Uitgeverij Passage presenteert:
boek over de rijke Groningse eetcultuur
Wie weet nog wat poffert is? Of zoepenbrij, boerenjongens, fladderak? Toch waren dat ooit zeer bekende gerechten uit de Groninger keuken. Net als dat Brinta, Hooghoudt, C. Polak Ranja, AJP pudding, Marne mosterd, Tik Tak koffie beroemde merken uit stad en ommeland waren.
Het komend weekend te verschijnen boek Gronings eten staat vol met alles wat je altijd al over de eetcultuur in deze provincie wilde weten. Het boek bevat tal van regionale recepten, het vertelt over de traditionele gerechten, over de kenmerkende ingrediënten en over de rijke voedingsindustrie van Groningen.
Het riant geïllustreerde boek vertelt hoe men in de provincie Groningen door de eeuwen heen heeft gegeten en wat je daar in de hedendaagse keuken nog van terug vindt. Opmerkelijk is bijvoorbeeld de vooraanstaande positie van stamppotten. De schrijver legt uit hoe dat komt. De auteur beschrijft wat hij weet over de Groningse eetcultuur, in boeiende verhalen. Bovendien plaatst hij ruim zeventig recepten. De lezer kan dus ook zelf aan de slag.
Ook de (nabije) toekomst komt aan de orde. Producten uit de eigen streek worden steeds belangrijker, rechtstreekse verkoop neemt steeds meer toe. En voor mensen in de stad zijn er allerlei ontwikkelingen rond de ‘eetbare stad’.
Gronings eten is geschreven door Hans Donderwinkel, die werkzaam was in de biologische landbouw, natuurvoeding en handel in pectine en kruiden. Het boek verschijnt bij Uitgeverij Passage in Groningen. Het is verkrijgbaar bij elke goede boekhandel en kost slechts € 15,00.
De uitgave van dit boek wordt op drie momenten luister bijgezet.
1. zaterdag 13 oktober, 11.00-17.00 uur tijdens de Dag van de Groninger Geschiedenis. Daar wordt het boek voor het eerst aan het publiek getoond en laat de schrijver de bezoekers proeven van enkele puur Groningse snacks. Bovendien houdt Hans Donderwinkel die dag een lezing over eten bij arm en rijk.
2. donderdag 18 oktober, 17.00 uur Platformtheater Groningen: de ‘officiële’ boekpresentatie. Alle geïnteresseerden zijn welkom
3. zaterdag 20 oktober: v.a 13.00 uur bij Selexyz Scholtens: ‘Wie maakt de lekkerste poffert?’ Breng je zelfgemaakte poffert in en laat deze (door het publiek) beoordelen. De maker van de beste poffert ontvangt een gesigneerd exemplaar van Gronings eten (dit is een onderdeel van de Groningse week)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten