Silo Passage 6

'April is de wreedste maand'. Onder dat motto brengen we met de zesde aflevering van Silo Passage een programma met nieuwe, wrede literatuur. 

April doet wat hij wil. De ene dag schijnt de zon volop, de volgende dag is het grijs en grauw. En wat voelen we ons dan neerslachting. Het is misschien daarom dat dichter T.S. Eliot het beroemde Wasteland begon met 'april is the cruelst month'. Op woendagavond 10 april dragen auteurs van Uitgeverij Passage wrede vertellingen voor tijdens Silo Passage.

Rosa Timmer en Fieke Gosselaar schrijven rechtbankverhalen. Deze verhalen tonen de hardvochtige kant van de samenleving. Kasper Peters draagt voor uit zijn nieuwe bundel Kelderwerk, waarin gedichten staan die een grimmige, donkere sfeer ademen. Lupko Ellen brengt een passage uit zijn nieuwe thriller ten gehore. Verder leveren Karel ten Haaf en Marcel de Jong vermakelijke bijdragen.

Elk keer presenteert Silo Passage ook ene nieuw literair talent. Ditmaal is dat Marleen Nagtegaal, tot nu toe vooral bekend van het literaire weblog Tzum. En er is muziek: bibliothecaris Douwe van der Bijl zingt Slauerhoff, met accordeonbegeleiding van Jan-Roelof Bathoorn.

Samenvattend:

  • Wat: Silo Passage #6: april is de wreedste maand
  • Wanneer: woensdag 10 april om 20.30 uur
  • Met: Lupko Ellen, Fieke Gosselaar, Karel ten Haaf, Marcel de Jong, Kasper Peters & Rosa Timmer. Als elke maand een nieuw literair talent als speciale gast, ditmaal Marleen Nagtegaal.
  • En muziek: bibliothecaris Douwe van der Bijl zingt Slauerhoff
  • Entree: €5,- (studenten half geld)
  • Waar: SiloToday, Griffeweg 4 Groningen (zaal open acht uur)

Google Herman Sandman & Bob Dylan

Omdat de aflevering van 'De grens' van Tommy Wieringa komende zondag over Oost-Groningen gaat, mag Jan Mulder in de Vara Gids twee pagina's vullen met onder meer zijn leesadviezen. Die pagina's zijn stemmig vormgegeven:


Lichten we dit wat verder uit dan zien we dat Jan Mulder adviseert te google-en op Herman Sandman en Bob Dylan. Op internet. Kijk zelf maar waar je dan uitkomt.


Jan Mulder doelt natuurlijk op het verhaal 'Bob Dylan in Noordpolderzijl' dat is opgenomen in Sandmans nieuwste bundel De laatste bus naar Slochteren. En dan is Mulder klaarblijkelijk nog steeds niet op de hoogte van het bestaan van de roman Fietsen met Bob Dylan van Bill Mensema. Maar ja, je kunt niet alles weten natuurlijk.

Zie ook De laatste bus naar Slochteren bij bol.com

De zondige daad gepresenteerd

De familie Dee was voor de boekpresentatie weer geheel in stijl gekleed en bij pa Daniël zag dat er dan zo uit:

Ook los daarvan was het gister feest bij boekhandel Van Gennep vanwege de presentatie van De zondige daad, een prachtnovelle van Daniël Dee. Sinds januari is Daniël Dee stadsdichter van Rotterdam, maar dit prozawerk was daarvoor al aangekondigd. Na afloop van de presentatie wel al wat gehoord over de plannen die Daniël met zijn stadsdichterschap heeft, en minstens een van die plannen zal nog wel resulteren in een dichtbundel.

Dat Daniël Dee ook proza schrijft, verbaast zijn lezers niet. Die waren in vrolijke aantallen naar de boekhandel gekomen. Uit Groningen zagen we bijvoorbeeld Karel & Marjan en Jan & Marleen, uit Rotterdam tal van mensen uit de literaire scene.


Gastoptredens waren er van Jeroen Naaktgeboren en Stefan van Hoek. Die tweede is nog niet zo bekend buiten Rotterdam, ten onrechte zoals bleek.


Uit Amsterdam kwam F. Starik om het eerste exemplaar in ontvangst te nemen. Daniël verklaarde dat dat met intertekstualiteit te maken had. Daar zit De zondigde daad vol mee. Starik had in zijn roman gerept over een dichter met een bundel Schetsjes van onvermogen. Die passage kon hij nu mooi voorlezen.

De zondige daad is nu in elke serieuze boekwinkel te koop. Bestellen via de website van de uitgeverij kan ook. Daar zijn dan geen verdere (porto)kosten aan verbonden. Deze prachtnovelle kost slechts een tientje.

Starik schreef achteraf op Facebook: "moest een eerste exemplaar in ontvangst nemen, van een Rotterdams dun boekje, dat hij op de terugweg in de trein in één teug uit las: De zondige daad van Daniel Dee. Strak, koel, hard, hilarisch, gedoseerd: we hebben een hit. 'Voortaan heten alle meisjes Ellen,' weet Rubberboom"

De zwarte mannen op tweede paasdag

(PERSBERICHT)

De zwarte mannen gaan voor in woord en muziek.

VEENDAM – De zwarte mannen organiseren voor 1 april, Tweede Paasdag, een bijeenkomst, ten behoeve van het algemeen nut en dat van SC Veendam in het bijzonder.

Dit samenzijn vindt plaats in de Nederlands Hervormde kerk in het centrum van de Parkstad en begint om 12.30 uur. De bijeenkomst, die om en nabij een uur zal duren, wordt gevuld met literatuur, theologie, iconografie en muziek. Medewerking is er van onder meer het Veenkoloniaal Symfonie-orkest. De schrijvers Bill Mensema en Herman Sandman dragen voor uit eigen werk, Douwe van der Bijl draagt voor uit andermans werk en advocaat Peter Fousert maakt u deelgenoot van zijn iconografische zoektocht. Er wordt gezongen door Gert E Sennema.

Spreekstalmeester is zwarte man André van der Veen, docent en specialist in woestijngodsdienten. De zwarte mannen zijn op zoek naar de verbinding. Het is niet bedoeld als requiem, zwanenzang of een andere vorm van afscheidsdienst voor de in nood verkerende club. De zwarte mannen denken niet aan het onvermijdelijke. De zwarte mannen hopen. Wij zijn indianen, wij komen in vrede.

De toegang is gratis en zoals altijd geldt: op is op, vol is vol.


De zwarte mannen vierden in maart het eenjarig bestaan en is de eerste en enige culturele supportersclub van een betaald voetbalorganisatie in Nederland. Zoals Fausto Coppi zijn Witte Dame had, zo heeft de SC Veendam De zwarte mannen. Ze hebben geen geld of verborgen agenda, wel een mening en een visie en een hart voor de club. Het is wat het is. What you see is what you get. Zie vooral: www.dezwartemannen.blogspot.com.

Wellicht ten overvloede: dit is GEEN 1 april-grap. Na afloop van de bijeenkomst wordt er hoe dan ook gespeeld in stadion De Langeleegte. Voetbal of geen voetbal. De zwarte mannen zorgen voor Bach op de middenstip. De thuiswedstrijd van SC Veendam staat gepland om 14.30 uur.

De stadsdichter zit

Afgelopen Poëziemarathon werd Joost Oomen benoemd tot de nieuwe stadsdichter van Groningen, afgelopen vrijdag kon hij dan intrek nemen in de Centrale Bibliotheek alwaar een werkplek voor de stadsdichter is ingericht.


De ingebruikname door Joost Oomen van dit bureau ging met enig ceremonieel gepaard. Om te beginnen werd het afscheid van de vertrekkende stadsdichter, Stefan Nieuwenhuis, gevierd met de onthulling van een portret (mooie foto van Jan Glas) dat nu in de portrettengalerij van de stadsdichters van Groningen hangt. Vervolgens waren er optredens van Rense Sinkraven (ex-stadsdichter en zelfbenoemd huisdichter van de bibliotheek), Pauline Sparreboom (huisdichter van de universiteit), Coen Peppelenbos (niks van dat alles, maar wel vaste bibliotheekgast) en Joost Oomen (ex-huisdichter en nu dus stadsdichter) zelf. En er was gezang: Douwe van der Bijl zong een gedicht van Slauerhoff.

De werkplek van de stadsdichter vind je op de eerste verdieping in de bibliotheek (Oude Boteringestraat 18). De eerdergenoemde portrettengalerij hangt daar ook. Tijdelijk is er in een vitrine een tentoonstelling rond Joost Oomen ingericht. Joost is voornemens een keer per wrek in de bibliotheek te resideren, vermoedelijk op donderdagochtend.

Cursus Lupko Ellen

Persbericht van de Bibliotheek:

De succesvolle schrijver Lupko Ellen geeft een cursus proza schrijven in de Centrale Bibliotheek. De cursus bestaat uit 7 lessen en start op donderdag 18 april om 19.30 uur.



De cursus van De Schrijfunie van de Volksuniversiteit Groningen bestaat vooral uit praktische lessen. Aan de orde komen vragen als hoe laat ik mijn hoofdpersoon van de keuken naar de kamer lopen, hoe zorg ik ervoor dat de lezer mij gelooft en wat doe ik als ik vast kom te zitten? De cursisten krijgen schrijfopdrachten die tijdens de les worden besproken.

Bij het schrijven van proza zijn veel dingen van belang. Niet alleen het verhaal zelf maar ook de schrijver zelf is belangrijk. Wat is zijn of haar karakter en hoe groot het doorzettingsvermogen? Voor wat betreft het verhaal, bouw je dat planmatig op of laat je je verrassen door je creativiteit? Zijn er schrijfwetten die kunnen helpen?

Lupko Ellen

Lupko Ellen debuteerde als schrijver in 2006 met Moddergraf, in 2009 gevolgd door Wraaktocht. In januari 2011 verscheen de succesvolle thriller Herenboer . De drie boeken vormen samen een trilogie met Ludde Menkema in de hoofdrol. Komend najaar verschijnt een nieuwe roman.

Aanmelden

De cursus begint op donderdag 18 april om 19.30 uur in de Centrale Bibliotheek, Oude Boteringestraat 18. De cursus bestaat uit 7 lessen van 3 uur. De prijs bedraagt € 147,-. Aanmelden kan op www.vugroningen.nl. Telefonisch reserveren kan ook: T (050) 312 65 55.

(einde persbericht)

De nieuwe roman van Lupko Ellen gaat Nachtengel heten en verschijnt eind mei. Hopelijk is het tegen die tijd een beetje voorjaar...

Terugblik Culturele Zondag

De elkaar beconcurrerende commerciële weerbureaus hadden nogal tegen elkaar opgeboden voor de absurde lage gevoelstemperatuuur voor maart. In Het Paleis was daar op de Culturele Zondag niet veel van te merken, daar was de gevoelstemperattur zwoel, gemoedelijk en inspirerend. Zo'n 500 bezoekers kwamen op het programma en het speciale boekenweekproject af.

Het verhaal 'Cuby', geschreven door Bill Mensema en door zeventien vormgevers tot een uniek boekje gemaakt, viel in bijzonder goede aarde. Zo ziet het er als compleet boek uit:


Gelukkig lieper er ook mensen rond die een verlag maakten van onze middag:
1. allereerst: prachtige foto's van Sander Martens.
2. onze speciale verslaggever Janneke Heimweg
3. verslag op het blog van  Klaas A. Mulder (met filmpje!)

24 maart: Eric Bos en Lupko Ellen

Bill Mensema is de centrale schrijver van de Culturele Zondag van 24 maart. Hij schreef immers het verhaal 'Cuby' dat voor deze dag door zeventien verschillende vormgevers is aangepakt. Daarnaast geeft Mensema deze middag nog een aantal verrassingsoptredens, én sluit hij om kwart voor vijf de middag af in de Erlenmeyerzaal.

Nog twee auteurs van Uitgeverij Passage zijn deze middag actief. Eric Bos zag zijn nieuwe roman Tafeldans verkozen worden als boek voor de leesclub van het Dagblad van het Noorden. Omdat niet alle aanmelders van die leesclub ook daadwerkelijk mee konden doen, geeft hij om half vier een lezing voor alle belangstellenden. Dus ook voor mensen die zich niet voor de leesclub hebben aangemeld (15.30 uur in zaal Mortier).


Thrillerschrijver Lupko Ellen gaat iets bijzonders doen. En public gaat hij schrijven aan zijn nieuwe thriller Nachtengel. Op de foto zien we hoe hij eerder deze week sprak met de Servische meelezeres over zijn nieuwe boek. Deze middag staat hij open voor commentaar van bezoekers, en kun je zien hoe hij werkt (hele middag in zaal Het Spectrum).

De Culturele Zondag is zoals gewoonlijk gratis toegankelijk. Doe je mee met het boekenweekproject dan betaal je vijf euro als tegemoetkoming in de kosten. Maar gebouw, ateliers, bedrijven, Brasserie en activiteiten zijn alle gratis toegankelijk.

Bovendien: Uitgeverij Passage is de gehele middag geopend voor boekverkoop. En we hebben een leuke aanbieding.

24 maart van 13.00 tot 17.00 uur: Culturele Zondag in Het Paleis, Boterdiep 111 t/ 117 in Groningen

Een uur muziek met Bill Mensema

'Bill Mensema uit Haren is schrijver en muziekliefhebber'. Aldus introduceert RTV Drenthe Bill voor het programma Harrys Blues. Hierin is Mensema een uur te gast om te praten over zijn favoriete muziek. En om deze te laten horen, natuurlijk. Aanleiding is het verhaal Cuby, dat komende Culturele Zondag in Het Paleis centraal staat. Zondag kun je Bill ook verrassingsoptreden horen geven in Het Paleis.

Het uur met Bill Mensema kun je hier beluisteren.

Het eerste Poëzine is verschenen

Heleen Bosma heeft in haar functie als provinciedichter van Overijssel een nieuw initiatief: Poëzine, een digitaal poëzietijdschrift dat gratis naar belangstellenden gemaild wordt.


Het eerste nummer van Poëzine is nu verschenen. Het is vooral een introducerende aflevering geworden, maar Heleen Bosma vraagt de de lezers ook haar te helpen een gedicht te interpreteren. Nieuwsgierig? Meld je snel aan. Dat doe je hier.

24 maart: bied op de banner

Zojuist is onder de ramen van de uitgeverij een banner voor de Culturele Zondag opgehangen:


Cuby oftewel Harry Muskee siert deze banner, net als de flyer. Komende zondag kun je in het atelier van Nicolette Wever een bod doen op deze banner. Tot die tijd hangt ie aan Het Paleis, Boterdiep-zijde.

Lees nog maar even over het literaire programma van komende komende zondag.

Rotterdam vs Groningen

Wat Rotterdam en Groningen gemeen hebben is dat beide steden over een mooi overzichtswerk over hun literaire leven beschikken. En dat kunnen eigenlijk maar weinig steden zeggen. Rotterdam heeft Gehavende stad, Groningen Arcadia der Poëten.


Waar dan Acadia der Poëten duidelijk beter is in z'n compleetheid, gedocumenteerdheid en schrijfstijl, moet je die Rotterdammers dan toch weer een grotere stoerheid te na geven.

Maar wat zijn nou precies de verschillen tussen de beidesteden waar het de hedendaagse literatuur betreft. Boekhandel Godert Walter gaat het in de boekenweek uitzoeken. Op vrijdag 22 maart is daar een treffen tussen twee schrijvers uit Groningen en twee uit Rotterdam.

Ofwel zoals het persbericht van Godert Walter meldt:

Rotterdam vs. Groningen
Daniël Dee en Harry Vaandrager vs.
Karel ten Haaf en Jan Glas

Is het werk van Groninger schrijvers vanwege de nuchterheid niet eerder verwant aan de Rotterdamse dan aan de Nederlandse literatuur?

De Rotterdammer Daniël Dee woonde jaren in Groningen en voelde zich daar thuis, ook als schrijver.
De Groninger auteur Karel ten Haaf voelt zich schatplichtig aan de Rotterdammer C.B. Vaandrager.
De Rotterdamse Harry Vaandrager vindt dat zijn werk niets gemeen heeft met dat van achternaamgenoot C.B.
Is het werk van de uitgesproken Groninger Jan Glas niet evenzeer Rotterdams van toon?

Kom luisteren en oordeel zelf.

Vrijdag 22 maart 20:00 uur
toegang € 3,50
reserveren 050-3122523 of info@godertwalter.nl

Feestelijk welkom Joost Oomen in Bibliotheek

De nieuwe stadsdichter Joost Oomen gaat de in onbruik geraakte gewoonte om een keer per week de speciale werkplek in de bibliotheek te bezetten, in ere herstellen. Onderstaande persbericht van de Bibliotheek meldt dat hij op 22 maart officieel welkom wordt geheten. En daar moet je natuurlijk naar toe. Vanwege Joost Oomen natuurlijk. En anders wel omdat Douwe van der Bijl Slauerhoff gaat zingen.

Het persbericht:

Nieuwe stadsdichter Joost Oomen feestelijk welkom geheten in Bibliotheek Groningen

Groningen heeft een nieuwe stadsdichter: Joost Oomen. Hij wordt op vrijdag 22 maart om 16.30 uur welkom geheten in de Centrale Bibliotheek, Oude Boteringestraat 18. Het bureau in de Bibliotheek wordt dan officieel aan de nieuwe stadsdichter overgedragen door zijn voorganger Stefan Nieuwenhuis. Douwe van der Bijl zingt Slauerhoff, Jan-Roelof Bathoorn speelt accordeon en Coen Peppelenbos, Pauline Sparreboom en Rense Sinkgraven brengen poëzie.

Stadsdichter houdt kantoor in de Bibliotheek
Joost Oomen is de zesde stadsdichter. Hij gaat het ambt voor twee jaar vervullen. De Centrale Bibliotheek heeft een - symbolische - werkplek voor de stadsdichter ingericht. Joost Oomen zal hier de komende jaren onder meer regelmatig spreekuur houden.

Beleef De zondige daad

Daniël Dee, boekhandel Van Gennep & Uitgeverij Passage
nodigen je uit voor

'De zondige daad'


boekpresentatie van deze novelle:


woensdag 27 maart, 17.00 uur
boekhandel Van Gennep
Oude Binnenweg 131-B, Rotterdam.

Met voordrachten van Stefan van Hoek, Jeroen Naaktgeboren
en de uitreiking van het eerste exemplaar aan F Punt Starik

We hebben jou ook graag bij 'De zondige daad'!

Van de flaptekst van De zondige daad:
'Deze novelle volgt de polsslag van het hedendaagse grootstedelijk leven. Kort, krachtig, snel, oppervlakkig en lethargisch'.

Kun je er onverhoopt niet bij zijn, reserveer dan alvast een exemplaar van De zondige daad. Het boek kost maar een tientje...

Joost Oomen was op Opium

Vrijdag waren we op het Boekenbal. De uitgever maakte deze foto (aan het begin van de avond, vlak na onze entree) van zijn balgenoten (vlnr Renée Luth, Roos Custers, Bill Mensema, Anneke Claus en Joost Oomen):


Joost Oomen mocht de volgende dag aanzitten bij het radioprogramma Opium. De betreffende aflevering vind je hier.

24 maart: de flyer

Dit is de flyer voor de Culturele Zondag van 24 maart in Het Paleis. Het portret van Cuby werd speciaal voor de gelegenheid gemaakt door Nicolette Wever. Op de achterkant het programma van deze Culturele Zondag in Groningen.



Eerder al uitgelicht: de literaire onderdelen van het programma.

Parool recenseert Ab Visser Biografie

Gister stond een bijna paginagrote recensie van Hans Renders over Ab Visser Biografie in Het Parool. Je kunt hem vinden op de Facebook-pagina van Uitgeverij Passage.

Verder verwacht over dit boek: op zaterdag 23 maart zullen zowel Trouw (het eerder aangekondigde interview met de biograaf) als de Volkskrant (een recensie) aandacht aan Ab Visser Biografie besteden.

Programma van vanavond

Japke Brouwer plaatste op Facebook onderstaand programma voor Silo Passage vanavond:

Verbeeld u zich een koninklijk trompetdeuntje en een man in een raar pak die, met heel veel gewicht in zijn stem, tegen de menigte roept dat er een officiële mededeling van Japke Brouwer volgt.
"Hai! Ik heb hier voor jullie het officiële definitieve, keiharde en goede programma voor de SiloPassage-avond:

Ruth Koops van 't Jagt - de nieuwe winnares van de UK-verhalenwedstrijd

Job Breemer ter Stege - nieuwe verhalen van nieuw talent uit Amsterdam

Bill Mensema - nieuw geluid in de popmuziek

~pauze

Renée Luth - vol frisse gedichten

Jan Veenstra - nieuw Drents geluid

Herman Sandman - vers uit de oven! de allerallernieuwste plattelands columns

muziek van Lawaaiwater - muziek + poëzie = meer dan de som der delen "     Deuren openen om acht uur.

Boekenweek 2013

Als het flitsende optreden van Kees van Kooten gister in DWDD symbool staat voor de komende boekenweek, dan belooft dit een prachtige editie van de Boekenweek te worden. Dit jaar is de week wat aangepast. Hij begint niet meer als voorheen op woensdag maar pas komende zaterdag. En is dus nu ook meer een week.


Literaire activiteiten
Veel activiteiten zijn er ook weer in de Boekenweek. Voor een prachtig overzicht van literaire activiteiten in Groningen en Drenthe zie Woest en Ledig. Hou ook de uitstekend bijgehouden agenda op SLAG in de gaten. Alle activiteiten in het gehele land vind je op de site van de Boekenweek.

Uitgeverij Passage is ook weer actief. Van Silo Passage tot de Culturele Zondag. Bovendien kom je verschillende auteurs van de uitgeverij ook veelvuldig in de bovengenoemde literaire agenda's tegen.

Dan hebben we ook wel even het Boekenbal verdiend. Dat is dit jaar voor het eerst op vrijdag. En voor de nieuwsgierigen onder u: de delegatie van Uitgeverij Passage bestaat dit jaar uit Japke Brouwer, Roos Custers, Joost Oomen, Renée Luth, Bill Mensema en de uitgever. Een gezellig clubje, dus.

Klinkende klei weer leverbaar

De eerste druk van Klinkende klei over de muziek van Agricola mét (gratis) cd was binnen anderhalve maand uitverkocht. Het duurde even, maar nu is er een tweede druk:


Klinkende klei is vanaf heden voor € 19,50 te koop in de serieuze boekhandel of bij Uitgeverij Passage (de uitgeverij rekent voor bestellingen via de website vanuit Nederland geen bijkomende kosten).

Update 16 juli 2013: na een interview met Jankees Braaksma in Trouw is het zeer snel gegaan met de belangstelling voor dit boek. Het is inmiddels weer uitverkocht. Omdat dit boek is gemaakt met financiële ondersteuning, zit een nieuwe herdruk er niet in...

Het Paleis pakt groot uit op Boekenweekzondag

Eric Bos, Lupko Ellen, Bill Mensema, Jean Pierre Rawie en Tjibbe Veldkamp: dat zijn de schrijvers die op de Culturele Zondag van 24 maart in Het Paleis Groningen actief zijn. Die dag is de laatste dag van de Boekenweek, voor Het Paleis reden om groot uit te pakken met een programma rond schrijven, boeken en boekontwerp.


Centraal deze dag staat het unieke boekenweekproject van Het Paleis. Zeventien verschillende vormgevers uit het gebouw hebben elk een pagina met daarop en fragment uit het verhaal 'Cuby' van Bill Mensema ontworpen. Verzamel deze bladzijden en krijg zo een boekje met het complete verhaal. Hiervoor start je (vanaf een uur) in de Schatkamer (t.o. De Brasserie) waar je voor € 5,00 een deelnemerskaart inclusief routebeschrijving én een kopje koffie koopt. Vervolgens heb je de hele middag (tot 17.00 uur) de tijd om de bladzijden bij elkaar te sprokkelen.

En er is de hele middag van alles te doen in Het Paleis. Hier beperken we ons even tot de literaire evenementen:

- om 13.30 uur houdt de Schrijversvakschool een presentatie in de Erlenmeyerzaal. Speciale gast hier is Jean Pierre Rawie. En er zijn optredens van Leonie Barnier, Mieny Bierling, Ellie van den Bos, Marie-José ten Cate, Agnes Douwes, Sylvia Dragtstra, Jan-Willem Dijk, Anje Gnodde, Janneke Holwarda, Erik-Jan Hummel, Susanna Lemstra, Annie Martens, Reineke van Ommen, Theo Spijker, Betsy Tans en Leonie Veraar. Jane Leusink presenteert dit gebeuren.

- Lupko Ellen schrijft vanmiddag live aan zijn nieuwe boek Nachtengel. Maar hij mag gestoord worden, voor vragen, om een stukje voor te lezen, om te praten over het schrijverschap. Hij zit in Het Spectrum.

- Bill Mensema geeft tussen twee en vier verrassingsoptredens in het gebouw en sluit om kwart voor vijf de middag af in de Erlenmeyerzaal met het voorlezen van zijn verhaal 'Cuby'.

- Kinderboekenschrijver Tjibbe Veldkamp is een van de schrijvers die werkt in Het Paleis. Vanaf die uur kun je in zijn werkruimte terecht voor al je schrijfproblemen.

- om half vier discussieert Eric Bos met lezers over zijn roman Tafeldans. Daarvoor moet je in de Mortier zijn.

- Uitgeverij Passage is vanmiddag geopend voor boekverkoop.

Let op: dit betreft alleen nog maar het literaire programma van deze middag. Verder zijn vele ateliers en creatieve bedrijven geopend, waarvan verschillende ook een speciaal programmaonderdeel hebben. Klik hiervoor door naar de flyer van 24 maart.


Zit je op facebook? Vind dan Het Paleis leuk en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen.

Gemengd nieuws over Ab Visser

De Ab Visser Biografie wordt door verschillende media opgemerkt en trekt de nodige bewonderende woorden. Even wat nieuwtjes rond deze biografie op een rijtje.


- de eerste recensie kwam weer eens van het Dagblad van het Noorden.
- daarna kwam deze fraaie bespreking op de Contrabas.
- een interview met biograaf Michiel van Diggelen is te beluisteren op Glasnost.
- Mario Molengraaf schreef een recensie die in elk geval in Tubantia verscheen.
- wat er naar wij weten de komende dagen aankomt: zaterdag staat er een interview met Michiel van Diggelen in Trouw; voor woensdag heeft Het Parool een recensie aangekondigd

Prijzen aangepast

Als uitgever moet je ook goed naar wijze raad van de boekhandelaren luisteren. En als dan verschillende boekverkopers tippen dat je, om de vaart in de verkoop erin te houden, er goed aan doet de prijzen van de boeken van Lupko Ellen iets te verlagen, nou, dan doe je dat.


Vanaf 1 maart zijn dit de nieuwe prijzen voor de Ludde Menkemareeks van Lupko Ellen:
deel 1, Moddergraf: was al en blijft € 12,50
deel 2, Wraaktocht: nu € 15,00
deel 3, Herenboer: nu € 15,00

Dit natuurlijk allemaal met als doel nog meer mensen aan het lezen van deze literair thrillers te krijgen en hen warm te maken voor het op 24 mei te verschijnen vierde deel: Nachtengel.

Hoe zit het met Nachtengel? Wel: Lupko Ellen heeft de eerste commentaren op zijn nieuwe manuscript binnen. Als gebruikelijk ziet hij daarin nog genoeg redenen zijn nieuwe page-turner wat aan te scherpen. Momenteel ligt het manuscript bij een Servische meelezeres voor feedback uit die hoek. Lupko liep gister op een mooie lentedag de Ludde Mekemawandeling met een redacteur van de Vrij Nederland Thrillergids. Want ook aan de publiciteit voor het nieuwe boek wordt gewerkt.

Nog één dag voor #Overleven

Janneke Heimweg, Ryanne Hijmans, Kristen Kamphuis, Ruth Koops van ’t Jagt, Elisabeth Oosterling, Stefan van der Poel, Felix Poppelaars, Henk van Putten Berendsje Westra en Zoë Zernits weten één ding zeker: ze staan alle tien in de morgen te verschijnen verhalenbundel #Overleven. Maar wie van hen uiteindelijk gaat winnen, daarop moeten zij (en wij) nog even wachten tot de boekpresentatie morgenavond in de Usva.


Deze tien schrijvers waren de beste inzenders voor de verhalenwedstrijd van de Universiteitetskrant. Daarom verschijnt hun verhaal in de bundel #Overleven. de jury (bestaande uit Christien Boomsma /UK, Doeko Bosscher / RuG, Obe Alkema / Flanor en Anton Scheepstra / Uitgeverij Passage) heeft uit deze tien ook nog twee winnaars gekozen (een Nederlandstalige en een Engelstalige). Die worden morgen bekend gemaakt.

De boekpresentatie is de Usva, aanvang half negen, kent ook verder een boeiend programma, lees het hier.
Dit is de tweede keer dat de UK zo'n verhalenwedstrijd houdt. Vorig jaar verschenen de winnaars in De andere kant.


Update:
lees het verslag van de feestelijke avond op SLAG

Een literaire week

Literatuur leeft in Groningen, constateerden we al eerder. En kijk eens wat er komende week allemaal op de agenda staat:

- dinsdag 5 maart: boekpresentatie #Overleven, de tien beste verhalen van de UK-verhalenwedstrijd. Gastoptredens zijn er van Lupko Ellen, Joost Oomen, Kasper Peters en Pauline Sparreboom. Aanvang half negen in de Usva.

- woensdag 6 maart: Dichtclub in café Marleen. Al tien jaar een trekpleister voor de poëzieliefhebber. Jan en Marleen van café Marleen hebben via Silo Passage de jonge singer-songwriters ontdekt. Ditmaal is Darktrousers de speciale gast van de Dichtclub. Aanvang half negen.



- vrijdag 8 maart: Kantoorpoëzie, de harde editie. Met proza van Bill Mensema, eindelijk weer eens een optreden van Tjitse Hofman (mét Jan Klug) en - zeer verrassend - een optreden van Roos Custers. Zij gaat vertellen over haar bezoeken aan schrijversgraven. Joost Oomen, Japke Brouwer en Marleen Nagtegaal  organiseren dit hippe evenement. Het vindt plaats in een anti-kraakkantoor aan de Herestraat 92. Deur open om acht uur.

Een literaire week dus in Groningen. Dan moet de boekenweek nog beginnen, en is dáárvoor nog een nieuwe editie van het enerverende Silo Passage geprogrammeerd.

Hou voor alle literaire activiteiten in Groningen en directe omgeving de nauwkeurig bijgehouden literaire agenda van SLAG in de gaten. Ook voor onze eigen auteurs houden we een agenda bij.