Op 13 februari 2013 zal bij Uitgeverij Passage verschijnen: de Ab Visser biografie
Ab Visser (Groningen 1913 - Amsterdam 1982) leefde van de pen, maar is als schrijver nooit echt doorgebroken. Kwam dat omdat hij teveel genres beoefende, waaronder in Nederland niet zulke populaire? Of lag dat aan het feit dat hij wel erg vaak van uitgever switchte? Of maakte hij vijanden met zijn recensies?
Ab Visser schreef heel verschillende soorten boeken, van spookverhalen tot detectives en van kinderboeken tot gedichten. Op latere leeftijd werd hij een autoriteit op het gebied van het spannende boek. Hoewel grote roem niet kwam, bleef hij, ondanks de ziekte van Bechterew waardoor hij steeds krommer ging lopen, onvermoeibaar doorwerken.
Deze biografie geeft een veelkleurig beeld van zijn persoonlijkheid. Er is gebruikgemaakt van veel ongepubliceerde brieven. Mede daardoor ontstaat een scherp beeld van een eigenzinnige broodschrijver, die door heel Europa reisde. Visser verbleef onder meer in Schotland, Portugal, Marokko en Frankrijk en in steden als Parijs, Barcelona, Rome en Cagnes. De biografie voert de lezer langs vele schrijverskringen in binnen- en buitenland en geeft een ander beeld van de oorlog en de brave jaren vijftig dan we gewend zijn. Vissers jeugdvriend Ferdinand Langen las het manuscript al en verklaarde: ‘Ik heb het boek ademloos uitgelezen.’
Deze biografie wordt gepresenteerd op 13 februari 2013, de honderdste geboortedag van Ab Visser, in de Openbare Bibliotheek Groningen. De bibliotheek koppelt er meteen een tentoonstelling over Ab Visser aan vast.
Michiel van Diggelen (1957) is docent en publicist. Hij studeerde aan de Universiteit van Amsterdam en publiceerde onder meer over de IKON, het ICCO, Hervormd Nederland en schreef vele biografische portretten. Dit is zijn eerste lange biografie.
Het omslagontwerp van deze biografie van Ab Visser (zie boven) is afkomstig van Jelmar Geertsma, in nauwe samenwerking met Klaas Geertsma.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten