Boek Bob Houwen

Samen met het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (OVCG) zijn we bezig geweest met een boek over Bob Houwen, verzetsman en een van de grondlegger van dit centrum. Het OVCG viert dit najaar zijn dertigjarig bestaan en dat zou met feestelijkheden en deze publicatie vergezeld gaan. Zou, want vanwege de omstandigheden gaan die evenementen voorlopig niet door, die zijn verschoven naar het voorjaar. Maar het boek komt wel uit en is vanaf nu te koop in de serieuze boekhandel en op onze site.


Persbericht dat vandaag verzonden is:

Deze week verschijnt BobHouwen (1913-1982). Man in Verzet bij Uitgeverij Passage.

Houwen was in de Tweede Wereldoorlog een vooraanstaand verzetsman in de stad Groningen en stond met zijn omvangrijke collectie verzetskaarten aan de basis van het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (OVCG).

Nu verschijnt voor het eerst zijn levensverhaal in boekvorm. In deze bundel wordt de persoonlijke omgeving van Houwen benadrukt. Zo wordt hij geplaatst tegen de achtergrond van zijn kerk, zijn vrienden, zijn gezin. Dit levert een intiem portret op waarin niet alleen zijn drijfveren en overtuigingen naar voren komen, maar ook zijn functioneren binnen het gezin. Het persoonlijke aspect wordt nog versterkt door de Herinneringen die Houwen naliet en de herinneringen en ervaringen van zijn kinderen. In deze bundel betrekken we heel nadrukkelijk de naoorlogse periode. In zekere zin kwam er aan het verzet van Houwen namelijk geen einde. De strijd werd in andere vorm voortgezet.

Naast dit verhaal bevat het boek ook talrijke historische illustraties. Op het omslag staat een foto van het plaatsen van de beeld Sint Joris en de Draak naast de Martinikerk. Ook bij de totstandkoming van dit monument was Houwen bij betrokken.

Anna van der Molen en Stefan van der Poel, beiden historici en werkzaam voor het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (OVCG), schreven dit boek over Bob Houwen.

Dit boek verschijnt bij het dertigjarig bestaan van het OVCG. Vanwege de huidige coronamaatregelen zijn de activiteiten rond het jubileum en de boekpresentatie uitgesteld naar 2022. Het boek is nu wel verkrijgbaar bij de lokale boekhandels.


Uitstel

Er is papiertekort, zo heeft menig medium al gemeld. Daarenboven is er in het algemeen materiaaltekort, en worden de drukkers overstelpt met orders. Dat betekent het hele najaar al dat boeken tijdig gepland moeten worden, maar ook dat de productietijd bij de drukker almaar oploopt.

Om te voorkomen dat twee aangekondigde boeken pas rond de kerst verschijnen (en niemand ze meer zou opmerken), hebben we de verschijning van die twee titels over de jaarwisseling heen getild. Wij verwachten in het frisse jaar deze titels veel beter onder de aandacht te kunnen brengen en daar dan opvallende boekpresentatie voor te kunnen organiseren.

Dit betekent dat de eerder aangekondigde roman van Daniël Dee, De geschiedenis van Marthe, én het boek met kantoorhumor, Krankzinnig kantoorkompas, nu in februari 2022 gaan verschijnen. Hoe precies, dat melden we later via dit blog.

Op onze website hebben we de pagina verwachte boeken bijgewerkt en een planning voor voorjaar 2022 gegeven.



Lezersreacties Deze hemel

Bennie Roeters heeft net een nieuwe roman uit, Deze hemel, en dan ben je als auteur vanzelfsprekend zeer benieuwd naar de eerste lezersreacties. Welnu, die zijn enthousiast:

⸺⸺⸺⸺⸺⸺⸺⸺⸺⸻
 ‘…Prachtig…’ Actrice te A.

 ‘…Beste boek dat ik dit jaar heb gelezen… Kapitein te C.

‘…Onverwachte momenten. Verbeeldingskracht. Maar vooral de stijl. De zinnen… Antiquair te Z

‘…Vindingrijk. Geestig. De weemoed… Filmmaker te A.

'… Eigenlijk treurig, maar daarin boeiend... Hoogleraar te L

‘…gretig gelezen…Stomme Christenen!...verrassend en fraai einde... Beeldend kunstenaar te G.

 ‘…spannend en aangrijpend… Scheepsmakelaar te M

‘...In één adem uitgelezen…’ Toneelregisseur te A.

‘... Spannend en leest heerlijk weg!…’  Consulent te A.

‘...vele kleuren, zwarte achtergrond, in dorpen is het niét oké… Dichter te U.

⸺⸺⸺⸺⸺⸺⸺⸺⸺⸻

Zelf ook een reactie op het boek? Mail die door naar info (ad) uitgeverijpassage.nl


Bestel Deze hemel

BVBU Paradiso 2021

Update: deze beurs gaat wel door, nu zaterdag én zondag van 9 tot 5 met vooraanmelding. Fijn dat dat kan, maar Uitgeverij Passage heeft besloten het zekere voor het onzekere te nemen en toch maar niet deel te nemen. Hopelijk tot volgend jaar!

Voor de 44-ste keer vindt op zondag 5 december de Beurs van Bijzondere Uitgevers (BVBU) plaats in Paradiso, Amsterdam. Dit jaar is de beurs een uur eerder dan anders, nu van 12.00 tot  15.00 uur. Entree slechts € 5,00.


Uitgeverij Passage is er ook ditmaal bij en staat in de Grote Zaal in stand 15, dat is vlak tegen het podium aan (zie plattegrond). De BVBU is een niet te missen evenement voor de echte boekenliefhebber, en sowieso een van de weinige boekenbeurzen voor nieuwe boeken. Daarom is Passage er ook graag weer bij.



Presentatie roman Lupko Ellen

Update:

De presentatie gaat door, maar verschuift naar de middag. Wees nu welkom voor een kort feestelijk moment om vier uur. En daarna zit Lupko Ellen tot ongeveer half zes in de boekhandel te signeren. Het interview komt te vervallen, maar er is nog wel een voorleessessie. En het boek is er dus.

Op donderdag 18 november gaan we de eerste roman van Lupko Ellen (Als een mot) presenteren en dat doen we die avond vanaf half acht bij boekhandel Van der Velde, A-kerkhof 45-47 in Groningen.

Aanmelden is dus gewenst via akerkhof@boekhandelvandervelde.nl 

Voor ieders veiligheid houden we ons aan de dan geldende coronatoegangsregels. Hou dit blog in de gaten voor een eventuele update. En we hebben een plan-B...

Wat altijd door kan gaan: Als een mot lezen. Kun je om wat voor reden er de 18e niet bijzijn, bestel het boek dan bij Van der Velde. Dan heb je het alsnog snel na de presentatie in huis.

Het omslag van Deze hemel

Hoe komt eigenlijk een omslag tot stand? Vormgeefster Nadeschda Broere gunt ons een kijkje in de keuken en laat zien hoe het omslag van Deze hemel (de nieuwe roman van Bennie Roeters) is gecreëerd.

Zij las eerst het manuscript van Deze hemel en ontdekte de opvallende elementen in deze wat mysterieuze roman: yoghurt, honing, een groene Citroën DS, een afbeelding van een eik, de kleding die Polly draagt wanneer ze naar de première gaat (Mary Quant design), de sterrenhemel / Pleiaden en tape, tape waarmee de oudste broer afbeeldingen van de sterrenhemel in zijn kamer heeft bevestigd aan de muur. Daarnaast was er zijdelings heel vaag sprake van Indiaanse sferen.

Zo kwam ze tot een aantal stappen in het ontwerpproces:

Ontwerpproces 001 is het moodboard met afbeeldingen zoals hierboven beschreven

Ontwerpproces 002 is echte honing waarmee de titel is vormgegeven in het lettertype Poppins

Ontwerpproces 003 is echte yoghurt welke in een van de eerste ontwerpvoorstellen is toegepast (niet voorgesteld, maar wel een mooie afbeelding)

Ontwerpproces 004 is de fictieve sterrenhemel / Pleiaden waar Bennie aan refereerde nadat hij doorgaf dat hij de sterrenhemel in het ontwerpvoorstel met de Citröen DS en de bij + yoghurt als te clean ervaren had (kartonnen doos, witte en blauwe verf, en een felle lichtbron).

Schrijver en uitgever kregen uiteraard ook een en ander te zien en gaven feedback. 

Ook werd er gewerkt aan een flaptekst (voor achterop) en teksten voor de zijflappen. Voor die laatste konden we nog een oplossing vinden voor ons inhoudelijk geworstel met de vraag hoe we de verschillende dorpsbewoners steeds aan zou duiden. Nu kon er mooi een lijst op een van de flappen komen. Daarnaast moest er natuurlijk een auteursfoto komen (dank Henk Veenstra). Alles resulteerde dan in een omslag dat er uitgevouwen zo uitziet:


(klik op de plaatjes voor een vergroting)

Deze hemel is een intrigerende en mysterieuze roman die speelt in een dorp tegen de oostgrens waar normaal niet zo veel te doen is. Maar tijdens het oogstfeest vindt een tragisch incident plaats, waar verschillend dorpsbewoners in de roman hun eigen visie op geven. Bennie Roeters heeft een sublieme roman afgeleverd, vol opmerkelijke commentaren van de personages en verrassende wendingen. De geheimzinnige sfeer is subliem in het omslagontwerp vertaald, een omslag dat je steeds beter snapt naarmate je vordert in het boek.

Bestel Deze hemel

Dank aan Nadeschda Broere voor dit prachtig passend omslag. Zie haar website, en zie wat zij intussen meer voor Uitgeverij Passage deed.