Een exemplaar voor Bekkering

Ben Hoogland, een van het kwartet dichters dat De dood en het peloton geschreven heeft, heeft een exemplaar overhandigd aan zijn buurvrouw, mevrouw Bekkering:


Ja en? Nou, dit is dan weer de moeder van Daniëlle Bekkering en dan komen we uit bij een jonge generatie sporters die op dit moment bezig is legendarische verhalen te maken, zoals die waarop de dichters zich voor de bundel zo fraai hebben laten inpsireren.

Maar er is meer: de familie Bekkering is van oudsher zeer nauw betrokken bij de organisatie van de Energiewacht Tour, een van de grootste Nederlandse klassiekers voor dames. Het aanbieden van deze bundel kan dan ook gerust als eerbewijs aan de verdiensten van de familie gezien worden.

Dinsdagavond, aan de vooravond van deze Tour, is Ben Hoogland met een boekentafel in Appingedam aanwezig. Ook daar is dan uiteraard De dood en het peloton te koop.

Kantoorpoëzie

Een stel aanstormende creatievelingen heeft als anti-kraak onderdak gevonden in het pand Herestraat 92. Kennelijk is dat ook een mooie plek voor een poëzieavond. Vrijdag 30 maart is de eerste aflevering van Kantoorpoëzie.


Kantoorpoëzie is een initiatief van Japke Brouwer (stagiaire bij Uitgeverij Passage) en Joost Oomen (die in het najaar gaat debuteren bij Uitgeverij Passage), waarbij jonge dichters met vernieuwd werk de kans krijgen om hun poëzie ten gehore te brengen. Veel bekenden van Uitgeverij Passage zullen bij de eerste editie van deze evenementenreeks optreden: o.a. Daniël Dee, Rodaan Al Galidi, Anneke Claus, Kasper Peters etc. Het evenement vindt plaats in een oud kantoorpand aan de Herestraat 92 vanaf 20.30 (programma start om 22.00 uur). De entreekosten zijn 10 euro en het entreebewijs geeft recht op 12 consumptie.
Er zijn nog maar een paar laatste kaartjes.

Extra uitgave: verhalenwedstrijd UK

'De andere kant' was het thema van de verhalenwedstrijd die de Universiteitskrant (UK) samen met het Representatiefonds van de Rijksuniversiteit Groningen uitschreef rond de afgelopen jaarwisseling. De andere kant is ook de titel van de verhalenbundel waarin de tien beste inzendingen gebundeld zijn:


Tien nieuwe literaire talenten in één bundel, typisch iets voor Uitgeverij Passage om dat uit te gaan geven. Een extra uitgave dit voorjaar dus. Morgenmiddag om vier uur wordt dit boek feestelijk gepresenteerd in het USVA-theater. Vanaf vrijdag ligt het boek te koop in de boekhandel (en die hebben het reeds enthousiast ingekocht). Ook te koop bij de Universteitswinkel, de UK en op de website van de uitgeverij. Dankzij de financiële ondersteuning van het Representatiefonds kost het boek slechts € 9,00. Een meenemertje, dus.

Foto's De dood en het peloton

Het was weer dat naar de betere voorjaarsklassieker deed verlangen. In elk geval een goed moment om stil te staan bij de heroïek, dramatiek en romantiek van het wielrennen. Een volle Erlenmeyerzaal luisterde geboeid naar de gedichten uit De dood en het peloton en de bijbehorende verhalen (met plaatjes).

Nico Schikan maakte deze foto's van de boekpresentatie van De dood en het peloton: (klik op een plaatje voor een groter beeld)

Ceremoniemeester Ton Peters stelt zijn mede-auteurs
Ben Hoogland, Gezienus Omvlee en Rob Boudestein voor



Gastspreker Lammert Doedens had het over hoe een communistische
staatsgreep in 1948 voorkomen werd door de goede renner
een tourronde te laten winnen. Daar hoorde ook nog
een verrassing bij
Muziek van PM O'Sullivan

Dick Heuvelman en zijn vrouw


Tijd voor het eerste exemplaar
Dick Heuvelman ontvangt het eerste exemplaar uit handen
van onze eigen rondemiss

Even in het zonnetje: Nico Westerhof, maker van de omslagtekening.
Merk op hoe de botjes daarin eigenlijk zadeltjes zijn

Grote drukte bij het signeren
Veel meer foto's van de boekpresentatie hier.

En nóg meer foto's op Flickr.

Nummer 250

Een mijlpaal dit weekend: Uitgeverij Passage brengt haar 250-ste boek uit:


De dood en het peloton, wielergedichten. Het is althans het 250-ste ISBN dat we toekennen: 97890 5452 250 8. Extra reden dus morgen voor een feestelijke boekpresentatie in Het Paleis. Die begint om half vier (zomertijd, uiteraard).

Paleis-boekwerk nu ook in de boekhandel

De liefdesverdrietbrief van Beethoven, het door Meindert Talma geschreven en door 14 verschillende vormgevers opgemaakte boekenweekproject van Het Paleis is nu ook als compleet boek te koop. In Groningen verkopen de boekhandels Godert Walter en Selexyz Scholtens het boek voor een tientje. En het is ook te koop voor hetzelfde bedrag bij de uitgeverij.

Nu kan het echt beginnen

Het wielerseizoen kan nu echt van start, want deze mooie bundel sonnetten over wielerhelden is bij de uitgeverij binnen:


Op tijd uiteraard voor de presentatie komende zondag en op tijd voor de Ronde van Vlaanderen volgend weekend. Die ronde is er namelijk meteen een voorbeeld van wat wielrennen nou zou leuk maakt, ook voor de niet-sporters onder ons. Het is een sport met een verhaal, met dramatiek en heroïek.

Vierenveertig van die verhalen, de een bekender dan de ander, zijn door Rob Boudestein, Ben Hoogland, Gezienus Omvlee en Ton Peters verwerkt in terza rima. Dat is de sonnetvorm die Dante ook al gebruikt om hemel en hel te beschrijven. Daar draait het om in de dichtbundel De dood en het peloton: hoe zijn verschillende wielerhelden om het leven gekomen. Niet zo alledaags, eerder op een heroïsche en soms een sneue manier. Maar wel steeds met een vermakelijk verhaal, zoals dat bij deze sport vol helden past.

Daarnaast kwamen gister binnen: de illustraties die de dichters bij hun presentatie gaan gebruiken. Prachtige plaatjes, dat spreekt. Ook die zijn zondag op de boekpresentatie te zien.

Hans Aarsman zondag in Boeken

Komende zondag ontvangt Wim Brands in zijn programma Boeken Hans Aarsman. Die komt daar praten over zijn laatste boek De Fotodetective en wellicht ook nog over Gedachten bij het wachten tot de schepping aanreikt wat niet wist dat je in gedachten met je meedroeg. 11.20 uur op Nederland 2.

Wraaktocht weer leverbaar

Als het goed is, is het niemand opgevallen: Wraaktocht, deel 2 uit de Ludde Menkema-trilogie, was bij de uitgeverij eventjes uitverkocht. Maar nu ligt de nieuwe druk volop in de boekhandel.

Aangekondigd was verder dat de trilogie in mei als gebonden pocket zou verschijnen. Hiervoor is de belangstelling bij de boekhandel dan nog niet zo heel erg groot. Die pocketserie wordt dan ook even uitgesteld.

Wat niet uitgesteld wordt: Lupko Ellen is momenteel druk aan het werk aan een nieuw boek. De bedoeling is dat dat dit najaar of volgend voorjaar gaat verschijnen. Tussendoor heeft hij ook nog van alles te doen. Zo is hij gevraagd een bijdrage te leveren aan de Vrij Nederland Thrillergids, die eind mei verschijnt. In de Maand van het Spannende Boek (juni dus) komt er verder nog een leuk evenement rond Ellens hoofdpersoon, Ludde Menkema. Daarover later meer.

De week van De dood en het peloton

Komende zondag sluiten we de boekenweek op lichtvoetige wijze af. Om half vier is namelijk de presentatie van de bundel wielergedichten onder de titel De dood en het peloton in de Erlenmeyerzaal in Het Paleis. Iedereen is van harte welkom hierbij aanwezig te zijn.


Het tragische einde van verschillende wielerhelden mag dan als een zwaar onderwerp klinken, de dichters hebben er toch duidelijk een komische noot in gestopt. Tijdens de presentatie zullen ze hun verhalen bij de gedichten met uniek archiefmateriaal illustreren.

Niet alleen wij leven daar deze week naar toe, dat doet ook de website Het vrije vers. Zij zijn de hele week zelfs in de ban van deze dichtbundel. Elke dag zullen ze aandacht aan De dood en het peloton schenken. Het begon met dit interview.

Het dolle weekend van de boekenweek

Normaal plaats ik hier van elk nieuwsfeit een apart blogje. Dit dolle weekend van de boekenweek is dat onmogelijk. Er zijn maar liefst tien nieuwtjes te melden:

Van vrijdag:
1. Karel ten Haaf wordt in het Dagblad van het Noorden geïnterviewd over de uitgave van Sleutels van Vaandrager. Lees het bericht op Karel's eigen blog.

2. Het is een grote eer als twintig jaar na je dood nog zoveel mensen komen opdraven bij een presentatie van je boek. Het overkomt Vaandrager. De presentatie van Sleutels was volgens Monique van boekhandel v/h Van Gennep een van de drukste uit de geschiedenis van deze toch al zo actieve boekhandel.


Karel ten Haaf heeft een verslag van de bijeenkomst. Meer foto's vind je (binnenkort) bij Van Gennep

Zaterdag:
3. In de rubriek 'omslag' van het boekenkatern van de Volkskrant ditmaal aandacht voor Sleutels. Lees ook dat bij Karel ten Haaf

4. Paul Gellings wordt geïnterviewd in Trouw

5. De Volkskrant voert Herman Sandman in een groot artikel over mogelijke plaatsing van windmolens op als expert van de veenkoloniën. Lees De lange leegte, wil de krant maar zeggen.

6. 's Middag breng ik een bezoek aan de jubileumtentoonstelling van De Vier Seizoenen op de eerste verdieping van Godert Walter. Alle liefhebbers van boekvormgeving en typografie zouden deze tentoonstelling moeten gaan zijn. Dat kan de hele week nog.

7. Ook op Radio Rijnmond aandacht voor de nieuwe Vaandrager. Beluister dat hier.

Zondag:
8. Ruim 500 bezoekers trok de Culturele Zondag. En wat een enthousiasme bij iedereen over het boekenweekproject van Het Paleis. Verkoopster Japke had het er meteen vanaf een uur al druk mee, en dat zou de hele middag zo blijven. Dank voor de bijzonder aardige reacties die we mochten ontvangen.

Maandag:
9. Vandaag schrijft het dagblad van het Noorden over de Culturele Zondag. het artikel concentreert zich rond een van de gasten van Het Paleis: de Schrijversvakschool. Zij hadden (maar dat heb ik alleen van horen zeggen) een fraai programma.

10. Dezelfde krant meldt dat Rob Boudestein, een van deze dichters, de Willem Wilmink Dichtwedstrijd heeft gewonnen. Dat is dan meteen een bruggetje naar komende zondag, als vanaf half vier de boekweek op lichtvoetige wijze wordt afgeloten met de presentatie van 'De dood en het peloton' (alweer in Het Paleis Groningen).

Programma Paleis Podium

De laatste aankondiging voor de Culturele Zondag, morgen in Het Paleis, is het programma van het Paleis Podium. Onder gastheerschap van Meindert Talma en Kees de Vries is er in de Erlenmeyerzaal (de grote zaal in het hart van het gebouw) een mooi en gevarieerd programma vol poëzie, proza en muziek:

Iedereen die meedoet aan het boekenweekproject ontvangt een tegoedbon voor een kopje kofie of thee in de Erlenmeyerzaal. De Culterele Zondag begint om 13.00 uur.

We waren op het boekenbal

Eigen foto's heb ik dit jaar niet gemaakt op het boekenbal. Maar de delegatie van Uitgeverij Passage heeft wel geposeerd voor deze fraaie foto:


Van links naar rechts: Diana Ozon, Anton Scheepstra, Herman Sandman, Lupko Ellen, Noor van Schaik en liggend met ham: Daniël Dee.

Twee uur later ging een deel van deze club op de foto met medewerkers van boekhandel Van der Velde, en dat ziet er dan zo uit:

Signeersessies op de Culturele Zondag

Een an de vele activiteiten op de komende Culturele Zondag (dit weekend dus) in Het Paleis: vier autuers signeren op het kantoor van Uitgeverij Passage.

Dit is het schema van de signeersessie:
14.15 - 14.45: Herman Sandman
15.00 - 15.30: Nina van den Broek
15.45 - 16.15: Paul Gellings
16.30 - 17.00: Anton Brand

Lees over de Culturele Zondag ook over het boekenweekproject, de literaire sieraden, de literaire documentaires en de flyer.
Er volgt hier morgen nog een overzicht van het programma van het Paleis Podium.

Café De Vriendschap was een succes

Het is een al al vriendschap in de boekenweek. Selexyz had daarom vanavond in verschillende van haar winkels een café De Vriendschap. Maar ik denk dat die in Groningen toch een van de leukste was. Met dank aan een aantal literaire toppers die de stad en omgeving inmiddels blijkt te herbergen (dat dan weer dankzij Uitgeverij Passage, zeg maar).
Een korte foto-impressie:

Rosa Timmer interviewt Anton Brand

Herman Sandman leest voor

Irene Wiersma zingt, begeleid door Corneel

Rosa Timmer introduceert operazangeres Eske Tibben en haar begeleider

Het voorlezen van Bill Mensema werd weer een halve performance
Het werd een gevarieerde en onderhoudende avond, op uitstekende wijze aan elkaar gepraat door Rosa Timmer. Ook was er leuke publieke belangstelling. We komen graag een keer terug bij Selexyz Scholtens.

Het boekenweekproject van Het Paleis

Met al die vormgevers, schrijvers, een striptekenaar en een uitgever in het pand was het een logische gedachte om de Culturele Zondag in de boekenweek het thema boek en boekontwerp mee te geven. Dan moeten we ook een gezamenlijke uitgave gaan maken, was al snel het idee. Een leuk en overzichtelijk plan, dat echter veel grootser is geworden dan iemand zich had kunnen voorstellen. De vormgevers hebben zich erg laten inspireren door het verhaal.

Meindert Talma (met een werkruimte in Het Paleis) schreef dat verhaal (of column zo je wilt) De liefdesverdrietbrief van Beethoven. Dat verhaal is in 14 delen geknipt, waarna evenzovele vormgevers in het gebouw een blad gingen ontwerpen. In samenspraak met het Fablab werd een omslag bedacht. Bezoekers verzamelen zo een boekje, waarvan de dummy er aldus uitziet:


De 32 bladzijden (want ook nog titelpagina en colofon) hebben we bij Drukkerij Bariet laten drukken. Vanochtend was alvast het feestelijke moment dat de pakketjes binnen kwamen:


Drukkerij Bariet is een echte en goede boekendrukker. Het was voor hun wat merkwaardig om nu een losbladig boek te produceren. Ze konden het daar toch niet nalaten er ook een boekje van te maken:


Maar het boekje dat zondag ontstaat wordt toch nog bijzonderder.

Hoe werkt het?
Bezoekers van de Culturele Zondag beginnen bij Uitgeverij Passage (ingang meteen in de eerste onderdoorgang) en kopen daar het startpakket. Dat kost maar vier euro, dat is ook nog eens inclusief een kopje koffie of thee. Dat startpakket bevat de titelpagina, het colofon en de bladzijde van Uitgeverij Passage. Verder krijg je een routebeschrijving langs alle andere deelnemers. Daar verzamel je de overige onderdelen van het boek. Aan het einde van de route zijn hulpmiddelen om die losse delen tot een echt boek (met harde kaft!) te maken.

Waarschuwing
De oplage van ons boekenweekproject is beperkt, 400 namelijk. Een Culturele Zondag trekt doorgaans meer dan dat aantal bezoekers. Dus zorg dat je er op tijd bij bent. We openen om 13.00 uur. Als je eenmaal het 'startbewijs' bij Uitgeverij Passage hebt gekocht, heb je verder de hele middag de tijd om alles rustig te bekijken en om te genieten van het uitgebreide programma. Het in elkaarzetten van het boek kan tot vijf uur op het eindpunt.
Waarschuwing 2: de route door het gebouw bevat veel trappen en is dus niet geschikt voor mensen die moeite hebben met traplopen.

VPRO gids over Vaandrager

Deze week in de VPRO gids een uitgebreid en gedegen artikel over Sleutels, de nieuwe uitgave van Vaandrager. Het begint aldus:


Uit deze bespreking munten we alvast: 'Komend weekend, op Vaandragers twintigste sterfdag, verschijnen ze in elk geval als "novelle" bij de Groningse uitgeverij Passage: Sleutels, een straat-collage, bezorgd en uitgeleid door zijn bewonderaar (=Karel ten haaf). Een liefdevol vormgegeven boekje om een klein literair sprookje compleet te maken.'
Lees de hele recensie bij Karel ten Haaf.

Vrijdag presenteren we het boek bij Van Gennep in Rotterdam.

Zondag ook literaire sieraden

Verschillende kunstenaars gaan komende Culturele Zondag in Het Paleis (bijna alle ateliers zijn open!) op de literaire toer. Neem Jeanet Metselaar. Zij creëerde speciaal voor de boekenweek literaire sieraden:


Bij de uitgeverij zijn altijd te veel licht-beschadigde boeken voorradig (zondag ook nog eens voor een zacht prijsje te koop). Als je dit sieraad zo ziet is het ook een goed idee een aantal van die boeken tot kunstwerkjes te laten verwerken (dit voorbeeld is Wat u? van Irene Wiersma).

Alle reden dus om a.s. zondag ook het atelier van Jeanet Metselaar te bezoeken. Dat vind je op het (eerste) pleintje van Het Paleis aan de linker kant. De sieraden zijn nog te koop ook!

Zondag: vier literaire documentaires van Beeldlijn

Stichting Beeldijn maakt filmportretten van kunstenaar, literatoren en politici uit het noorden. Vier van hun literaire documentaires zijn komende Culturele Zondag in Het Paleis te zien:
13.00 uur: over Gerrit Krol
14.00 uur: over Rutger Kopland
15.00 uur: over Vasalis
16.00 uur: over de Dichters uit Epibreren.

De films draaien in de zaal 'Mortier' van Het Paleis, Boterdiep 111 te Groningen. De toegang is gratis.

Vorig jaar, bij het 25 jarig bestaan van Beeldlijn, verscheen het overzichtsboek Het geziene werk. Dit boek is voor de bezoekers deze middag ook te koop; verschillende dvd's van de films trouwens ook.

Wielerhelden bij Spijkers

Hun bundel verschijnt pas over twee weken, maar nu al waren drie van de vier dichters* van De dood en het peloton afgelopen zaterdag in het Vara-radio-2-programma Spijkers met koppen. Het bleek een programma te zijn waar deze luchtige gedichten over een ogenschijnlijk zwaar onderwerp uitstekend tot hun recht kwamen. Je kunt het terug beluisteren en wel hier: http://spijkersmetkoppen.vara.nl/gemist

* De vierde dichter was fietsen.

Programma boekenweek Groningen

Komende woensdag begint de jaarlijkse boekenweek. Groningen doet z'n naam als literatuurstad eer aan als je kijk naar onderstaand veelzijdige programma.

Voor Uitgeverij Passage springen er in dit overzicht alvast drie literaire activiteiten uit. Om te beginnen komende donderdag Café De Vriendschap, waar een aantal auteurs uit Groningen in een ongedwongen setting vertelt over literatuur en vriendschap. Dan is er verder natuurlijk de Culturele Zondag, met een zo uitgebreid literair programma dat het haast een festival an sich lijkt. Het in Het Paleis te verzamelen verhaal De liefdesverdrietbrief van Beethoven van Meindert Talma is een hebbeding voor elke literatuurminaar en boekenliefhebber.

De zondag daarop besluiten we de Boekenweek met de presentatie van De dood en het peloton, ook al in Het Paleis.


Een volledig overzicht van het programma van de boekenweek 2012 in Groningen

10 t/m 24 maart, tijdens openingsuren, boekhandel Godert Walter:
Jubileumexpositie De vier seizoenen.
10 maart t/m 14 april, tijdens openingsuren, antiquariaat Berger & De Vries:
Expositie ‘Bibliofiel drukwerk in Groningen’

Woensdag 14 maart, 17.00 uur, Openbare Bibliotheek:
Herman Sandman opent de boekenweek. Start van de tentoonstelling Over nachttreinen en zilveren lepels (een project van uitgeverij Palmslag). Dewebschrijvers.nl komt met twintig verhalen over vriendschap en andere ongemakken. Deze tentoonstelling is de gehele boekenweek in de OB te zien.

Donderdag 15 maart, 19.00-21.00 uur, selexyz scholtens:
Café De Vriendschap. In samenwerking met Uitgeverij Passage treden hier op: Anton Brand, Bill Mensema, Herman Sandman en Irene Wiersma. Rosa Timmer presenteert.

Donderdag 15 maart, 20.00 uur, boekhandel Godert Walter:
lezing over Jan Elburg door Jan van der Vegt (entree 3,50)

Zondag 18 maart, 13.00-17.00 uur, Het Paleis:
Culturele Zondag. Ditmaal extra aandacht voor literatuur en boekontwerp.  Verzamel de 16 losse delen van een exclusief verhaal van Meindert Talma (start bij Uitgeverij Passage).
Voorts uitgebreid programma. Optredens van Meindert Talma, Kees de Vries, Ellen Deckwitz, cursisten schrijversvakschool en thrillerschrijvers van dewebschrijvers.nl; documentaires over Kopland, Krol, Vasalis en de Dichters uit Epibreren. Signeren door Herman Sandman, Nina van den Broek, Paul Gellings en Anton Brand.

Maandag 19 maart, 20.00 uur, selexyz scholtens:
Lezing Joke J. Hermsen (entree 5,00)

Dinsdag 20 maart,  20.30 uur, Huis de Beurs:
Susanne Jansen bij Flanor (entree 5,00; studenten 4,00)

Woensdag 21 maart, 20,00 uur, boekhandel Godert Walter:
Anneke Claus interviewt Anton Valens over zijn Het boek Ont (entree 3,50)

Donderdag 22 maart, 20.00 uur, Academiegebouw:
Spraakmakende boeken. Ditmaal over Moby Dick van Herman Melville

Vrijdag 23 maart, 16.00 uur, boekhandel Van der Velde:
interview met Bert Natter

Vrijdag 23 maart, 19.30, Openbare Bibliotheek:
Tom Lanoye. De schrijver van het boekenweekgeschenk wordt geïnterviewd door CPNB-directeur Eppo van Nispen tot Sevenaer (entree 7,50)

Zaterdag 24 maart, 13.00-14.00, selexyz scholtens:
Tom Lanoye signeert

Zondag 25 maart, 14.00 uur, Openbare Bibliotheek:
Zondagschrijvers. Maandelijks interviewprogramma met vandaag Anton Brand, Jan van Mersbergen en Rolien Scheffers als gasten en Coen Peppelenbos als gastheer (entree 5,00).

Zondag 25 maart, 15.30 uur, Het Paleis:
boekpresentatie van De dood en het peloton (Uitgeverij Passage). 44 sonnetten over wielerhelden door 4 Drentse dichters.

Joost Oomen op Glasnost


Glasnost heet het nieuwe cultuurprogramma op Oog-radio. Elke maandag is het te beluisteren. Het wordt gemaakt door Bram Douwes, Rick van der Kleij, Maarten Praamstra en Maarten Bronts. Regelmatig terugkerende gast zal Joost Oomen zijn. Hij vertelt de luisteraars hoe hij werkt aan zijn project 'Huil', het idee waarmee hij het Hendrik de Vries-stipendium won. In het najaar gaat zijn bundel verschijnen bij Uitgeverij Passage. Beluister de eerste aflevering hier.

Een mooi gesprek over opera

De exemplaren van Laatste reis stonden er glimmend bij vanavond  bij boekhandel Van der Velde


Deze kast vormde het decor van een eerste uit een reeks lezingen die Anton Brand geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe roman. Han Borg was vanavond de interviewer. Die is ook een groot liefhebben en kenner van opera, een Italofiel en trouwens ook meelezer van het boek. Hij zorgde voor een aangenaam gesprek over Laatste reis, en over opera. Komt het in deze tijde van zware bezuinigingen wel goed met de opera, was een van de vragen die aan de orde kwam. De auteur was wel positief gestemd, de interviewer wat somderder. Maar dat stond een inspirerend gesprek over deze roman over de opera bepaald niet in de weg.


De thuisblijvers hadden weer ongelijk, maar die kunnen de schade nog inhalen. Kijk maar op de optreedagenda van Anton Brand.

Herman Sandman opent Boekenweek in Groningen

(perbericht van de Bibliotheek)

Op woensdag 14 maart start in het hele land de 77e Boekenweek. Het thema van de Boekenweek 2012 is Vriendschap, onder het motto 'Vriendschap en andere ongemakken'.

Uitbundige openingSchrijver en columnist Herman Sandman neemt het openingswoord voor zijn rekening. Hij zal twee bijzondere projecten onthullen:

Over nachttreinen en zilveren lepels. Fotograaf Maurice van Dijk portretteerde een bont gezelschap van bekende Groningers met hun favoriete boek. Op de eerste verdieping van de Centrale Bibliotheek is een expositie ingericht van de foto’s.

Twintig verhalen over vriendschap. Dewebschrijvers.nl, het digitaal platform van het Kunstencentrum en de Bibliotheek, presenteert Twintig verhalen over vriendschap en andere ongemakken. Deze installatie is tot 31 maart op de 1e verdieping te bekijken.

De opening vindt plaats in de Centrale Bibliotheek, Oude Boteringestraat 18, Groningen op woensdag 14 maart om 17.00 uur en is gratis toegankelijk. Aanmelden is gewenst. De expositie en de installatie zijn gratis te bezoeken.

Gronings kookboek wint internationale prijs

Het Groningse kookboek Maak van de noot een deugd heeft een belangrijke internationale prijs gewonnen: de Gourmand Cookbook Award, voor het best geïllustreerde kookboek van 2011 ter wereld.
De prijs werd gisteravond laat in het Folies Bergère theater in Parijs uitgereikt aan de Groningse schrijfsters Karin Sitalsing en Marije Sietsma. Illustratrice Helga de Graaf, hoofdverantwoordelijke voor de prestigieuze prijs, kon er in verband met zwangerschap niet bij zijn.
Het boek verscheen vorig jaar bij aanvang van de pepernotenperiode en kreeg meteen al veel waardering, niet alleen door het originele idee, maar ook door de bijzondere vormgeving. Dat is nu beloond met een wereldwijde waardering. Voor de Gourmand Cookbook Award worden jaarlijks 26.000 boeken beoordeeld.
Een felicitatie dus voor de collega's van uitgeverij Loopvis!

Een tafel vol vriendschap

We tellen af naar de boekenweek. Die begint volgende week en heeft als thema 'Vriendschap en andere ongemakken'. Een van de programma's tijdens die week zal zijn café de Vriendschap. Selexyz Scholtens is er al helemaal klaar voor, getuige deze tafel vol vriendschap:


Hier liggen de boeken van Anton Brand, Bill Mensema, Herman Sandman, Rosa Timmer en Irene Wiersma, die op donderdagavond 15 maart in een speciaal ingericht café in de boekhandel zullen optreden.

Ook in de etalage maakt Seleyz Scholtens reklame voor het evenment:


Voor het kopen van die boeken hoef je natuurlijk niet tot 15 maart te wachten....

Optredens Anton Brand

Veertien dagen geleden presenteerden we Laatste reis. In het spoor van Vincenzo Bellini. Nu komen er tal van optredens aan waarbij Anton Brand meer over zijn roman kan vertellen. Dat begint deze week al.


Een overzicht van de eerstkomende optredens van Anton Brand:
- donderdag 8 maart, 19.30 uur bij boekhandel Van der Velde (Groningen): Italië-kenner Han Borg gaat Anton Brand interviewen. Verder voorlezen en signeren.
- donderdag 15 maart, vanaf 19.00 uur bij boekhandel Selexyz Scholtens: als een van de auteurs van literair café De Vriendschap, gepresenteerd door Rosa Timmer (en met operazangeres Eske Tibben).
- zondag 18 maart, 16.30 uur op de uitgeverij: signeersessie in het kader van de Culturele Zondag.
- zondag 25 maart, 14.00 uur in Bibliotheek Groningen een interview met Coen Peppelenbos in de reeks 'Zondagschrijvers'.
- dinsdag 17 april, 20.00 uur: gast bij 'Geboekt in Haren', een programma van de Bibliotheek Haren en Boomker Boeken.

Anton Brand blogt ook over zijn nieuweling en wel hier.

Het glimt

Dat het nieuwe boek van Vaandrager een Rotterdams accent zou krijgen, lag voor de hand. Het Rotterdamse ontwerpbureau 75B ontwierp een omslag met roze, metallic en zwart. Wie tekst van Sleutels heeft gelezen, zal daar iets van begrijpen. Nu de kaft gedrukt is ziet het er mooi en glimmend uit:


Ook de boekpresentatie is in Rotterdam: op 16 maart bij Van Gennep, lees het hier.

Diana Ozon over punk

Punk staat weer enorm in de belangstelling. Vooaral vanwege een expositie in het Centraal Museum in Utrecht die morgen geopend wordt. Gelukkig zijn er mensen die verstandige dingen over het tijdperk kunnen zeggen, zoals punkdichteres Diana Ozon hier op Geschiedenis tv (met prachtige archiefbeelden):

Vriendschap tussen auteur en uitgever

Vriendschap. We gaan er de komende tijd veel over horen, want het is het thema van de komende boekenweek. Reden voor Boekblad (vakblad voor uitgeverij, boekhandel en bibliotheek) om een special te maken rond het dit onderwerp. Dus werd een aantal boekenvakkers benaderd om iets te vertellen over vriendschap. Waaronder ik als uitgever.

Maar dat leverde de gemeenste vraag in mijn carrière op: 'met welke auteur ben je het best bevriend?' Mijn repliek was: 'met welke auteur niet?'
Ik noem maar wat willekeurige dingen: met Lupko Ellen zat ik afgelopen zomer nog op een stadsstrand in Berlijn, met Bill Mensema ging ik naar een concert van Paul McCartney, Rosa Timmer was een onovertroffen baldame op het boekenbal, Anton Brand heeft altijd tijd voor koffie en later op de dag een wijntje, Willem Jan van Wijk belt een paar maal per week uit pure belangstelling, met Renée Luth filosofeer ik graag aan de bar van café Marleen, en zo kan ik wel doorgaan. Want deze opsomming is willekeurig en absoluut niet uitputtend. Gelukkig kan ik zo wel uren doorgaan, want vriendschappelijke relaties zijn onontbeerlijk voor zo'n persoonlijke bedrijfstak als het boekenvak is.

Maar ik moest toch één naam noemen.

Dan komt de gewiekste uitgever weer om de hoek kijken.Want van al die aardige schrijvers is er eentje die een recent boek heeft dat helemaal aansluit boek het boekenweekthema: Paul Gellings. Daarom staat er in het boekenweeknummer van Boekblad een mooi interview over de Belgische vriendschap tussen Paul en mij. Wat dat is, een Belgische vriendschap, ja daarvoor moet je Boekblad direct maar gaan lezen.

Restte nog een ander probleem: we moesten ook samen op de foto. Daarvoor kon Erik van den Broek ons mooi uit de brand helpen. Want vlak voor de boekpresentatie van Laatste reis schoot hij nog foto's van ons tweetjes. De redactie kreeg keuze uit een stuk of vijf. Deze viel af:


Boekblad plaatst in z'n boekenweeknummer vriendschap-interviews tussen Anton Scheepstra (uitgever) en Paul Gellings (auteur), Daphne de Heer (organisator SLAA) en Christien Otten (auteur), en Marga Hirschfeld (boekhandelaar) en Frank de Macker (vertegenwoordiger).

Tenslotte nog dit: die roman van Paul Gellings over een vergeefse zoektocht naar vrienden van vroeger heet Verbrande schepen.

Dit zijn de dichters

Wie zijn toch de mannen achter De dood en het peloton? Gister was het hele kwartet op de uitgeverij. We konden promotiefoto's maken. Dus kunnen we ze nu voorstellen:


Hier zitten van links naar rechts: Ton Peters, Ben Hoogland, Gezienus Omvlee en Rob Boudestein


De bovenste foto is geschikt voor de achterflap, de twee andere kunnen we mooi als publiciteitsmateriaal gebruiken.
Presentatie van deze bloemlezing wielergedichten: zondag 25 maart, 15.30 uur in Het Paleis Groningen.

Vaandrager op Terschelling

Leuk als mensen in de gaten houden wat er bij Passage uit gaat komen en dan ook weer met tips komen. Zo kreeg ik deze foto van een citaat van Vaandrager in Brasserie Brandaris in West-Terschelling:


De nieuwe Vaandrager verschijnt 16 maart. Lees de uitnodiging voor de boekpresentatie.