Uitgeverij Passage ruimt op

Het is het leed van elke uitgever: een restvoorraad waar je mee blijft zitten, boeken uit de backlist die te langzaam verkopen. Vroeger ging die dan naar de Slegte, maar nu die niet meer bestaat moet de uitgever op zoek naar alternatieven. Uitgeverij Passage heeft er een gevonden: De Gekroonde Mandril, een mooie, nieuwe tweedehandsboekenzaak in Groningen. De winkel zit aan de Oude Boteringestraat 11, dat is tegenover de openbare bibliotheek.


Op de eerste verdieping van die winkel is nu een kast te vinden met boeken die Uitgeverij Passage opruimt. Ze kosten daar slechts € 7,50 per stuk. Elke vrijdag komt er verse aanvoer. Een bezoek aan De Gekroonde Mandril is trouwens een grote aanrader voor elke boekenliefhebber...

Over de roman Coma



Aldus media over Marcel de Jong: Coma.

In maart verzorgt Marcel de Jong de volgende optredens:
13 maart: literaire avond Delft over Coma,
14 en 15 maart: tijdens festival Verzet de Zinnen (Kasper Peters is daar trouwens ook)
21-3: opening van het nieuwe Nusantara, samen met muzikant Olmo van der Mast

Kasper Peters in Dichter van geluk

(binnengekomen persbericht)

De stadsdichter Kasper Peters is dinsdag 3 maart  om 12.30 uur te gast in Dichter van Geluk in de Groninger Forum Bibliotheek. Hij gaat met Rense Sinkgraven in gesprek over zijn favoriete poëzie, zijn passies én over geluk. Actuele bundels passeren de revue en uiteraard wordt het Geluksgedicht van de Maand  ten gehore gebracht.



Kasper Peters
Kasper Peters is freelance poëziedocent én Brommerdichter. Hij staat niet alleen bekend als een getalenteerd dichter, maar ook als een goed voordrachtskunstenaar. Hij is een van de medeoprichters van De Dichters uit Epibreren.  In 2004 verscheen zijn poëziedebuut Hellevaartsdagen, in 2009 de bundel Kanaalkoorts. Zijn laatste uitgave Kelder  verscheen in 2013 bij zijn uitgever Passage. Zijn werk verschijnt in verschillende literaire tijdschriften, boeken en bloemlezingen. Sinds januari jongstleden is hij de nieuwe stadsdichter van Groningen. Daarmee is hij de zevende stadsdichter die dit ambt voor twee jaar gaat vervullen.

Maandelijks schuift een bijzondere gast aan tafel bij Rense Sinkgraven om te praten over zijn favoriete poëzie, zijn passies én over geluk. Dichter van Geluk vindt plaats in de Groninger Forum Bibliotheek, locatie Oude Boteringestraat 18, 1e verdieping en begint om 12.30 uur. Toegang is gratis en koffie en thee staan klaar.

Boeken Bijpraat Borrel

Ben je een boekenliefhebber en wil je in informele sfeer eens met andere liefhebbers over je leeservaringen praten? Dan kun je in Groningen nu elke laatste zaterdag van de maand terecht op de Boeken Bijpraat Borrel bij boekhandel Godert Walter. Zaterdag 28 februari is die voor het eerst. De boekhandel organiseert de BBB in samenwerking met Uitgeverij Passage.


Vanaf vier uur kun je in boekwinkel, omringd door tal van inspirerende boeken, vertellen en horen wat de te lezen boeken van dit moment zijn. Uitgeverij Passage zorgt bovendien voor een boek van de maand, waarvan de schrijver ook persoonlijk aanwezig zal zijn. In maart is dat Peter Verschuren, die net zijn boek Genadebrood heeft gepresenteerd. De gastschrijver zal geen lezing houden of zoiets, maar is natuurlijk wel aan te spreken over zijn boek. Bovendien zal hij desgewenst een boek signeren.

Peter Verschuren
De BBB is een nieuw initiatief van deze boekhandelaars en uitgever. Tot aan de zomer proberen we dit eens uit. Dus wees welkom op 28 februari, 28 maart, 25 april, 30 mei en 27 juni. Sapjes en wijn worden aangeboden door Godert Walter en Uitgeverij Passage. We zijn benieuwd hoe dit gaat lopen.

Indiebookday 21 maart

De platenwereld kende al een Indie Record Day. Met dat in het achterhoofd initieerden Duitse uitgevers de Indiebookday. Steeds meer landen haakten aan: het Verenigd Koninkrijk, Italië, Portugal. Vorig jaar deed die dag al een heel klein beetje z'n intrede in Nederland, bij Uitgeverij Passage. Dit jaar gaat de Indiebookday dan eindelijk het hele land in. Op 21 maart is de Indiebookday 2015.



Indiebookday is bestemd voor liefhebbers van mooie en bijzondere boeken. Er zijn in Nederland vele onafhankelijke uitgeverijen actief. Zij brengen vaak prachtige boeken uit, die het in de boekwinkel op moeten nemen tegen het geweld van de concernuitgevers. Deze dag zet die onafhankelijke uitgevers en hun boeken en auteurs in het spotlicht.

Logischerwijs werken we op deze Indiebookday zoveel mogelijk samen met onafhankelijke boekhandels. Op 21 maart zal de Indiebookday gevierd worden in Amersfoort, Amsterdam, Assen, Beesel, Breda, Gorinchem, Groningen, Maassluis, Nijkerk, Nijmegen, Oss, Roermond, Rotterdam, Utrecht en Werkendam.

De dag zal worden afgesloten met een speciaal Indiebookday Gala in Groningen.
De Indiebookday wordt ondersteund door de VZU.

Op de hoogte blijven?
Aan het programma wordt nog volop gewerkt. Bijf op de hoogte via http://indiebookday.org/nl/ of like de Facebook-pagina.

Er volgt in de komende weken nog veel meer nieuws over de Indiebookday.

Programma presentatie Genadebrood

Peter Verschuren, wethouder Sociale Zaken in Hoogezand-Sappemeer voor de SP,  schreef een boek over voedselbanken. Genadebrood is de titel. Dit boek wordt komende woensdag gepresenteerd bij de voedselbank Groningen. Iedereen is van harte welkom bij de lancering van dit boek, zie de uitnodiging.


Programma
Vanaf half vier zijn belangstellenden welkom wij de voedselbank Groningen (Oosterhamrikkade 119). Om vier uur opent Ecco van Oosterhout (presentator bij OOG-tv) het programma. Hij begint met een interview met Ulfert Molenhuis, voorzitter van de voedselbank in Groningen. Daarna volgt een lezing van Thijs Lijster (docent wijsbegeerte aan de Rijksuniversiteit Groningen en publicist bij o.a. De Groene Amsterdammer).

Daarna spreek Van Oosterhout met de schrijver over het boek. Als laatsten zijn Clara en Sjaak Sies uitgenodigd. Zij richtten de eerste voedselbank op, die in Rotterdam en mogen daarom het eerste exemplaar van het boek in ontvangst nemen.

Bart van der Harst zorgt voor de muzikale omlijsting.

Genadebrood is vanaf 26 februari bij elke serieuze boekhandel in het land verkrijgbaar, of te bestellen via de website van Uitgeverij Passage.

De Nieuwsshow over Lou Leeuw

Als noorderling ben je altijd verbaasd dat namen als 'Lou' en 'Strikwerda' kennelijk zo moeilijk uit te spreken zijn en dat men in het Westen denkt dat iedereen in het Noorden vooral in dialect zingt. Maar verder: mooie bespreking van Leon Verdonschot over de biografie van Lou Leeuw. Terug te beluisteren hier:
Leon Verdonschot

Daar is Ab Visser weer

Mooi nieuws: de collega's van Lebowski Publishers gaan de roman De buurt van Ab Visser opnieuw uitgegeven. De roman is vanaf 1 maart te koop in een geselecteerd aantal boekwinkels. Twee jaar geleden publiceerden wij al Ab Visser Biografie, de zeer goed ontvangen levensschets door Michiel van Diggelen. De biografie verscheen op de honderdste geboortedag van de schrijver. In de maanden erna publiceerde zo'n beetje elke serieus in literatuur geïnteresseerd medium een prachtige recensie.


De roman De buurt speelt in de wijk in de stad Groningen waar de eigenzinnige schrijver Ab Visser geboren is en zijn eerste levensjaren doorbracht. Het is het wijkje achter de Westerhaven dat nadien plaatgegooid is en vervangen door non-discripte nieuwbouw. Na enige speurwerk konden we toch dicht in de buurt van zijn geboortehuis een plaquette voor Ab Visser neerhangen.

Voor de VPRO is het verschijnen van De buurt  reden aandacht te schenken aan Ab Visser. Komende zondag op radio 1 vanaf 21.00 uur wordt daarom de documentaire Een literaire ambachtsman; het uitbundige leven van de schrijver Ab Visser uitgezonden. Met medewerking van Douwe van de Bijl (Gronings levende literatuurencyclopedie), Michiel van Diggelen (biograaf) en - pikant gezien haar weerzin tegen de biograaf - Margreet Hirs (weduwe).

Update: de docu is hier te beluisteren.

Ondertussen is de veelgeroemde Ab Visser Biografie gewoon  te koop in élke boekhandel. Lees ook wat de pers schreef over Ab Visser Biografie.

Bovendien nog leverbaar het boek over het literaire leven in Groningen: Arcadia der Poëten van Herman Sandman

Prozaclub nu echt los

De Prozaclub van januari is niet doorgegaan omdat het de dag van de uitvaart van Jan Strikwerda was. Maar deze week gaat de Prozaclub dan echt los op de nieuwe locatie (Kroeg van Klaas) en op de nieuwe dag (nu elke derde donderdag van de maand):


Vaste leden Herman Sandman, Rosa Timmer, Bill Mensema en Tjitske Zuiderbaan zijn present. Het andere vaste lid, Meindert Talma, moest wegens optreden elders afzeggen. Vandaar dat er vanavond een speciale gastschrijver is: Bettie Fisscher.

Aanvang 20.30 uur in De Kroeg van Klaas, Oosterweg 26, Groningen. Entree gratis

Eerste stadsgedicht Kasper Peters

Zes gedichten per jaar maken, dat is de officiële opdracht voor de stadsdichter van Groningen. Kasper Peters, sinds eind januari de nieuwe stadsdichter van Groningen zal daar geen probleem mee hebben, integendeel. We voorzien een dikke bloemlezing aan het aan van de termijn. Zijn eerste stadsgedicht vind je op de website van de gemeente.

Daarnaast gaat Kasper Peters op veel plekken opduiken. Vast zijn natuurlijk Poëzie met Kasper, elke laatste vrijdag van de maand in het ORKZ en zijn optreden als brommerdichter, elke maand op de jeugdafdeling van Groninger Forum locatie Oude Boteringestraat (oftewel: de bibliotheek), maar let maar op hoe vaak hij de komende twee jaar allerlei bijeenkomsten in de stad op vrolijke wijze gaat inkleuren.

Een boek voor Valentijn

Geen mooier cadeau dan een boek. Dat geldt ook voor Valentijn. Bij Uitgeverij Passage zorgen we ervoor dat je een mooi boek als Valentijnscadeau kunt geven, óf discreet kunt laten opsturen.


1. Zelf cadeau doen: is natuurlijk heel simpel. Maak je keuze of onze website of laat je inspireren door de zeven tips hieronder en bestel dat boek (uiterlijk donderdag, dan komt het goed).

2. Als verrassing een boek laten opsturen, zodat je (heimelijke) geliefde dit op Valentijnsdag in de bus krijgt.
Bestellen gaat via het bestelformulier op onze website. Vul je eigen adresgegevens in, en noteer bij 'opmerkingen' de adresgegevens waar wij het boek naartoe moeten zenden. Geheel discreet zenden wij het boek per post op, en doen er nog even zo'n leuk stickertje als hierboven op.
(bestel uiterlijk vrijdag 15.00 uur; wij rekenen voor deze service geen extra kosten; factuur gaat naar je eigen adres; 100% discretie verzekerd; boek valt zaterdag bij je geliefde in de bus)

Zeven boekentips voor Valentijn:
- Rosa Timmer: Bikiniseizoen - lekker pittige columns voor de moderne jonge vrouw
- Lilian Schneider: Aquamarijn - spannende thriller rond een vrouw die de grote liefde vindt
- Bill Mensema: Captain Liefie - roman over liefdesverdriet en hoe humor je daar doorheen kan helpen
- Ronald Ohlsen: Het geheugen van Herman Blauw - verdwijning van het mooiste meisje van de klas en hoe dat de rest van het leven doorwerkt
- Elle van Bohemen: Overgave - de meest pikante keuze: een bundel erotische verhalen voor en door vrouwen
- Renée Luth: Pingpongtong - dichtbundel waarin (lesbische) liefde een grote rol speelt
- Anton Brand: Laatste reis - over liefde voor opera en Italië

Of maak gewoon je eigen keuze op onze website of bij je eigen boekhandelaar.

Literair-muzikale bijdragen aan Stukafest

Stukafest is het studentenkamerfestival en dat vindt uiteraard ook in Groningen plaats. Op 19 februari is het weer zover. Dit jaar op het affiche een aantal literaire-muzikale bijdragen uit het fonds van Uitgeverij Passage: Joost Oomen, Meindert Talma en Irene Wiersma.


Alle informatie op de website van Stukafest Groningen.

Interview Peters Aerts

De Roskam is een onafhankelijk weekblad voor Twente. Naar aanleiding van het boek Peter Aerts, the Dutch Lumberjack had de kant in de aflevering van 16 januari dit uitgebreide interview met Peter Aerts (klik voor een vergroting):



Bestel hier het boek Peter Aerts, the Dutch Lumberjack

Presentatie boek voedselbanken

Genadebrood is de titel van het boek dat handelt over de onstuitbare opmars van de voedselbank. Zo'n boek moet je natuurlijk presenteren in een voedselbank. Dat gebeurt ook: op woensdag 25 februari lanceren we dit boek in de voedselbank van Groningen. Het eerste exemplaar gaat naar het echtpaar Clara en Sjaak Sies, oprichters van de eerste voedselbank, die in Rotterdam.

Het evenement is voor iedereen gratis toegankelijk, zie hier de uitnodiging:


Kun je niet aanwezig zijn? Reserveer dan alvast een exemplaar van Genadebrood via de website van de uitgeverij of bij je eigen boekhandelaar.

Lees het programma van deze boekpresentatie hier.

Dit is geen elpee

De twee jaar stadsdichterschap van Joost Oomen zit erop. Bij zijn afscheid als stadsdichter van Groningenwilde hij iets speciaals maken. 'Er komt een elpee,' meldde hij. Welnu, zijn vinylplaat is uit, maar het is geen elpee:


Een elpee is namelijk groter (30 cm, zo groot als de draaischijf op de foto) en draai je op 33 toeren af. Dit singletje hoort op 45 toeren.
Maar goed: gemijmer van de oude garde die met vinyl opgroeide. De waarheid is dat dit een prachtproject van Joost Oomen is. Zeven gedichten heeft hij ingesproken.

Op kant A staan:
- Het zijn allemaal meisjes
- De straat met mijn moeder
- Ondertussen werd ik al 23
Op kant 2 staan:
- Winegum
- Desiree is overleden
- Zeemijn en ik
- Glijdt in de broek

Koop dus deze vinlyplaat, het is een hebbeding. Je kunt hem bij Joost Oomen zelf bestellen. Dit is een mooi document; hij vraagt er maar vijf euro voor. Hoe Oomen gedichten voordraagt is hiermee voor de eeuwigheid vastgelegd. Vinyl gaat wel lekker lang mee