen met zijn ouders. ,,Sy binne hjir eins de oarsaak fan, troch nei Surhústerfean te ferhúzjen.’’ Uiteindelijk moeten deze liedjes verzameld worden op een plaat, met eventueel een bundel. Dat zou dan Talma’s eerste compleet Friestalige album worden.

,,Op myn âldere platen stiene wol Fryske ferskes, mar de lêste jierren skriuw en sjong ik benammen yn it Nederlânsk. Dit is in moaie gelegenheid om wer ris wat yn it Frysk te dwaan.’’
De liedjes gaan steeds in première bij de maandelijkse optredens die Talma met een paar vrienden doet in de Kroeg van Klaas te Groningen en Neushoorn in Leeuwarden. Er komt steeds een videoclip bij met een Nederlandse vertaling. ,,Dan ha’k daliks in kreaze deadline.’’

TV-portretten van noordelijke schrijvers

Parmanado TV start een serie van tien auteursportretten uit het Noorden, te beginnen bij schrijver/ columnist Herman Sandman. Hij bundelde columns onder de titels De Eeuwige Veenkoloniaal,  De Lange Leegte, De laatste bus naar Slochteren,  schreef de roman FC Hopeloos en maakte biografieën rond de chemicus/ muzikant Appie Alberts en de voetballer Milko Djurovski. Sandman raakte bekend met zijn boek Arcadia der Poëten: het literaire leven in Groningen 1945-2005. Zijn boeken worden uitgegeven door Uitgeverij Passage.

De serie bestaat uit gesprekken en interviews met onder meer schrijfster Aafke Steenhuis, de schrijver Auke Hulst, met auteur Bill Mensema en liedjesschrijver Meindert Talma. De serie wordt in zijn geheel uitgezonden door Parmando TV, een cultureel internet tv kanaal: www.parmando.com in de rubrieken LezenTV en Noorderdiepte. Uitgeverij Passage is een van de ondersteuners van het project.

De trailer voor het eerste interview:






Stadsdichters op tournee

De laatste dagen tikken weg voor de huidige stadsdichter van Groningen: Kasper Peters. De stad mag heel blij zijn met de enthousiasmerend inzet die Peters twee jaar lang voor de poëzie heeft gegeven. Met name zijn activiteiten voor schooljeugd hebben veel betekent. Zaterdagavond gaat de burgemeester tijdens een van de vele bijeenkomsten van de Poëziemarathon bekend maken wie nieuwe stadsdichter zal worden. Kandidaten konden zich hiervoor bij de gemeente opgeven, waarna een jury, bestaande uit Margriet van der Waal, Gijs Lensink en Guus Termeer,  de inzendingen beoordeelde en een kandidaat voorgedragen heeft aan het college van burgemeester & wethouders. Het zal ons benieuwen (eindelijk weer eens een vrouw?).

Het stadsdichterschap in Groningen bestaat alweer sinds 2002 en heeft veel navolging gekregen elders in Nederland en Vlaanderen. Bijzonder is dat de zeven stadsdichters die we tot nu toe gekend hebben deze week voor het eerst samen op tournee gaan; vrijdag en zaterdag kun je ze in Stad en Ommeland tegenkomen:


Donderdag begint de Poëzieweek. In Groningen wordt die avond de winnaar van de VSB Poëzieprijs bekend gemaakt. Kijk verder naar het volledige overzicht van het programma van de Poëziemarathon in Groningen. Joep van Ruiten maakte zijn jaarlijkse overzicht van alle poëzieactiviteiten in het Noorden.

Bij Uitgeverij Passage verschenen dichtbundels van Bart FM Droog, Ronald Ohlsen, Anneke Claus, Joost Oomen en Kasper Peters.

Folder voorjaar 2017

Welke boeken gaat Uitgeverij Passage de komende maanden uitbrengen? Dat staat te lezen in onze nieuwe voorjaarsfolder:


Bellini op het carillion

De speeltrommel van het carillion van de Martinitoren in Groningen is onlangs voorzien van vier nieuwe melodieën. Die zijn elk kwartier te horen.

Vlak voor het volle uur klinkt een orgelkoraal van Georg Böhm. Om kwart over het uur is de aanhef van 'Lady Jane' van de Rolling Stones te horen. Op het halve uur en het kwart voor het uur zijn twee aria’s geprogrammeerd: een duet uit de opera 'Norma' van Bellini en de aria 'Lebe wohl, mei Flandrisch Mädchen’ uit 'Zar und Zimmermann' van Lortzing. Deze nummers zijn te horen tot in mei, dan komen er weer nieuwe melodieën op de speeltrommel.

Bellini, dat vinden we natuurlijk leuk vanwege het boek dat Anton Brand schreef over de laatste reis van het lijk van Bellini van Parijs naar zijn laatste rustplaats in Catania, een boek dat ook Laatste reis heet:


Laatste reis is nog beperkt beschikbaar via onze website. Of vraag ernaar bij je boekhandelaar.

Freek de Jonge in de bres voor de gaskolonie

'Het is onze plicht als Nederland iets voor Groningen terug te doen,' zie Freek de Jonge in De Wereld Draait Door. Zelf trekt hij volgende week langs Godlinze, Loppersum, Westernieland, Oldenzijl en de Oosterpoort in Groningen onder het mom Laat Groningen niet zakken (kijk ook vooral even op die website, daar zijn ook de - laatste - kaartjes te bestellen).



Het boek De gaskolonie (nu 2e druk) vertelt over de achtergronden bij de gaswinning en de aardbevingen. Dit boek wordt op de avonden met Freek de Jonge te koop aangeboden. In de Oosterpoort (vrijdag 20 januari) zijn twee van de drie schrijfsters aanwezig om het boek ook nog te signeren.

Mangup Milko boek van de week

In de Pingelieër, een veelgelezen nieuwsbrief voor voetballiefhebbers, staat een vier-ballen-recensie van Mangup Milko, het zojuist verschenen boek van Herman Sandman. Het medium bombardeert deze voetbalbiografie meteen tot boek van de week.



De recensie:


Herman Sandman schreef een boek
over een echte kwajongen: Mangup
Milko (Djurovski). Mooi...!

Al vroeg kreeg hij van z’n dorpsgenoten
zijn bijnaam: Mangup Milko. Kwajongen
Milko. Dat is hij altijd gebleven.
De voetballer groeide op in een
klein Macedonisch dorp, knokte zich
met broer Bosko tussen lijmsnuivende
leeftijdgenoten naar het eerste van Rode
Ster Belgrado, en kwam in 1990 bij
FC Groningen terecht. Hij haalde toen
vanwege zijn gedrag zo’n zes keer per
week de krant. Dat ging meestal niet
over voetbal.

Hij rookte, dronk, gokte, was een vrouwenliefhebber,
werd in verband gebracht
met afpersing en goudsmokkel,
stond vaker wel dan niet met de handen
in de zij in het veld, maar kon fantastisch
voetballen. Van Volkskrantjournalist
Paul Onkenhout kreeg hij de
bijnaam ‘De Rookmagiër’. Djurovski
introduceerde de maillot op de winderige
velden van Groningen.

In Mangup Milko vertelt Herman
Sandman over zijn persoonlijke speurtocht
naar deze voetballer ooit in Groningse
dienst. Met de Servische tolk
Zora Duvnjak duikt hij in zijn levensgeschiedenis
en ontdekt dat het talent,
anders dan zijn slordig voorkomen doet
vermoeden, hem niet is komen aanwaaien.

Vader Cvetko drilde zijn
zoons, omdat hij een droom had. Ze
zouden ooit het rood-wit van Rode Ster
dragen, evenals het blauw van – toen
nog – Joegoslavië. Sandman reist ook
zelf naar Belgrado. Maar al wie daar is,
geen Djurovski. Zijn broer neemt de
honneurs waar, praat honderduit,
brengt hem in contact met oud-spelers
en trainers en Ana Bekuta, de Servische
Barbra Streisand. De speurtocht
levert een buitengewoon leesbare en
innemende voetbalbiografie op.

“…De grillige Joegoslaaf bleek echter
weer eens de revolverheld zonder munitie…”
(blz 133, red).

Waardering: 4 ballen

Van kwajongen tot cultheld tot mysterie:
het is allemaal van toepassing op
Milko. Dit boek is een aanrader

Plagerige humor

De eerste recensie die we dit jaar ontvangen gaat over de schaaknovelle De secondant van Jan Veenstra. Deze boekbespreking is meteen een mooi binnenkomer in het nieuwe jaar:

'De secondant is een kostelijk verhaal, vooral door de plagerige humor die onderling uitgewisseld wordt tussen neef en oom Jan. Maar ook de uitzonderlijke plannen en ideeën van de grillige, verwende grootmeester maken het boek erg komisch. Je ziet de twee mannen, de een rustig, de ander constant in beweging, voor je. Je gaat ze nog missen, die twee, als je uiteindelijk het boek met een brede glimlach dichtslaat.'

Lees de gehele recensie op Leestafel


De secondant is te koop in elke serieuze boekwinkel of via onze website