Vanavond wordt een speciale aflevering van de Dichtclub bij café Marleen. Niet alleen omdat Irene Wiersma de gastdichter is, maar vooral omdat het de laatste keer voor een stel oudgedienden is. Jan Glas, Karel ten Haaf en Coen Peppelenbos stoppen er namelijk mee. De laatste twee waren vanaf het begin bij De Dichtclub betrokken. Goed: er komt nog een optreden tijdens WinterWelvaart en de heren zullen ook nog wel aanwezig zijn als tijdens de Poëziemarathon de jaarlijks bloemlezing gepresenteerd wordt, maar vanavond is hun laatste reguliere bijeenkomst. Het voelt wel een beetje alsof daar een tijdperk mee wordt afgesloten.
Het was Karel ten Haaf die in 2000 het initiatief nam voor de Dichtclub, analoog naar de Songclub die Bert Hadders in hetzelfde café Marleen startte (bron: Arcadia der Poëten). Al meer dan tien jaar is de Dichtclub dus een constante in poëziestad Groningen gebleven. En noem maar maar eens zo'n poëziebijeenkomst die méér dichtbundels heeft opgeleverd dan deze. De beste dichters die deelnamen in de loop der jaren zijn in mijn ogen Anneke Claus, Daniël Dee en Jan Glas. En natuurlijk moet Karel ten Haaf ook op dat erepodium. Hij past daar wel met zijn puntige gedichten, maar verdient de plek ook vanwege zijn jarenlange inzet voor de club.
Maar de Dichtclub vernieuwt zich. Al vanaf het begin traden dichters terug en kwam nieuw talent binnen stromen. Op dit moment is Joost Oomen zo'n opmerkelijke nieuwkomer, daar gaan we ongetwijfeld veel van horen. Met Sjoerd-Jeroen Moenander is er iemand die bruist van de ideeën en woorden binnengehaald. En voor Iris Engelsman, Robert Prijs en Sacha Landkroon biedt de maandelijkse bijeenkomst een prachtig podium om dingen uit te proberen. Hopelijk nemen zij een voorbeeld aan Renée Luth. Die had niet elke keer een goed nieuw gedicht, maar haar beste gedichten zijn dit jaar wel terechtgekomen in de bundel Pingpongtong. Die bundel werd in de zomer gepresenteerd in café Marleen, en een van de gedichten werd gekozen tot een van de honderd beste gedichten van het jaar. Ook dat straalt weer op de Dichtclub af.
Mensen die er al lang bij zitten verdwijnen. We zullen hun olijke introducties missen en we wennen er wel aan dat jonge dichters veel meer woorden gebruiken. De Dichtclub gaat door. Leve de Dichtclub. Elke eerste woensdag van de maand in café Marleen, Groningen. Hopelijk nog jarenlang. Deze bezoeker blijft komen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten