Uitgeverij Passage heeft in de loop der jaren een aantal goede schrijvers en dichters aan zich gebonden. Daar committeren we ons ook aan, dat wil zeggen dat als zij met nieuw werk komen, we daar altijd een plekje voor vrijhouden. Daarnaast is er bescheiden ruimte voor nieuw talent (Maar lees de waarschuwing onderaan dit stuk). We zijn dan ook heel blij dat we dit najaar twee debutanten kunnen presenteren, eentje met een roman, eentje met een dichtbundel.
Sonja Schulte komt dit najaar bij Uitgeverij Passage met haar roman Hutten bouwen. Op de foto tekent ze het contract hiervoor. Schulte heeft haar sporen al verdiend met publicaties in tijdschriften en op weblogs, en met het schrijven van recensie en toneelteksten. Haar debuutroman is tevens de eerste zelfstandige publicatie van haar hand. Oppervlakkig gezien lijkt deze roman uit een verzameling losse verhalen over evenveel bijzondere vakanties te zijn, maar in het laatste stuk valt alles op dramatische wijze in elkaar. Ze schrijft invoelend en observerend en dat in een stijl waar je als lezer alleen maar blij van wordt.
Richard Nobbe komt dit najaar bij Uitgeverij Passage met zijn poëziedebuut. In Groningen en directe omgeving hoeven we Richard Nobbe nauwelijks mee voor te stellen; met zijn flamboyante optredens heeft hij al menig poëziebijeenkomst op z'n kop gezet, waarbij zijn gebruik van meertaligheid bij de toehoorders goed blijft hangen. Zijn eerste bundel gaat Waar iemand woont als titel meekrijgen. Op de foto legt hij op de uitgeverij de gedichten uit om nog eens goed na te denken over de volgorde. We ontdekten zo nog eens dat dit een zeer rijke bundel gaat worden.
Hou onze berichtgeving in de gaten. Want meer nieuws is over deze boeken en deze auteurs komt er zeker nog.
Disclaimer: we zijn blij om als uitgever debutanten uit te kunnen geven. Maar we wijzen er toch even nadrukkelijk op dat ruimte voor nieuw talent zeker bij een kleine uitgeverij als Uitgeverij Passage zeer beperkt is. Passage geeft per jaar tien tot twintig nieuwe boeken uit, waarvan ongeveer de helft non-fictie. Toch zoek elke uitgeverij altijd nieuw literair talent, en bij Passage kijken we dan vooral naar eigengereidheid en een bijzondere aanpak. Dat moet dan van de beste kwaliteit zijn, en we moeten kunnen bedenken welk publiek we daarvoor dienen te benaderen. Dat schept allemaal beperkingen. Daar staat tegenover dat we de afgelopen tijd ongelofelijk veel manuscripten opgestuurd hebben gekregen, op een gegeven moment was dat wel één per dag. En dan moeten we toch vaststellen dat we bijna alle van die spontaan opgestuurde manuscripten moeten afwijzen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten