Reacties Het smeedwerk van herinnering

In oktober presenteerden we in een stampvolle Waanders in de Broeren Het smeedwerk van herinnering, de nieuwe roman van Paul Gellings. In deze roman beschrijft Gellings in een wervelende mengeling van feit en fictie het leven van zijn grootvader Karl Gellings, kunstsmid in turbulente tijden in Rotterdam. Juist vanwege deze familieachtergrond is dit een bijzonder persoonlijk boek geworden, met de bijbehorende emoties, en dan is de auteur nog meer dan anders benieuwd naar de reacties.

Welnu, die reacties komen zo langzamerhand. Paul Gellings verzamelt ze in een mapje 'fanmail', en dat is gezien de inhoud van die reacties een adequate benaming. Wij mogen er uit citeren. Lees ze onder het plaatje.

En bestel vooral in deze tijden een exemplaar van Het smeedwerk van herinnering bij de plaatselijke boekhandel. Zij helpen je graag aan een exemplaar. Bel of mail ze...


Uit het mapje 'fanmail' van Paul Gellings:

De herinnerde soldaat in het Duits

De herinnerde soldaat, de alom geprezen roman van Anjet Daanje, gaat in het Duits verschijnen. Vandaag zijn de handtekeningen gezet onder het contract dat Anton Scheepstra van Uitgeverij Passage daarvoor heeft afgesloten met uitgeverij Matthes & Seitz in Berlijn. De Duitse uitgever heeft de intentie de vertaling in het voorjaar 2023 uit te gaan brengen en wil het boek presenteren op de Leipziger Buchmesse van dit jaar.

Uitgeverij Passage verwacht dat dit contract ook de belangstelling voor de vertaalrechten van het boek in andere taalgebeden zal aanwakkeren. De uitgeverij onderhoudt daartoe verschillende contacten en verwacht dat de interesse voor vertaling in met name het Engels en het Frans nu een oppepper kan krijgen.

Intussen wacht de uitgeverij op de nieuwe, negende druk van De herinnerde soldaat. Wegens papiertekort zal die pas begin januari leverbaar zijn. Daarom raadt de uitgeverij aan belangstellenden te informeren bij de lokale boekhandel, vaak hebben boekhandels nog wel een voorraadje aanwezig. Op de uitgeverij zijn op dit moment nog 10 exemplaren te bestellen.

Mooi nieuws is ook dat we nieuw werk van Anjet Daanje kunnen aankondigen,. In de nieuwe voorjaarsfolder van de uitgeverij staat te lezen dat in mei de nieuwe roman van Anjet Daanje verwacht wordt. Die gaat Het lied van ooievaar en dromedaris heten. Het is een roman als een schaakspel: de verhalen spelen in drie eeuwen en er zijn liefst elf vertellers. Bij deze roman verschijnt ook een dichtbundel: Dijende gronden. Die gaat poëzie van Emily Brontë bevatten, vertaald door Anjet Daanje en aangevuld met gedichten van Daanje zelf.

Lees er meer over in de nieuwe folder van Uitgeverij Passage.

Jaaroverzicht 2021

In 2021 bracht Uitgeverij Passage 13 nieuwe boeken uit en waren er herdrukken van drie titels. Deze oogst staat in dit overzicht:

Achtereenvolgens verschenen in 2021:

  • Lejo Siepe: Onverwacht (boek | nieuws)
  • Renée Luth: Zeemeerminnen zinken niet (boek | nieuws)
  • Daniël Dee: De echo van mijn voetstappen  (boek | nieuws)
  • Barbara Henkes: Sporen van het slavernijverleden van Fryslân  (boek | nieuws)
  • Bill Mensema: De aarzelende demonstrant  (boek | nieuws)
  • Sander Blom / Niels Brouwers: Mythisch Groningen  (boek | nieuws)
  • Rob Siebelink / Guus Termeer: Heb je dat gelezen!  (boek | nieuws)
  • Bennie Roeters: Deze hemel  (boek | nieuws)
  • Stadsleven (jubileumbundel)  (boek | nieuws)
  • Hans Donderwinkel: Groninger keuken  (boek | nieuws)
  • Paul Gellings: Het smeedwerk van herinnering  (boek | nieuws)
  • Lupko Ellen: Als een mot  (boek | nieuws)
  • Anna van der Molen / Stefan van der Poel: Bob Houwen, man in verzet  (boek | nieuws)
Als herdrukken verschenen in 2021:
  • Anjet Daanje: De herinnerde soldaat (7e en 8e druk)
  • Margriet Fokken / Barbara Henkes: Sporen van het slavernijverleden in Groningen (3e druk)
  • Willemien Lenstra: Mevrouw wil versterven! (4e druk)

Wil je je eigen keuze maken uit de recent verschenen romans, volg dan dit schema.

Plannen voor het nieuwe jaar vind je in het bericht Voorjaar 2022.

Hendrik de Vriesstipendia 2021

Vrienden, familie en zelfs juryleden konden afgelopen zaterdag niet aanwezig zijn ben de uitreiking van de Hendrik de Vriesstipendia 2021. Dus moest het overgrote deel van de belangstellende het doen met de livestream. Klein voordeel, die blijft bij Kunstpunt te zien.

Zo kun je ook terug zien dat Ivo Smit (voor literatuur, op de foto rechts) en Leonard Witte (voor beeldende kunst) het Hendrik de Vriesstipendium 2021 wonnen. Ze kregen de prijs uit handen van de nieuwe wethouder voor cultuur, Berndt Benjamins.

Lees ook het bericht in het Dagblad van het Noorden en bij de Gemeente Groningen.

Publieksprijs

De genomineerden hoeven het gelukkig niet helemaal zonder publiek te doen. Van alle zeven genomineerden (5 beeldende kunst, 2 literatuur) is nu recent werk te zien om een speciale tentoonstelling bij Kunstpunt. Tot 11januari kan men daar ook stemmen voor de publieksprijs, die voor de winnaar nog duizend euro kan opleveren.

Doe mee en stem. En wij zeggen: bij voorkeur op een van de literaire inzendingen.... (dus Ivo Smit of  Maartje Terpstra - dat zijn de laatste twee in het overzicht)

Stem hier.

Ivo Smit gaat nu als winnaar zijn plan uitvoeren. Over een jaar zien we dat als boek terug in de Hendrik de Vriesreeks die door Uitgeverij Passage wordt uitgebracht.

Voorjaar 2022

Evenals vele andere uitgeverijen brengt Uitgeverij Passage tweemaal per jaar de nieuwe plannen naar buiten. In het voorjaar en in het najaar. Die plannen bieden we dan in eerste instantie aan aan de boekhandels, men spreekt daarom van de voorjaarsaanbieding en de najaarsaanbieding. Wij houden ook onze eigen lezer graag op de hoogte van wat er gaat verschijnen.

Dit is de voorjaarsaanbieding 2022 van Uitgeverij Passage:

(klik op de plaatsjes voor een vergroting)












De kalender van de voorjaarsaanbieding:

februari: Daniël Dee: De geschiedenis van Marthe (roman, ISBN 9789054524052)
februari: Marcel de Jong & Mark de Koning: Krankzinnig kantoorkompas (ISBN 9789054524069)
maart: Sander Blom: Mythisch Drenthe, 50 fabels, feiten en volksverhalen in tekst en beeld (ISBN 9789054524083)
april: Marjan Brouwers & Maike van der Kooij: Tussen de dijken; herinneringen aan het Ambonezenbosje (ISBN 9789054524090)
mei: Anjet Daanje: Het lied van ooievaar en dromedaris (roman, ISBN 9789054524106)
mei: Anjet Daanje / Emily Brontë: Dijende gronden (poëzie, ISBN 9789054524076)
juni: Lilian Schneider: Goudval (thriller, ISBN 9789054524113)

Al deze nieuwe boeken zijn nu alvast te reserveren bij de lokale boekhandel. Je kunt ook alvast bij Uitgeverij passage zelf resereven door een maailtje te sturen naar info at uitgeverijpassage.nl.
Hou dit blog in de gaten voor nieuws over alle uitgaven.

Zie ook de pagina VERWACHTE BOEKEN van onze website.

Wildvang afgelast

Bericht van Kunstpunt:

Helaas hebben we vanwege de coronamaatregelen moeten besluiten dit jaar Wildvang te cancelen. Wel zie je in Kunstpunt vanaf 15 december een tentoonstelling met daarin het werk van de genomineerden voor het Hendrik de Vriesstipendium. Én je kunt online stemmen op jouw favoriet voor de publieksprijs. 


Lees verder op de site bij Kunstpunt hoe Anna Dijk profijt heeft gehad van het winnen van de prijs van vorig jaar en met welk plan  Ivo Smit en Maartje Terpstra dit jaar een gooi naar de prijs doen. En je kunt daar ook op hen stemmen voor de publieksprijs!

De winnaars worden wel zaterdag tijdens een besloten bijeenkomst bekend gemaakt.


Spraakmakende boeken over De herinnerde soldaat

Op 25 november hield Spraakmakende boeken een lezing over De herinnerde soldaat van Anjet Daanje. Vanwege corona was de toegang tot de uitgebreide gastcollege van dr. Henk Harbers beperkt, maar nu staat het hele verhaal integraal online. Let wel: de lezing bevat wel spoilers, maar de lezers die De herinnerde soldaat al hebben gelezen, krijgen veel duiding bij de roman.

Ga er maar eens rustig voor zitten:



Wat ga je lezen?

Mensen vragen wel eens: hebben jullie nog een goede leestip? Ja, die hebben we altijd, verschillende zelfs. Maar welke roman ga je dan lezen Uitgeverij Passage heeft een handig schema gemaakt om je keuze te vergemakkelijken. Volg het spoor en kom uit bij een van deze recent verschenen romans:

Van links naar rechts kom je dan uit bij:

En als je dan nog niet kunt kiezen: lees dan onze jubileumbundel Stadsleven en krijg van liefst 23 schrijvers een idee hoe en wat ze schrijven. Deze bundel kost slecht € 12,50

Deze boeken zijn te koop in elke serieuze boekhandel of via onze website. Het eigen winkeltje van Uitgeverij Passage is elke vrijdagmiddag geopend. Daar ligt ook voor elke koper een geschenk klaar...



Boek Bob Houwen

Samen met het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (OVCG) zijn we bezig geweest met een boek over Bob Houwen, verzetsman en een van de grondlegger van dit centrum. Het OVCG viert dit najaar zijn dertigjarig bestaan en dat zou met feestelijkheden en deze publicatie vergezeld gaan. Zou, want vanwege de omstandigheden gaan die evenementen voorlopig niet door, die zijn verschoven naar het voorjaar. Maar het boek komt wel uit en is vanaf nu te koop in de serieuze boekhandel en op onze site.


Persbericht dat vandaag verzonden is:

Deze week verschijnt BobHouwen (1913-1982). Man in Verzet bij Uitgeverij Passage.

Houwen was in de Tweede Wereldoorlog een vooraanstaand verzetsman in de stad Groningen en stond met zijn omvangrijke collectie verzetskaarten aan de basis van het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (OVCG).

Nu verschijnt voor het eerst zijn levensverhaal in boekvorm. In deze bundel wordt de persoonlijke omgeving van Houwen benadrukt. Zo wordt hij geplaatst tegen de achtergrond van zijn kerk, zijn vrienden, zijn gezin. Dit levert een intiem portret op waarin niet alleen zijn drijfveren en overtuigingen naar voren komen, maar ook zijn functioneren binnen het gezin. Het persoonlijke aspect wordt nog versterkt door de Herinneringen die Houwen naliet en de herinneringen en ervaringen van zijn kinderen. In deze bundel betrekken we heel nadrukkelijk de naoorlogse periode. In zekere zin kwam er aan het verzet van Houwen namelijk geen einde. De strijd werd in andere vorm voortgezet.

Naast dit verhaal bevat het boek ook talrijke historische illustraties. Op het omslag staat een foto van het plaatsen van de beeld Sint Joris en de Draak naast de Martinikerk. Ook bij de totstandkoming van dit monument was Houwen bij betrokken.

Anna van der Molen en Stefan van der Poel, beiden historici en werkzaam voor het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (OVCG), schreven dit boek over Bob Houwen.

Dit boek verschijnt bij het dertigjarig bestaan van het OVCG. Vanwege de huidige coronamaatregelen zijn de activiteiten rond het jubileum en de boekpresentatie uitgesteld naar 2022. Het boek is nu wel verkrijgbaar bij de lokale boekhandels.


Promo Lukpo Ellen Als een mot

De nieuwe roman van Lupko Ellen is uit: Als een mot, heet die. We hebben er een promofilmpje bij:


 Dit filmpje is gemaakt door Louis Stiller.

Bestel Als een mot.

Uitstel

Er is papiertekort, zo heeft menig medium al gemeld. Daarenboven is er in het algemeen materiaaltekort, en worden de drukkers overstelpt met orders. Dat betekent het hele najaar al dat boeken tijdig gepland moeten worden, maar ook dat de productietijd bij de drukker almaar oploopt.

Om te voorkomen dat twee aangekondigde boeken pas rond de kerst verschijnen (en niemand ze meer zou opmerken), hebben we de verschijning van die twee titels over de jaarwisseling heen getild. Wij verwachten in het frisse jaar deze titels veel beter onder de aandacht te kunnen brengen en daar dan opvallende boekpresentatie voor te kunnen organiseren.

Dit betekent dat de eerder aangekondigde roman van Daniël Dee, De geschiedenis van Marthe, én het boek met kantoorhumor, Krankzinnig kantoorkompas, nu in februari 2022 gaan verschijnen. Hoe precies, dat melden we later via dit blog.

Op onze website hebben we de pagina verwachte boeken bijgewerkt en een planning voor voorjaar 2022 gegeven.



Lezersreacties Deze hemel

Bennie Roeters heeft net een nieuwe roman uit, Deze hemel, en dan ben je als auteur vanzelfsprekend zeer benieuwd naar de eerste lezersreacties. Welnu, die zijn enthousiast:

⸺⸺⸺⸺⸺⸺⸺⸺⸺⸻
 ‘…Prachtig…’ Actrice te A.

 ‘…Beste boek dat ik dit jaar heb gelezen… Kapitein te C.

‘…Onverwachte momenten. Verbeeldingskracht. Maar vooral de stijl. De zinnen… Antiquair te Z

‘…Vindingrijk. Geestig. De weemoed… Filmmaker te A.

'… Eigenlijk treurig, maar daarin boeiend... Hoogleraar te L

‘…gretig gelezen…Stomme Christenen!...verrassend en fraai einde... Beeldend kunstenaar te G.

 ‘…spannend en aangrijpend… Scheepsmakelaar te M

‘...In één adem uitgelezen…’ Toneelregisseur te A.

‘... Spannend en leest heerlijk weg!…’  Consulent te A.

‘...vele kleuren, zwarte achtergrond, in dorpen is het niét oké… Dichter te U.

⸺⸺⸺⸺⸺⸺⸺⸺⸺⸻

Zelf ook een reactie op het boek? Mail die door naar info (ad) uitgeverijpassage.nl


Bestel Deze hemel

BVBU Paradiso 2021

Update: deze beurs gaat wel door, nu zaterdag én zondag van 9 tot 5 met vooraanmelding. Fijn dat dat kan, maar Uitgeverij Passage heeft besloten het zekere voor het onzekere te nemen en toch maar niet deel te nemen. Hopelijk tot volgend jaar!

Voor de 44-ste keer vindt op zondag 5 december de Beurs van Bijzondere Uitgevers (BVBU) plaats in Paradiso, Amsterdam. Dit jaar is de beurs een uur eerder dan anders, nu van 12.00 tot  15.00 uur. Entree slechts € 5,00.


Uitgeverij Passage is er ook ditmaal bij en staat in de Grote Zaal in stand 15, dat is vlak tegen het podium aan (zie plattegrond). De BVBU is een niet te missen evenement voor de echte boekenliefhebber, en sowieso een van de weinige boekenbeurzen voor nieuwe boeken. Daarom is Passage er ook graag weer bij.



Presentatie roman Lupko Ellen

Update:

De presentatie gaat door, maar verschuift naar de middag. Wees nu welkom voor een kort feestelijk moment om vier uur. En daarna zit Lupko Ellen tot ongeveer half zes in de boekhandel te signeren. Het interview komt te vervallen, maar er is nog wel een voorleessessie. En het boek is er dus.

Op donderdag 18 november gaan we de eerste roman van Lupko Ellen (Als een mot) presenteren en dat doen we die avond vanaf half acht bij boekhandel Van der Velde, A-kerkhof 45-47 in Groningen.

Aanmelden is dus gewenst via akerkhof@boekhandelvandervelde.nl 

Voor ieders veiligheid houden we ons aan de dan geldende coronatoegangsregels. Hou dit blog in de gaten voor een eventuele update. En we hebben een plan-B...

Wat altijd door kan gaan: Als een mot lezen. Kun je om wat voor reden er de 18e niet bijzijn, bestel het boek dan bij Van der Velde. Dan heb je het alsnog snel na de presentatie in huis.

Het omslag van Deze hemel

Hoe komt eigenlijk een omslag tot stand? Vormgeefster Nadeschda Broere gunt ons een kijkje in de keuken en laat zien hoe het omslag van Deze hemel (de nieuwe roman van Bennie Roeters) is gecreëerd.

Zij las eerst het manuscript van Deze hemel en ontdekte de opvallende elementen in deze wat mysterieuze roman: yoghurt, honing, een groene Citroën DS, een afbeelding van een eik, de kleding die Polly draagt wanneer ze naar de première gaat (Mary Quant design), de sterrenhemel / Pleiaden en tape, tape waarmee de oudste broer afbeeldingen van de sterrenhemel in zijn kamer heeft bevestigd aan de muur. Daarnaast was er zijdelings heel vaag sprake van Indiaanse sferen.

Zo kwam ze tot een aantal stappen in het ontwerpproces:

Ontwerpproces 001 is het moodboard met afbeeldingen zoals hierboven beschreven

Ontwerpproces 002 is echte honing waarmee de titel is vormgegeven in het lettertype Poppins

Ontwerpproces 003 is echte yoghurt welke in een van de eerste ontwerpvoorstellen is toegepast (niet voorgesteld, maar wel een mooie afbeelding)

Ontwerpproces 004 is de fictieve sterrenhemel / Pleiaden waar Bennie aan refereerde nadat hij doorgaf dat hij de sterrenhemel in het ontwerpvoorstel met de Citröen DS en de bij + yoghurt als te clean ervaren had (kartonnen doos, witte en blauwe verf, en een felle lichtbron).

Schrijver en uitgever kregen uiteraard ook een en ander te zien en gaven feedback. 

Ook werd er gewerkt aan een flaptekst (voor achterop) en teksten voor de zijflappen. Voor die laatste konden we nog een oplossing vinden voor ons inhoudelijk geworstel met de vraag hoe we de verschillende dorpsbewoners steeds aan zou duiden. Nu kon er mooi een lijst op een van de flappen komen. Daarnaast moest er natuurlijk een auteursfoto komen (dank Henk Veenstra). Alles resulteerde dan in een omslag dat er uitgevouwen zo uitziet:


(klik op de plaatjes voor een vergroting)

Deze hemel is een intrigerende en mysterieuze roman die speelt in een dorp tegen de oostgrens waar normaal niet zo veel te doen is. Maar tijdens het oogstfeest vindt een tragisch incident plaats, waar verschillend dorpsbewoners in de roman hun eigen visie op geven. Bennie Roeters heeft een sublieme roman afgeleverd, vol opmerkelijke commentaren van de personages en verrassende wendingen. De geheimzinnige sfeer is subliem in het omslagontwerp vertaald, een omslag dat je steeds beter snapt naarmate je vordert in het boek.

Bestel Deze hemel

Dank aan Nadeschda Broere voor dit prachtig passend omslag. Zie haar website, en zie wat zij intussen meer voor Uitgeverij Passage deed.


Avond rond het familiegeheim van Lejo Siepe

Afgelast

Omdat de boekhandel om 18.00 uur moet sluiten, hebben we dit evenement afgelast. Wellicht is er ruimte voor een nieuwe datum, die verneem je dan zsm.

Op maandag 22 november is journalist en documentairemaker Lejo Siepe bij te gast boekhandel Godert Walter in Groningen om te spreken over zijn boek Onverwacht. Hij wordt daar geïnterviewd door Han Borg

De avond begint om 20 uur en reservering is vanwege de bijzondere omstandigheden verplicht. Reserveren kan in de winkel, telefonisch onder 050 312 25 23 of per mail onder info@godertwalter.nl. Toegang conform de geldende corona-regels.

Over dit boek:

Soms gebeuren er onverwachte dingen in een mensenleven. Journalist Lejo Siepe komt er pas na de dood van zijn moeder achter wie hij werkelijk is. Bij het uitruimen van het ouderlijk huis ontdekt hij het trouwboekje. Achter zijn geboortenaam staan de letters GEW. Wat betekent dat?

Hij gaat op zoek naar een oud familiegeheim. Er volgt een maandenlange speurtocht die hem in Heerlen, Oost-Groningen, de Noordoostpolder en Bremen doet belanden. Het boek geeft een schitterend beeld van een familie die op de ene plek buitengesloten wordt en dan in de polder een hernieuwd bestaan gaat opbouwen. Maar uiteindelijk moet de auteur zich belangrijke vragen stellen. Wat is afkomst? Wat zit er in de genen?

Met andere woorden: interessante vragen voor een boekenavond. Bovendien is actueel dat er een proces loopt over de behandeling van de zogeheten afstandsmoeders. Ook dat zal aan de orde komen.

Kookboekenweek in Groningen

Van 5 t/m 14 november is het Kookboekenweek. Hans Donderwinkel heeft net zijn boek Groninger keuken doen verschijnen, deze week is een uitgelezen moment om een rondje langs een aantal boekhandels in de provincie Groningen te trekken. Hans Donderwinkel is te gast:

In elke boekhandel zal Donderwinkel ongeveer een uur aanwezig zijn. Uiteraard maakt hij dan iets lekkers klaar. En hij signeert zijn boek.

Over Groninger keuken:

Donderwinkels nieuwe kookboek is het standaardwerk voor de traditionele Groninger keuken. In dit boek zijn alle traditionele gerechten uit de Groninger keuken verzameld. Van nieuwjaarsrolletjes tot spekkendikken, van kniepertjes tot eierbal, van stamppot mous tot poffert. Met dit kookboek ga je het hele jaar rond met traditionele Groninger gerechten. Het boek is op handige wijze gebonden en kost slechts € 15,00.

Ook een prachtig cadeau voor de komende feestdagen.





Kulinarische Gipfel

Col Colinair, het kookboek rond bergetappes dat in 2019 verscheen en geschreven is door Michiel Postma, is nu in het Duits uitgebracht. Achter Verlag publiceerde het boek daar onder de titel Kulinarische Gipfel

Postma presenteerde zijn vertaling vorige week op de Buchmesse (let op de poster)

Uit de folder van Achter Verlag:

Het originele boek, Col Culinair, 30 wielerbergen in gerechten dus, is nog steeds leverbaar bij de Nederlandse boekhandel en te bestellen bij Uitgeverij Passage.

4e druk Mevrouw wil versterven!

Verhalen uit het hospice, luidt de verduidelijkende subtitel van Mevrouw wil versterven! Willemien Lenstra, verbonden aan het Hospice Gasthuis Groningen, vertelt in een dertigtal verhalen hoe de laatste levensfase in een hospice er in de praktijk kan verlopen. Dit verhelderend beeld geeft velen een inzicht. Thans is verschenen de vierde druk van dit boek.

Bestel het boek


Lees ook de column van Sylvia Witteman over dit boek.

Meet & greet Bennie Roeters

 Bennie Roeters komt op 22 oktober naar Groningen vanwege zijn nieuwe roman Deze hemel.

Uitnodiging van Bennie Roeters:

Vrijdag 22 oktober is er een bijeenkomst bij Uitgeverij Passage, Sint Jansstraat 15 Groningen, ter gelegenheid van de verschijning van mijn nieuwe roman Deze Hemel. Het is een whodunit in de liefde. 

Je kunt er een praatje maken met de schrijver, anders doet hij het wel met jou. En hij signeert met genoegen. Vanaf 16:00 welkom! 

Nieuwe rondleiding Ulrum

(persbericht)

De Stichting Oude Groninger Kerken en Uitgeverij Passage organiseren op zaterdag 13 november 14.00 uur in Ulrum een rondleiding over de roman De Afscheiding van Marcel de Jong. Het is een verhaal over de kerkstrijd in 1834 die totaal uit de hand liep. Inschrijven kan via rondleiding@djccommunicatie.nl. Kosten rondleiding € 10 – inclusief lekkere hapjes en drankjes.


 

De rondleiding wordt gegeven door schrijver en journalist Marcel de Jong. De deelnemers  maken een wandeling door Ulrum. Daarbij krijgen ze uitleg over alle plekken die een rol hebben gespeeld tijdens de schermutselingen in Ulrum. Daarnaast bezoeken de deelnemers de Catharinakerk. De rondleiding wordt afgesloten met een in modern Nederlands vertaalde preek uit 1834 waarin de gelovigen worden opgeroepen om in verzet te komen tegen het maatschappelijk gezag.

 

Strijd gaat weer leven


Door de rondleiding gaat de afscheiding weer leven. De deelnemers gaan als het ware terug naar 1834, het jaar waarin Hendrik de Cock als predikant in Ulrum werkte. Met zijn orthodoxe geloofsopvattingen kreeg hij grote aanhang onder de armere delen van het volk. Tot grote frustratie van de elite. Die wilde rust en eenheid, geen volk dat in opstand kwam. De Cock en zijn volgelingen werden daarom keihard aangepakt. In de rondleiding wordt duidelijk hoe moedig De Cock en zijn aanhangers eigenlijk waren.



Museum in oprichting


De Stichting Oude Groninger Kerken en de inwoners van Ulrum werken aan  een museum/kerkhistorisch informatiecentrum waarin de afscheiding en het belang ervan voor de Nederlandse geschiedenis worden belicht. Deze lezing is een van de eerste activiteiten voor dit museum in oprichting. Verder kunnen de deelnemers ter plekke een gesigneerd exemplaar van de roman De Afscheiding kopen. Deze lezing is mede mogelijk gemaakt met financiële ondersteuning van het Nederlands Letterenfonds.


Wie niet meewandelt, kan De Afscheiding uiteraard ook kopen bij de serieuze boekhandel of via onze site.

Presentaties Het smeedwerk van herinnering

Een Duitse soldaat wordt in de eerste wereldoorlog krijgsgevangen gemaakt, komt enkele jaren na de oorlog weer vrij en wil dan snel emigreren. Hij geraakt wegens geldgebrek echter niet verder dan Rotterdam, ontmoet daar zijn vrouw en blijft er de rest van zijn leven hangen. Daar maakt hij tijdens de volgende oorlog het bombardement mee en speelt nadien bij de wederopbouw van de stad een actieve rol als kunstsmid. Onder andere werkte hij aan de bekende fontein op het Hofplein.

Dat is kortweg het verhaal van Karl Josef Gellings, de grootvader van Paul Gellings. In handen van deze auteur is dit verhaal in zijn nieuwe roman Het smeedwerk van herinnering tot een grootse Europese familieroman uitgegroeid met nog meer verhaallijnen. Die roman verschijnt eind deze maand.

Het smeedwerk van herinnering gaan we deze maand presenteren in:

Groningen: een pre-presentatie

Collega-auteur Anton Brand zal Paul Gellings interviewen over zijn nieuwe roman. Dat gesprek vindt plaats op donderdag 21 oktober om 19.30 uur in sociëteit de Harmonie. Aanmelding is noodzakelijk, via boekpresentatie@societeitdeharmonie.nl en bij de ingang van de zaal wordt om een QR-code of vaccinatie-/herstelbewijs gevraagd. 

Boekhandel Godert Walter verzorgt hier de boekverkoop.

Zwolle: de grote presentatie

Op donderdag 28 oktober vindt de presentatie van Het smeedwerk va herinnering plaats in Waanders in de Broeren in Zwolle. Let op: deze presentatie is alleen toegankelijk voor genodigden. Verder is toegang ook hier conform de coronaregels.

Hier zal Ron Driessen, Tussen Kunst & Kitsch met als specialisme toegepaste kunst vanaf 1880 en design, praten over het artistieke werk van Karl Gellings. Rik Elings verzorgt een piano-intermezzo. Na afloop is ok hier boekverkoop en de mogelijkheid de aangeschafte boeken te laten signeren.

Lukt het niet te komen? Bestel dan nu Het smeedwerk van herinnering bij de lokale boekhandel of via onze site.

Interview 30 jaar Uitgeverij Passage

Uitgeverij Passage bestaat deze maand dertig jaar. Daarom verscheen onlangs de jubileumbundel Stadsleven. Het vaktijdschrift Boekblad interviewde uitgever Anton Scheepstra. We geven dat artikel ook hier even weer:

Uitgeverij Passage bestaat dertig jaar

Enno de Witt | 4 oktober 2021

De landelijke uitgeverij die toevallig in Groningen is gevestigd viert zijn zesde lustrum met de vierhonderdste uitgave: 'Stadsleven'.

68171.fgjhk.png

Het boek, dat de ondertitel ‘Verhalen uit de stad’ kreeg, trakteert volgens het achterflap de lezer op ‘drieëntwintig bijzondere stadsgezichten en biedt een kennismaking met het werk van evenzovele auteurs uit het Fonds van Uitgeverij Passage.’

 ‘Ik wil graag doorlopende ISBN-nummers, en toevallig zou dit de vierhonderdste worden’, zegt Anton Scheepstra, die Passage dertig jaar geleden oprichtte en nog steeds leidt. Het idee was een landelijke uitgeverij die toevallig in Groningen is gevestigd, en dat is volgens Scheepstra ook gelukt.

‘In het begin zouden we wel zien hoe groot we zouden worden en of er personeel bij moest komen, maar ik doe nog steeds alles in mijn eentje, met een groep trouwe zzp'ers. Dat bevalt me nog steeds prima, geen dag is hetzelfde. Ik sprak laatst iemand die bij een grote uitgeverij werkt. Die klaagde dat ze alleen nog maar met cijfers te maken had. Dat overkomt mij niet. Vorig jaar ben ik als vrijwilliger bij Godert Walter boeken gaan inpakken en bezorgen. Dat doe ik met mijn eigen bestellingen ook, even een rondje door de stad fietsen. Een nadeel is wel dat je alles zelf moet oplossen, maar ik denk nog lang niet aan stoppen.’ 

In de loop der jaren is de fictie die Passage uitgeeft beter gaan lopen dan Scheepstra had verwacht: ‘Terwijl de non-fictie het ook goed doet. Ons uitgangspunt bij literatuur is dat we nieuwe schrijvers brengen. Het was de vraag of lezers daarop zaten te wachten, en het is gebleken dat ze dat doen. We brachten in het begin ook veel poëzie uit, maar dat is steeds moeilijker geworden en het is lastiger dat recht te trekken dan ik dacht. Onze dichters verkopen nog steeds bij optredens en festivals, in boekhandels is het geminimaliseerd. Klaarblijkelijk wordt er minder van verkocht.'

In 2009 verhuisde Passage naar een cultureel verzamelpand, maar dat bracht niet de gewenste voordelen, vandaar dat de uitgeverij sinds twee jaar in een winkelpand in de Groninger binnenstad zit. ‘Het voordeel daarvan’, zegt Scheepstra, ‘is dat we een grote etalage hebben, zodat veel mensen in contact komen met onze boeken.’ 

Scheepstra wil het geen cruciale titel noemen, maar het recente succes van de roman De herinnerde soldaat van Anjet Daantje was wel belangrijk: ‘Eens in de zoveel jaren heb je een succes nodig, dit was tot nu toe ons grootste. In de non-fictie doen boeken over Groningen het goed. De boekhandels in Groningen hebben grote hoeken Groningana, groter dan ik bij andere boekhandels aan belangstelling voor lokale en regionale uitgaven heb gezien.’

In de afgelopen dertig jaar heeft Scheepstra grote ontwikkelingen in het boekenvak meegemaakt. Daar zaten veel verbeteringen bij, zegt hij: ‘Op het gebied van techniek en communicatie. Als ik vroeger een mensen bekend wilde maken met mijn nieuwe boeken moest ik iets organiseren, nu hebben we daar sociale media voor. Online winkels als Bol.com zijn een extra verkoopkanaal. Maar de fysieke boekhandel staat bij ons nog steeds op één.’

Als probleem waar te weinig aandacht voor is, ziet hij de afnemende belangstelling voor Nederlandse literatuur: ‘We hebben het over ontlezing, maar jongeren lezen nog steeds, vaak in het Engels. Terwijl literatuur in het Nederlands lezen een verrijking is voor je taal. We zijn daar als boekenvak niet alert genoeg op.’

Presentatie Groninger keuken

Op vrijdag 8 oktober 's ochtends levert de drukker de exemplaren van Groninger keuken van Hans Donderwinkel af bij de uitgeverij. Diezelfde vrijdagmiddag (tijdens onze reguliere opening) kom Donderwinkel naar de Sint Jansstraat om zijn nieuwe boek te vieren. Dus wees welkom!

Groninger keuken is het nieuwe standaardkookboek voor Groningen. Het boek is riant geïllustreerd en voorzien van een handige ringband. Daarmee is praktisch gebruik in de keuken gegarandeerd.

Deze middag heeft Hans Donderwinkel voor elke bezoeker een kleine versnapering. En natuurlijk signeert hij zijn boeken. Hans is aanwezig van twee tot vier.

Van 5 t/m 14 november is de Kookboekenweek. Dan zullen met dit boek een tournee langs boekhandels in de provincie plannen.

Koop Groninger keuken bij een boekhandel bij jou in de buurt.

Op onderstaande foto zien we hoe eerder deze week vormgever Joppe van der Spoel en schrijver Hans Donderwinkel de uithouders van het boek goedkeurden:



Bennie Roeters: Deze hemel

Op 30 september presenteren we in Amsterdam de nieuwe roman van Bennie Roeters: Deze hemel. Voor dit boek maakte Nadeschda Broere het omslag, een ontwerp dat je steeds beter snapt naarmate je vordert in het boek. Henk Veenstra verzorgde de auteursfoto.

Bennie Roeters (1952) is schrijver van scenario's, toneelstukken en romans. Zo schreef hij bijvoorbeeld van de tv-serie Ernstige delicten (voor de Vara) zes afleveringen. De contacten die hij heeft in de wereld van film en toneel zien we ook terug in de film die hij entameerde bij wijze van voorproefje van de nieuwe roman (zie hier). Zijn romandebuut uit 1999 heet Fins plot. Met zijn derde roman Gagarins engelen won hij de prijs voor het Beste Groninger Boek. In 2017 verscheen bij Uitgeverij Passage de roman Tjerk. Bij diezelfde uitgeverij verschijnt nu zijn zesde roman: Deze hemel.

Deze hemel speelt zich af  in Trautorf, een fictief dorp aan de oostgrens van ons land. Dat is een klein dorp, maar nog wel met een dorpssuper, een bushalte en een jaarlijks oogstfeest. Daar vindt dan een bijzonder ernstig incident plaats. Wat er precies gebeurd is blijft mistig. Maar verschillende dorpsbewoners komen in het boek aan het woord om hun kant van de gebeurtenissen te verklaren. Zo leest de roman als een schitterende whodunnit. Roeters leidt de lezer op een heerlijke en verrassende wijze door dorp en verhaal. 

25 jaar Meindert Talma

We zijn helemaal in de sfeer om jubilea te vieren en Meindert Talma haakt ook aan. Die viert in 2022 zijn 25-jarig bestaan als artiest. Hij gaat in dat jaar al zijn 18 platen op 9 zondagmiddagen in Vera, Groningen uitvoeren. Zie voor een overzicht (klik op het paatje)

Vier van die platen gingen vergezeld van een roman: Dammen met ome Hajo, Kriebelvisje, Kelderkoorts en Je denkt dat het komt. De drie daarvan die bij Uitgeverij Passage verschenen, zijn nog leverbaar - volg de links hiervoor.

Naast veel optredens werkt Meindert Talma ook aan het derde en laatste deel van de romancyclus Nederlands Onbekendste Popster. Daarnaast is in voorbereiding een boek over zijn gehele werk, dat alvast de veelzeggende titel Talma Totaal heeft meegekregen.

Zo wordt 2022 een Talma-jaar. Hou het nieuws in de gaten.

Nummer 400

Het ISBN van Stadsleven is 978 90 5452 400 7

Als je weet dat zo'n Internationaal Standaard Boek Nummer als volgt is opgebouwd

  • 978 - om op de scanners aan te geven dat het om een boek gaat
  • 90 - landnummer (Nederland dus)
  • 5452 - nummer van de uitgeverij (Uitgeverij Passage dus)
  • 400 - volgnummer
  • 7 - controlecijfer

dan leidt dat tot de conclusie dat Stadsleven het vierhonderdste boek is dat Uitgeverij Passage uitgeeft


Dat is natuurlijk een mooi aantal om het dertigjarig jubileum van de uitgeverij extra luister bij te zetten. De uitgeverij is dan ook erg blij dat liefst drieëntwintig auteurs een bijdrage voor deze jubileumbundel konden schrijver. De schrijvers van Stadsleven zijn overigens:

  • Sander Blom
  • Hanneke Boonstra*
  • Anton Brand
  • Nina van den Broek
  • Marjan Brouwers*
  • Anjet Daanje*
  • Daniël De
  • Lupko Ellen*
  • Paul Gellings
  • Barbara Henkes
  • Marcel de Jong
  • Bill Mensema
  • Ronald Ohlsen
  • Diana Ozon
  • Michiel Postma*
  • Bennie Roeters*
  • Herman Sandman
  • Lejo Siepe*
  • Lilian Schneider
  • Leen Steen
  • Meindert Talma
  • Rosa Timmer*
  • Jan Veenstra
* deze auteurs leverden een voorpublicatie van binnen afzienbare termijn te verschijnen nieuw werk.

Als alle boeken van Passage kun je Stadleven ook verkrijgen bij de serieuze boekhandel. Zie bijvoorbeeld bij Libris. Lees ook het andere nieuws over Stadsleven.

Bestel Stadsleven

ISBN 9789054524007