We ontvangen dit mooie filmpje van de presentatie van de Tsjechische vertaling van Het lied van ooievaar en dromedaris van Anjet Daanje:
Boekpresentatie in Praag
We ontvangen dit mooie filmpje van de presentatie van de Tsjechische vertaling van Het lied van ooievaar en dromedaris van Anjet Daanje:
Twente als lanceerbasis
Eind deze maand verschijnt Het landgoed, de nieuwe historische thriller van Sander Blom. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog confisqueren de Duitsers een landgoed in Twente. Ze maken er een lanceerbasis voor de nieuwe V2-raketten van. Het plaatselijke verzet komt hiertegen in actie, geholpen door twee gedropte verzetsstrijders uit Engeland.
Deze fictieve historische thriller is dan weer wel gebaseerd op de waargebeurde geschiedenis van V2-lanceringen vanuit Overijssel tussen november 1944 en maart 1945, een voor velen onbekend stukje vaderlandse geschiedenis.
V2’s in Overijssel
De V2-raket (Vergeltungswaffe 2) werd door de Duitsers ontwikkeld in de hoop het tij in de oorlog te doen keren. Het was de allereerste geleide, ballistische raket. De raket was liefst veertien meter lang, bereikte een hoogte van zo’n 90 km en sloeg in met een snelheid van drie keer het geluid. Onderschepping van de raket was dan ook onmogelijk en slachtoffers kregen geen waarschuwing. Het geluid van een inkomende raket was pas na de inslag te horen. De eerste lancering van een V2-raket op Nederlandse bodem vond op 8 september plaats in Wassenaar. In Nederland denkt men bij de V2 ook al snel aan lanceringen vanuit Den Haag of Wassenaar in de richting van Londen. Maar weinigen weten dat er nog veel meer V2’s vanuit Overijssel werden afgeschoten.
In totaal vlogen zo’n 1.100 raketten vanuit de omgeving van Den Haag naar Londen. Vanuit Overijssel werden vanaf november 1944 meer dan 1.600 exemplaren op Antwerpen afgeschoten, en ook raketten naar de door de geallieerden veroverde brug bij Remagen en enkele andere doelen.
Het dodelijkste exemplaar werd op 16 december 1944 afgevuurd vanaf de Eelerberg bij Hellendoorn en landde vier minuten later op bioscoop Cinema Rex in Antwerpen, waar op dat moment o.a. honderden geallieerde soldaten een filmvoorstelling bijwoonden. De explosie doodde 567 mensen (waarvan meer dan de helft geallieerde soldaten) en maakte 291 gewonden.
Vooral SS-Werfer-Abteilung 500 was in Twente en Overijssel actief. Zij lanceerden vanaf landgoederen bij Markelo, Holten, Hellendoorn en Dalfsen honderden V2’s, met zo’n 2.200 doden in Antwerpen tot gevolg. Er vielen nog duizenden meer gewonden en tienduizenden woningen werden bij de explosies vernield. Ook op de landgoederen die als lanceerbasis werden gebruikt, zijn tot op de dag van vandaag sporen zichtbaar.
Over de auteur
Sander Blom (1993) is werkzaam als filmmaker en auteur. Hij heeft daarbij een bijzondere interesse in de Tweede Wereldoorlog, wat o.a. leidde tot het docudrama Dat Vergeet je Nooit! (2020), de internationaal bekroonde kortfilm Cornelia (2021, over een Friese verzetsvrouw) en de documentaire Het Monument (2024). Ook schreef hij eerder de thriller Dodenherdenking (2021) over de oorlog op het Groninger platteland en is hij lid van het 4 mei comité Aduard.