Foto's boekpresentatie Schisma

Gistermiddag presenteerde Bill Mensema in de roemruchte Vera Kelderbar het zevende deel van zijn reeks Decade: Schisma. Dit deel behandelt het conflict in de jaren '80 binnen Vera (en in mening ander 'open jongerencentrum' in den lande): hoe gaan we verder met de club. Bij Vera kwam de muziek centraal te staan. Daardoor bestaat het podium ook nog steeds.

Een van de extra leuke dingen bij Vera: er maakt altijd iemand foto's. Zo ook van deze boekpresentatie. Je vindt ze allemaal hier. We lichten op het blog deze er even extra uit:





Bestel Schisma

Literair wandelen met Paul Gellings in Amsterdam

Op zondag 16 juni houdt Paul Gellings een literaire wandeling door de Rivierenbuurt in Amsterdam naar de Stichtstraat. Om 15.00 uur start hij met een wandeling van ongeveer anderhalf uur vanaf het Merwedeplein. Deelname is gratis, maar aanmelding is wel nodig. Aanmelden doe je via info@uitgeverijpassage.nl. Na aanmelding krijg je de precieze startplek door.

Er is plaats voor maximaal 20 deelnemers. Na afloop van de wandeling zal Paul Gellings exemplaren van zijn roman Terug naar de Stichtstraat signeren (en die zijn dan ook te koop).

Aanleiding voor deze wandeling is Terug naar de Stichtsraat, de jongste roman van Paul Gellings. In deze roman blikt Gellings terug op zijn jeugdjaren in de Rivierenbuurt en de nog steeds aanwezige herinneringen aan de bittere oorlogsjaren. Hoofdthema van het boek is hoe je omgaat met herinneringen, zeker als die niet zo positief zijn. En intussen geeft de roman een ongekend fraai tijdsbeeld van deze bijzondere Amsterdamse buurt.

Paul Gellings leidt de deelnemers deze middag langs een aantal locaties uit zijn roman en zal uiteraard ook de Stichtstraat aandoen inclusief het huis waar hij zelf opgroeide. Onderweg leest Gellings passages uit zijn roman voor. De wandeling eindigt weer bij het Merwedeplein, in café Blek is daar ruimte voor napraten.

Poster boekpresentatie Schisma

Op 26 mei presenteren we in de roemruchte kelderbar van Vera in Groningen Schisma, de nieuwe roman van Bill Mensema (zie de uitnodiging). In Vera hoort daar een mooie poster bij. Willem Kolvoort maakte die wederom voor deze presentatie:

In Schisma beschrijft Mensema hoe in de jaren '80 binnen Vera twee partijen tegenover elkaar staan. De vraag is dan wat belangrijker is: de stuffbalie met huisdealer, of het muziekpodium. Het zal duidelijk zijn dat de aanhangers van het muziekpodium de strijd in hun voordeel hebben beslecht, maar daar moest wel een prijs voor betaald worden, zo vertelt Mensema in zijn roman.

Op zondag 26 mei is dus de boekpresentatie. Kun je daar niet bij aanwezig zijn, dan kun je Schisma vanaf nu ook reserveren bij de uitgeverij of je plaatselijke boekhandel.

Verfrissing poëziefonds

Uitgeverij Passage heeft haar poëziefonds nieuw leven ingeblazen. Een nieuwe poëzieredacteur, een nieuwe vormgever. Binnen dit vernieuwde fonds is er enerzijds plek voor nieuw werk van dichters die al in het fonds zaten – bijvoorbeeld Willem Jan van Wijk, met zijn recent verschenen bundel Ritornel -, anderzijds zijn we druk in gesprek met een nieuwe lichting dichters.

Al deze dichters hebben, ieder op hun eigen manier, een volstrekt eigen geluid. Van heldere en humoristische poëzie tot meanderend en overwegend; de gesprekken op de uitgeverij zijn er des te enthousiaster, des te inspirerender op geworden.

Nieuw werk van oude bekenden

We noemden hem al even: Willem Jan van Wijk. In maart 2024 brachten we zijn bundel Ritornel uit. Willem Jan wordt gekscherend ook wel ‘de oudste dichter van Groningen’ genoemd. Aan kracht en energie heeft hij echter niets ingeboet; zijn voordracht is geanimeerd, sprankelend en doorgaans midden in het publiek. Zijn werk is zeer geliefd bij collega-dichters, maar dat maakt hem geen ‘dichtersdichter’; ook door zijn publiek wordt hij altijd op handen gedragen. Na acht jaar is zijn nieuwe bundel verschenen, een bundel die terugkeer en variatie als thema’s heeft.

Nog zo’n oude bekende is Lilian Zielstra. In juni 2023 verscheen haar bundel Mijn dochter draagt een steen. Over o.a. een meisje van vijf dat een kiezel in haar jaszak bewaart; een ex-geliefde die leert hoe hij de bandjes van sandalen moet vastmaken; een oudste dochter die een doos eieren draagt. Deze bundel ontving veel lovende recensies, onder andere in Argus en Awater, en een vijfsterrenrecensie in het Dagblad van het Noorden. De bundel werd genomineerd voor de Eline van Haaren-prijs en het Beste Groninger Boek; een van de gedichten werd opgenomen in de bloemlezing van de Herman de Coninckprijs 2023. Tot slot is ze in januari begonnen als onze nieuwe poëzieredacteur.

Poëzieredactie: Lilian Zielstra in gesprek met Willem Jan van Wijk over diens bundel Ritornel

Veelbelovende gesprekken

Iets geheimzinniger zijn we over de gesprekken die momenteel op kantoor worden gevoerd. Er heeft zich een nieuwe lichting dichters aangediend, dichters die barsten van talent en in wie we het volste vertrouwen hebben. Dat vertrouwen hebben we omdat we hun werk en hun voordracht kennen. Waar de één zich met bulderende humor laat gelden, gaat de ander voor een volledige onderdompeling in het poëtische van ons onderbewustzijn. Er is een dichter die overweegt en schetst. Er is een dichter die afrekent. We gaan hun voordrachten opnemen en deze audio bijsluiten in de bundels waaraan we nu werken, om onze lezers volledig mee te kunnen slepen. 

Nieuwe poëziebundels in de vormgeving van Vera Post

We laten de vormgeving doen door Vera Post, wiens fraaie, kleurrijke werk altijd precies het volledige scala van geluiden in de poëzie weet te vangen. De binnenkant van het omslag krijgt een sprekende kleur die het openslaan van het boek net iets bijzonderder maakt. De bundels worden gemaakt met een mooie matte omslag en speciaal papier dat fijn aanvoelt. Al deze onderdelen zorgen samen voor een smaakvol geheel.

Een nieuw poëziefonds, een nieuw geluid. Wij hebben er zin in.
Let wel! Deze vernieuwingen zorgen ervoor dat we voorlopig meer dan voldoende uitgaves mogen verwachten. Spontaan iets toezenden dan ook zinloos; wij benaderen dichters zelf.

Thrillerschrijven met Sander Blom

Op zondagmiddag 9 juni biedt het Forum Groningen de cursus 'Thrillerschrijven in één dag' door Sander Blom aan (zie de link voor informatie en opgeven).

Sander Blom schrijft zelf prachtige thrillers waarin zowel historische voorvallen als een liefde voor de eigen streek een grote rol spelen.


(Van de site:)

Ontdek de geheimen van het schrijven van een meeslepende thriller met auteur Sander Blom. Leer de essentiële vaardigheden voor een boeiend plot, intrigerende personages en het behouden van een spannend tempo. 

Thrillerauteur Sander Blom geeft les in de basisvaardigheden voor het schrijven van een spannend verhaal en gaat samen met de deelnemers aan de slag met het schrijven van een korte tekst en het analyseren van elkaars werk. Een volledige thriller zal er aan het einde van de dag waarschijnlijk nog niet liggen, maar wie weet heb je het begin van jouw boek wel te pakken!

Over Sander Blom

Sander Blom groeide op in Winschoten en woont tegenwoordig in Aduard. Hij debuteerde in 2019 met de thriller Bezeten. Daarna verschenen de thrillers Dodenherdenking (2021), Heilige Grond (2022) en Voor niets gaat de zon op (2023) van zijn hand. Ook publiceerde hij twee foto- en verhalenboeken: Mythisch Groningen en Mythisch Drenthe. Naast zijn werk als auteur heeft Sander een eigen filmproductiebedrijf en werkt hij als producent en regisseur aan (korte) speelfilms. 

Dit voorjaar verschijnt van Blom bij Uitgeverij Passage een nieuw deel Mythisch Groningen, terwijl voor het najaar weer een nieuwe thriller in de planning staan.